Top

«Κόκκινος» συναγερμός σε όλο τον πλανήτη – Ποια νέα μέτρα λαμβάνονται

Η κατάσταση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
κόκκινος-συναγερμός-σε-όλο-τον-πλαν-603912
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH @ Frontline. Inspired by images of exhausted doctors and nurses. Image created by Kevin Kobsic. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives – help stop the spread of COVID-19.

Έντονη ανησυχία προκαλούν σε πολλές χώρες του πλανήτη τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών, αλλά και οι εφιαλτικές προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, οδηγούν τις κυβερνήσεις στο να λαμβάνουν νέα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζονται ακόμη αυστηρότερα.

Βρετανία: Αποκάλυψη για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρία επίπεδα

Ένα νέο πλαίσιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρία επίπεδα, σχεδιάζεται για την Αγγλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα “The Guardian” που επικαλέστηκε κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν σκληρότερα μέτρα, τα οποία, είναι ενδεχόμενο να εφαρμοστούν σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να ελέγξει τα περιστατικά της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το νέο πλαίσιο απαγόρευσης, είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει πιο σκληρούς περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των παμπ, αλλά και την απαγόρευση κοινωνικών συναναστροφών εκτός νοικοκυριών, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ο τωρινός αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων του Covid-19 είναι περίπου αυτός που είχε προβλεφθεί με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, άρα οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες προκειμένου να αξιολογηθεί εάν τα τοπικά lockdowns μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό.

«Η συχνότητα που βλέπουμε στις περιπτώσεις ουσιαστικά αντιστοιχεί λίγο πολύ σε αυτό που πιστεύαμε ότι θα ήμασταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αφού η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 22.961 νέα κρούσματα του Covid-19. Σύμφωνα με τις Αρχές, η εκτόξευση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει σε τεχνικό πρόβλημα που καθυστέρησε τη μεταφορά 15.000 αποτελεσμάτων διαγνωστικών τεστ στο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι οι ελαφρώς χαμηλότεροι αριθμοί που είχαμε δει δεν αποτύπωναν πραγματικά την κατεύθυνση στην οποία θεωρούσαμε ότι ήταν πιθανόν να κινηθεί η ασθένεια, άρα νομίζω ότι αυτοί οι αριθμοί είναι ρεαλιστικοί» δήλωσε ο Τζόνσον. «Το κρίσιμο είναι ότι στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, θα δούμε πιο ξεκάθαρα εάν κάποιοι από τους περιορισμούς που εφαρμόσαμε… Εάν αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί ούτως ώστε να περιορίσει τον ιό».

Το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαγνωστικών τεστ στην Αγγλία έχει πλέον αποκατασταθεί και δεν αναμένεται να προκύψει και πάλι, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Τερίζ Κόφι, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Έντονη ανησυχία στη Γερμανία

Πολύ σύντομα, σχεδόν όλη η Γερμανία θα είναι «περιοχή κινδύνου», με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, προειδοποιεί ο καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ. «Οι ισχύοντες κανόνες καραντίνας (ενν. το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες) σε πολύ λίγο καιρό δεν θα έχουν πλέον σχεδόν κανένα νόημα», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στην εφημερίδα «Tagesspiegel» και ζήτησε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης των ιδιωτικών εορταστικών εκδηλώσεων για περισσότερα από 25 άτομα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Σκέψεις για πλήρες lockdown στην Ιρλανδία

Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας της Ιρλανδίας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 επιβάλλοντας πλήρες lockown, μετέδωσε το εθνικό δίκτυο RTE. Η επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή προς την κυβέρνηση προτείνοντας την επιβολή περιορισμών επιπέδου 5. Ολες οι κομητείες της Ιρλανδίας βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο 2 των περιοριστικών μέτρων, εκτός του Δουβλίνου και του Ντόνεγκαλ που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων του επιπέδου 5, οι άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός των περιπτώσεων φυσικής άσκησης σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία τους, ενώ επιτρέπονται ολιγάριθμές συγκεντρώσεις σε περίπτωση κηδειών και γάμων.

Νέα περιοριστικά μέτρα στο Παρίσι

Η περιφέρεια του Παρισιού κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, πράγμα που επισύρει την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από την Τρίτη. Η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων θα είναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι συμβαίνει στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές αρχές επέβαλαν από τις 29 Σεπτεμβρίου νέα περιοριστικά μέτρα μετά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις και τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00 .

Οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών τους και ενθαρρύνεται η τηλεργασία. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σπίτια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία άτομα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται χωρίς θεατές.

Δανία: Κλείνει η εστίαση στις 22:00

Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.

Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.

Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.

Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

Βέλγιο: Επιστροφή κόσμου στα γήπεδα

Στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από την 1η Οκτωβρίου, αλλά «προτείνεται» σε χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του ενάμισι μέτρου.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επιβλήθηκαν άλλα μέτρα: τα καφέ και τα μπαρ κλείνουν στις 23:00 και άλλες επιχειρήσεις εστίασης στις 22:00.

Απαγορεύεται άλλωστε η κατανάλωση τροφίμων σε υπαίθριους χώρους.

Τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά και δεν διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τα φεστιβάλ.

Ωστόσο, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επιτρέπεται να επιστρέψουν στα στάδια, αλλά φορώντας μάσκα και σε περιορισμένο αριθμό.

Καθοδική πορεία στη Σουηδία

Δεν υπήρξε lockdown στη χώρα αυτή, αλλά με βάση τις κυβερνητικές συστάσεις οι περισσότεροι σεβάστηκαν την εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση και ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι, όπου ήταν εφικτό.

Η χώρα επέβαλε απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και κάλεσε όσους είναι άνω των 70 να μένουν στα σπίτια τους, αλλά τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει καθοδική πορεία, αλλά όχι όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι αρχές δεν αποκλείουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και δεν υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Ρωσία: Προσπαθεί να αποφύγει τα αυστηρά μέτρα

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Ρωσία είναι ο υψηλότερος από τις 12 Μαΐου καθώς οι αρχές κατέγραψαν σήμερα 10.888 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων 3.537 στη Μόσχα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 117 άνθρωποι κατέληξαν από Covid-19 στη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή τη φορά οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για την περίθαλψη και θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό, τα αποθέματα σε φάρμακα και σε προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Μόσχα, που μετράει τα περισσότερα νέα κρούσματα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου ώστε να περιοριστεί κυρίως ο συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, οι σχολικές διακοπές, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, παρατάθηκαν από μια σε δύο εβδομάδες, ενώ τα σχολεία στη Μόσχα θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Η δημαρχία της πόλης πρότεινε στους ηλικιωμένους κατοίκους και στις ευάλωτες ομάδες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Σε τεντωμένο σχοινί η Νέα Υόρκη

Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη να ξανακλείσει σχολεία και καταστήματα σε εννέα συνοικίες του Μπρούκλιν και του Κουίνς, όπου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διευκρίνισε ότι θέλει τα μέτρα να τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη και περιμένει την σύμφωνη γνώμη του κυβερνήτη Αντριου Κουόμο. Εάν εγκριθούν, θα είναι η πρώτη φορά που η πρώτη αμερικανική μητρόπολη, που εξελίχθηκε σε υπόδειγμα ελέγχου της επιδημίας μετά τον θάνατο 24.000 ανθρώπων, θα είναι υποχρεωμένη να κάνει βήματα πίσω στην άρση των μέτρων του.

Η «βόλτα» του Τραμπ προκάλεσε σάλο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αγνοώντας πρωτόκολλα και ασφάλεια, αποφάσισε να βγει «βόλτα» παρά το γεγονός ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, προκειμένου να χαιρετήσει τους «πατριώτες» Αμερικανούς, τους υποστηρικτές του δηλαδή, ρισκάροντας με την υγεία πολλών ανθρώπων της ασφάλειάς του. Ο Τραμπ λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προαναγγείλει μία «έκπληξη» για τους «πατριώτες Αμερικανούς», λέγοντας πως θα τους επισκεφθεί. Αν και έχει κορωνοϊό, ο Τραμπ δεν σκέφτηκε τους κινδύνους και αποφάσισε να βγει με ένα SUV, συνοδεία δύο ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας μέσα στο αυτοκίνητο, ρισκάροντας την υγεία τους, αλλά και όσων πλησίασε για να βγει έξω από το νοσοκομείο και να κάνει αυτή την «μίνι παρέλαση», συνοδεία και άλλων τζηπ, μπροστά σε εκατοντάδες Ρεπουμπλικανούς που ήταν στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο, προκειμένου να τον αποθεώσουν.

Ωστόσο, αυτό το προεκλογικό «σόου» όπως χαρακτηρίζεται από ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, έθεσε σε κίνδυνο τόσο τους γιατρούς του, όσο και τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που τον συνόδευσαν στη βόλτα. Μία βόλτα που ο Λευκός Οίκος λέει πως έγινε με την έγκριση των γιατρών του Τραμπ, αλλά και κάτω από όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πολλοί όμως δεν το είδαν έτσι, όπως ο καθηγητής Τζέιμς Φίλιπς του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

«Όλοι όσοι ήταν μέσα στο όχημα που έκανε αυτή την εντελώς ανώφελη προεδρική βόλτα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Μπορεί να αρρωστήσουν. Μπορεί να πεθάνουν. Για χάρη του πολιτικού θεάτρου. Επειδή διατάχθηκαν από τον Τραμπ να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για αυτό το θέατρο. Παράνοια», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ζικ Εμάνουελ, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής δεοντολογίας και πολιτικής της υγείας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, επισήμανε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι «το να αναγκάζονται να επιβιβαστούν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας σε αυτοκίνητο μαζί με έναν ασθενή που έχει την COVID-19, με τα παράθυρα κλειστά, τους εκθέτει χωρίς λόγο σε κίνδυνο μόλυνσης. Γιατί; Για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

WSJ: Ήξερε ότι είχε κορονοϊό ο Τραμπ

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη προχωρά σήμερα η εφημερίδα The Wall Street Journal σχετικά με τον Πρόεδρο Τραμπ. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο έκρυψε τα αποτελέσματα του πρώτου rapid test που έκανε την Πέμπτη και το οποίο ήταν θετικό, αλλά πήγε να δώσει συνέντευξη στο δίκτυο Fox News. Τα ψέματα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο αν είναι θετικός στον κοροναϊό απέκρυψε τα αποτελέσματα του τεστ και απάντησε πως ανέμενε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο είχε αποκαλύψει πως θετική βρέθηκε στον κοροναϊό η στενή του συνεργάτιδα, Χόουπ Χικς αλλά απέφυγε να πει το παραμικρό για τον ίδιο. «Θα κάνω τεστ απόψε ή αύριο το πρωί» είπε ο κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά μέσω Twitter ότι εκείνος και η Μελάνια είχε βρεθεί θετικός στον ιό. Η Wall Street Journal αποκαλύπτει μάλιστα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από σύμβουλό του να μην αποκαλύψει το αποτέλεσμα του rapid τεστ που βρέθηκε θετικό. «Μην το πεις σε κανέναν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το άτομο του στενού του περιβάλλοντος που μίλησε στην εφημερίδα.

Σε καραντίνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δύο ημέρες πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα (5 Οκτωβρίου) ότι θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση μέχρι αύριο, καθώς ήρθε σε επαφή με φορέα του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι και το δεύτερο τεστ στο οποίο υπεβλήθη ήταν αρνητικό.

«Ενημερώθηκα ότι συμμετείχα σε μια συνάντηση την περασμένη Τρίτη στην οποία παρευρέθηκε ένα πρόσωπο που χθες βρέθηκε θετικό στον ιό», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο ημέρες πριν από την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραλάβει το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για το δίκτυο Erasmus, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Χαστούκι» για τους αρνητές μάσκες

Μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι η χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιος κίνδυνος είναι μηδαμινός. Καθώς οι «αρνητές» της μάσκας κάνουν ολοένα μεγαλύτερο θόρυβο για τους υποτιθέμενους κινδύνους της μάσκας ή για το ότι είναι δήθεν περιττή, η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο συμφωνεί ότι η μάσκα είναι απαραίτητη -έστω και ως αναγκαίο κακό λόγω δυσφορίας- για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Η νέα μικρή έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society», αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν. «Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ. Κάμπος. Όσο για τη δύσπνοια που νιώθουν μερικοί άνθρωποι όταν φορούν μάσκα, επσήμανε ότι προκαλείται από τον περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο.

Όπως είπε, δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μία ανηφόρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μία υπερβολικά σφιχτή μάσκα μπορεί να επιτείνει ένα αίσθημα δυσφορίας λόγω δύσπνοιας και συνέστησε σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να βγάζουν τη μάσκα μόλις βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους. Ο επιστήμονας τόνισε τη σημασία να φοράει κανείς μάσκα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα όσοι έχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως σημείωσε, πρέπει να φορούν μάσκα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19. «Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Τελικά, κολλάμε από πόμολα και διακόπτες; Τι λέει νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα αναφορικά με την πιθανότητα να κολλήσουμε τον φονικό κορωνοϊό από μολυσμένες επιφάνειες όπως τα πόμολα στις πόρτες, οι διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κοινού. «Το θέμα με τις μολυσμένες επιφάνειες ουσιαστικά έχει βγει απ’ το παιχνίδι», τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μόνικα Γκάντι. Κι όπως τόνισε στο αμερικανικό επιστημονικό ιστότοπο Nautilus, τα όποια κατάλοιπα του κορωνοϊού απομένουν σε επιφάνειες – και μπορεί να παραμείνουν εκεί για πολλές ημέρες – δεν αρκούν για να νοσήσει κάποιος. Πράγμα που σημαίνει ότι μέτρα όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε τα πρόσωπά μας είναι λιγότερο σημαντικά από το social distancing και τη χρήση μάσκας στην αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Σημαίνει ακόμη ότι το διαρκές ψέκασμα των επιφανειών με αντιβακτηριδιακά σπρέι – όπως πολλοί συνηθίζουν από την έναρξη της πανδημίας – ίσως να μην είναι τόσο αναγκαίο.

«Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από επιφάνειες», λέει η καθηγήτρια Ιατρικής. «Επικρατούσε πολύς φόβος στην αρχή της πανδημίας γι’ αυτόν τον τρόπο μετάδοσης. Γνωρίζουμε, όμως, τώρα ότι η πηγή της μετάδοσης δεν είναι από το άγγιγμα επιφανειών και στη συνέχεια π.χ. των ματιών μας, αλλά από την εγγύτητα σε κάποιους που μεταδίδουν τον κορωνοϊό από τις μύτες και τα στόματά τους και μάλιστα εν αγνοία τους στις περισσότερες περιπτώσεις». Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση “Lancet” υποδεικνύει επίσης ότι τα τυχόν κατάλοιπα του κορωνοϊού σε επιφάνειες έχουν «πολύ χαμηλό» ποσοστό επικινδυνότητας να μολυνθεί κάποιος. Ενώ μια πρόσφατη έρευνα του Αμερικανού μικροβιολόγου Εμάνουελ Γκόλντμαν, που μελέτησε αρεκτές σχετικές εργαστηριακές μελέτες, επεσήμανε ότι τα ίχνη του κορωνοϊού δεν είναι «βιώσιμα» λοιμογόνα και μίλησε για «πολύ μικρό» κίνδυνο μόλυνσης μέσω άψυχων επιφανειών.

Πολωνία: Θετικός ο υπουργός Παιδείας

Ο νέος υπουργός Παιδείας της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα συνέχισε να καταγράφει ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ, 43 ετών, ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε πριν λάβει χώρα εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναμενόταν να επικυρώσει τον διορισμό νέων υπουργών ύστερα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Υποβλήθηκα σε τεστ σήμερα το πρωί λόγω πονοκεφάλου προκειμένου να μην εκθέσω τον πρόεδρο, το υπουργικό συμβούλιο και άλλους παρευρισκόμενους στη σημερινή τελετή. Νιώθω καλά. Μην υποτιμάτε τα συμπτώματα» ανέφερε ο Τσάρνεκ σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter.

Το Σάββατο η Πολωνία κατέγραψε ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Έως σήμερα, η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 102.080 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.659 θανάτους.

Σε καραντίνα ο Λιθουανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους, θα τεθεί σε καραντίνα για μία εβδομάδα αφού ήρθε σε επαφή με μέλη της αποστολής του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα, που στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Ο υπουργός ήταν παρών σε πολλές εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Μακρόν στις 28-29 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Ράσα Γιακιλαϊτιένε.

Τα δύο μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας που βρέθηκαν θετικά διέμεναν στο Βίλνιους και δεν συμμετείχαν στην αποστολή που ταξίδεψε από το Παρίσι, τα μέλη της οποίας είχαν όλα βρεθεί αρνητικά πριν φθάσουν στη Λιθουανία, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν.

Πηγή στη γαλλική προεδρία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος ο Μακρόν δεν είχε επαφή με τα πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο Λινκεβίτσιους, που συναντήθηκε με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπεβλήθη σε τεστ.

Ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, η σύζυγός του και αρκετά μέλη του προσωπικού του γραφείου του υποβλήθηκαν σε τεστ χθες. Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση.

Το Σάββατο, πέντε αξιωματούχοι από το γραφείο του προέδρου κλήθηκαν να τεθούν σε απομόνωση καθώς είχαν στενές επαφές με πρόσωπα της γαλλικής αποστολής. Ο πρόεδρος και η οικογένειά του δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, ανέφερε η λιθουανική προεδρία.

Ταϊλάνδη: Σε πεντάστερο ξενοδοχείο θα μένουν οι τουρίστες τις πρώτες ημέρες λόγω κορωνοϊού

Ιδιωτική πισίνα, μπανιέρα με θέα, king size κρεβάτι: οι πρώτοι ξένοι τουρίστες που αναμένονται στην Ταϊλάνδη έπειτα από περισσότερους από έξι μήνες απαγόρευσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα ζουν σε μια πεντάστερη καραντίνα και θα πρέπει να συμμορφώνονται σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

Οι ταϊλανδέζικες αρχές αναγκάζουν τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι αναμένονται με το… σταγονόμετρο τις επόμενες εβδομάδες, να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημέρες σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία στο Πουκέτ προτού μπορέσουν να πάνε οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Δύο τεστ κορωνοϊού, 28 λήψεις της θερμοκρασίας, γιατροί και πράκτορες ασφαλείας οι οποίοι από μια αίθουσα θα παρακολουθούν τα δωμάτια 24 ώρες το 24ωρο: όλα αυτά θα ισχύουν για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που θα διαμένουν στο πολυτελές ξενοδοχείο «The Senses Resort», που βρίσκεται πάνω από τον διάσημο κόλπο του Πατόνγκ.

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση σε νοσοκομείο και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να διανέμουν τα γεύματα στις πόρτες των τουριστών.

Συνολικά 16 βίλες επιφάνειας 110 με 220 τετραγωνικών μέτρων αναδιαμορφώθηκαν ώστε να διαθέτουν επιφάνειες μόνο από ξύλο ή πλαστικό που απολυμαίνονται πιο εύκολα. Κάμερες κλειστού συστήματος παρακολούθησης έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο καθεμίας από αυτές.

«Σύμφωνα με τα χρήματα που δαπανήθηκαν, δεν θα έχουμε μεγάλο όφελος από αυτή την ειδική πελατεία» εκτίμησε ο Σουπατσόκ Λαονγφέτ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ενός από τα εννέα στο Πουκέτ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να μένουν σε καραντίνα οι ξένοι τουρίστες.

Όμως «πρέπει απαραιτήτως να βρούμε πηγές εισοδήματος για να στηρίξουμε την ομάδα μας και την τοπική οικονομία» πρόσθεσε.

Πριν την πανδημία Covid-19, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 93% των εσόδων του Πουκέτ. Σήμερα το 95% των ξενοδοχείων και των περισσότερων από το 70% των καταστημάτων είναι κλειστά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Εξ ου και η ανάγκη να ανοίξει το νησί, αν και πολύ διστακτικά: μόνο περίπου 300 τουρίστες από την Κίνα και τις σκανδιναβικές χώρες αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως αν η υγειονομική κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο. Σε περίπτωση που το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχές και άλλες επαρχίες της Ταϊλάνδης θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο.

Στα 4.500 ευρώ το κόστος της καραντίνας

Η καραντίνα στο Senses Resort κοστίζει 4.500 ευρώ για ένα άτομο, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα, και πλησιάζει τις 16.000 ευρώ για τέσσερα.

Πολύ λίγοι τουρίστες αναμένεται να ενδιαφερθούν, παραδέχθηκε ο Κονγκσάκ Κουπονγκσακόμ, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της νότιας Ταϊλάνδης. «Όσοι έχουν τα μέσα και επιθυμούν να μείνουν πολλούς μήνες στη χώρα μας, που είναι ασφαλής χάρη στη διαχείρισή της της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Δεν πρόκειται μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ταϊλάνδης», η οποία πέρυσι είχε δεχθεί σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες. «Αλλά μας επιτρέπει να κάνουμε υπομονή» πρόσθεσε.

Ήδη περίπου 20 Ινδοί και Ευρωπαίοι έκλεισαν δωμάτιο στο «Senses Resort» προκειμένου να μείνουν εκεί σε καραντίνα. Στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί λιγότερα από 3.600 κρούσματα Covid-19 και 59 θάνατοι.

Οι αρχές της χώρας θέλουν να εκμεταλλευθούν αυτό το γεγονός για να προωθήσουν την εικόνα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Αν παρουσιαστεί κρούσμα μεταξύ των τουριστών, θα μεταφερθεί μέσα σε 30 λεπτά σε νοσοκομείο, το δωμάτιό του θα απολυμανθεί και θα παραμείνει κενό για μία εβδομάδα.

Αν ένας επισκέπτης προσπαθήσει να βγει από το δωμάτιό του, η αστυνομία θα επέμβει μέσα σε 15 λεπτά, εξήγησε η Ταντσανόκ Πραμκούλ, στέλεχος του «Senses Resort».

Μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα, οι τουρίστες θα μπορούν να μείνουν τρεις με εννέα μήνες στην Ταϊλάνδη, όμως οι κινήσεις του θα παρακολουθούνται μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα