Ελλάδα

Καμία ευθύνη κυβέρνησης και ιδιοκτήτριας εταιρείας, δεν είδε ο Γεραπετρίτης

Στη «γραμμή» Καραμανλή ο υπουργός Επικρατείας και μεταβατικός υπουργός Μεταφορών

Parallaxi
καμία-ευθύνη-κυβέρνησης-και-ιδιοκτήτ-984830
Parallaxi

Προκλητικός και παραπλανητικός εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και μεταβατικός υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου κλήθηκε να δώσει κι εκείνος εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη.

Ο κ. Γεραπετρίτης κινήθηκε με συνέπεια στη γραμμή του τέως υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, που μίλησε νωρίτερα, επιχειρώντας να «βαφτίσει το κρέας ψάρι», αφού καμία ευθύνη δεν είδε αναφορικά με την κυβέρνηση ΝΔ και την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ενώ μοναδικός υπεύθυνος παραμένει το «ανθρώπινο λάθος». Μάλιστα, με περίσσιο θράσος επέμεινε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στο σημείο της Λάρισας «λειτουργούσε στο 100%». «Ποτέ δεν θα είναι απόλυτη η ασφάλεια, πάντα θα υπάρχει το ανθρώπινο χέρι», είπε.

«Μόνο δύο ή τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν συστήματα τηλεδιοίκησης που λειτουργούν στο 100%. Αυτό ισχύει και στη Λάρισα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Εμείς θα είμαστε η 4η χώρα στο 100% του κύριου άξονα», είπε με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

«Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχω τηρήσει μία ήπια και αξιοπρεπή στάση όσον αφορά την αναζήτηση των αιτιών» της τραγωδίας, είπε, πέφτοντας σε αντιφάσεις αφού η κυβέρνηση από την αρχή ήδη -πριν ξεκινήσουν έρευνες- υιοθέτησε τη γραμμή του «ανθρώπινου λάθους» ως μοναδικό αίτιο. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα πραγματική και ειλικρινή αυτοκριτική για τις πολιτικές τους ευθύνες.

Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για ψέματα εις βάρος του, καθώς και κατά της κυβέρνησης. «Η πραγματικότητα είναι μία. Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υπάρχει ένα τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που μπορεί να κάνει αυτόματη χάραξη πορείας», υποστήριξε ο ίδιος.

Και επισήμανε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά εκείνο το βράδυ «λειτουργούσε στο 100% τοπικά στη Λάρισα». «Ποτέ δεν μίλησα για ένα καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης», ανέφερε και δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των συστημάτων τηλεδιοίκησης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, κάλεσε τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να πάνε μαζί στον σταθμό της Λάρισας για να διαπιστώσουν εάν λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, ενώ δεσμεύτηκε να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη σε περίπτωση που αποδειχθεί το αντίθετο. Κατά διαβολική σύμπτωση, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα και διαπίστωσε ότι κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις  υφίσταται στην πραγματικότητα ένα μπάχαλο στις υποδομές, πολύ μακριά από τα «ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο ίδιος νωρίτερα είχε δηλώσει: «Θέλω να καταθέσω και πάλι με σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων. Σημειώνεται μια ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης όταν ορισμένοι πηγαίνουν σε αυτό που είναι υπό κατασκευή στη Λάρισα και εμφανίζουν αυτό το οποίο είναι σε οικοδομική κατάσταση και λένε πως αυτό είναι ό,τι υπάρχει σήμερα. Ακριβώς δίπλα είναι το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο και λειτουργεί. Πήγα και έκανα αυτοψία και με τη βοήθεια των σταθμαρχών κάναμε αυτόματη χάραξη».

Φυσικά, δεν έμεινε εκεί αλλά «τα έριξε» στους προηγούμενους και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την τετραετία της διακυβέρνησής της. «Θα ήθελα να θέσω και εγώ δύο ερωτήματα: Κοπτόμαστε σήμερα όλοι για το ότι υπήρξε ένα περιορισμένο επίπεδο ασφαλείας. Δεν είχε φροντίσει κανείς να έρθει προς κύρωση το 4ο σιδηροδρομικό πακέτο», ανέφερε.

«Το ζήτημα της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Η σύμβαση 717 προέβλεπε ότι θα παραδοθεί το 2016. Τότε παραδόθηκαν 17 σταθμοί από τους 52 και κανένα κέντρο. Από τους 17 οι μισοί έγιναν εξαρχής όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση γιατί ήταν ασύμβατα. Αυτό υποδηλώνει πως ένα πολύ μικρό μέρος του έργου παραδόθηκε το 2016.

Η Δομή Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Δυστυχημάτων ήρθε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε για αυτό.

Θα γίνει κακούργημα η κλοπή και η κλεπταποδοχή, υπήρχε και καταργήθηκε με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διατείνεται ο κ. Σπίρτζης ότι είχε το 72% έτοιμο και λειτουργικό. Το τελευταίο πρωτόκολλο είναι 21/12/2016. Ερωτώ: υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο μετά από εκεί; Γιατί μας είπατε ότι συνεχίστηκε το έργο. Όχι τις εκταμιεύσεις.

Να μας διευκρινίζετε και το ζήτημα του προσωπικού. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 24 προσλήψεις. Δηλαδή περίπου 5 προσλήψεις τον χρόνο», συνέχισε ο ίδιος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα