Top

Κατεγράφη ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στο Λάος- Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την υγειονομική κρίση

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
κατεγράφη-ο-πρώτος-θάνατος-από-covid-19-στο-λ-754786
Parallaxi

corona

Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

Λάος: Ο πρώτος θάνατος από την COVID-19

Το Λάος ανέφερε σήμερα τον πρώτο θάνατο από την COVID-19, χάνοντας τη θέση του στη λίστα των ελάχιστων χωρών παγκοσμίως, χωρίς ανθρώπινες απώλειες από την πανδημία, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ στη χώρα.

Πρόκειται για μία γυναίκα 53 ετών από το Βιετνάμ που είχε υποκείμενα νοσήματα, μεταξύ αυτών και σακχαρώδη διαβήτη και εργάζονταν σε ένα κλαμπ καραόκε σε ένα χωριό έξω από την πρωτεύουσα Βιεντιάν, σύμφωνα με την κρατική ηλεκτρονική σελίδα ειδήσεων «Vientiane Times» που επικαλέστηκε την εθνική ομάδα δράσης κατά της COVID-19.

Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης έχει εκτοξευτεί στη χώρα με πληθυσμό επτά εκατομμύρια κατοίκους, από τον προηγούμενο μήνα, όταν οι χειρότερες εξάρσεις μετάδοσης των κρουσμάτων εμφανίστηκαν στη γειτονική Ταϊλάνδη και στην Καμπότζη.

Το Λάος έχει επιβεβαιώσει 1.302 περιστατικά μόλυνσης, από την έναρξη της πανδημίας.

Βέλγιο: Στα 97 του “έφυγε” ο πρώτος Βέλγος που εμβολιάστηκε κατά της COVID-19

Σε ηλικία 97 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Ζος Ερμάν, ο πρώτος Βέλγος που εμβολιάστηκε κατά του COVID. O θάνατός του δεν αποδίδεται στον κορονοϊό αναφέρει ο Δήμαρχος της Πουρς, Κοέν Βαν ντεν Χέβελ.

Ήταν 28 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις 11 το πρωί όταν ο Ζος Ερμάν, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου. «Νιώθω 30 χρόνια νεότερος» είχε δηλώσει τότε.

Όπως σημειώνει το δίκτυο VTM, δε νόσησε ποτέ από κορονοϊό και ακολουθούσε πιστά τα μέτρα προστασίας.

Ο Λευκός Οίκος δίνει τώρα έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, καθώς οι ΗΠΑ ξεπερνούν την υγειονομική κρίση

Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την πανδημία του κορονοϊού και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας, επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους στον εμβολιασμό όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών, όπως δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του Λευκού Οίκου κατά της COVID-19, Τζεφ Ζάιεντς.

«Θα έλεγα ότι το αφήνουμε πίσω μας» δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή του CNN «State of the Union». Η αποστολή μας τώρα είναι να συνεχίσουμε να οικοδομούμε εμπιστοσύνη στα εμβόλια και να έχουμε αρκετούς Αμερικάνους που θα έχουν εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και των παραλλαγμένων στελεχών του, πρόσθεσε ο Ζάιεντς.

Κύπρος: Πάνω από 354.000 οι εμβολιασμοί

Στους 354,264 ανέρχονται οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο μέχρι και χθες Σάββατο 8 Μαΐου (χορήγηση 40,3 δόσεων ανά 100 κατοίκους).

Οι 270,101 (36,5%) αφορούν άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 84,163 (11,4%) αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιαμσό τους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται 6η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς τη χορήγηση της 1ης δόσης με το ποσοστό κάλυψης να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (31,3%), ενώ το ποσοστό πλήρους κάλυψης είναι στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ (11,9%).

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας, η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19 εντατικοποιείται, με προτεραιότητα για διευθέτηση ραντεβού να δίνεται από αύριο στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών και με στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την πρώτη δόση του 65% του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, αύριο Δευτέρα, από τις 07:30 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ, θα διατεθούν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 29 και 30 ετών.

Ραντεβού θα διατεθούν για εμβολιασμό με τα διαθέσιμα εμβόλια, σε όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τους εμβολιασμούς παγκοσμίως, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι αρκετά μεγάλη και φθάνει έως και το 94%, ενώ οι περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα καταγράφονται σε χαμηλό ποσοστό και σχεδόν πάντα είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές.

Η διαπίστωση αυτή, καθώς και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στην Κύπρο.

Χαρακτηριστικά, και όπως προκύπτει και από την πρόσφατη εθνική αναφορά, η αθροιστική επίπτωση στα άτομα ηλικίας 20-59 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα σε υψηλό ποσοστό, είναι τριπλάσια από την αθροιστική επίπτωση στις ηλικιακές ομάδες των 70-79 ετών και των 80 ετών και άνω.

Αυστρία: Διμερείς κανονισμοί για το “πράσινο διαβατήριο” εάν μέχρι τις 25 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, τονίζει η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ

Εάν μέχρι τις 25 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο” — το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ή ανάρρωσης από νόσηση, ή πρόσφατου τεστ — τότε θα προχωρήσουν διμερείς ρυθμίσεις μεταξύ των χωρών διακοπών, υποστήριξε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ σε σημερινή συνέντευξή της στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Στην Αυστρία, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός και αθλητισμός πρόκειται να ξανανοίξουν σε μιάμιση εβδομάδα, στις 19 Μαΐου, τα βήματα ανοίγματος θα πρέπει να συνοδεύονται από σχεδιασμούς ασφάλειας, αλλά πολλές λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται ασαφή από την άποψη των διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, “πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια” αναμένεται για αύριο, Δευτέρα, πάντως το “πράσινο διαβατήριο” στην Αυστρία θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή από τις αρχές Ιουνίου, ενώ μία πανευρωπαϊκή καθιέρωσή του με ενιαία μορφή και σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί για την ίδια μία “πρόκληση”.

Επίσης, η εκάστοτε κατάσταση των μολύνσεων είναι ένας παράγοντας και όσον αφορά την επιφύλαξη ότι σε ορισμένες χώρες μόνο ο δεύτερος εμβολιασμός μετράει για πιο εκτεταμένες προσβάσεις, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι κανείς βασίζεται στην τοπική εμπειρογνωμοσύνη, και πως είναι σαφές ότι οι μολύνσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως με τον πρώτο εμβολιασμό – γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν μέτρα ασφαλείας.

Όσον αφορά τις επερχόμενες ρυθμίσεις στην ίδια την Αυστρία, η υπουργός Τουρισμού παρέπεμψε στην τελική διαβούλευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και στον κανονισμό του οποίου έπεται η δημοσιοποίηση.

Ως προς τις επιφυλάξεις, ότι οι κανονισμοί για τους καταναλωτές, αλλά και για τους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, είναι πολύ περίπλοκοι ( για παράδειγμα: διαφορετικά τεστ και διαφορετικές περίοδοι ισχύος), επισήμανε την προοπτική για “περισσότερη ελευθερία”, που θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό τεστ εισόδου και μέτρων ασφαλείας.

Όπως ανέφερε η ίδια, η γαστρονομία και ο ξενοδοχειακός κλάδος — εκτός από τη δυνατότητα των διαφόρων πιστοποιητικών — θα εφοδιάζονται με δωρεάν τεστ, ωστόσο, τα εκάστοτε τεστ επί τόπου θα ισχύουν μόνο για το αντίστοιχο κατάστημα ή επιχείρηση (όπου πραγματοποιήθηκε ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος).

Κατά την είσοδο στο εστιατόριο, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδείξουν το αρνητικό τεστ, ή το πιστοποιητικό ανάκτησης ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και στη συνέχεια θα οδηγούνται σε τραπέζι, και αυτό, κατά την άποψή της, “θα λειτουργήσει πολύ καλά”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα μέσα Απριλίου, η υπουργός Τουρισμού είχε ανακοινώσει ότι η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός “πράσινου διαβατηρίου” για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά από πρόσκληση της ίδιας, για πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία, συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του “πράσινου διαβατηρίου” σε τηλεδιάσκεψή τους στις 29 Μαρτίου

Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι το “πράσινο διαβατήριο” θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την “πίσω πόρτα”, και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς τον χρήστη τεχνικής λύσης, αναφερόταν στον κατάλογο προτεραιοτήτων.

Επίσης, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του “πράσινου διαβατηρίου”, οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού.

Ο στόχος είναι εξάλλου να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του “πράσινου διαβατηρίου”.

Ιταλία: 8.292 κρούσματα κορονοϊού, 139 θάνατοι – Σημαντική μείωση των θανάτων

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 8.292 κρούσματα κορονοϊού και 139 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των θανάτων είναι ο χαμηλότερος από τις 25 Οκτωβρίου. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι στην Μπολόνια, η οποία έχει 390.000 κατοίκους, σήμερα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 226.006 διαγνωστικά τεστ, το 3,6% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19. Χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3%, τα κρούσματα ήταν 10.176 και 224 θάνατοι.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, τέλος, οι ασθενείς είναι 19 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 379 λιγότεροι.

Βρετανία: Μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 1.770 νέα κρούσματα COVID-19, με το σύνολο των μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 14.659, μειωμένο κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Η χώρα κατέγραψε δύο νέους θανάτους μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με COVID-19 των ασθενών. Ο απολογισμός των θανάτων του επταημέρου είναι 67, μειωμένος κατά 39,1% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 35,37 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 67,2% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν κάνει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Μεταξύ αυτών, 17,67 εκατομμύρια ή το 33,5% των ενηλίκων έχουν κάνει τις συνιστώμενες δύο δόσεις.

Από την αρχή της πανδημίας, συνολικά 127.605 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με COVID-19 των ασθενών.

Η χώρα γνώρισε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα που κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από τότε ο αριθμός των νέων μολύνσεων, των νοσηλειών στα νοσοκομεία και των θανάτων έχει μειωθεί.

Αυτό αποδίδεται εν μέρει στον αντίκτυπο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού και εν μέρει στα αυστηρά μέτρα καραντίνας που ίσχυαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και τα οποία χαλαρώνουν σταδιακά.

Βιετνάμ: 102 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19

Το υπουργείο Υγείας στο Βιετνάμ ανέφερε σήμερα 102 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και 92 κρουσμάτων που μεταδόθηκαν τοπικά.

Σαουδική Αραβία: Αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας και φέτος στο ιερό προσκύνημα στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία θα οργανώσει και φέτος το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα υπό την τήρηση ειδικών συνθηκών προστασίας, κατά της εξάπλωσης της covid-19, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Ο μηχανισμός και οι συνθήκες για το ετήσιο φετινό μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ) θα ανακοινωθούν αργότερα» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το αρμόδιο υπουργείο.

Μέχρι στιγμής μόνον εμβολιασμένοι για την Covid-19 προσκυνητές – και μάλιστα με μάσκες – εισήλθαν κατά ομάδες στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας για να μετάσχουν στη νυχτερινή προσευχή γύρω από την Κάαμπα, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα