Top

Καλπασμός της πανδημίας με πάνω 800.000 κρούσματα την ημέρα

Η Αμερική σημείωσε νέο ανατριχιαστικό ρεκόρ 290.000 κρουσμάτων

Parallaxi
καλπασμός-της-πανδημίας-με-πάνω-800-000-κρού-707093
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γαλλία: Ημερήσια μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.814 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (21.703), που όμως απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειώσει τις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό σε κάτω από 5.000 την ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 281 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, αριθμός που συγκριτικά παρέμεινε σταθερός σε σχέση με την προηγουμένη (277).

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Γαλλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 67.431 νεκρούς επί συνόλου 2.747.135 μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ενώ τόνισε πως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις, όπως η αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων, των θεάτρων, των κινηματογραφικών αιθουσών και των χιονοδρομικών κέντρων, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται ως την 20ή Ιανουαρίου τουλάχιστον, καθώς η διασπορά είναι υπερβολικά γρήγορη και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πίεση.

Η κυβέρνηση του Μακρόν λαμβάνει μέτρα για να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού απλοποιώντας τις ως εδώ πολύ περίπλοκες διαδικασίες, καθώς η αργή πορεία της ανοσοποίησης επικρίνεται από γιατρούς, επιστήμονες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Ιρλανδία: Εντοπίστηκαν τρία κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Τρία κρούσματα μιας νέας παραλλαγής του COVID-19 που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στη Νότια Αφρική επιβεβαιώθηκαν στην Ιρλανδία και όλα τους συνδέονται άμεσα με πρόσφατο ταξίδι από τη Νότια Αφρική, δήλωσε την Παρασκευή ο αρχίατρος της Ιρλανδίας.

Αξιωματούχοι της υγείας κάλεσαν όλους όσοι ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική πρόσφατα να τεθούν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ το συντομότερο δυνατό. Η Ιρλανδία ανέφερε αυτή την εβδομάδα μια αυξανόμενη παρουσία της νέας πιο μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η Ιρλανδία κατέγραψε επίσης άλλο ένα υψηλό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων του COVID-19, με 8.248 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αύξησαν το ποσοστό επίπτωσης ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε 1,088. Οι επικεφαλής δημόσιας υγείας δήλωσαν την Πέμπτη ότι σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις η εξάπλωση περιορίστηκε λόγω της καραντίνας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Κλείνουν λύκεια στην Ιταλία – 17.533 κρούσματα κορωνοϊού, 620 νέοι θάνατοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.533 περιστατικά κορωνοϊού και 620 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 140.267 διαγνωστικά τεστ, το 12,5% των οποίων ήταν θετικό στην Covid-19. Χθες τα νέα κρούσματα ήταν 18.020, με 414 θανάτους.

Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ της χώρας δεν παρουσιάζει αλλαγές, ενώ είναι 22 περισσότεροι οι ασθενείς που βρίσκονται στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Παράλληλα, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 413.121 Iταλοί. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε όρισε ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 11 του μηνός, από συνολικά 20 περιφέρειες οι 14 αποφάσισαν να αναβάλουν την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Οι περιφέρειες της Καλαβρίας, οι Μάρκε με πρωτεύουσα την Ανκόνα, η βορειανατολική Φριούλι Βενέτσια Τζούλια και το Βένετο, μάλιστα, έκαναν γνωστό ότι τα λύκειά τους δεν πρόκειται να ξανανοίξουν τις πύλες τους πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο

Το Βέλγιο σκοπεύει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον Covid-19 ώστε να ξεκινήσει από τον Ιούνιο να εμβολιάζει τον γενικότερο πληθυσμό, δηλαδή όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Αρχές.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τον εμβολιασμό των πολιτών που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Επιτροπή Covid-19, υπό την επιφύλαξη της έγκαιρης παράδοσης των εμβολίων, προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα, κατά μερικές εβδομάδες, οι εμβολιασμοί κάθε κατηγορίας του πληθυσμού. Έτσι, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα αρχίσει να εμβολιάζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, προτού να λήξει η πρώτη φάση η οποία αφορά τους 1.500 οίκους ευγηρίας (προσωπικό και ενοίκους).

Αυτήν την εβδομάδα, δεκάδες γιατροί είχαν ζητήσει να εμβολιαστούν νωρίτερα όσοι «μάχονται στην πρώτη γραμμή» ώστε να προστατευτεί το σύστημα υγείας.

Μετά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θα ακολουθήσουν, από τον Μάρτιο, οι πολίτες άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, τον Απρίλιο όσοι εργάζονται σε «κρίσιμης σημασίας» υπηρεσίες και κατόπιν όλοι οι υπόλοιποι.

Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σκοπεύει να εμβολιάσει δωρεάν, σε εθελοντική βάση, το 70% του πληθυσμού του. Εφόσον όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όλο και περισσότερα εμβόλια φθάνουν στη Γερμανία: Πως τα εξασφαλίζει έναντι των άλλων χωρών

Περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει τελικώς η Γερμανία. Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που θα λάμβανε αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, πλέον και σύμφωνα με την SZ το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει με 64 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών μέσων, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει αυτά τα μερίδια.

Μόλις προχθές και στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τα 160 εκατομμύρια εμβόλια της αμερικανικής εταιρίας η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Η αιτιολογία ήταν ίδια: ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και η Γερμανία αναλαμβάνει τα μερίδιά τους. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι χώρες που ξαφνικά αρνούνται τα μερίδια που τους αναλογούν αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στροφής, το γερμανικό υπουργείο Υγείας παραπέμπει στην Κομισιόν. Σχετική ερώτηση της DW στο γραφείο της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου μένει επίσης μέχρι στιγμής αναπάντητη.

100 εκατ. το αρχικό γερμανικό μερίδιο;

Σύμφωνα με την Bild, την περασμένη Τρίτη και σε τηλεδιάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι αρχικώς η Γερμανία είχε διασφαλίσει 100 από τα συνολικά 200 (+100) εκατομμύρια εμβόλια της ευρωπαϊκής παραγγελίας στις Biontech/Pfizer. Προφανώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε βάσει του πληθυσμού τους, αφενός λόγω της υψηλής τιμής του και αφετέρου εξαιτίας της σύνθετης διαδικασίας φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γερμανοαμερικανικής σύμπραξης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν αίφνης τα μερίδιά τους. Η Γερμανία συναίνεσε φυσικά και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει. Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που του αναλογούν από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει στο μεταξύ και πάλι διπλασιαστεί (64 εκατομ.) οφείλεται πιθανότατα στο ότι με φόντο την έγκριση του εμβολίου της Moderna αλλά και της προοπτικής κυκλοφορίας σκευασμάτων και από άλλες εταιρίες -ενδεχομένως πολύ πιο φτηνών- ορισμένες χώρες παραχώρησαν και πάλι τα μερίδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από αυτά που διασφαλίζει από τις ευρωπαϊκές παραγγελίες, το Βερολίνο έχει προχωρήσει και σε διμερείς/εθνικές συμφωνίες με τις γερμανικές φαρμακευτικές: από την Biontech-Pfizer θα λάβει διμερώς άλλα 30 εκατομμύρια εμβόλια. Σε διμερή συμφωνία προχώρησε και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια. Κριτική στις εθνικές αυτές συμφωνίες άσκησε σήμερα από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.

Συνολικά λοιπόν η Γερμανία έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προσμετρώνται εκείνα από τις εταιρίες, τα εμβόλια των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή νέο ρεκόρ με σχεδόν 290.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το ίδιο διάστημα στη χώρα, που παραμένει αντιμέτωπη με φοβερή έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, διαπιστώθηκαν ακόμη 3.676 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19, κατά τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ κατέγραφαν ρεκόρ σχεδόν 4.000 θανάτων μέσα σε μια μέρα.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη έχει ξεπεράσει τους 368.000 νεκρούς επί συνόλου 21,8 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η κρίση δεν σταματά να κλιμακώνεται στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η κομητεία του Λος Άντζελες, η πολυπληθέστερη των ΗΠΑ, κατέγραψε χθες 318 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες — νέο τραγικό ρεκόρ. Ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασε το όριο των 300 θανάτων. Ο Έρικ Γκαρσέτι, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, αναφερόμενος στον ημερήσιο απολογισμό τόνισε πως ξεπερνά «όλες τις ανθρωποκτονίες που είχαμε το 2019» στην πόλη. Συνολικά, η κομητεία έχει καταγράψει ως εδώ 11.863 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Οι ΗΠΑ, όπου η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές και στις τοπικές αρχές, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως μόλις ένα 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, με λίγους λιγότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους επί συνόλου πληθυσμού 330 εκατομμυρίων. Η συλλογική ανοσία θα χρειαστεί μήνες για να επιτευχθεί, προειδοποιούν ειδικοί.

1.038 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 14.362 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.038 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει μέχρι στιγμής τους 132.069 νεκρούς επί συνόλου 1.507.931 μολύνσεων.

Ο αριθμός-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων αύξησε το σύνολό τους πάνω από το 1,5 εκατομμύριο στη χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο.

Η έξαρση των κρουσμάτων αποδίδεται από αξιωματούχους στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στο Περού

Το υπουργείο Υγείας του Περού επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματική, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται και νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της χώρας των Άνδεων προειδοποιούν πως κινδυνεύουν να υποστούν κορεσμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόσωπο που διαγνώστηκε ότι προβλήθηκε από την παραλλαγή αυτή έχει την περουβιανή υπηκοότητα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός της χώρας.

Η Περουβιανή υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι διευκρίνισε πως πρόκειται για γυναίκα που ζει και εργάζεται στη Λίμα και συμμετείχε σε οικογενειακή γιορτή πριν από τα Χριστούγεννα. Βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών της, πρόσθεσε. Έχει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι της, πάντα σύμφωνα με την υπουργό.

Κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 1.026.690 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 38.049 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν το τελευταίο διάστημα 1.650 κρούσματα σε ημερήσια βάση, αριθμό που ισούται σχεδόν με 20% εκείνου που ανέφεραν στα μέσα του Αυγούστου, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έφθανε στην κορύφωση στο Περού, κατά τη βάση δεδομένων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο η υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «αργή, αλλά προοδευτική» αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. «Τις τελευταίες δέκα ημέρες βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων και (του δείκτη) της θνητότητας», πρόσθεσε η Μασέτι.

Την Τετάρτη ο Περουβιανός υπηρεσιακός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Sinopharm για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό μέσα στον Ιανουάριο.

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. τα κρούσματα – Στους 201.460 οι νεκροί

Η Βραζιλία ξεπέρασε την Παρασκευή το όριο των 8 εκατομμυρίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 52.035 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τα 8.013.708.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ακόμη 962 ασθενείς με τον Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει μέχρι σήμερα τους 201.460 νεκρούς.

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τυνησία

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε το βράδυ χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 2.649 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 154.903.

Παράλληλα, άλλοι 56 άνθρωποι με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Αφρικής να φθάνει τους 5.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, επί του παρόντος νοσηλεύονται 1.615 ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι 344 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μπροστά στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού με ταχείς ρυθμούς, ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σαΐντ παρότρυνε χθες την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου γενικό lockdown στις περιφέρειες όπου επιβεβαιώνονται τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Σαΐντ έκρινε, σύμφωνα με τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaïque FM, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν αποδίδουν.

Αίγυπτος: 56 θάνατοι και 1.001 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 8.085 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.001 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 147.810.

Ειδικοί τονίζουν ότι η Αίγυπτος πλήττεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και προειδοποιούν πως ενδέχεται να κορυφωθεί περί τα τέλη του Ιανουαρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα