Η ”κηδεία” της εστίασης έξω από το ΥΜΑΘ
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου
Η εστίαση σήμερα κατέβασε τα ρολά σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών ζητούν μέτρα προστασίας, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι περιορισμοί, μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης των ελέγχων στους ίδιους.
Αυτή την ώρα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, από εκπρόσωπους του κλάδου της εστίασης αλλά και των παιδότοπων, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΜΑΘ. Θα δοθεί ψήφισμα/ υπόμνημα στον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Ο κ. Μιχάλης Επιτροπίδης δηλώνει: Δεν περιμέναμε ποτέ στη Θεσσαλονίκη να έχουμε 90% συμμετοχή σε απεργία. Η εστίαση πεθαίνει αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον δύσκολο χειμώνα. Για να τιμωρήσουν τους ανεμβολίαστους τιμωρούν κι εμάς. Δεν θέλουμε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες αυτής της πανδημίας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μας βοηθήσει.
Ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο δύσκολος μήνας, ήδη υπάρχει άτυπο lockdown στην εστίαση. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Όσον αφορά τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν υπάρχουν λεκτικά λάθη, οι δηλώσεις του είναι επικίνδυνες.
Ο Πρόεδρος εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ Φιλοκώστας Ιωάννης λέει: «Η μέρα είναι σημαδιακή η Θεσσαλονίκη κι όλη η Ελλάδα γράφει ιστορία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως τα μέτρα που πήρε είναι λανθασμένα, η εστίαση έχει βάλει πλάτη εδώ και δυο χρόνια. Φτάνει πια την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα την πάρει πάλι πάνω της η εστίαση.»
Αιτήματα του Κλάδου
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021. Διαρθρωτικά μέτρα 1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. 2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. 3. Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Απάντηση στους εστιάτορες έδωσε η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία είπε:
«Το σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στην εστίαση είναι αρκετά παλιό και δεν έχει ανανεωθεί για αρκετά χρόνια. Μπορούμε να κοιτάξουμε ένα τρόπο επικαιροποίησης όχι να γίνουν τεκμαρτά . Το καλύτερο θα ήταν να φύγουμε από το κομμάτι των τεκμαρτών ημερομισθίων γενικά και να πάμε στην ασφάλιση με βάση τον πραγματικό μισθό ο οποίος χορηγείται. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εστίαση και αυτό έρχεται από παλιά, δεν αμείβονταν με μισθούς, στην ουσία ο μισθός τους ερχόταν από τα φιλοδωρήματα, οπότε και για αυτό υπήρχε το σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων. Μπορούμε να μπούμε σε μια συζήτηση αλλαγής του τρόπου αυτού, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να ωριμάσει. Αλλά έχετε δίκιο ότι είναι ένα σύστημα παλιό».
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ