Top

Καθηγητής, Ν.Σύψας: Πώς θα κάνουμε διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή για την καλοκαιρινή περίοδο στην χώρα.

Parallaxi
καθηγητής-ν-σύψας-πώς-θα-κάνουμε-διακο-583672
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ @ UNSPLASH

Με κανόνες και αποστάσεις ακόμα και στις παραλίες φέτος το καλοκαίρι στην χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στο STAR ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. 

Ο καθηγητής ανέφερε αρχικά πως «Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, αλλά πριν κλείσουμε το πρώτο κεφάλαιο το πρώτο κύμα δηλαδή, πρέπει ακόμα να προσέξουμε και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Από εκεί και πέρα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο με επιτυχία. Μετά θα περάσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο δε θα είναι αγώνας δρόμου αλλά μαραθώνιος. Αυτό είναι το κεφάλαιο του καλοκαιριού και της σταδιακής άρσης των μέτρων».

Αναφορικά με τις καλοκαιρινές διακοπές ο καθηγητής μίλησε για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε και τις “συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψουμε” ο καθηγητής είπε πως «Σίγουρα το καλοκαίρι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Όμως ελπίζουμε ότι η ζέστη θα έχει μία επιρροή στο λεγόμενο Ρ0, δηλαδή στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται. Στη ζέστη ο ιός επιβιώνει αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα».

Για όσα πρέπει να προσέξουμε σημείωσε πως αυτά είναι η “απόσταση δύο μέτρων, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας” ενώ σημείωσε πως αν πρέπει να μπούμε σε χώρους με συνωστισμό, όπως ΜΜΜ, τότε ενδεχομένως να επιτραπεί η χρήση της μάσκας. 

Σχετικά με τον τουρισμό στην χώρα και το καλοκαίρι ο καθηγητής ανέφερε πως «Η έλευση τουριστών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, το έχουμε δει και στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμoί από χώρες υψηλής επιδημικότητος και θα υπάρχουν έλεγχοι στους επισκέπτες μας. Το σίγουρο είναι ότι δε θα έχουμε τον μαζικό τουρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά θα υπάρχει τουρισμός με κανόνες και με έλγχο!».

Σήμερα ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως “θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές, αλλά με κανόνες και αποστάσεις ακόμα και στις παραλίες” ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως “θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό”.

*Με πληροφορίες από STAR και ΣΚΑΪ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα