Ελλάδα

Η καταστροφή του ταφικού μνημείου στο χώρο του ΑΠΘ

Δυο λόγια για τον χθεσινό βανδαλισμό αυτού του σπουδαίου μνημείου.

Ελένη Χοντολίδου
η-καταστροφή-του-ταφικού-μνημείου-στο-403385
Ελένη Χοντολίδου

Λέξεις: Eλένη Χοντολίδου

Με πολλά χρόνια καθυστέρηση το ΑΠΘ με δύο μνημεία (ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό) επεχείρησε να αποκαταστήσει την οφειλόμενη συγνώμη προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καθώς το πανεπιστήμιο χτίστηκε πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το νεκροταφείο που με περισσή βιασύνη ξεπάστρεψαν οι δωσίλογες κυβερνήτες και ο διορισμένος δήμαρχος της πόλης. Σπαράγματα των τάφων είναι διάσπαρτα ως… οικοδομικά υλικά στην πόλη.

Τα νεκροταφεία είναι ιεροί τόποι. Αυτοί που τα καταστρέφουν το γνωρίζουν αυτό και οι πράξεις τους προμηνύουν την υποδοχή και την ανοχή του φασισμού. Με την αφορμή κάποιων διαδηλώσεων, τον τελευταίο καιρό συστηματικά βεβηλώνεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας. Τώρα ήρθε η βάναυση καταστροφή του ταφικού μνημείου. Προχτές ήταν ως να επαναλαμβάνεται συμβολικά ο εκταφιασμός των Εβραίων συμπολιτών μας.

Το ΑΠΘ τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης. Τα δύο μνημεία, η συμμετοχή του στην πορεία μνήμης, η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών, το αρχείο του Σπίλμπεργκ. Όμως αυτά δεν φτάνουν. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας. Η ενημέρωση, ο έλεγχος της παραπληροφόρησης, η επίπονη άσκηση στον διάλογο και στη δημοκρατία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα