Ελλάδα

Η κακή εικόνα της πανδημίας-Δραματικές εκκλήσεις -Πάμε για περιορισμό συγκεντρώσεων

Όλα τα νέα δεδομένα για τον κοροναϊό στην χώρα μας

Parallaxi
η-κακή-εικόνα-της-πανδημίας-δραματικέ-640076
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177.

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Είμαστε με το 1 πόδι στο 2ο κύμα-Προτείνουμε όριο σε συγκεντρώσεις ατόμων σε ανοιχτούς χώρους

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο.

Για τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο-».

Αναφορικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμενης ειδικευόμενης γιατρού στην Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει πως κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, ενώ ευχήθηκε η νέα γιατρός να γίνει καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους που την αγαπάνε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατό όριο πχ για μια παρέα.

Καταλήγοντας ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας που ήδη υπάρχουν.

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κορωνοϊού (post) Κέρδισαν οι Ρώσοι τον αγώνα για το εμβόλιο COVID-19;

Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κορωνοϊού αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληροφορίες είναι περιορισμένες σχετικά με το εμβόλιο Sputnik-V της Ρωσίας. Πέραν των ανακοινώσεων από τον ίδιο τον πρόεδρο Putin και άλλους αξιωματούχους, και το γεγονός ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς χρήση, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τα παρακάτω.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Μόσχα, και σε συνεργασία με το Κεντρικό Στρατιωτικό Κλινικό Νοσοκομείο Burdenko, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τεχνική προσέγγιση ανέπτυξαν το εμβόλιο COVID-19 που ονόμασαν Sputnik-V. Το εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 μέρη. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19. Για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 για το εμβόλιό της. Αυτά τα 2 είναι όπως είπα παρόμοια εμβόλια που έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα κατά του ιού και δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.

Γιατί είναι ενδιαφέρουσα αυτή η προσέγγιση;

Μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα (τον αδενοιό), άρα ένα ενισχυτικό εμβόλιο με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστο. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα.

Τι γνωρίζουμε για τις προκλινικές δοκιμές για το εμβόλιο;

Σε συνέντευξή του τον Μάιο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, Alexander Gintsburg, εξήγησε πως η ταχύτητα οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε μια ήδη αναπτυγμένη πλατφόρμα -για τον ιό MERS- για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο, και πως έχουν ήδη γίνει πειράματα σε μικρά ζώα που απέδειξαν πως το εμβόλιο εγείρει εξουδετερωτικά αντισώματα. (…/13979-aleksandr-gintsburg-rasskaz…).

Αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί.

Τι γνωρίζουμε για τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο που παρακολουθεί τις κλινικές δοκιμές (), αρχικά 38 άτομα (18-60) ετών θα λάμβαναν την πρώτη δόση που περιείχε τον αδενοϊό 26. Τρεις εβδομάδες αργότερα, θα λάμβαναν την ενισχυτική δόση με τον αδενοϊό 5. Τα αποτελέσματα της μελέτης όμως δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Στην ίδια συνέντευξή του ο Alexander Gintsburg, είχε αναφέρει πως το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ενδομυϊκά και μπορεί να παραχθεί σε στερεή ή υγρή μορφή

Πόσα άτομα έχουν λάβει το εμβόλιο;

Δεν έχουν ανακοινωθεί τα ακριβη νούμερα. Η καταχωρημένη κλινική δοκιμή Φάσης Ι αναφέρεται σε 38 άτομα. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ruslan Tsaliko σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ του εμβολίου τον Ιούλιο.

Γιατί χρειάζονται οι μεγαλύτερες μελέτες;

‘Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά. Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 100 ατόμων.

Κέρδισαν οι Ρώσοι τον αγώνα για το εμβόλιο COVID-19;

Δυστυχώς δεν είναι διαγωνισμός και το εμβόλιο Sputnik-V πιθανώς δεν θα εγκριθεί για χρήση σε άλλες χώρες χωρίς τα αποτελεσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης III.

Η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών δεν έχει γίνει για το ρωσικό εμβόλιο.

Δύσκολες ώρες για τον Σάββα Θεοδωρίδη: Εισήχθη στην εντατική του «Σωτηρία»

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει επιβαρυμένη υγεία – Η ανάρτηση του Γιώργου Σαββίδη Στην εντατική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εισήχθη την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, ο Σάββας Θεοδωρίδης, που διαγνώσθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός στον κορονοϊό. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έχει επιβαρυμένη υγεία και η περίπτωσή του θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

O Σάββας Θεοδωρίδης συνέδεσε το όνομά του με τον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρέτησε ως παίκτης και συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες θέσεις. Εκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, προκαλώντας συγκίνηση λόγω της κατάστασης της υγείας του, στην φιέστα κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης, στις 19 Ιουλίου.

Ο Γιώργος Σαββίδης, με ποστάρισμά του στο Instagram, έδειξε τη συμπαράστασή του στον Σάββα Θεοδωρίδη. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει: «Μείνε δυνατός αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε μαζί σου».

Δεύτερος θάνατος στη χώρα μας – Κατέληξε ηλικιωμένη στο ΑΧΕΠΑ

Ακόμα ένας θάνατος από κορωνοϊό καταγράφηκε σήμερα στη χώρα μας, αφού μια γυναίκα 88 ετών κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 216. Η ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα αλλά νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητική πίεσης λόγω αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού.

Νωρίτερα σήμερα, μια 82χρονη, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σημειώνεται ακόμα ότι μια νεαρή γυναίκα 27 ετών διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρός που εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Covid-19 όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54,9% αφορά σε άνδρες. Από αυτά, τα 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στον οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης ο Τσιόδρας

Από έναν εργαζόμενο μεταδόθηκε ο κορονοϊός στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου καθώς και τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδη. Τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας ανέρχονται σε 36, 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι. Κατά την έξοδο του από το γηροκομείο, ο κ.Τσιόδρας έκανε γνωστό, ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος προ ημερών είχε έρθει σε επαφή με νεαρό που είχε πάει σε διακοπές και συναυλία στη Χαλκιδική.

Σε επταήμερη καραντίνα τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

«Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι’ αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. Καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας και (γίνεται) ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Θεσσαλονίκη: Σε επταήμερη καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Ένα κρούσμα σε εστιατόριο της Νικήτης θέτει το χωριό σε συναγερμό
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε υπάλληλο εστιατορίου στην παραλία της Νικήτης έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο χωριό. Συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη υπάλληλος στο κατάστημα εστίασης νόσησε από τον κοροναϊό και έκανε το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα βγήκαν το Σάββατο και ήταν θετικά. Ο υπάλληλος τέθηκε σε καραντίνα. Συγγενικό πρόσωπο όμως του υπαλλήλου που εργάζεται στο δήμο της Νικήτης πήγε κανονικά στη δουλειά του την Δευτέρα χωρίς να ενημερώσει το δήμαρχο Σιθωνίας.

Ο δήμαρχος κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας με τον οποίο επικοινωνήσαμε επιβεβαίωσε το γεγονός διαβεβαιώνοντας μας ότι μόλις το πληροφορήθηκε υποχρέωσε τον υπάλληλο να αποχωρήσει για προληπτικούς λόγους καθώς και όλους τους υπαλλήλους του τμήματος που εργαζόταν και να προβούν σε τεστ τα οποία χθες βρήκαν αρνητικά. Ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά του δήμου για επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ καθώς αυτή τη στιγμή στο χωριό παραθερίζουν χιλιάδες τουρίστες συν τους μόνιμους κατοίκους του.

Όμως όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος και δεν είναι ο μόνος στην Ελλάδα που καταμαρτυρεί κάτι τέτοιο, η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ ήταν εξαιρετικά δύσκολη και οι πληροφορίες αδύνατον να διασταυρωθούν ώστε να δοθούν και οδηγίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Από το εστιατόριο πληροφορηθήκαμε ότι ο νεαρός υπάλληλος τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα και δεν επέστρεψε έκτοτε στη δουλειά του ενώ άλλος υπάλληλος δεν έχει νοσήσει.

Επειδή όμως οι φήμες για διασπορά και άλλα κρούσματα έχουν ανησυχήσει την τοπική κοινωνία γίνεται προσπάθεια επαλήθευσης των πληροφοριών που κυκλοφορούν.

Και στη Θεσσαλονίκη “έπεσαν” πρόστιμα σε μαγαζιά που δεν έκλεισαν τα μεσάνυχτα
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (47.910) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
• 12 για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, ως ακολούθως:
o πέντε στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη,
o δύο στη Θεσσαλονίκη,
o δύο στην Κρήτη,
o δύο στα Ιόνια νησιά και
o ένα στο Νότιο Αιγαίο.
• 32 παραβάσεις και τρεις συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.). Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 187 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (16) άτομα.
• (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 47 σχετικές παραβάσεις.
• 403 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
o 68 στη Θεσσαλονίκη,
o 67 στην Αττική,
o 53 στην Κεντρική Μακεδονία,
o 38 στην Πελοπόννησο,
o 30 στη Στερεά Ελλάδα,
o 23 στο Νότιο Αιγαίο,
o 23 στην Ήπειρο,
o 23 στη Δυτική Ελλάδα,
o 22 στην Κρήτη,
o 17 στη Θεσσαλία,
o 16 στο Βόρειο Αιγαίο,
o 11 στα Ιόνια Νησιά,
o 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
o δύο στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 4.203 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 4.197 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και έξι των 300 ευρώ. Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν 176 έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις, ενώ αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε σε δύο καταστήματα στην Φολέγανδρο, ένα στη Σέριφο και ένα στη Μύκονο. Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
o στην Τήνο (60) έλεγχοι με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
o στην Νάξο (13) έλεγχοι με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
o στην Ίο (42) έλεγχοι με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και (2) παραβάσεις για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
o στη Μήλο (38) έλεγχοι με (11) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
o στη Μύκονο (7) έλεγχοι με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
o στην Πάρο (9) έλεγχοι, στην Κέα (5) έλεγχοι και στη Σύρο (2) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις. Επιπλέον στη Μύκονο συνελήφθη ένα άτομο για διατάραξη κοινής ησυχίας, σε βίλα όπου είχε διοργανωθεί πάρτι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι διακοπές επτά 19χρονων τουριστών από το Αρέτζο της Τοσκάνης στην Κέρκυρα, δεν ήταν αυτό που θα χαρακτήριζε κάποιος «διακοπές των ονείρων τους» καθώς -όπως υποστηρίζουν στην «Corriere della Sera» – επέστρεψαν στην Ιταλία με τον κορονοϊό στις… αποσκευές τους.
Οι επτά νεαροί ανέφεραν στις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας πως δεν υπήρχαν μέτρα προφύλαξης στο νησί και όλοι οι τουρίστες συμπεριφέρονταν σαν να μην υπάρχει o ιός. «Είχαμε φέρει μάσκες από την Ιταλία και τις πρώτες φορές που πήγαμε στη ντισκοτέκ τις φορούσαμε. Αλλά ήμασταν οι μόνοι και οι υπόλοιποι νεαροί μας κοιτούσαν λες και ήμασταν… εξωγήινοι. Ετσι, στο τέλος τις βγάλαμε», δήλωσαν.
Σύμφωνα με τους 19χρονους, επικρατούσε μια χαλαρότητα στην Κέρκυρα μεταξύ των άλλων τουριστών, που έκαναν σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, με συνέπεια να επηρεαστεί και η παρέα των Ιταλών, οι οποίοι στο τέλος αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους χωρίς να δίνουν προσοχή στα μέτρα προφύλαξης, ένα λάθος για το οποίο τώρα μετανιώνουν.
«Αν είχαμε αντιληφθεί τον κίνδυνο θα είχαμε προστατευτεί ή ίσως και να μην είχαμε ταξιδέψει εκεί. Ομως όλα έδειχναν τόσο ήρεμα», επαναλαμβάνουν.
Οι νεαροί έχουν μπει σε καραντίνα, όπως και η μητέρα ενός εξ αυτών, που διαγνώστηκε επίσης θετική στην Covid-19. Χαλαροί οι έλεγχοι στην Κέρκυρα – «Κανείς δεν φορούσε μάσκα» Ένας άλλος Ιταλός, που ζει στο Αρετίνο κι βρέθηκε θετικός στον ιό μετά τις διακοπές στο νησί των Φαιάκων, κάνει λόγο για χαλαρούς ελέγχους στην Κέρκυρα.
Ο 18χρονος Λουίτζι Κοράντο, που ήταν μέλος άλλου γκρουπ, επέστρεψε από το ελληνικό νησί στην Ανκόνα με φέρι μποτ τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο και, όπως είπε στους γονείς του, δεν φορούσε μάσκα «επειδή κανένας δεν φορούσε».
«Το ταξίδι είχε οργανώσει ένα πρακτορείο που μας είχε διαβεβαιώσει για όλα τα μέτρα κατά της Covid-19. Το νησί ήταν γεμάτο νεαρούς Ιταλούς, που σχεδόν όλοι κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες, με αποτέλεσμα ο γιος μου και η παρέα του να νιώθουν άσχημα που φορούσαν», λέει ο πατέρας του, Σαλβατόρε Κοράντο, δικηγόρος στο επάγγελμα. Από τη δεκαμελή παρέα του γιου του, οι πέντε διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά είναι ασυμπτωματικοί.

Ο Λουίτζι αναγκάστηκε να απέχει από ένα τουρνουά τένις επειδή διαγνώστηκε θετικός στο τεστ που ζήτησε ο πατέρας του να υποβληθεί κατά την επιστροφή του, λόγω του ότι στο σπίτι τους ζει και η ηλικιωμένη μητέρα του, που έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. «Αν δεν είχα επιμείνει για το τεστ, κανείς δεν θα είχε καταλάβει τίποτε. Ο Λουίτζι θα μετείχε στο τουρνουά και ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί…», πρόσθεσε.

Μετά την 27χρονη, και δεύτερος διασωληνωμένος γιατρός στο νοσοκομείο Λάρισσας
Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο γιατροί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για μια 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής και ένας 58χρονος παιδίατρος ο οποίος μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Βόλου. Η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες και διασωληνώθηκε. Η 27χρονη γιατρός ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και είναι ένα από τα κρούσματα της ενδονοσοκομειακής συρροής στην περιοχή της Λάρισας που είχαν εντοπιστεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Εκτός από την 27χρονη με κορονοϊό νοσηλεύονται άλλα τρία άτομα από την παρέα της 27χρονης που παραθέριζαν όλοι μαζί στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων και ένας αγγειοχειρουργός η κατάσταση του οποίου είναι επιβαρυμένη. Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης διασωληνώθηκε ακόμη ένας 58χρονος παιδίατρος ο οποίος είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο του Βόλου Πρόκειται για το έκτο άτομο που πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πρόκειται για αναισθησιολόγο, χειρουργό, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια). Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν εντοπιστεί θετικοί δύο ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλοι δύο στο Γενικό νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια άλλοι τρεις ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους επτά.

 Καραντίνα σε ξενοδοχείο στη Σίνδο

Ακόμη ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη τέθηκε σε καραντίνα καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για ξενοδοχείο στη Σίνδο δίπλα από τα ΑΤΕΙ στο οποίο φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα σε μετανάστη. Ήδη από χθες το απόγευμα άντρες της Αμεσης Δράσης, μετέβησαν στο σημείο με την εντολή να μην επιτρέψουν σε κανέναν να εισέλθει ή να εξέλθει από την δομή.

Στα 262 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού στη χώρα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα:

Ο χάρτης των 262 κρουσμάτων – Η Θεσσαλονίκη στην πρώτη θέση της λίστας

Πηγή: ert.gr, ΑΠΕ, ethnos.gr, e-thessalia.gr, CNN
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα