Επικαιρότητα

Καλαμαριά: Στερούν από τους μαθητές τις σχολικές εκδρομές λόγω ασυντήρητων λεωφορείων

Μπαλάκι ευθυνών για τη συντήρηση των λεωφορείων και ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη - Τι λένε οι γονείς

Γιώργος Σταυρακίδης
καλαμαριά-στερούν-από-τους-μαθητές-τι-984355
Γιώργος Σταυρακίδης

Με ανακοίνωση απαντάει το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς στην απόφαση των Διευθύνσεων των σχολείων της Καλαμαριάς, για περικοπή των σχολικών εκδρομών σε μία περίοδο μάλιστα, που οι μαθητές αρχίζουν παραδοσιακά να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τις ανοιξιάτικες αποδράσεις τους, είτε με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, είτε με ψυχαγωγικό.

Μερικές μέρες νωρίτερα οι Διευθυντές των σχολείων της Καλαμαριάς ενημέρωσαν ότι “περιορίζουν” τις σχολικές εκδρομές που χρειάζονται λεωφορεία, εντός και εκτός πόλης, καθώς αυτά θα πρέπει πρώτα να ελέγχονται από την Τροχαία, κάτι που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αδυνατεί να πραγματοποιήσει η υπηρεσία λόγω μειωμένου προσωπικού και ειδικά όταν η ενημέρωση γίνεται λίγες μόλις μέρες πριν την προκαθορισμένη εκδρομή.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των διευθυντών, μεταξύ άλλων αναφέρει πως “Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ματαιώνουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις εκτός του χώρου του σχολείου. Η συγκεκριμένη δυσάρεστη εξέλιξη, προέκυψε μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση.

Η συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός νομού κι επειδή η Τροχαία δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους, μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα […] Εξαιτίας της δυσάρεστης πραγματικότητας που διαμορφώνεται για την εκπαιδευτική ζωή των σχολείων μας, όλοι/ες οι Διευθυντές/ριες των Σχολείων της Καλαμαριάς, εκτός από τις ενέργειες που έχουμε ήδη κάνει προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αποφασίσαμε μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, να περιορισθούμε σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του χώρου των σχολείων ή απαιτούν πεζή μετακίνηση”

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που έρχεται να μεγαλώσει το πρόβλημα, είναι η αύξηση του κόστους  που αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους που απαιτούνται, καθώς ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή, κάτι που γεννάει πολλά ερωτήματα για την κατάσταση των λεωφορείων στα τουριστικά πρακτορεία και την συντήρηση που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να είναι απόλυτα κατάλληλα και έτοιμα για τις μετακινήσεις τόσο μαθητών, όσο και ενηλίκων εκδρομέων.

Οι γονείς της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς ζητούν την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους, ειδικά μετά και την μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη που έβγαλε στο φως τις παθογένειες των ΜΜΜ και κοινοποίησαν την Δευτέρα την ανακοίνωσή τους προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κ. Μακεδονίας, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Καλαμαριάς και την Διεύθυνση Τροχαίας ελπίζοντας σε άμεση επίλυση του προβλήματος που στοχεύει δυστυχώς τα ίδια τα παιδιά.

“Να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και το κόστος να μη μεταφέρεται στους γονείς”

«Τον τελευταίο καιρό μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν καταργηθεί οι σχολικές εκδρομές με δεδομένο ότι πρέπει να ελέγχονται τα λεωφορεία – καλώς κατά την άποψη μας – από την τροχαία για την καταλληλότητα τους. Αυτό προέκυψε προφανώς λόγω πολλών ατυχημάτων που έχουν συμβεί και επειδή πολλά λεωφορεία είναι κακοσυντηρημένα και δεν πληρούν τις προδιαγραφές, κάτι που ενισχύθηκε τελευταία και με το δυστύχημα στα Τέμπη. Για να υπάρξουν λοιπόν προδιαγραφές, τα τουριστικά πρακτορεία μετακυλούν το κόστος στους γονείς και το εισιτήριο γίνεται με αυτόν τον τρόπο πανάκριβο. Για μία διαδρομή που είχε 2 ευρώ ας πούμε, τώρα πάει στα πέντε, μία που κόστιζε 4 ευρώ τώρα πάει στα 10 και όλο αυτό το κόστος γίνεται δυσβάστακτο» αναφέρει στην Parallaxi η Ελένη Μαυροπούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών της Καλαμαριάς.

«Τα παιδιά δυσανασχετούν. Περιμένουν τώρα την ημερήσια πώς και πώς για να κοινωνικοποιηθούν, να γνωριστούν καλύτερα τα πιο μικρά, να ξεσκάσουν τα πιο μεγάλα, τα παιδιά στο Λύκειο που διαβάζουν συνεχώς θέλουν και κάτι άλλο. Εμείς αυτό που ζητάμε από το κράτος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και το κόστος να μη μεταφέρεται στους γονείς. Η τροχαίο υποστελεχωμένη είναι έτσι κι αλλιώς. Στην Καλαμαριά έχουμε 59 σχολεία και τώρα ειδικά που θα αρχίσουν οι ανοιξιάτικες εκδρομές μπορούν να υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις, αλλά μη ξεχνάμε πως ήδη δύο χρόνια πανδημίας τα παιδιά δεν πήγαν πουθενά.»

σχολείο
Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Σχετικά με την Τροχαία που αναφέρει πως πρέπει να ενημερώνεται αρκετά νωρίτερα για τις εκδρομές, η κ. Μαυροπούλου αναφέρει: «Το νωρίς βέβαια τι πάει να πει; Έναν μήνα ας πούμε πιο νωρίς; Πώς θα οριστεί αυτό; Γιατί, έτσι όπως γίνεται πλέον με τα Μουσεία ας πούμε, το ραντεβού πρέπει να κλειστεί δέκα μέρες πριν ή αν θέλουμε να πάμε σε ένα θέατρο, πόσο νωρίτερα να κλείσουμε εισιτήρια με τόσες απεργίες που γίνονται τελευταία και δεν ξέρεις αν θα πραγματοποιηθεί τη μέρα που το προγραμμάτισες;»

Η ευθύνη δεν είναι μόνο του υπουργείου παιδείας

Στο ίδιο κλίμα και με διάθεση για παρέμβαση, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει στην Parallaxi πως «Ευθύνη για τις εκδρομές δεν έχει ακέραια το υπουργείο παιδείας. Αν θυμηθούμε όταν ακυρώθηκαν οι εκδρομές λόγω covid πριν από τρία χρόνια, το υπουργείο παιδείας μετέφερε την ευθύνη στο υπουργείο τουρισμού που είναι υπεύθυνο για τα πρακτορεία και έτσι, δείτε πώς γινόμαστε μπαλάκι εμείς οι γονείς και πώς αποδεικνύεται άλλη μία φορά πως πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που να είναι στο υπουργείο παιδείας και θα είναι υπεύθυνος για τις εκδρομές των μαθητών. Που θα αναλαμβάνει και τον προγραμματισμό των εκδρομών, τις μεταφορές των παιδιών από και προς το σχολείο μέχρι το κόστος γιατί υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν μπορούν να το καλύψουν.»

«Αν θέλουμε να μιλάμε για πρόληψη πρέπει όλα να προβλέπονται από πριν.» αναφέρει ο κ. Κοκονάς, λέγοντας πως «Πρέπει να γίνονται έτσι κι αλλιώς οι έλεγχοι από τα πρακτορεία και να μη μετακινείται το κόστος στους μαθητές για τα αυτονόητα. Η ανθρώπινη ζωή δε μπορεί να μετριέται βάσει το κόστος.»

Οι έλεγχοι που γίνονται στα τουριστικά λεωφορεία από την Τροχαία, αφορούν αρχικά στον οδηγό (σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα, αν τηρούνται τα ωράριά του, εάν είναι σε κατάσταση να οδηγήσει ή αν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ) και ακολουθεί ο έλεγχος των προϋποθέσεων ασφαλούς κυκλοφορίας του λεωφορείου, όπως ο έλεγχος του ταχογράφου, στα ελαστικά, στο δελτίο τεχνικού ελέγχου κι εάν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας.

Χαρακτηριστική είναι και ανάρτηση μητέρας που πριν λίγες μέρες, έγραψε στα social media:

«Γνωστότατο πρακτορείο της πόλης στέλνει λεωφορείο προκειμένου να διεξαχθεί προγραμματισμένη τριήμερη σχολική εκδρομή στις 3/3/23. Μετά από σχετικό έλεγχο της τροχαίας το λεωφορείο κρίνεται ακατάλληλο να ταξιδέψει λόγω της εξαετούς φθοράς των ελαστικών του και της μη αντικατάστασης αυτών. Υπάρχει μια αναμονή της τάξεως των τριών ωρών προκειμένου να πάει εκείνη τη στιγμή το συνεργείο για την τοποθέτηση καινούριων ελαστικών. Αυτομάτως μου δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα, που θα έπρεπε να υπάρχουν ως συνθήκες για την αντικειμενική ευθύνη αυτών που αναλαμβάνουν τη μεταφορά για τη διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Με ποια λογική το πρακτορείο στέλνει το εν λόγω λεωφορείο γνωρίζοντας ότι θα γίνει έλεγχος εφόσον μιλάμε για σχολική εκδρομή; Άρα το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ελέγχου χωρίς να υπάρχει πάντα αυστηρό πλαίσιο. Άρα το παίζει κορώνα γράμματα μαζί και τις ζωές των επιβαινόντων! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τρίωρη καθυστέρηση, μιλώντας για μία ήδη προγραμματισμένη εκδρομή που θα έπρεπε όλα να λειτουργούν με ακρίβεια και ασφάλεια;».

Εικόνα: Unsplash

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς

«Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς αρκετά μηνύματα από ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων που αφορούν στην ματαίωση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών σχολικών εκδρομών. Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, κατόπιν σύσκεψης των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε ως επακόλουθο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός Νομού, η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους. Επιπλέον, εξαιτίας της νέας αυτής ρύθμισης, και προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή.»

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών μας είναι και πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες και πρώτη προτεραιότητα. Και απαιτούμε κάθε λεωφορείο, κάθε μέσο που μεταφέρει τα παιδιά μας από και προς το σχολείο ή των χώρο των εκδρομών, εντός και εκτός νομού, να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι όμως αδιανόητο, αυτό το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των οικογενειών και το κύμα ακρίβειας μας αναγκάζει να περικόπτουμε πολλές φορές ακόμη και τα αναγκαία. Ήδη το κόστος των σχολικών εκδρομών φέρνει μεγάλο μέρος γονέων και μαθητών στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Το προσαυξημένο κόστος θα αποκλείσει ακόμη περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.»

Και ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αναφέρουν ότι θα περιοριστούν σε εκδρομές που απαιτούν πεζή μετακίνηση, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Καλαμαριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανέξοδη λύση για μέρος αυτών των εκδρομών.»

Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ.»

Για όλους αυτούς τους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περικοπούν ή να μειωθούν, όπως δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το αντίτιμο.

Ζητάμε:

  • Να ανασταλεί η απόφαση των Διευθύνσεων των Σχολείων.
  • Να πραγματοποιείται έγκαιρος και ενδελεχής έλεγχος των μέσων μεταφοράς των παιδιών

μας από την Τροχαία σε κάθε είδους μετακίνηση.

  • Να μην υπάρξει καμία προσαύξηση στο κόστος μετακίνησης.

Και πάνω από όλα, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους.

Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα