Top

“Kαμπανάκι” Σαρηγιάννη για το πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων- Χριστούγεννα στο σπίτι

Δύσκολη φαίνεται να είναι η άρση του lockdown.

Parallaxi
kαμπανάκι-σαρηγιάννη-για-το-πρόωρο-ά-532933
Parallaxi

Ιδιαιτέρως δύσκολη φαίνεται να είναι η άρση του lockdown στη χώρα, καθώς από τη μία πλευρά οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα διστακτικοί ως προς το άνοιγμα της οικονομίας και από την άλλη άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για οικονομική δυσπραγία.

Έως τώρα, βέβαιη είναι η λειτουργία από τις 7 Δεκεμβρίου των καταστημάτων εποχικών ειδών, ενώ λοιπές αποφάσεις θα κριθούν από τους επιδημιολογικούς δείκτες και το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις επικείμενες γιορτές θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Έτσι, τη Δευτέρα ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη ενώ θα επιτρέπεται και η πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ. Για τη μετάβαση στα εποχικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν το νούμερο 2 στο 13033.

Μάλιστα, σύμφωνα με δύο νέα μέτρα, δεν θα μπορούν να περνούν τα χερσαία σύνορα όσοι επιδεικνύουν θετικό τεστ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Τα δύο μέτρα έχουν άμεση ισχύ από τις 7 Δεκεμβρίου.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα  

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, εφόσον δεν παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές στα επιδημιολογικά νούμερα, η κυβέρνηση εξετάζει ότι μικρά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, θα μπορέσουν να ανοίξουν πιθανότατα μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το τι θα γίνει με τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο στο σύνολό του, καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς αυξάνονται, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα τέτοιο άνοιγμα θα φέρει μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών και άρα περισσότερους κινδύνους διασποράς, όπως τόνισε ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος στο Open.

Τα σχολεία, όπως και να έχει θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το νέο έτος όπως και ο κλάδος της εστίασης. Επικρατέστερο σενάριο θέλει το άνοιγμα να τοποθετείται μετά την εορταστική περίοδο, δηλαδή με το νέο έτος.

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς – “Λουκέτο” στα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα

Για το άνοιγμα της αγοράς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς. Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000. Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως αυτά τα 110 καταστήματα είναι λίγα, μπορούμε να τα ελέγξουμε και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα τηρήσουν τα μέτρα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δε θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν.

«Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μες στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

«Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

Συγκεκριμένα για τα παιχνίδια, επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα.

Τέλος, ανέφερε ότι σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα, θα επιβάλλεται πρόστιμο και κλείσιμο αυτόματα, ενώ θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Χριστούγεννα στο σπίτι  

Όπως όλα δείχνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι πολίτες θα τα γιορτάσουν σε στενό κύκλο και χωρίς μετακινήσεις εκτός του νομού.

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, ίσως να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές και οι καφετέριες με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται είτε από τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.Ο πρωθυπουργός πιθανολογείται ότι θα παρέμβει με κάποιο τρόπο στις γιορτές αλλά αυτός δεν θα είναι με «διάγγελμα». Μοναδική περίπτωση λένε πηγές να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος είναι να έχει ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα και πλήρη οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας μέχρι και την έλευση του εμβολίου στη χώρα.

Σαρηγιάννης: Εάν ανοίξουν τα καταστήματα πρόωρα θα δούμε αναζωπύρωση

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για άνοιγμα της αγοράς στα 500 κρούσματα.  Οι προσομοιώσεις μας  δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Χαράλαμπος Γώγος: Δε μιλάμε για άρση των μέτρων
Πέλλα: Στο «κόκκινο» η περιοχή – 584 ενεργά κρούσματα
Εμβόλιο: Πότε έρχεται στην Ελλάδα – Έναρξη εμβολιασμών και ανοσία

Απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα για το εμβόλιο και τον εμβολιασμό στην Ελλάδα έδωσαν μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.

«Το κράτος προετοιμάζεται με τα εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμών» σημείωσε ο Δημήτρης Φιλίππου.

«Για να έρθει το εμβόλιο, για να γίνει αυτή η παγκόσμια, γιγαντιαία προσπάθεια, όταν φτάνει το εμβόλιο στο εμβολιαστικό κέντρο, συμπληρώθηκαν και ελέγχθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλειά του. Κανείς δεν θα τολμούσε να αρχίσει έναν εμβολιασμό εάν δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία που κατοχυρώνουν την ασφάλεια του εμβολίου», πρόσθεσε.

Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test

Τα νέα έφτασαν στην αρχή της εβδομάδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα τεσσάρων πανεπιστημίων και έξι ερευνητικών κέντρων: τη δημιουργία του ελληνικού γρήγορου τεστ ανίχνευσης κοροναϊού.

Αμέσως εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για την κατοχύρωση της πατέντας, η οποία καθιστά το τεστ σχεδόν εκατό τοις εκατό ακριβές. Ο πυρήνας της ερευνητικής ομάδας αποτελείται από έξι άτομα με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη. Καθημερινά από τις 17 Φεβρουαρίου συναντώνται στο εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid 19.

Το πρώτο βήμα για το ελληνικό τεστ αντιγόνου ήταν αρχικά να παραχθούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο τα κατάλληλα κύτταρα, από τα πειραματόζωα, τα οποία απελευθερώνουν τα αντισώματα. Μετά ακολούθησε η διαδικασία της σύντηξης. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η παραγωγή μεγάλου βαθμού αντισωμάτων. Το τρίτο και ενδεχομένως πιο κρίσιμο στάδιο, είναι η διαδικασία της επιλογής του καταλληλότερου αντισώματος.

«Εμείς εδώ καταλήξαμε στα μονοκλωνικά αντισώματα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Μονοκλωνικό είναι ένα αντίσωμα το οποίο αναγνωρίζει με ακρίβεια κλειδιού / κλειδαριάς το αντιγόνο έναντι του οποίου έχει παραχθεί. Είναι δηλαδή υψηλά ειδικό, ειδικότατο», προσθέτει.

Το στοίχημα τώρα είναι η ανεύρεση εταιρείας που θα μπορέσει να παράξει μαζικά τα μονοκλωνικά αντισώματα. Για τον λόγο αυτό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Βασίλης Γοργούλης.

«Είμαστε σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες ώστε να δούμε πώς μπορούμε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας», λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

«Εφόσον υπάρχουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτή της μεγάλης κλίμακας παραγωγή θεωρώ ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος, εθνικής συστράτευσης, αυτό να πραγματοποιηθεί. Είναι εθνική υποχρέωση», τονίζει ο Κ. Ευαγγέλου. «Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον. Όποιος δεν συστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό» συμπληρώνει.

Η παραγωγή ενδεχομένως να γίνει με τη μορφή της σύμπραξης. Η μια μονάδα θα παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα και η άλλη τις ειδικές μεμβράνες ανάπτυξης, για παράδειγμα. Στόχος είναι η παραγωγή του προϊόντος να γίνει εντός συνόρων ώστε να μειωθεί το κόστος και να καταστεί η τιμή πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα τεστ αντιγόνου που εισάγονται κυρίως από το Βέλγιο.

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί την έρευνα για τη γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, αλλά και των ξενιστών. Των ανθρώπων δηλαδή που έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη Covid 19. Στα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση του γονιδιώματος έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού. Τώρα, εξετάζεται αν αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τον κάνουν πιο μολυσματικό.

Στα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Βάσης Δεδομένων Covid η οποία θα έχει μεγάλη βιοαναλυτική αξία για τους επιστήμονες αφού τα στελέχη δΗ «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε με 2,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτή συμμετέχουν: το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Με πληροφορίες από Open/Mega/in.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΚΑΪ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα