Top

Κίεβο- Ανταποκρίτρια ΕΡΤ: «Απέναντί μας έχουμε έναν ελεύθερο σκοπευτή που μας σημαδεύει»

Louis Vuitton και Samsung αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Parallaxi
κίεβο-ανταποκρίτρια-ερτ-απέναντί-μα-891325
Parallaxi
Στιγμιότυπο από ΕΡΤ

Συγκλονίζουν τα λόγια της Ευτυχίας Πενταράκη, της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στο Κίεβο. 

«Στους δρόμους υπάρχουν πλέον και τεθωρακισμένα, στα οποία δεν είχε συνηθίσει η πόλη. Μεγάλη ένταση και ετοιμότητα υπάρχει σήμερα», είπε η ρεπόρτερ νωρίτερα μέσα στη μέρα.

«Απέναντί μας έχουμε έναν ελεύθερο σκοπευτή που μας σημαδεύει όσο είμαστε στο σημείο αυτό για τη σύνδεσή μας. Έχουμε δείξει όλα τα χαρτιά μας, δεν συντρέχει πρόβλημα. Δίπλα μας στέκεται ένας στρατιώτης που περιμένει να τελειώσουμε τη ζωντανή μας σύνδεση και να φύγουμε», ανέφερε η ίδια.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Μόσχα για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

Οι συνομιλίες με την Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός και την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων συνεχίζονται, ανέφερε η ουκρανική πλευρά.

Το πρωί όλοι ανέμεναν την κατάπαυση του πυρός προκειμένου 200.000 άμαχοι να διαφύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη. Ωστόσο, μόλις έφτασε η προκαθορισμένη ώρα οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα ρωσικά πυρά δεν έχουν σταματήσει.

Λίγο αργότερα αποφασίστηκε να ανασταλεί η απομάκρυνση των αμάχων για λόγους ασφαλείας.

«Η ρωσική πλευρά δεν τηρεί την κατάπαυση του πυρός και συνέχισε να πυροβολεί την ίδια τη Μαριούπολη και τη γύρω περιοχή» δήλωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, ανέφερε το Associated Press.

«Οι συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την διασφάλιση ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερέστσουκ, ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρήθηκε ούτε στην Βολνοβάχα.

«Καλούμε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει να πυροβολεί», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να λειτουργήσει η συμφωνία». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα για σήμερα. Ας δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

To νέο μήνυμα Ζελένσκι 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του στον ουκρανικό λαό έκανε λόγο για ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους.

Παράλληλα, ζήτησε την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα.

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορέσουμε να πούμε στους ανθρώπους μας να γυρίσουν πίσω», ανέφερε.

«Γυρίστε πίσω από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία και τις άλλες χώρες. Γυρίστε πίσω γιατί δεν υπάρχει πια απειλή», είπε ακόμη.

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και εμπόδισαν αμάχους να φύγουν (ρωσικό πρακτορείο RIA)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανέφεραν ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν δέχονται πυρά και ότι διεξάγονται μάχες στον δρόμο προς Ζαπορίζια.

«Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είναι στους δρόμους». Τόνισε, δε, ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων», είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης.

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν αύριο Κυριακή 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Εκ νέου, συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

“Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους”, είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες “σε επίπεδο ηγεσίας” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή”, τόνισε ο Καλίν.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καλίν, η Ρωσία θέτει “μη ρεαλιστικούς” όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.

“Αλλά, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία γι’ αυτό. (…) Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από αυτές τις δύο”, είπε.

Οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες που κήρυξε η Ρωσία σε δύο πόλεις της Ουκρανίας θα πρέπει να ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα και οι διάδρομοι για απομακρύνσεις αμάχων και αποστολές βοήθειας πρέπει να ανοίξουν σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι διαρκής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εργάζεται για την εκκένωση των πολιτών της στην Ουκρανία με λεωφορεία και τρένα.

Ρωσία: Η ρωσική κεντρική τράπεζα θέτει ανώτατο όριο στις μεταβιβάσεις χρημάτων ιδιωτών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Kommersant

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έθεσε ανώτατο όριο ποσού χρημάτων που μπορούν να μεταβιβάσουν Ρώσοι σε οικογένειες και συγγενείς στο εξωτερικό σε 5.000 δολάρια το μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Η Samsung αναστέλλει τις αποστολές προϊόντων της στη Ρωσία

Η Samsung Electronics Co. αναστέλλει τις αποστολές όλων των προϊόντων της στη Ρωσία “λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων”, ανέφερε η εταιρεία.

Πάντως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η Samsung αποτελεί κορυφαίο πωλητή smartphone στη Ρωσία.

Ο όμιλος LVMH κλείνει “προσωρινά” καταστήματά του στη Ρωσία

Ο γαλλικός LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy) θα κλείσει από μέρους του “προσωρινά” από αύριο τα 124 καταστήματά του στη Ρωσία.

Η κίνηση αποφασίστηκε “δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών στην περιοχή”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ομίλου.

Ουκρανία: Ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια αυτό το Σαββατοκύριακο

Η κατάσταση παραμένει δεινή στην Ουκρανία και ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, έναντι των 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

“Αυτή είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου,” δήλωσε ο Γκράντι στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης.

Ο Γκράντι είπε επίσης, ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες κατά την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκουν φίλους, μέλη των οικογενειών τους, αλλά και άλλα συνδεδεμένα μαζί τους πρόσωπα, τα οποία ζουν ήδη στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι μελλοντικά κύματα προσφύγων, θα είναι περισσότερο πολύπλοκα.

Πολωνία-ΗΠΑ: Η Βαρσοβία δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές ως συνέπεια της οποιασδήποτε επιθετικής συμπεριφοράς, δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου μετά από συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από “απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα” δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Βρετανία: Τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία σχολίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία, καθώς ο ίδιος, σχολίασε θετικά τους ανταποκριτές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την κάλυψη μιας ενέδρας στην Ουκρανία, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

“Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα εκφοβιστεί και δεν θα τρομάξει από βαρβαρικές και χωρίς διάκριση πράξεις βίας” ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter.

Την Παρασκευή, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης άνω των 15 ετών κατά οποιουδήποτε εντοπιστεί να διαδίδει “κατασκευασμένες” ειδήσεις, από πρόθεση.

Δημοσιογράφοι του Sky News που έπεσαν σε ενέδρα περιγράφουν τη στιγμή που δέχθηκαν πυρά

Ο ανταποκριτής Στιούαρτ Ράμσεϊ, ο οποίος τραυματίστηκε, περιγράφει σε άρθρο του στο Sky News τη στιγμή που το συνεργείο δέχθηκε πυρά. Το αλεξίσφαιρο γιλέκο ενός άλλου μέλους τους συνεργείου, σταμάτησε δύο σφαίρες.

Όπως ανέφερε ο Στιούαρτ Ράμσεϊ, εκείνη την ημέρα, το συνεργείο ξεκίνησε με ιδιαίτερη προσοχή για την πόλη Μπούκα, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Ωστόσο, στη διαδρομή από το κέντρο του Κιέβου, έγινε σαφές ότι το ταξίδι θα είναι δύσκολο, με το συνεργείο να διαπραγματεύεται σε κάθε σημείο ελέγχου.

Λόγω των δυσκολιών που συνάντησαν, αποφάσισαν να αλλάξουν κατεύθυνση και σταμάτησαν σε ένα άλλο σημείο ελέγχου, στα δυτικά της πόλης, ρωτώντας αν ο δρόμος προς το Κίεβο είναι βατός. Ένας αστυνομικός τους είπε ότι θα μπορούσαν να στρίψουν αριστερά και να επιστρέψουν προς το Κίεβο από έναν ανοιχτό δρόμο. Στον δρόμο επικρατούσε νεκρική σιγή, με το συνεργείο να συναντά συντρίμμια, όχι όμως και στρατιώτες.

Από το πουθενά, σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη, ενώ κάτι χτύπησε το αυτοκίνητο και ένα ελαστικό έσκασε, με αποτέλεσμα το συνεργείο να σταματήσει. Ακολούθησαν πυροβολισμοί, με το παρμπρίζ να σπάει και τον χειριστή της κάμερας, Ρίτσι Μόκλερ, να προσπαθεί να προστατευθεί στη θέση του συνοδηγού. Σφαίρες έπληξαν όλο το αυτοκίνητο.

Οι δημοσιογράφοι νόμιζαν αρχικά πως τους χτυπούσαν Ουκρανοί στρατιώτες και φώναζαν ότι είναι ρεπόρτερ, αλλά όταν οι σφαίρες δεν σταματούσαν. Αργότερα, Ουκρανοί είπαν στο συνεργείο ότι έπεσε σε ενέδρα Ρώσων σαμποτέρ.

https://www.youtube.com/watch?v=QfeJHN-42fA

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΡΤ, skai.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα