Επικαιρότητα

Κάρμεν Ρουγγέρη: Τα 12 παραμύθια που θα μας διαβάσει στη Μαγεμένη Πύλη

Κάθε μέρα, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, μέχρι και την πρώτη μέρα του 2021, στο ψηφιακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης

Parallaxi
κάρμεν-ρουγγέρη-τα-12-παραμύθια-που-θα-μ-700104
Parallaxi

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει’’ … στη «Μαγεμένη Πύλη» του Δήμου Παύλου Μελά με την Κάρμεν Ρουγγέρη και τους συνεργάτες της Χριστίνα Κουλουμπή και Στέφανο Βαρελά.

Κάθε μέρα, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, μέχρι και την πρώτη μέρα του 2021, το ψηφιακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενεί στο σπιτάκι των παραμυθιών, τη γνωστή ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραμυθοαφηγήτρια, που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ψυχαγωγία των παιδιών με τις θεατρικές της παραστάσεις και τα βιβλία της που ‘’αγγίζουν’’ μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου σας καλεί να κάνετε καθημερινά κλικ στο www.magemenipili.gr και να ταξιδέψετε στον κόσμο των παραμυθιών με τη δημιουργική κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη και την παρέα της, που θα μας διηγηθούν τις παρακάτω 12 ιστορίες:

➢ «Ο παπουτσής και τα ξωτικά», Δευτέρα 21/12                                                Χριστουγεννιάτικο παραμύθι των αδερφών Γκριμ. Είναι η ιστορία ενός παπουτσή που ζούσε με την γυναίκα του σε μια μακρινή πολιτεία. Την νύχτα των Χριστουγέννων…

➢ «Το έλατο», Τρίτη 22/12                                                                                          Ένα τρυφερό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που μας διηγείται τη ζωή ενός έλατου, που ονειρεύεται να γίνει ένα στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

➢ «Η ιστορία της πατάτας», Τετάρτη 23/12                                                            Μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με παραμύθι και γνωρίζει στα παιδιά πώς έφτασε στη χώρα μας η πατάτα και πώς την αγαπήσαμε.

➢ «Ο μπάρμπα Μίσσα», Πέμπτη 24/12                                                                   Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τον γέρο Μίσσα, ενός χωρικού, που ανήμερα τα Χριστούγεννα περιμένει στο σπίτι του την επίσκεψη του ίδιου του Χριστού. Όμως…

➢ «Βράσε ρύζι», Παρασκευή 25/12, Χριστούγεννα                                               Βράσε ρύζι Μανώλη ή Βράσε όρυζα. Μια παροιμιώδης φράση γίνεται παραμύθι, ανατρέχοντας στον καιρό των βαλκανικών πολέμων, όπου ο μάγειρας του στρατεύματος, ο Μανώλης, από ένα λάθος του …

➢ «Ζαάρ και Μεέρ», Σάββατο 26/12 Ένα παραμύθι απ’ την μακρινή Ανατολή όπου μια βασιλοπούλα και ένα παλικάρι ξεπερνώντας διάφορες περιπέτειες, θα μας δώσουν ένα ευχάριστο τέλος.

➢ «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι», Κυριακή 27/12 Παραδοσιακό παραμύθι των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η Κάλλω, μια όμορφη χωριατοπούλα θα συναντήσει μια ομάδα καλλικαντζάρων και με την εξυπνάδα της …

➢ «Η Νεράιδα και τα λουλούδια της πορτοκαλιάς», Δευτέρα 28/12 Ένα παραμύθι όπου δυο νέοι θα αγαπηθούν κάτω από μια φορτωμένη πορτοκαλιά.

➢ «Ο Βασιλιάς με το δέντρο στην καρδιά», Τρίτη 29/12 Πρόκειται για δυο αδέρφια – δυο βασιλόπουλα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, με δυο διαφορετικούς χαρακτήρες, που θα περάσουν μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουν.

➢ «Οι εννιά αγριόκυκνοι», Τετάρτη 30/12 Σε μια μακρινή χώρα ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα είχαν 10 παιδιά, 9 αγόρια και 1 κορίτσι. Ο θάνατος της βασίλισσας θα φέρει στον παλάτι μια καινούρια γυναίκα που με την βοήθεια μιας μάγισσας θα μετατρέψει τα 9 βασιλόπουλα σε αγριόκυκνους.

➢ «Το λιοντάρι, το καπλάνι κι ο αετός», Πέμπτη 31/12 Ένα παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι, που μιλάει για έναν βασιλιά που είχε 3 κόρες και 3 γιους. Ένα λιοντάρι, ένα καπλάνι και ένας αετός, θα ζητήσουν να παντρευτούν τις 3 κόρες. Τα δυο αδέρφια θα αρνηθούν, αλλά ο τρίτος …

➢ «Οι δώδεκα μήνες», Παρασκευή 1/1/2021, Πρωτοχρονιά Παραδοσιακό Πρωτοχρονιάτικο παραμύθι όπου δυο γυναίκες με διαφορετικό χαρακτήρα, θα συναντήσουν τους 12 μήνες του χρόνου, θα μιλήσουν μαζί τους, θα πουν τη γνώμη τους και θα αμειφθούν για αυτό.

Βιογραφία της Κάρμεν Ρουγγέρη Η ζωή της είναι σαν παραμύθι και η αγάπη της για τα παιδιά, την οδήγησε τελικά αποκλειστικά στον δικό τους κόσμο και ενώ προηγήθηκαν αμέτρητες σελίδες στο καλλιτεχνικό βιογραφικό της, με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις πιο μεγάλες επιτυχίες τόσο της κρατικής τηλεόρασης όσο και των ιδιωτικών καναλιών. Η κυρία Ρουγγέρη, μας καλεί να ταξιδέψουμε στο όνειρο μικρών και μεγάλων και ξετυλίγει τη δική της ιστορία.

≠ Ο πατέρας της ήταν εκπαιδευτικός, δίδασκε εννέα γλώσσες ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, η μητέρα της Αγγελική Πίντου ήταν γνήσια Σαντορινιά και καθολική, ενώ η μία γιαγιά της ήταν Γαλλίδα και ο παππούς της Ιταλός.

≠ Τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής της τα πέρασε σε μοναστήρι της Σαντορίνης με την αδερφή της, Ροζάρια. Θυμάται με αγάπη τις καλόγριες που φορούσαν πάντα μεγάλα καπέλα και μιλούσαν γαλλικά. Αυτή ήταν και η πρώτη γλώσσα που μίλησε.

≠ Στα οκτώ της βρέθηκε στη Λευκωσία, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της.

≠ Από μικρή έλεγε ποιήματα και έπαιζε στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και στον πρώτο της ρόλο, στο έργο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι», έκανε τον καθρέφτη!

≠ Έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει καριέρα αεροσυνοδού, καθώς την είχαν δεχθεί στην Ολυμπιακή. Τελικά προτίμησε να παραμείνει στην εταιρία που δούλευε ως ρεσεψιονίστ, για να ακολουθήσουν οι σπουδές στη Δραματική Σχολή που την οδήγησαν στο να γίνει ηθοποιός.

≠ Όταν τελείωσε τη Δραματική Σχολή, την διάλεξε ο Δημήτρης Ροντήρης και στο ξεκίνημά της έπαιξε αρχαία τραγωδία στο Ηρώδειο και στη συνέχεια μπήκε στη Λυρική Σκηνή και στο Εθνικό Θέατρο.

≠ Μάζεψε 30 παιδιά και δημιούργησε μια θεατρική ομάδα για να περνάνε καλά τα παιδιά της, οι φίλοι τους και ή ίδια. Την ονόμασε «Ρακοσυλλέκτες», γιατί συγκέντρωναν από τα σκουπίδια, άχρηστα –για άλλους – αντικείμενα και δημιουργούσαν τα σκηνικά των παραστάσεων.

≠ Με τους «Ρακοσυλλέκτες», έπαιξαν μια χριστουγεννιάτικη παράσταση για τα παιδιά του προσωπικού του Εθνικού Θεάτρου που άρεσε πολύ και ο τότε διευθυντής Αλέξης Σολωμός, της ζήτησε να ανεβάσει δικό της έργο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου.

≠ Ο Νίκος Κούρκουλος, ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, της ανέθεσε τη δημιουργία της Παιδικής Σκηνής «ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ» στο θέατρο Κατίνας Παξινού.

≠ Ακολούθησε η όπερα για τα παιδιά στη Λυρική Σκηνή, με το θέατρο να γεμίζει ασφυκτικά σε κάθε παράσταση. Τα παιδιά δεν ήξεραν τι είναι όπερα και η μύησή τους στο είδος αυτό ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικό. Η Παιδική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. ξεπέρασε σε εισπράξεις και εισιτήρια την κεντρική σκηνή της και έδωσε σε χιλιάδες παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν όλους σχεδόν τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες της όπερας

≠ Επί διεύθυνσης Νίκου Κούρκουλου και με σύνθημα «Ένα Ηρώδειο γεμάτο παιδιά», το σπουδαίο αυτό θέατρο πλημμύρισε από χιλιάδες μικρούς θεατές όλων των ηλικιών, παιδιά που ερχόντουσαν από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη.

≠ Το 2021 συμπληρώνει 25 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να ασχολείται με το παιδικό θέατρο, το οποίο χαρακτηρίζει πηγή γνώσης και σχολείο της ζωής. Σύμφωνα με την κυρία Ρουγγέρη, η λέξη ΣΕΒΑΣΜΟΣ, πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε παράσταση και κάθε δράση που απευθύνεται στα παιδιά. (Πηγές: συνεντεύξεις στο διαδίκτυο)

Η κυρία Ρουγγέρη έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τον σύζυγό της Ανδρέα Κουλουμπή, βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, την ηθοποιό, σκηνογράφο, ενδυματολόγο Χριστίνα Κουλουμπή και τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Βίκτορα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα