Ελλάδα

Καραντίνα: Γόρδιος δεσμός η έξοδος από το lockdown

Το lockdown ήρθε για να μείνει περισσότερο από όσο ήταν η αρχική πρόβλεψη και η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων ξεκαθαρίζει πως το άνοιγμα δεν είναι κοντά.

Parallaxi
καραντίνα-γόρδιος-δεσμός-η-έξοδος-από-684985
Parallaxi

Το lockdown ήρθε για να μείνει περισσότερο από όσο ήταν η αρχική πρόβλεψη και η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων ξεκαθαρίζει πως το άνοιγμα δεν είναι κοντά.

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως για τα σχολεία δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Όσο για την εστίαση είναι καθαρό πως ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση ούτε δυνατότητα για όρθιους.

Το τελευταίο 24ωρο, τα νέα κρούσματα παρουσίασαν μείωση στα 1.044, με τον δείκτη μεταδοτικότητας να έχει πέσει πια κάτω από τη μονάδα. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι αλλά και πολύ επιφυλακτικοί.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η μείωση των κρουσμάτων που θα δώσει λιγότερους διασωληνωμένους και λιγότερους θανάτους και έτσι θα αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα και το άνοιγμα της αγοράς.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γεννά ελπίδες για την σταδιακή αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων κατά του κορωνοιού στην Ελλάδα. Μαζί με τα εμβόλια έρχονται και τα υγειονομικά διαβατήρια για όσους θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Στο μέτωπο των εμβολίων η Pfizer κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκο Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση.

Τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο της Moderna που σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας έχει αποτελεσματικότητα 94,1%, ενώ, ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή σε τρία φάρμακα που θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τον κορωνοϊο.

«Να κάνουν όλοι το εμβόλιο», συστήνει ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι νεκροί θα είναι περισσότεροι από τις όποιες παρενέργειες.

Εφτά ψυγεία που θα καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς κελσίου βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για θαλάμους βαθέως ψύξεως και χωρούν έως και 100 χιλιάδες εμβόλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα