Ελλάδα

Κλίμα διάλυσης και διχασμού στο ΚΙΝΑΛ, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΠΕ

Συμβιβαστική λύση για τις υποψηφιότητες αναζητεί η Επιτροπή Δεοντολογίας, που συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί

Φίλιππος Δεργιαδές
κλίμα-διάλυσης-και-διχασμού-στο-κιναλ-826434
Φίλιππος Δεργιαδές

Τα περιστατικά έντασης και έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του οργάνου στο Κάραβελ της Αθήνας, έχει στιγματίσει αρνητικά τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας και στην Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν εναγωνίως να βρουν λύση στο θέμα της ανάδειξης των υποψηφιοτήτων.

Το επίμαχο ζήτημα στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ, που προκάλεσε διαφωνίες και έντονες αντιπαραθέσεις, αφορούσε στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφιοτήτων. Βάσει καταστατικού, για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του κόμματος, θα πρέπει να προσκομίσει – στην παρούσα διαδικασία μέχρι 15 Οκτωβρίου- τουλάχιστον 5.000 υπογραφές υποστήριξης ή να προταθεί από το 15 % των μελών της ΚΠΕ.

Το κόμμα δια του γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστουδουλάκη, μιλά για 138.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις εσωκομματικές διαδικασίες του 2017. Ωστόσο το καταστατικό στο άρθρο 5, παρ.5, ξεκαθαρίζει ότι πιστοποιημένα και έγκυρα μέλη του ΚΙΝΑΛ, είναι τα μέλη που «τακτοποιούν την ετήσια συνδρομή τους πριν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα μη ενήμερα μέλη δεν συμμετέχουν σε ψηφοφορίες και σε περίπτωση μη πληρωμής συνδρομών δύο συνεχόμενων ετών διαγράφονται από το Μητρώο Μελών έως ότου καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Όπως τόνισαν μέλη της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ στην Parallaxi, το μητρώο μελών που έχει σταλεί στους υποψήφιους είναι ένα μητρώο μελών μη έγκυρο καθώς ελάχιστα μέλη του κόμματος είναι οικονομικά τακτοποιημένα. «Ο οικονομικός διευθυντής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Σαλαγιάννης, στην ΚΠΕ δεν μας παρουσίασε κανένα στοιχείο για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του κόμματος», τόνισε η Ελένη Τριανταφυλλίδου, μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, που θεωρεί ότι επι της ουσίας η διαδικασία βάσει καταστατικού πλέον είναι στον αέρα.

Διότι όσοι έχουν συλλέξει υπογραφές υποστήριξης, βάσει των μητρώων του 2017, δηλαδή από μη τακτοποιημένα οικονομικά μέλη, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα πρέπει να τις ακυρώσει. Η πρόεδρος του Κινήματος πρότεινε όσοι υπογράψουν υπέρ κάποιου υποψηφίου, παράλληλα να καταθέσουν και αίτηση εγγραφής στο κόμμα καταβάλλοντας 3 ευρώ ως συνδρομή. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και αρχικά έδειξε να συμφωνεί με τις ενστάσεις Λοβέρδου – Καστανίδη, οι οποίοι επέμειναν πως είτε το ΚΙΝΑΛ θα ανοίξει τη διαδικασία και θα γίνει δεκτό το μητρώο των 138.000 μελών, χωρίς δηλαδή υποχρέωση εγγραφής στο κόμμα ή θα υπάρξει πολιτική απόφαση από την ΚΠΕ για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί, θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία μέση λύση και να αναδειχτούν όλες οι υποψηφιότητες. Η βασική πρόταση είναι να γίνουν δεκτές όλες οι υπογραφές υποστήριξης μέχρι 15 Οκτωβρίου, και βάσει του μητρώου του 2017, και εναλλακτικά, αν χρειαστεί, να υπάρξει απόφαση της ΚΠΕ που θα ανακηρύσσει τις υποψηφιότητες, με δεδομένο ότι και οι 4 υποψήφιοι, Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Καστανίδης είναι εκλεγμένοι βουλευτές.

«Όλοι και οι 4 υποψήφιοι, θα πάρουν μέρος στις εκλογές για την ηγεσία είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο» τόνισε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που πρόσκειται στην πρόεδρο του κόμματος, τονίζοντας πως “αυτό το κλίμα διχασμού μόνο κακό κάνει στην ενότητα, στην πορεία και στην εικόνα του κόμματος”.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα