Διεθνή

Καλιφόρνια – δημοσκόπηση: Οι πολίτες διαφωνούν με το βιαστικό άνοιγμα της οικονομίας

Και φοβούνται για μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωναϊού.

Parallaxi
καλιφόρνια-δημοσκόπηση-οι-πολίτες-δ-562088
Parallaxi
Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Ένας σημαντικός αριθμός των πολιτών εκτιμά ότι η Καλιφόρνια άνοιξε ξανά την οικονομία της πολύ νωρίς και ανησυχούν ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό, καθώς τα κρούσματα και οι εισαγωγές στις κλίνες έχουν σημειώσει απότομη αύξηση, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας από τo Ίδρυμα Υγειονομικής Περίθαλψης της Καλιφόρνιας και την Ερευνητική Εταιρεία Ipsos.

Η έρευνα που έγινε σε 1,156 πολίτες της Καλιφόρνιας σε δύο γλώσσες, στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, για την περίοδο από 26 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουνίου, αντανακλά την έντονη ανησυχία του κόσμου για την εκτόξευση των κρουσμάτων του κοροναϊού  κατά τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά και οι άνθρωποι σχεδόν επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες.

Οι θέσεις των κατοίκων της Καλιφόρνιας αλλάζουν συνεχώς σχετικά με το εάν τα μέτρα χαλάρωσαν πολύ νωρίς, καθώς ανέβηκαν από το 43% τον Ιούνιο στο 53% στην τελευταία έρευνα. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ιδρύματος Υγειονομικής Περίθαλψης της Καλιφόρνιας, το 27% των πολιτών δήλωσαν ότι ο ρυθμός χαλάρωσης των μέτρων είναι σωστός και το 18% θεωρούν ότι είναι πολύ αργός.

Το 71% των Έγχρωμων ανθρώπων πιστεύει ότι η πολιτεία βαίνει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς πολύ γρήγορα, ενώ ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό των Λατίνων (51%) και των λευκών (50%) ταυτίζεται με αυτή την γνώμη.

Διαφορές στις ιδεολογικές γραμμές  παρατηρούνται έντονα σχετικά με την άποψη εάν η πολιτεία άνοιξε ξανά στην κατάλληλη στιγμή. Η έρευνα έδειξε ότι το 73% των φιλελεύθερων θεωρούν ότι η πολιτεία άρχισε να λειτουργεί πολύ νωρίς, ενώ το 37% των συντηρητικών κρίνει ότι άρχισε πολύ αργά.

«Οι πολίτες ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των περιστατικών του ιού και ειδικότερα τώρα που όλο περισσότεροι και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην δουλειά,» αναφέρει ο Kristof Stremikis, διευθυντής του τμήματος της Ανάλυσης της Αγοράς και του τμήματος Πληροφοριών του Ιδρύματος Υγειονομικής Περίθαλψης της Καλιφόρνιας.

«Αυτή η δημοσκόπηση επίσης τονίζει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί», πρόσθεσε, «ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται».

Ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων οδήγησε την κυβέρνηση του Gavin Newsom στην απόφαση, την προηγούμενη εβδομάδα, να κλείσει τα εστιατόρια, τα μπαρ και τις άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, σε πολλές περιοχές, ανέφεραν οι ερευνητές στα δελτία τύπου, την Τρίτη.

Ένα ποσοστό των 77% των συμμετεχόντων της δημοσκόπησης ανέφεραν ότι ανησυχούν μήπως οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειας τους θα μεταδώσει τον ιό. Το υψηλό επίπεδο φόβου βαραίνει κυρίως τους πολίτες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, καθώς το 81% των οποίων δηλώνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Οι ερευνητές διαπιστώσαν ότι το 85% των Λατίνων, οι οποίοι έχουν προσβληθεί δυσανάλογα με τους άλλους πληθυσμούς, από τον Covid-19, είχαν «κάπως» επηρεαστεί ψυχολογικά, με το 61% να δηλώνει ότι ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, το 90% των Ασιατών ανησυχούν μήπως έχουν προσβληθεί τον ιό.

Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η πολιτεία είχε περίπου περισσότερα από 7.100 κρούσματα κοροναϊού και 70 θανάτους, όπως δείχνουν οι καταγραφές. Όσον αφορά την περασμένη Τετάρτη, η πολιτεία κατέγραψε περισσότερα από 284.000 περιπτώσεις και πάνω από 6.570 θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η «The Times».

Την Περασμένη εβδομάδα, ο Newsom υποστήριξε την πολιτική του να ξανανοίξει την οικονομία της πολιτείας και δήλωσε ότι η αρχική διαταγή για παραμονή στο σπίτι επέτρεψε στην πολιτεία να εξασφαλίσει ότι υπήρχαν αρκετές νοσοκομειακές υπηρεσίες και συγχρόνως αρκετοί αναπνευστήρες, ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός και άλλος ιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος για την διεξαγωγή μίας εγχείρησης.

«Ο κύριος σκοπός του μέτρου παραμονής στο σπίτι ήταν να κερδηθεί χρόνος και όχι να μας βάλει στην κατάσταση του μόνιμου λουκέτου» δήλωσε ο Newsom στους «Times», την 1 Ιουλίου. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα κλείναμε την Πέμπτη την μεγαλύτερη οικονομία για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό θα δημιουργούσε σοβαρή υγειονομική κρίση, την οποία κανένα έθνος δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στην ιστορία».

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό την στιγμή της δημοσίευσης των δηλώσεων.

Η δημοσκόπηση επίσης, έφερε στο στόχαστρο των συζητήσεων και την ανησυχία για το σύστημα υγείας. Από όσους συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, το 84% δήλωσε ότι σε περίπτωση μόλυνσης, οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειας τους θα έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζονται.

Μεταξύ εκείνων με τα χαμηλά εισοδήματα-ως εισόδημα προσδιορίζεται ίσο ή χαμηλότερο από το 138% του επιπέδου φτώχειας που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση -τα ποσοστά έπεσαν στο 70%. Περισσότεροι από τους 9 στους 10 λευκούς πολίτες αναφέρουν ότι είχαν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, σε σύγκριση με το 73% των Λατίνων και το 83% των Έγχρωμων και των Ασιατών πολιτών, όπως έδειξε η δημοσκόπηση.

Η έρευνα ακόμη έδειξε ότι οι απόψεις του κοινού ήταν διχασμένες σχετικά με την ικανότητα του συστήματος υγείας «ως σύνολο» να ανταποκριθεί σε ένα άλλο κύμα κρουσμάτων του Covid-19. Οι λευκοί πολίτες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο πολιτειακό σύστημα υγείας, με περισσότερους από το 63% να δηλώνουν ότι έχουν «κάπως» ή απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό, συγκριτικά με το χαμηλότερο ποσοστό, το 50% των Λατίνων.

Με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας να ανοίγουν ξανά, οι ερευνητές ρώτησαν στην δημοσκόπηση εάν οι πολίτες ανησυχούν εάν θα μολυνθούν με τον ιό στην δουλειά ή θα το φέρουν στο σπίτι τους. Το 38% των κατοίκων δήλωσαν ότι «φεύγουν από το σπίτι για να πάνε στην δουλειά», το 75% ανησυχούν για τα εκτεθειμένα μέλη της οικογένειας τους που βρίσκονται στο σπίτι. Το 84% των Λατίνων δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως θέτουν σε κίνδυνο την οικογένεια τους, ενώ περίπου το 59% των λευκών πολιτών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στην τελευταία δημοσκόπηση σχετικά με το εάν απαιτείται η χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας, με το 83% να δηλώνει ότι ο εργοδότης απαιτεί να φορούν ένα κάλυμμά στο πρόσωπο για τουλάχιστον τις περισσότερες ώρες εργασίας και το 65% αναφέρει ότι ο εργοδότης τους ζητάει να φοράνε μάσκα καθ’ όλες τις ώρες εργασίας. Τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα, με το 89% των Λατίνων να απαιτούν την χρήση μάσκας, όλες τις ώρες εργασίας, συγκριτικά με το 67% των λευκών πολιτών.

Μόλις πάνω από το 69% όσων φεύγουν από το σπίτι για να πάνε στην δουλειά τους δηλώνει ότι ο εργοδότης τους έχει δημιουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, ενώ το 21% αναφέρει το αντίθετο. Σχεδόν το 10% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση δεν γνώριζαν καθόλου για τα μέτρα προφύλαξης στην εργασία.

Πηγή: Los Angeles Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα