Top

Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 σε Αττική και Εύβοια – Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις

Στο επίκεντρο του χιονιά βρίσκονται η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Parallaxi
κακοκαιρία-ήχησε-το-112-σε-αττική-και-εύβ-874021
Parallaxi
Cold weather front ‘Elpis’ hits Greece. Snapshots of the snowfall in the northern suburbs, Ippokratios Politeia, Athens, on Jan. 22, 2022. / Χιονόπτωση απο το ψυχρό μέτωπο ‘Ελπίδα’. Στιγμιότυπο απο τα βόρεια προάστια, Ιπποκράτειος Πολιτεία, στις 22 Ιανουαρίου, 2022

Με τα πρώτα προβλήματα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίδα», που έχει φέρει χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο επίκεντρο του χιονιά βρίσκονται η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα του 112 σε Αττική και Εύβοια, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις.

Χιονίζει ασταμάτητα στην Εύβοια

Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά της Εύβοιας όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Χιονίζει ασταμάτητα στην Εύβοια - Μήνυμα από το «112» στους κατοίκους

Χαλκίδα: Ισχυροί άνεμοι σήκωσαν καρέκλες και ταμπέλες

Έντονη χιονόπτωση, που δεν κράτησε αρκετή ώρα, σημειώθηκε στη πόλη της Χαλκίδας νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Την ίδια ώρα έπνεαν και ισχυροί άνεμοι όπου δεν επέτρεπαν την χιονόστρωση ενώ «πήραν και σήκωσαν» από ταμπέλες μέχρι καρέκλες καταστημάτων εστίασης στη παραλία της Χαλκίδας.

photo

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, όπως του Γιάννη Καλλιάνου που μίλησε στο EviaZoom.gr, η Χαλκίδα και οι υπόλοιπες γειτονικές πεδινές περιοχές ενδέχεται να δεχθούν πυκνές χιονοπτώσεις με διάρκεια από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη (25-01-2022).

photo

Αρκαλοχώρι: Προβλήματα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, στα κλιματιστικά στους οικίσκους των σεισμόπληκτων

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χιονισμένο Αρκαλοχώρι και ευρύτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, κατέστησαν προβληματική την θέρμανση με τα κλιματιστικά στους οικίσκους στους οποίους ζουν οι σεισμόπληκτοι.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μάρκος Κοκολάκης από το πρωί έχει επιχειρηθεί να βρεθούν σόμπες και αερόθερμα, ενώ μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται σε 35 οικίσκους.

«Καταφέραμε να βρούμε κάποιες θερμάστρες που ήταν σε αποθήκες του δήμου για να λυθεί το πρόβλημα σε κάποιους οικίσκους. Αυτή τη στιγμή όμως σε δέκα οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, σε δέκα ακόμη στο Σαμπάνια, σε οκτώ στη Βόνη και σε επτά οικίσκους στο Χουμερι, οι άνθρωποι δεν έχουν θέρμανση και αυτό είναι πρόβλημα γιατί σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία είναι στο μηδέν και το βράδυ θα πέσει περισσότερο» είπε ο κ. Κοκολάκης που έκανε έκκληση σε όποιον μπορεί να διαθέσει κάποιο θερμαντικό μέσο, «προκειμένου οι άνθρωποι που αυτή την ώρα δυσκολεύονται, να έχουν τουλάχιστον ένα ζεστό περιβάλλον για να περάσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, αλλά με τα κλιματιστικά που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να ζεστάνουν τους οικίσκους.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίς.

Η απόφαση λήφθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν το προσεχές διήμερο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας η χιονόπτωση έχει αρχίσει από το πρωί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν συνιστούν απειλή για τις μετακινήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προς και από τις σχολικές μονάδες ενώ καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας.

Σε περίπτωση ανάγκης παράτασης του μέτρου θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται η προσοχή όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Χανίων, δεδομένου ότι το καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή των συνθηκών σε πολύ λίγο χρόνο και οι οδηγοί ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες παγετού, έντονης χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης, καθώς και κατολισθήσεις πρανών. Συνιστάται επίσης να πραγματοποιούνται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

Νάξος: Με αντιολισθητικές το ορεινό δίκτυο – γήπεδο έγινε «χιονοδρομικό πάρκο»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα» στη χώρα μας, “χτυπώντας” έντονα τις τελευταίες ώρες το νομό Κυκλάδων.

Στη Νάξο και ειδικά στις ορεινές περιοχές, το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ πλέον οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός αυτές τις ώρες, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως από το Φιλώτι οι αστυνομικοί του τμήματος, σταματούν όλους τους διερχόμενους οδηγούς, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες σε όσους θέλουν να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν έχουν αλυσίδες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Βέβαια πέρα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία, μικροί και μεγάλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν με το χιόνι, στο γήπεδο του Φιλωτίου, το οποίο μετατράπηκε ξαφνικά σε… χιονοδρομικό κέντρο.

Ο Δήμος Νάξου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στο ορεινό κεντρικό οδικό δίκτυο διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το Φιλώτι προς την ορεινή Νάξο από τον Κούρο των Μελάνων προς τον Κυνίδαρο

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις! Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης:

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: 6930075879 Πυροσβεστική: 22850 32899 Αστυνομία: 22850 22100 Νοσοκομείο: 22853 60502 Λιμεναρχείο: 22850 22300»

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Τέλος σε νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Εύβοια:

Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας. Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας. Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων. Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου). Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο). Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας). Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Ροβιές. Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ. Στη Βοιωτία

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια). Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα). Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη. Στην Εθνική Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»). Στην Ευρυτανία

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού). Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι». Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Με πληροφορίες από In/ Eviazoom/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ cyclades24/ evima/ newsbomb

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα