Top

«Μπάλλος»: Ώρες αγωνίας σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα- Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Λαγκαδά

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία σήμερα.

Parallaxi
μπάλλος-ώρες-αγωνίας-σε-βόρεια-και-δ-831523
Parallaxi

Νύχτα τρόμου ήταν για πολλούς η νύχτα που πέρασε καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν ξανά από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Το βράδυ ήταν δύσκολο συγκεκριμένα για τη Βόρεια Ελλάδα, μιας και τα φαινόμενα. Όπως μετέδωσε το iefimerida.gr, η ανησυχία των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες εστιαζόταν στη Μακεδονία (κυρίως ανατολική Χαλκιδική και Καβάλα), στη Θράκη, τη Δυτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Τα σοβαρότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Οι όγκοι νερού ανάγκασαν την Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στο 378ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, στο ρεύμα προς Καβάλα. Σύμφωνα με το kavalapost, από τις βροχές πλημμύρισαν σημεία της Ελευθερούπολης, ενώ ακυρώθηκε η βραδινή πτήση της AEGEAN, καθώς το αεροσκάφος δεν μπορούσε να απογειωθεί.

Και στη Χαλκιδική, ωστόσο, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το halkidikinews.gr, δυο χείμαρροι φούσκωσαν επικίνδυνα. Οι κάτοικοι που βρίσκονταν κοντά στα ρέματα απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Οι Αρχές δημιούργησαν αναχώματα για να μην φτάσουν τα ορμητικά νερά σε κατοικίες.

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι υπερχείλιση ρέματος σημειώθηκε στο χωριό Ζαγκλιβέρι. Εξαιτίας του γεγονότος πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού τεσσάρων ατόμων. 

Οι βροχές ήταν έντονες και στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο τα προβλήματα ήταν περιορισμένα και καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.

Kαλά στην υγεία του o οδηγός που εγκλωβίστηκε σε ρέμα στον Λαγκαδά

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η επιχείρηση απομάκρυνσης του οδηγού που κόλλησε με το φορτηγό του στο ρέμα των Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά.

Ο οδηγός του φορτηγού, επιχείρησε να διασχίσει την ιρλανδική διάβαση, τα ορμητικά νερά ωστόσο τον παρέσυραν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί.

Στο σημείο κλήθηκε η πυροσβεστική η οποία απομάκρυνε τον οδηγό  και τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο, χωρίς να χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης ή απεγκλωβισμού από το όχημα.

O οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

Ζημιές στον Ανθεμούντα από την υπερχείλιση 

Λόγω των καιρικών φαινομένων υπερχείλισε και ο Ανθεμούντας ώστε ο δρόμος αεροδρομίου – Περαίας να πλημμυρίσει.

Μάλιστα έκλεισε ο δρόμος στο φανάρι της Ιντερσαλόνικα από όπου διέρχεται ο Ανθεμούντας.

Ζημιές και στο προπονητικό του Άρη στο Νέο Ρύσιο

Αξιοσημείωτες είναι και οι ζημιές που καταγράφηκαν στο βοηθητικό κέντρο της ΠΑΕ ‘Αρης στο Νέο Ρύσιο στη Θεσσαλονίκη.

Ανλυτικότερα, υπερχείλισε το ρέμα που βρίσκεται πίσω από το πάρκινγκ και τα γύρω οικόπεδα. Εισροή υδάτων υπήρξε αποδυτήρια και άλλα σημεία.

Η συνολική ζημιά υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ.

Eίχε διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο 378ο  χλμ της Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Καβάλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Λόγω προηγηθείσας βροχόπτωσης και κάθοδο υδάτων στο οδόστρωμα από τον ορεινό όγκο, από ώρα 23.45 είχε διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο 378ο  χλμ της Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Καβάλα. Πραγματοποιούνταν εκτροπές των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από τον κόμβο Λαγκάδα.

Αυτή την ώρα η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

«Μπάλλος»: Προβλήματα κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας

Τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα

Ο Μπάλλος χτύπησε με μένος την Κέρκυρα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας πίσω εικόνες αποκάλυψης. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ εκατοντάδες πολίτες τηλεφώνησαν την πυροσβεστική για βοήθεια. Στην μάχη επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma που περισυνέλεξε πολίτες που είχαν ανέβει στις ταράτσες για να σωθούν.

Δρόμοι στην Κέρκυρα έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Πυροσβέστες και άντρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν μέσα στο νερό που ξεπερνάει το ένα μέτρο.

Άνθρωποι καλούν σε βοήθεια. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην κινδυνεύσει κανείς. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμοί είναι συνεχείς.

Επιστρατεύονται αγροτικά και χωματουργικά μηχανήματα για να μεταφέρουν ανθρώπους. Η Πυροσβεστική δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια. Στην περιοχή επιχειρεί και ελικόπτερο Super Puma για να σώσει ανθρώπους που έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν.

Η Κέρκυρα χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία το τελευταίο 24ωρο. Μεσογγή, Άγιοι Δέκα, Μωραΐτικα και Μπενίτσες είναι οι κοινότητες που εχουν και τις μεγαλυτερες καταστροφες.

Δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα

Από τον Μπάλλο δε γλύτωσαν ούτε τα τουριστικά μαγαζιά στα Μωραΐτικα.

Οι κάτοικοι στην Χρυσίδα σε απόγνωση. Τα σπίτια τους έχουν καλυφθεί από λάσπη.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες γεμάτα απάο τουρίστες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Όλη την νύχτα οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες του από το χτύπημα του Μπάλλου.

Συνεργεία της πυροσβεστικής του Δήμου και της Περιφέρειας μαζί με τους κατοίκους έδωσαν ολονύχτια μάχη για να μην κινδυνεύσουν ζωές. Διασώστες έσωσαν και ζώα που κινδύνευαν από πνιγμό.

Το νησί έχει κοπεί στα δύο καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται από ειδικά κλιμάκια.

Χ. Ζερεφός: «Η βροχόπτωση την Πέμπτη αντιστοιχεί στο 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές»

Η συχνότητα αλλά και η ένταση των ακραίων φαινομένων αυξάνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ολοένα και περισσότερο κόσμο να στρέφει το ενδιαφέρον του στην κλιματική αλλαγή και να αναλογίζεται συνέπειες για τις οποίες οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει δεκαετίες πριν.

Απότομες αλλαγές του καιρού, μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας από μέρα σε μέρα, παρατεταμένη ανομβρία αλλά και σφοδρές βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης αλλά μικρής διάρκειας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το σκηνικό του καιρού τα τελευταία χρόνια. Οι νεροποντές είναι περισσότερο σφοδρές και οι καύσωνες ακόμα πιο καυτοί.

«Έχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».

Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός.

Ωστόσο, αυτές οι νεροποντές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς ο συνολικός όγκος νερού που πέφτει στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπεται ότι θα μειωθεί περίπου 15%.

Για να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους οι πολίτες απέναντι σε αυτές τις άγριες διαθέσεις του καιρού, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία στην καθημερινότητα τους, αφού αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν, επίσης προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια.

«Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε μια δουλειά την οποία μπορούμε να αναβάλλουμε και μας έχουν ειδοποιήσει ότι θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφύγουμε να εκτεθούμε σε αυτό και να μην βγούμε από το σπίτι μας. Η προληπτική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη. Δεύτερον, δεν ανταγωνιζόμαστε τη φύση. Το ρυάκι που περνάμε με το αμάξι μας κάθε μέρα ειδικά αν είμαστε στην εξοχή μπορεί να γίνει χείμαρρος και κανένα όχημα δεν αντέχει σε ένα χείμαρρο όταν το βάθος του είναι μεγαλύτερο από 40 εκατ. Επιπλέον, όταν κολυμπάμε ή βρισκόμαστε στην ύπαιθρο και πέφτουν κεραυνοί κοιτάμε αμέσως να μπούμε αμέσως σε έναν κλειστό χώρο για να μην κεραυνοβοληθούμε», υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός.

Η πρόληψη και η αυτοπροστασία είναι δύο βασικές αρχές τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όπως λέει ο κ. Ζερεφός. «Παράλληλα, τα σπίτια πρέπει να είναι καλύτερα μονωμένα, δεν πρέπει να δίνονται άδειες σε ρέματα ή κοντά σε ρέματα. Οι άδειες αυτές κανονικά δεν δίνονται αλλά πολλοί αυθαιρετούν και μετά νομιμοποιούν το αυθαίρετο, οπότε και νομιμοποιούν ένα συμβόλαιο θανάτου με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που θα πλήξει το σπίτι τους», επισημαίνει ακόμα.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ακόμα και την ύστατη στιγμή κάνουν έκκληση για την λήψη κάποιων μέτρων που θα προστατεύουν τους πολίτες.

«Από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η παροχέτευση ομβρίων υδάτων που ιδίως στη χώρα μας έχει μεγάλες επιφάνειες επικλινείς, έχει πολύπλοκη τοπογραφία, έχει αναρχία στο κτίσιμο κι έτσι δημιουργούνται πολλά εμπόδια στην παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και γενικά είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καθιερώθηκε και η πλήρης αναδιοργάνωση με τη βοήθεια και του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής αλλά και άλλων υπηρεσιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, Νομίζω ότι όλα πρέπει να καθοδηγούνται από μία λέξη: πρόληψη», υποστηρίζει ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, όταν υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα:

-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Λέκκας σε ΣΚΑΪ για «Μπάλλο»: Έπεσαν πάνω από 75.000.000 τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Ευβοία και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου. «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», σημείωσε.

Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιορυγηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά,«σην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα».

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα. m

Τι λέει το meteo.gr 

Σύμφωνα με το meteo.gr, από τα ξημερώματα, ισχυρές βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας «Μπάλλος» εκδηλώνονται σε περιοχές του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Ηρακλείου, στη Νάξο, την Πύλο και την Ηλεία, στο Καρπενήσι, στην Ήπειρο. Οι βροχές συνεχίζονται σήμερα τα ξημερώματα και στη Μακεδονία και κυρίως Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, καθώς και στη Θράκη (Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Ξάνθη). Οι ουρανοί «άνοιξαν», ξανά, σε Κεφαλονιά (Αργοστόλι), Λευκάδα και Ιθάκη, ενώ σύμφωνα με αναφορές προβλήματα καταγράφονται από την έντονη βροχόπτωση και στο Αγρίνιο.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία σήμερα 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-10-2021

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα, στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα φτάνουν από το μεσημέρι στα πελάγη τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά, βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17-10-2021

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει, στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στα νότια τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ iefimerida/ meteo / skai.gr/ mega/ in.gr 

Παρέμβαση εισαγγελέα για το λεωφορείο που «βούλιαξε»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα