Top

«Καμπανάκι» για τήρηση μέτρων τον Δεκαπενταύγουστο

Η απόφαση για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Parallaxi
καμπανάκι-για-τήρηση-μέτρων-τον-δεκ-350708
Parallaxi

Ανησυχία υπάρχει από τους ειδικούς  εξαιτίας Δεκαπενταύγουστου, καθώς η έξοδος των εκδρομέων κορυφώνεται και τα κρούσματα αυξάνονται.

Και αυτό διότι ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα κατά τόπους στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τοπικές αρχές δίνουν βάση στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παρακάτω τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι την προσεχή Δευτέρα:

Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Ακόμη, αυξημένοι θα είναι και οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας από το Λιμενικό Σώμα προκειμένου όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να μην ταξιδεύουν.

Συναγερμός για τα νησιά

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά.

Σημειώνεται ότι από τα 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 392 καταγράφονται στην Κρήτη όπου συγκεκριμένα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο 208, στα Χανιά 109, στο Λασίθι 18 και στο Ρέθυμνο 57. Αλλά και στη Ρόδο οι μολύνσεις ανήλθαν σε 115 και στην Κέρκυρα σε 52.

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.

Κατά την ΕΡΤ, αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι στα νησιά με:

Εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων Επιτήρηση σε εκκλησίες Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

Tι τρομάζει τους ειδικούς 

«Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό διότι στο νυχτερινό ξεφάντωμα που έχει κυριαρχήσει και έχει φέρει την πανδημία εδώ που είμαστε σήμερα με περίπου 3.500 κρούσματα και περίπου 20-25 νεκρούς κάθε μέρα, θα προστεθούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες που κάποιο συνωστισμό θα έχουν, και κυρίως το εκ των υστέρων οικογενειακό γλέντι και στο οποίο οι νέοι που έχουν ξεφαντώσει θα βρεθούν αγκαλιά με τους πιο ηλικιωμένους που δυστυχώς δεν είναι και όλοι εμβολιασμένοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Θ. Βασιλακόπουλος εξηγώντας ακριβώς τους φόβους των ειδικών για τον Δεκαπενταύγουστο.

«Υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας: «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός- Αναλυτικά η απόφαση

Στο μεταξύ, τη διαδικασία εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού προβλέπει νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ενώ σε εργαζόμενους δίνεται προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών για την κατάθεση της αίτησης με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, στην απόφαση ορίζονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους δίνεται εξαίρεση, ενώ η απόφαση των αρμόδιων επιτροπών εκδίδεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή των αιτήσεων.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μπορούν να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και τις 18 Αυγούστου ή μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την επιστροφή από την άδειά τους, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά και γι’ αυτούς η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την πρώτη εμφάνιση στην εργασία τους.

Με την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλεται η επιβολή των κυρώσεων.

Η απόφαση σχετίζεται με όλα τα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία) που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ορίζονται στο ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Πηγές: iefimerida/ Έθνος / EΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα