Ελλάδα

Κικίλιας: Σπάει αύριο το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών

Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr – Πως θα δηλώνετε το αποτέλεσμα

Parallaxi
κικίλιας-σπάει-αύριο-το-φράγμα-των-2-εκ-707627
Parallaxi

corona

Τους 2.000.000 εμβολιασμούς θα ξεπεράσει αύριο, Πέμπτη, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι χτες είχαμε ρεκόρ τεστ (75.182) και ρεκόρ εμβολιασμών (59.969). Σήμερα, Τετάρτη, θα ξεπεράσουμε τις 57.000 εμβολιασμούς. Μέχρι τις 4 η ώρα σήμερα, είχαν γίνει συνολικά 1.983.180 εμβολιασμοί. Έτσι αύριο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς.

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (το 12,53% του πληθυσμού) έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και πάνω από 686.000 (το 6,54%) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως όσοι θέλουν να εμβολιαστούν και κυρίως οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, οι ευπαθείς και οι μάχιμοι σε θέσεις ευθύνης.

«Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε» τόνισε ο υπουργός, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις παραλαβές των εμβολίων.

Τέλος, είναι φανερό ότι κάθε μήνα του 2021 αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί:

  • Τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο γίνονταν 10.840 την ημέρα
  • Τον Φεβρουάριο 25.647.
  • Τον Μάρτιο 32.370.
  • Τον Απρίλιο μέχρι σήμερα 47.334. Μέχρι αυτή τη στιγμή, για τον μήνα Απρίλιο, έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί.

Αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κικίλιας στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεκαπέντε μήνες μετά την επίθεση του κορονοϊού και παρά τις οδυνηρές απώλειες, συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι έως την τελική υγειονομική νίκη, η οποία πια διαφαίνεται στον ορίζοντα.

«Η Ελλάδα, η χώρα που πέρασε μέσα από 10 χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, δίνει επάξια μια διπλή μάχη, μέσα στις υγειονομικές δομές της. Πρώτον, για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών και δεύτερον, για τον ασφαλή και οργανωμένο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Πρωταγωνιστές οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαριστές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, όλοι αυτοί που είναι δίπλα στον κάθε πολίτη, με αγάπη και σεβασμό, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Όλοι οι Έλληνες τους ευγνωμονούμε.  Σήμερα αλλά και κάθε μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr – Πως θα δηλώνετε το αποτέλεσμα

Σε λειτουργία τέθηκε η σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, με τα self tests να φτάνουν στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Η διεξαγωγή δε self test είναι αναγκαία προκειμένου οι μαθητές Λυκείου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις από τις 12 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Δείτε εδώ την ειδική πλατφόρμα για να δηλώνετε το αποτέλεσμα του self test

Κοντοζαμάνης : Την επόμενη εβδομάδα 7 εκάτ. self test – Τι διαφορά έχουν από τα rapid test

Ξεκινά αύριο η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Τα τεστ ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ότι έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια self test μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν παραληφθεί άλλα πέντε εκατομμύρια – συνολικά δηλαδή επτά εκατομμύρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ένα στα 3 άτομα με κορονοϊό είναι ασυμπτωματικό.

Τι διαφορά έχουν τα self test από τα rapid test

Το self test που είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία είναι αποκλειστικά ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των ταχέων τεστ και έχει κατεπείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ως αυτοδιαγνωστικό.

Η βασική του διαφορά είναι ότι είναι ρινικό και η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Η έγκριση, διάθεση και χρήση των self test έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς (σε Γερμανία, Τσεχία, Πορτογαλία και αλλού).

Οι επόμενες παραλαβές self test θα είναι σε ατομικές συσκευασίες

Σχετικά με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με τα πρώτα self test, που έφτασαν σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι οι επόμενες παραλαβές θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.

Οι ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν self test μόνοι με επίβλεψη από τους γονείς τους. Για τα παιδιά κάτω από 12 ετών, το self test πρέπει να διενεργείται από τους γονείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμβούλεψε τα self test να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ωστόσο, η φόρμα υποβολής αποτελέσματος θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή, 24 ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

«Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ 24-48 ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, δεν χρειάζεται να κάνει self test», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από in.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα