Ελλάδα

Κλειστά σχολεία και δεμένα πλοία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Πώς θα κινηθεί το μέτωπο της κακοκαιρίας - εξπρές.

Parallaxi
κλειστά-σχολεία-και-δεμένα-πλοία-από-τ-855429
Parallaxi

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, τα χιόνια και οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και θα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη, θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν πρόσκαιρα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δε θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά της ανατολικής χώρας τους 06 με 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 12 βαθμούς. Στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς αλλά σε αυτές τις περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το απόγευμα.

Η πρόβλεψη Αρναούτογλου

Όπως έχουν ήδη επισημάνει οι μετεωρολόγοι μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα σαρώσει τη χώρα νέα σφοδρή κακοκαιρία, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί τους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία αφού εκεί τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα από τις αμέσως επόμενες ώρες.

Αναλυτικότερα, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ3 μίλησε για τη:

Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά

Ο καιρός «θα το «γυρίσει σε χιόνι με πολύ δυνατό άνεμο χοντρικά μετά τις 22:00 – 23:00 το βράδυ της Δευτέρας και μετά», προειδοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αναλυτικότερα, για το επόμενο 24ωρο θα έχουμε σφοδρούς βοριάδες σχεδόν σε όλη τη χώρα λόγω ενός νέου χαμηλού βαρομετρικού το οποίο κινείται γρήγορα προς την περιοχή μας.

Μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο, στην Στερεά, στην Εύβοια, στη ΝΑ Θεσσαλία στη Μαγνησία, στην Χαλκιδική, στη ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρχουν συννεφιές και μπόρες βροχής αλλά και χιονιού.

Στο Αιγαίο έως και την Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος και θα έχουμε διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες.

Ο καιρός από το μεσημέρι της Τρίτης

Από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά και βόρεια ο καιρός θα ανοίξει, αλλά από τις Σποράδες έως και την Κρήτη θα έχουμε φαινόμενα με βροχή και παροδικές χιονοπτώσεις.

Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου θα πνέουν άνεμοι 7 και 8 μποφόρ με περιοχές της Θεσσαλίας, την Στερεά και την Πελοπόννησο να φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια σήμερα Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

«Δεμένα» στα λιμάνια θα μείνουν σήμερα τα πλοία που εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Levante ferries», δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Πόρο προς Κυλλήνη στις 05:00, από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 05:30, από Κυλλήνη προς Πόρο στις 07:00, ενώ λόγω του απαγορευτικού απόπλου δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 07:45, απο Πόρο προς Κυλλήνη στις 09:00, από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 10:00, από Κυλλήνη προς Πόρο στις 11:00, από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 12:00, από Πόρο προς Ιθάκη στις 12:45 και από Ιθάκη προς Πόρο στις 13:40.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των μικρών πλοίων από Σαλαμίνα για Πειραιά.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα,Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη Κεφαλλονιά.

Κλειστό είναι το πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στον όρμο της Μήλου έχει προσδέσει με ασφάλεια το “Διονύσιος Σολωμός”

Εντός του όρμου της Μήλου, βρίσκεται με ασφάλεια αγκυροβολημένο από τα μεσάνυχτα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διονύσιος Σολωμός”.

Το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 160 επιβάτες αδυνατούσε να προσδέσει στα λιμάνια της Σίφνου και της Μήλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Κύθνο-Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο και Θήρα.

Με προβλήματα η λειτουργία των σχολικών μονάδων στη Δυτ. Μακεδονία

Οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός που επικρατούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Έτσι, στην ΠΕ Φλώρινας και στους δήμους Πρεσπών, Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση των δημάρχων την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι κλειστά, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

Επίσης στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Εορδαίας και Σερβίων, τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά ενώ στον Δήμο Κοζάνης η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.15 πμ. και η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 20:00.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα