Έβρος: Νερά και ξηρά τροφή μοίρασαν καταστηματάρχες- Η δήλωση Ερντογάν
Τι λέει η ΕΕ για την κατάσταση στον Έβρο.
Μεγάλες ποσότητες τροφίμων και νερών συνέλεξαν και μοίρασαν στα Σώματα Ασφαλείας στον Έβρο τα μέλη του Σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Νίκο Γεωργιάδη ο οποίος κατέφθασε πριν από λίγο στο συνοριακό σταθμό στις Καστανιές, πρόσφεραν στα αστυνομικά τμήματα Φερών, Τυχερού και Σουφλίου νερά, ξηρά τροφή και ενεργειακά ποτά.
«Τελευταία στάση μας ήταν το φυλάκιο Καστανεών αλλά θα ξανάρθουμε μέσα στην εβδομάδα, καθώς ενημερωθήκαμε από τον Στρατό και την Αστυνομία ότι έχουν ελλείψεις σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο φυλάκιο στις Καστανιές οι τέσσερις μητροπολίτες Θράκης
Τη συμπαράσταση τους στις Δυνάμεις Ασφαλείας που βρίσκονται στο συνοριακό σταθμό Καστανιών εξέφρασαν με επίσκεψη τους στο φυλάκιο το μεσημέρι, οι μητροπολίτες Διδυμότειχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων.
«Ήρθαμε σήμερα εδώ να δώσουμε τις ευχές μας αλλά και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στο Στρατό μας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους δημάρχους εδώ της περιοχής και στον λαό για τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες και την προσπάθεια που κάνουν για να διαφυλάξουν τα σύνορα της πατρίδας μας. Είδαμε να έχουν ακμαίο το φρόνημα τους, να είναι ευδιάθετοι και τώρα υπάρχει μια ηρεμία και αυτό είναι ευχάριστο» δήλωσε μετά την επίσκεψη ο Μητροπολίτης Ξάνθης.
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, έξω από το συνοριακό σταθμό, έχει εγκατασταθεί ομάδα εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρει, αν χρειαστεί, «πρώτες βοήθειες στα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται στο σημείο», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Καραμπαγλίδης από τον ΕΕΣ.
Δείτε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Χημικά και καπνογόνα στον Έβρο- Η κατάσταση τώρα
Νέα δήλωση Ερντογάν
«Εκατομμύρια» μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι».
Απευθυνόμενος εξάλλου στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ε: “Ευρωπαϊκή πρόκληση” το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα σύνορά της
Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.
Φ.Γ./ΑΠΕ-ΜΠΕ