Ελλάδα

Καλαμαριά: Ανοίγει η συζήτηση για το χωρικό σχέδιο του Κόδρα

Για την αξιοποίηση των 203 στρεμμάτων που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου

Φίλιππος Δεργιαδές
καλαμαριά-ανοίγει-η-συζήτηση-για-το-χω-719806
Φίλιππος Δεργιαδές

Έρχεται προς συζήτηση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, το χωρικό σχέδιο για την αναμόρφωση και αξιοποίηση των 203 στρεμμάτων του στρατοπέδου Κόδρα, που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου.

Ο στόχος του δήμου είναι να αξιοποιηθεί η έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος αναψυχής και πολιτισμού. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που έχει αναλάβει και επεξεργαστεί, μετά από σχετικό διαγωνισμό, ο αρχιτέκτονας Τ. Δούμας και η εταιρία Δίκτυο Α.Ε., και παρουσιάζεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, είναι μία βασική αποτύπωση για τις δράσεις γύρω από την αναμόρφωση του χώρου.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα παρουσιαστεί αρχικά στους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, αποτυπώνει και εισηγείται προτάσεις για τον καθαρισμό και τη περίφραξη του χώρου, την αξιολόγηση και αξιοποίηση των 30 διατηρητέων κτιρίων που υπάρχουν στο στρατόπεδο, εκ των οποίων αρκετά είναι ετοιμόρροπα, το φωτισμό και το δίκτυο των δρόμων που θα πρέπει να δημιουργηθεί ενώ θα τεθούν επί τάπητος οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης.

Να σημειωθεί πως τα υφιστάμενα κτίρια καταλαμβάνουν έκταση 8000 τ.μ. περίπου. Συνεπώς θα πρέπει να αξιολογηθεί αν τα συγκεκριμένα κτίρια θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, για χώρο εστίασης, μηχανολογικό, δημόσιες τουαλέτες κ.α.  ενώ υπο συζήτηση είναι αν στο χώρο θα αναπτυχθούν δράσεις όπως ενυδρείο και βοτανικός κήπος. Μετά την πρώτη αξιολόγηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αναμόρφωση του Κόδρα.

«Δεν χρειάζεται άλλη δόμηση στο χώρο, πρέπει να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν κριθεί διατηρητέα, ενώ η διοίκηση του δήμου πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μεταβιβαστούν στο δήμο Καλαμαριάς άλλα 40 στρέμματα που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και στο στρατό» τονίζει στην Parallaxi, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γαβριήλ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα