Top

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Παγκοσμίως κυρίαρχη γίνεται η παραλλαγή Δέλτα

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
καμπανάκι-που-παγκοσμίως-κυρίαρχη-746354
Parallaxi

corona

Η παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορονοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε. Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων. Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων

Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 ελλείψει επαρκών δόσεων, γεγονός που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει μόνιμα τις εκστρατείες εμβολιασμού, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ. “Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού τους για τη δεύτερη δόση – 30 ή 40 χώρες – οι οποίες θα έπρεπε να είχαν λάβει δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για παράδειγμα και που δεν είναι σε θέση να το κάνουν”, δήλωσε ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, αρμόδιος για το διεθνές σύστημα διανομής Covax στον ΠΟΥ.

“Το μεσοδιάστημα (μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης) είναι τώρα μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλαμε”, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός Covax ήταν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca αλλά και το Serum Institute of India, που αναμένεται να παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τον Covax. Ωστόσο απαγορεύεται να γίνουν εξαγωγές αυτών των δόσεων λόγω της επιτακτικής ανάγκης για εμβόλια στην ίδια την Ινδία.

Ένα πολύ μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση πιο επικίνδυνων και πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών. Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ειδικά οι γείτονες της Ινδίας όπως το Νεπάλ ή ακόμη η Σρι Λάνκα, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό κύμα μολύνσεων.

Επί του παρόντος, οι εταίροι του μηχανισμού Covax προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε έναν μέγιστο αριθμό δόσεων, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 80 εκατομμύρια δόσεις για την περίοδο Ιουνίου -Ιουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων που υποσχέθηκε η G7 θα διατεθούν πολύ αργότερα εντός του έτους και κυρίως το 2022.

“Οι δωρεές είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση απέναντι σε μια ιδιαίτερα ατελή αγορά όπου μόνο οι χώρες που έχουν τα μέσα ή παράγουν εμβόλια έχουν πρόσβαση σε αυτά”, υπενθύμισε.

Ο γιατρός Έιλγουορντ υπογράμμισε τη δυσμενή επίπτωση από αυτά τα πλήγματα στην εμπιστοσύνη των πληθυσμών στον εμβολιασμό.

“Όταν υποχρεώνουμε χώρες με λιγότερο εύρωστα συστήματα να διακόπτουν, να οργανώνουν εκ νέου και να ανακατευθύνουν το πρόγραμμά τους”, καθιστούμε “πολύ δύσκολη την κινητοποίηση του πληθυσμού”, υπογράμμισε.

“Το ακούμε συχνά από πολιτικούς υπευθύνους που θέλουν επιμόνως να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό τους αλλά που φοβούνται να το κάνουν πρόωρα γιατί οι δόσεις δεν έχουν παραδοθεί”, επέμεινε.

Στις 17 Ιουνίου, το σύστημα Covax είχε παραδώσει μόλις 88 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Γερμανία: Aνησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, φοβάται την ταχεία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους του κορoνοϊού Δέλτα και βλέπει την ανάγκη για δράση των πολιτικών.  «Αναμένω ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού θα εξαπλωθεί στη Γερμανία ακόμη πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη. Το ύπουλο πράγμα με αυτό το στέλεχος είναι ότι τα μολυσμένα άτομα έχουν πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στον φάρυγγά τους και μπορούν έτσι να μολύνουν τους άλλους πριν καν διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι έχουν μολυνθεί», δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Για όσο διάστημα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης στην καθημερινότητα. Για αυτόν τον λόγο, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να φοριούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους», τόνισε.

«Τα κρατίδια πρέπει να ελέγξουν εάν τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ξεπερνούν τα όρια. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα εάν ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλείται από το στέλεχος Δέλτα αυξηθεί ξανά. Όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση», συνέχισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.Το ποσοστό του στελέχους του κορονοϊού Δέλτα που εντοπίστηκε στην Ινδία αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά στη Γερμανία, έστω και αν ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων Sars-CoV-2 ήταν 6,2% την ημερολογιακή εβδομάδα 22 (31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου).

Λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, η εκεί κυβέρνηση ανέβαλε την άρση όλων των μέτρων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, έως τις 19 Ιουλίου.

Η Ισπανία πετάει της μάσκες – Γερμανία, Αυστραλία αντιμέτωπες με την μετάλλαξη Δελτα

Ολλανδία: Καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας αν τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ολλανδία πρόκειται να χαλαρώσουν την ερχόμενη εβδομάδα επιτρέποντας στους πολίτες να μην φορούν τη μάσκα σε πολλές περιστάσεις και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να συναντιούνται, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο RTL επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να ανακοινώσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Από τις 26 Μαΐου οι μάσκες δεν θα επιβάλλονται αν οι πολίτες μπορούν να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, μετέδωσε το RTL, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια αναμένεται να επιτρέπεται να δέχονται μέχρι και 100 πελάτες τη φορά, ενώ στα σπίτια θα επιτρέπονται οι οκτώ επισκέπτες, αντί για τέσσερις που είναι σήμερα. Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών καθώς αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Νωρίτερα μέσα σε αυτό τον μήνα επιτράπηκε να ανοίξουν εκ νέου τα μπαρ και τα εστιατόρια. Όσο αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμού πολλές άλλες χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν ήδη ανακοινώσει την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

Μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί περίπου 13 εκατομμύρια και η κυβέρνηση αναμένει ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι Ολλανδοί ενήλικες. Από την αρχή της πανδημίας σχεδόν 1,7 εκατομμύριο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ολλανδία και πάνω από 27.000 θάνατοι.

Ιταλία: 1.147 κρούσματα κορονοϊού, με 35 θανάτους-  Επιβάλλει καραντίνα σε όσους φτάνουν από Βρετανία  

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.147 κρούσματα κορονοϊού και 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, τα περιστατικά ήταν 1.325, με 37 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 216.026 διαγνωστικά τεστ, το 0,5% από τα οποία προέκυψε θετικό. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό του 2021.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 28 λιγότεροι ασθενείς από χθες, ενώ στους νοσοκομειακους θαλάμους είναι 208 λιγότεροι. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 4.250.902 κρούσματα, με 127.225 θανάτους.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, στην χώρα θα ισχύσει και πάλι πενθήμερη καραντίνα, με υποχρεωτικό τεστ για τους επιβάτες που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει και για όσους έχουν εμβολαιστεί με μια ή και δυο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού και οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα, η οποία καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους φιλάθλους, πάντως, που θα φθάσουν στη Ρώμη μεθαύριο Κυριακή, για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιταλία -Ουαλία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, δεν πρόκειται να ισχύσει η καραντίνα που ανακοινώθηκε σήμερα.

Βέλγιο: Επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών από 27 Ιουνίου  

Χαλαρώνουν περισσότερο οι περιορισμοί στο Βέλγιο από τις 27 Ιουνίου.

Στα εστιατόρια, ο αριθμός των ατόμων που θα επιτρέπονται ανά τραπέζι θα φτάνει τα οκτώ, εκτός αν τα μέλη της οικογένειας είναι περισσότερα. Όλες οι επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τη 1:00 π.μ. , αντί για 23.30 που κλείνουν προς το παρόν, ενώ θα μπορούν να ανοίξουν από τις 5:00 π.μ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η τηλεργασία δεν αποτελεί πλέον υποχρέωση αλλά συνιστάται. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αγορές με περισσότερα από ένα άτομα και το χρονικό όριο των 30 λεπτών ανά κατάστημα δεν ισχύει πλέον. Οι μάσκες ωστόσο παραμένουν απαραίτητες.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται σε εκδηλώσεις θα αυξηθεί σε 2.000 σε εσωτερικούς χώρους (ανάλογα με την χωρητικότητα του χώρου) και 2.500 σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα