Κάθετη πτώση των τιμών ενέργειας- Παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Τσουχτερές οι τιμές στα βασικά είδη παρά τη "βουτιά" στις τιμές ενέργειας.

Parallaxi
κάθετη-πτώση-των-τιμών-ενέργειας-παρα-566947
Parallaxi

Τα μεγάλα κόστη ενέργειας και συνολικά παραγωγής του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται να αφήνουν το “αποτύπωμά” τους τον Ιανουάριο στα βασικά είδη, τα απολύτως αναγκαία για την καθημερινή διαβίωση.

Η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας, σχεδόν 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπως αποτυπώνεται στα τιμολόγια λιανικής των παρόχων για τον Ιανουάριο, η μείωση στην χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, αλλά και η πτώση του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, δεν επηρεάζουν μέχρι στιγμής την εικόνα σε τρόφιμα και άλλα είδη και αυτόν τον μήνα.

Αντίθετα, μάλιστα, οι τιμοκατάλογοι που έχουν ήδη φτάσει σε αλυσίδες λιανικής παραπέμπουν, συχνά, σε διψήφια άνοδο τιμών που υπερβαίνει, σε συγκεκριμένους κωδικούς το 20%, ενώ οι προβολές και για το μέλλον δεν ευοίωνες.

Τα παραπάνω σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμα στο news247 ο Γιώργος Αλεξάκης. Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο παρακάτω:

Συνεχίζει το ράλι ο “εισαγόμενος πληθωρισμός”

Είναι χαρακτηριστικό ότι περαιτέρω αύξηση 15,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο πέρυσι, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Βέβαια, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 7,4% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Μπορεί, δηλαδή, να καταγράφεται μια επιβράδυνση, μια και ο πήχης σύγκρισης έχει ήδη μπει ψηλά από το περσινό ράλι, ωστόσο παραμένει συνεχίζει “δυναμικά”, και βέβαια αναμένεται να λειτουργήσει προωθητικά στις τιμές “στο ράφια” τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα, δε, με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 19,1%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 9,2%, όπου κι εκεί έχει “φρενάρει”. Οι “προβολές”

Τούτων δοθέντων, ο πληθωρισμός, και τον τρέχοντα μήνα να κινηθεί ακόμη πιο κάτω από το 7,2% που έκλεισε ο Δεκέμβριος, κάνοντας “ορατή” την επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου, που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2023 και είναι στο 5,5%., ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι ο “παραπλευρος πληθωρισμός” των τροφίμων.

Εκεί τα πράγματα δεν είναι, όπως προαναφέρθηκε, ευοίωνα καθώς μάλιστα, προωθητικά αναμένεται να λειτουργήσει και η αύξηση του κόστους του χρήματος, λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της νομισματικής πολιτικής που υιοθετεί για να “φρενάρει” τη ζήτηση και το ρυθμό αύξησης των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι στα είδη διατροφής το Δεκέμβριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (18,1%), Κρέατα- γενικά (17,8%), Ψάρια- γενικά (2,4%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,6%), Έλαια και λίπη (21,7%), Φρούτα- γενικά (2,7%), Λαχανικά- γενικά (13,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,7%), Λοιπά τρόφιμα (14%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (10,4%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (6,4%).

Συνολικά στο 15,5% ήταν η άνοδος στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

Πηγή: Γιώργος Αλεξάκης/ news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα