Διεθνή

Η κατάσταση της πανδημίας στον κόσμο το τελευταίο 24ωρο

Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι αυτή την στιγμή

Parallaxi
η-κατάσταση-της-πανδημίας-στον-κόσμο-τ-612656
Parallaxi

Μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά – Πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα

Μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τμήματα της Ασίας, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δείχνει λιγότερο θανατηφόρα, δηλώνει εξέχων λοιμωξιολόγος.

Ο Πολ Ταμπάια του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.

“Μπορεί να είναι καλό το να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος”, δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια.

Οι περισσότεροι ιοί τείνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.

“Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη”, σημείωσε.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ αυτή έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Την Κυριακή, ο γενικός διευθυντής υγείας της Μαλαισίας Νουρ Χίσαμ Αμπντάλα ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό, όπως πιστεύεται, από τις αρχές της χώρας της μετάλλαξης D614G του νέου κορονοϊού σε δύο πρόσφατες εστίες. Ο Σεμπάστιαν Μάουρερ Στροχ, της υπηρεσίας επιστημών, τεχνολογίας και έρευνας της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε επίσης στην Σιγκαπούρη, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν απέτρεψαν την εξάπλωσή της σε ευρεία κλίμακα.

Ο Νουρ Χίσαμ της Μαλαισίας δήλωσε παράλληλα ότι το στέλεχος D614G που εντοπίστηκε εκεί ήταν 10 φορές πιο μολυσματικό και ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται τώρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης αυτής.

Ωστόσο οι Ταμπάια και Μάουρερ-Στροχ σημείωσαν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν θα αλλάξουν μάλλον τον ιό τόσο ώστε να καταστήσουν τα πιθανά εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι “μεταλλάξεις είναι σχεδόν ίδιες και δεν άλλαξαν τα πεδία που κατά κανόνα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά για τα εμβόλια που αναπτύσσονται”, σημείωσε ο Μάουρερ-Στροχ.

Ιταλία: Διευθυντές σχολείων ζητούν να μην έχουν ποινική ευθύνη αν υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού

Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονική Ιταλία και οι διευθυντές των ιταλικών σχολείων, που ήδη ανησυχούν για τις συνθήκες της επιστροφής στα σχολεία, απαιτούν να μην φέρουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση μολύνσεων από την Covid-19 στα ιδρύματά τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων Αντονέλο Τζανέλι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Il Corriere della Sera, δήλωσε: «Επείγει να περιλάβει η κυβέρνηση μέσα σε κάποιο από τα επόμενα διατάγματα ένα άρθρο που να αναθεωρεί τη δυνατότητα άσκησης διώξεων σε βάρος των διευθυντών σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα της Covid σε κάποιο ίδρυμα».

«Αν οι διευθυντές των σχολείων έχουν θέσει σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν πρέπει να τους κατηγορήσουμε για οτιδήποτε», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να διαθέτει μια αίθουσα που να επιτρέπει να απομονώνονται αμέσως τα ύποπτα κρούσματα, όμως ο διευθυντής δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου του. «Η απόφαση έγκειται» στις τοπικές υγειονομικές αρχές, διευκρινίζει ο Τζανέλι.

Ενόψει τις επιστροφής στις τάξεις, όλα τα σχολεία οφείλουν να εξασφαλίσουν την τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών, όμως «αν δεν μας παραδώσουν ατομικά θρανία, είναι προφανές πως η αποστασιοποίηση δεν μπορεί να εξαφαλισθεί». Ωστόσο η παράδοση αυτών των θρανίων πρόκειται να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που θα υποχρεώσει τους μαθητές να φορούν μάσκα όλη την ημέρα.

«Εντάξει η προετοιμασία των τάξεων με τρόπο που οι μαθητές να κάθονται σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, όμως το να καταφέρεις να φορούν τη μάσκα όλη την ημέρα… Είναι ήδη δύσκολο για μας, φανταστείτε για τους πιο μικρούς!», υπογραμμίζει ο Τζανέλι.

ΗΠΑ: Κλείνουν ξανά τα σχολεία εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων

Σχεδόν τόσο γρήγορα όσο άνοιξαν κάποια σχολεία στις ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν ξανά λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ ανοίγουν για το νέο ακαδημαϊκό έτος αυτό τον μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάποια από αυτά — κυρίως όσα βρίσκονται στα αστικά κέντρα, όπως το Λος Άντζελες, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο και το Χιούστον– προτίμησαν αποκλειστικά τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ άλλα τη διδασκαλία με φυσική παρουσία, ενώ μερικά ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει και τα δύο.

Όμως κρούσματα covid-19 ή ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν κάποια σχολεία να σταματήσουν ήδη τη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Από την πλευρά του το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα των ΗΠΑ με σχεδόν 20.000 φοιτητές που ξεκίνησε να λειτουργεί με διδασκαλία με φυσική παρουσία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τελικά τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά, αφού παρατηρήθηκε γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε περισσότερα: 

Φιλιππίνες: περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε 4.836 νέες μολύνσεις κοροναϊού, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, που καταγράφονται περισσότερα από 3.000 ημερήσια κρούσματα, όπως αναφέρει το Reuters. Σε ενημερωτικό δελτίο, το υπουργείο δήλωσε ότι οι συνολικές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 169.213, ενώ υπήρχαν επτά επιπλέον θάνατοι, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό κατά 2.687. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τη Δευτέρα χαλάρωσε το αυστηρό κλείδωμα του ιού κοροναϊού στην πρωτεύουσα, τη Μανίλα και τις γειτονικές επαρχίες για να ανοίξει εκ νέου την οικονομία και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στη νοτιοανατολική Ασία.

Ρωσία: 4.748 νέες περιπτώσεις κοροναϊού και 132 θάνατοι

Στην Ρωσία καταγράφηκαν 4.748 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, όπως αναφέρει το Reuters, συνεχίζοντας τη σταθερή πτωτική της τάση. Η εθνική καταμέτρησή της ανέρχεται σε 932.493,η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το κέντρο αντιμετώπισης των κρουσμάτων της Ρωσίας, δήλωσε ότι 132 άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό θανάτων της χώρας σε 15.872.

Διαβάστε για τον Ρώσο Υπουργό:

Θετικός στον κοροναϊό ο Ρώσος υπουργός Υγείας Αλεξάντρ Νόβακ

Αυστραλία: Πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων

Η Αυστραλία σημείωσε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, όπως αναφέρει το Reuters, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η επιβολή μίας καραντίνας στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας απέτρεψε ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο. Ανιχνεύτηκαν 226 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 18 Ιουλίου όταν είχαν καταγραφεί 212 κρούσματα.

Ο εθνικός αριθμός είναι πολύ κάτω από 700 μολύνσεις που εντοπίστηκαν σε μια μέρα, στη Βικτώρια.

“Έχουμε δει τους αριθμούς να ανεβαίνουν πρόσφατα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που βλέπουμε είναι μια συνεχιζόμενη πτωτική τάση”, δήλωσε ο αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής της Αυστραλίας Μάικλ Κιντ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Φινλανδία: Περιορισμός στις πωλήσεις φαρμάκων για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο απόθεμα

Η πώληση ορισμένων κοινώς χρησιμοποιούμενων φαρμάκων θα περιοριστεί στη Φινλανδία, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής διαθεσιμότητα κατά το επόμενο προβλεπόμενο κύμα κοροναϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Τρίτη.

Οι χρήστες παρακεταμόλης και του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου δεξαμεθαζόνης θα επιτρέπεται μόνο να αγοράσουν προμήθεια έως και τριών μηνών, με μία φορά με ειδικά μέτρα, που θα εισαχθούν αμέσως και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, αναφέρει το AFP.

Τα όρια στοχεύουν να «προετοιμαστούν για μια πιθανή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης» εάν οι περιπτώσεις αυξάνονται το φθινόπωρο και το χειμώνα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει το τεστ για κορωνοϊό καθώς παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ασθένειας.

«Έχω ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Θα κάνω ένα τεστ για κορωνοϊό και θα εργάζομαι εξ αποστάσεως», γράφει η Μάριν σε μήνυμά της στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία συνέστησε για πρώτη φορά τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους καθώς αυξάνονται τα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα.

Ισπανία: «Δεν είμαστε στο 2ο κύμα κορονοϊού» δηλώνει ο υπεύθυνος συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας

«Δεν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού» επέμεινε την Τρίτη ο Φερνάντο Σίμον, υπεύθυνος για τον συντονισμό της αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στην Ισπανία παρά τα 16.000 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε ένα τριήμερο.

Ο επιδημιολόγος αναγνώρισε ότι 16.000 νέες περιπτώσεις σε τρεις ημέρες «δεν είναι κάτι καλό» αλλά υποστήριξε ότι «αυτή η ήπια προοδευτική αύξηση είναι πολύ πιο μέτρια από ό, τι σε άλλες περιόδους».

Ο Δρ Σιμόν εξήγησε ότι ένας από τους λόγους για τα 16.000 κρούσματα είναι ότι «οι μολύνσεις συμβαίνουν σε κοινότητες με υψηλότερο πληθυσμό, όπως η Μαδρίτη».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» να υπάρξει «μεγαλύτερη αύξηση» των νέων μολύνσεων αυτές τις μέρες, δηλαδή όταν οι περισσότερες πόλεις και χωριά στην Ισπανία τείνουν να κάνουν καλοκαιρινά πάρτι. «Προτεραιότητα τώρα είναι να σφραγίσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα για νέα κρούσματα» τόνισε.

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε τον Σεπτέμβριο με το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό μετάδοσης, λόγω της επιστροφής στα σχολεία και στους χώρους εργασίας μετά τις διακοπές» είπε.

Ο επιστήμονας τόνισε ότι η Ισπανία «έχει ακόμη χρόνο να μειώσει τη μετάδοση», δηλώνοντας ότι «στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας το επίπεδο μετάδοσης μειώνεται προοδευτικά». Απέδωσε τη μεγάλη αύξηση των θετικών περιπτώσεων σε «αυξήσεις σε ορισμένες αυτόνομες κοινότητες» και επεσήμανε ότι «περίπου το 60-70% των θετικών περιπτώσεων ιχνηλατούνται τώρα, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι ιχνηλατήσεις δεν ξεπερνούσαν το 10%.

Γερμανία: Απειλητική η αύξηση των κρουσμάτων

Στην πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η γερμανίδα καγκελάριος και με φόντο τη νέα έξαρση των κρουσμάτων προειδοποίησε ότι η νέα αύξηση του αριθμού δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

ύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Bild που επικαλείται συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε μεν ότι η κατάσταση είναι ακόμη «ελεγχόμενη», την ίδια ώρα όμως χαρακτήρισε «απειλητικό» τον αυξανόμενο αριθμό των νέων μολύνσεων, ειδικά δε εκείνων που προκαλούνται από πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους από το εξωτερικό.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην παρούσα φάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την παρουσία φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει συνομιλίες της την ερχόμενη εβδομάδα με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με την Bild η καγκελάριος φέρεται να εξέφρασε μάλιστα μια αυστηρή προειδοποίηση: «Πρέπει να ενεργήσουμε πιο αυστηρά για να μην οδηγηθούμε σε καταστροφή».

Προειδοποιήσεις και από τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας

Σε παρόμοιο δραματικό τόνο και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος εμφανίστηκε «έκπληκτος για το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση» και αυτό ακόμη και σε χώρες όπως την Ισπανία «οι οποίες είχαν πολύ αυστηρότερα μέτρα απ’ ότι η Γερμανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δείχνει «πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα όταν δεν προσέχεις». Γι’  αυτό το λόγο, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό να αναπροσαρμόζονται ορισμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο επιτρεπτός αριθμός συμμετεχόντων σε οικογενειακές γιορτές. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ίδια ώρα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.

Διαβάστε περισσότερα για την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Ινδονήσια: 1.673 νέα κρούσματα από κοροναϊό

Η Ινδονησία ανέφερε 1.673 νέες μολύνσεις από κοροναϊό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας σε 143.043, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Τα δεδομένα κατέγραψαν 70 επιπλέον θανάτους, φτάνοντας τους 6.277.

Ινδία: Ρεκόρ ημερήσιων τεστ

Η Ινδία έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 900.000 δοκιμές κοραναϊού σε μια μέρα, ρεκόρ για τη χώρα, καθώς καταπολεμά μια αύξηση των περιπτώσεων Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 899.000 τεστ ρεκόρ μέσα σε 24 ώρες έως την Τρίτη. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες καθημερινές δοκιμές, πραγματοποιώντας 926.876, στις 24 Ιουλίου.

Οι δοκιμές της Ινδίας επέστρεψαν 55.079 περιπτώσεις θετικά, λαμβάνοντας συνολικά τον αριθμό σε περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων 876, έφτασε τα συνολικά θάνατα στη χώρα σε 51.797.

Βρετανία: Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία

Η αναλογία των ανθρώπων στη Βρετανία που πάσχουν από κατάθλιψη σχεδόν διπλασιάσθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, έδειξαν σήμερα τα επίσημα δεδομένα.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) ανακοίνωσε πως 19% των ενηλίκων ανέφεραν κάποια μορφή κατάθλιψης στη διάρκεια του Ιουνίου, σε σύγκριση με 10% κατά τους εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο 2020. Το στρες και το άγχος ήταν οι συνηθέστεροι τύποι κατάθλιψης που ανέφεραν οι άνθρωποι, πρόσθεσε.

“Ενήλικοι που ήταν νέοι, γυναίκες, ανίκανοι να καλύψουν ένα αναπάντεχο έξοδο ή ανάπηροι ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν κάποια μορφή κατάθλιψης στη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε ο Τιμ Βάιζαρντ του ONS.

Ένας στους οκτώ ενηλίκους ανέπτυξαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το ONS. Μόνο ένας στους 25 είδε κάποια βελτίωση.

Η αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης είναι επίσης πιθανό να βλάψει περαιτέρω την οικονομία, η οποία έχει ήδη δεχθεί ένα ιστορικών διαστάσεων πλήγμα από την πανδημία και το πανεθνικό lockdown που αυτή προκάλεσε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας στη Βρετανία ανέρχεται σε περίπου το 4% της ετήσιας εθνικής παραγωγής.

Ουρές για τεστ κορονοϊού στην Ιταλία από ταξιδιώτες που επιστρέφουν

Ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ιταλία από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία σχηματίζουν σήμερα ουρές σε κέντρα σε όλη τη Ρώμη για να κάνουν τεστ για τον νέο κορονοϊό, αφού το υπουργείο Υγείας επέβαλε υποχρεωτικό έλεγχο όσων επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερις χώρες.

Καθώς μερικά ιταλικά αεροδρόμια εξακολουθούν να μην προσφέρουν τεστ επιτόπου, άνθρωποι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν σε τοπικά κέντρα ελέγχου για να συμμορφωθούν προς τον κανονισμό που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο δεν έκαναν τίποτε, έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, αλλά στο τέλος δεν υπήρχε τίποτε εκεί. Έτσι ήρθαμε εδώ από τη δική μας καλή θέληση”, είπε ο Αντόνιο Σεμεράρο, που επέστρεψε πρόσφατα από την Ισπανία.

Η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την Covid-19 έχοντας καταγράψει περισσότερους από 35.000 θανάτους, έχει καταφέρει να περιορίσει την έξαρση, αλλά πασχίζει να αποφύγει ένα νέο κύμα.

Κρούσματα εμφανίσθηκαν τον περασμένο μήνα, με τους ειδικούς να τα αποδίδουν στη νυκτερινή ζωή, την επιστροφή από τις διακοπές και τη μη τήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.

“Βρίσκομαι εδώ για το τεστ, καθώς επέστρεψα πριν από δύο ημέρες από την Ελλάδα. Περίμενα στην ουρά περίπου μισή ώρα”, είπε ο Άλαν Άλμαντ.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τις ντισκοτέκ και τα νυκτερινά κέντρα και έχει επιβάλει τη χρήση μάσκας από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στους ανοικτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι.

Η Βραζιλία ενέκρινε δοκιμές σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου της Johsnon & Johnson κατά του κορονοϊού

Η ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βραζιλίας Anvisa ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε κλινικές δοκιμές σταδίου 3 για ένα υποψήφιο εμβόλιο της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τη Janssen, τη φαρμακευτική θυγατρική της Johnson & Johnson.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα από τον κορονοϊό σε κρούσματα και θανάτους, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τις κλινικές δοκιμές τους σ’ αυτή. Το υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που εγκρίνεται για δοκιμές σε ανθρώπους στη Βραζιλία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Anvisa.

Η Ινδία ήρθε σε επαφή με τη Ρωσία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η Ινδία, μέσω της πρεσβείας της στη Μόσχα, ήρθε σε επαφή με τη Ρωσία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το λεγόμενο Sputnik V, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Indian Express την Τρίτη επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

“Η Ινδική αποστολή συνεργάζεται ξεχωριστά με τη ρωσική πλευρά μέσω της πρεσβείας μας στη Μόσχα. Περιμένουμε τώρα τα δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου για την Covid-19”, ανέφερε η πηγή.

Οι Ινδοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν ωστόσο και άλλα εμβόλια κατά του ιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπτύσσονται από τις AstraZeneca και Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Αυγούστου η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο ονόμασε Sputnik V.

Πηγή: ΑΠΕ, Guardian, Σκαϊ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα