Διεθνή

Κένυα: Ένας ακόμα πάστορας συνελήφθη για τους θανάτους από νηστεία

Περισσότερα από τα μισά πτώματα που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν παιδιά

Parallaxi
κένυα-ένας-ακόμα-πάστορας-συνελήφθη-γ-1000393
Parallaxi

Η αστυνομία της Κένυας συνέλαβε έναν δημοφιλή τηλεοπτικό ευαγγελιστή και έκλεισε την εκκλησία του στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού στην Κένυα για την υπόθεση των μαζικών θανάτων από νηστεία που συγκλονίζουν τη χώρα.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο των ερευνών που συνεχίζονται για την θρησκευτική αίρεση που συνδέεται με το θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων.

Η αστυνομία δεν έχει συνδέσει επίσημα τις δύο υποθέσεις, όπως ο πάστορας Ezekiel Odero, διάσημος για την προσέλκυση τεράστιου πλήθους στις εκδηλώσεις του, συνελήφθη λίγες ώρες αφότου η αστυνομία επιθεώρησε ένα γραφείο κηδειών κοντά στην εκκλησία του.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι νεκροθάφτες είχαν συλλέξει πτώματα στις εγκαταστάσεις της New Life International Church, στην κομητεία Kilifi.

Ο Ezekiel Odero “συνελήφθη και πρόκειται να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τη μαζική δολοφονία των οπαδών του”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Kithure Kindiki.

“Η εν λόγω εκκλησία έχει κλείσει. Τα πάνω από 100 άτομα που είχαν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της έχουν εκκενωθεί και θα απαιτηθεί να δώσουν καταθέσεις”, πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Odero έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τον Paul Mackenzie Nthenge, τον ηγέτη της αίρεσης που κατηγορείται για το θάνατο 98 ανθρώπων που συνδέονται με την εκκλησία του.

Η αστυνομία δεν έχει συνδέσει τις δύο υποθέσεις και οι αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των κατηγοριών κατά του Odero ή της εκκλησίας του.

Ο Odero, ντυμένος με την χαρακτηριστική του ολόλευκη ενδυμασία και κρατώντας μια Βίβλο, μεταφέρθηκε από την παραλιακή πόλη Μαλίντι όπου εδρεύει η εκκλησία του στο περιφερειακό αρχηγείο της αστυνομίας στη Μομπάσα για ανάκριση.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Guardian, για έναν πλούσιο τηλεοπτικό ευαγγελιστή που προσελκύει τεράστιο πλήθος – η εκκλησία του νότια του Μαλίντι μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 άτομα. Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι τα “ιερά” κομμάτια υφάσματος που πωλούνται στις μεγάλες συγκεντρώσεις του μπορούν να θεραπεύσουν τις ασθένειες.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την πάταξη των περιθωριακών θρησκευτικών δογμάτων μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων την περασμένη εβδομάδα σε μια ιδιοκτησία κοντά στο Μαλίντι που ανήκε στον Nthenge.

Ο οδηγός ταξί που έγινε ιεροκήρυκας κατηγορείται ότι προέτρεπε τους οπαδούς του να πεθάνουν από την πείνα ως δρόμος προς τον Θεό, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε το έθνος. Τουλάχιστον 22 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση.

Περισσότερα από τα μισά πτώματα που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν παιδιά και η αστυνομία φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς η έρευνά της διευρύνεται.

Ο Κιντίκι είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως “την πιο ξεκάθαρη κατάχρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ανθρώπινου δικαιώματος στην ελευθερία της λατρείας”.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της τεράστιας γκάμας εκκλησιών και διακονιών της Κένυας έχουν αποτύχει στο παρελθόν, παρά τα περιστατικά υψηλού προφίλ αιρέσεων και απατεώνων ιερέων που εμπλέκονται σε εγκλήματα.

Στην υπόθεση, ένα από τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει αφορά το πώς ο Nthenge ήταν σε θέση να κηρύττει, αφότου είχε μπει στο “μάτι” της αστυνομίας πριν από έξι χρόνια.

Είχε συλληφθεί το 2017 με την κατηγορία της “ριζοσπαστικοποίησης” αφού προέτρεψε τις οικογένειες να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λέγοντας ότι η εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται από τη Βίβλο.

Ο Nthenge συνελήφθη ξανά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού δύο παιδιά πέθαναν από την πείνα υπό την επιμέλεια των γονέων τους.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αλλά παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από έφοδο στην ιδιοκτησία του στο δάσος Σακαχόλα, όπου αποκαλύφθηκαν πτώματα.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα