Top

Κόπωση, απογοήτευση, καταστροφή αλλά και πλούτος από την πανδημία

Οι αποψινές εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
κόπωση-απογοήτευση-καταστροφή-αλλά-κ-678010
Parallaxi

Σουηδία-Covid-19: Πέφτει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, αφού πολλοί πολιτικοί αγνόησαν τις ίδιες τις συστάσεις τους κατά τη διάρκεια των εορτών

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και των υψηλόβαθμων Σουηδών αξιωματούχων υποχώρησε αφού εκείνοι αθέτησαν τις ίδιες τις συστάσεις τους για την Covid-19 κατά τη διάρκεια των γιορτών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν θεάθηκε σε μια εμπορική στοά, μια υπουργός πήγε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος γιόρτασε τα Χριστούγεννα στα Κανάρια Νησιά: η εορταστική περίοδος ήταν πλούσια σε ενοχλητικές αποκαλύψεις για τους πολιτικούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Aftonbladet, πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 42%) Σουηδούς που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τον μήνα Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, κάτω από ένας στους τρεις (31%) είπε ότι έχει «μεγάλη» ή «αρκετά μεγάλη» εμπιστοσύνη στον Λεβέν. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό ήταν 38%. Η Σουηδία ακολούθησε διαφορετική στρατηγική στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς καραντίνες και σχεδόν καθόλου περιοριστικά μέτρα, ωστόσο οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι το αγνόησαν πολλοί πολιτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό που θεάθηκε πολλές φορές να κάνει τα ψώνια του στη Στοκχόλμη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον πήγε επίσης στα μαγαζιά ενώ η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον φωτογραφήθηκε την ώρα που νοίκιαζε χιονοπέδιλα, σε ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Αν και δεν παραβίασαν κανέναν νόμο, όλοι τους αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: να αποφεύγουν τα πλήθη και να μην ταξιδεύουν.

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε με την περίπτωση του Νταν Ελίασον, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πήγε διακοπές στα Κανάρια Νησιά για να γιορτάσει με την κόρη του που ζει μόνιμα εκεί. Η κυβέρνηση συνιστούσε σε όλους να μην ταξιδεύουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Ο Ελίασον δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απέφυγε πολλά ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτό ήταν «απαραίτητο» να γίνει. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποπέμψει τον Ελίασον, όμως ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλεσε για εξηγήσεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον Νταν Ελίασον. Μόνο το 6% τον εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά».

Γαλλία: «Στον πάγο» τα σχέδια για επαναλειτουργία των εστιατορίων

Γάλλοι υπουργοί είπαν σε εκπροσώπους του κλάδου της φιλοξενίας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν θα επαναλειτουργήσουν στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφεραν δύο σωματεία της εστίασης.

Ο κλάδος της φιλοξενίας στη Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει στις 30 Οκτωβρίου, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε πει ότι θα επαναλειτουργήσει στις 20 Ιανουαρίου, εφόσον μειωθούν επαρκώς οι δείκτες Covid-19.

Ωστόσο, η Γαλλία καταγράφει αυτή στιγμή έναν μέσο όρο 10.000 και πλέον νέων κρουσμάτων την ημέρα, ένας αριθμός διπλάσιος των 5000 που η κυβέρνηση είχε θέσει ως όριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Μέλη των μεγαλύτερων ενώσεων του κλάδου της φιλοξενίας είχαν συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι τα εστιατόρια και τα καφέ δεν θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και δεν σχολίασε περαιτέρω.

«Καταλάβαμε καλά ότι δεν θα ξανανοίξουμε την 20ή Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ρολάν Εγκουί της ένωσης UMIH, που παρέστη στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να δώσουν μια μεταγενέστερη ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφετεριών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μαρσέλ Μπενεζέ, του σωματείου GNI, ο επικεφαλής του οποίου ήταν παρών στη συνάντηση. Είπε στο Ρόιτερς πως η επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ στις 20 Ιανουαρίου δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα.

Τα σχεδόν 200.000 μπαρ, εστιατόρια και καφέ της Γαλλίας λένε ότι βιώνουν πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω του κλεισίματος και ορισμένα από αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με την πτώχευση. Απευθύνουν έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Καναδάς-Covid-19: Απογοητευμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός Τριντό από τη βραδύτητα των εμβολιασμών στις επαρχίες της χώρας

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα «απογοητευμένος» από τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19, που βρίσκεται σε εξέλιξη επί τρεις εβδομάδες στις καναδικές επαρχίες. Μέχρι στιγμής, η καναδική κυβέρνηση έχει διανείμει 424.500 δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna – τα μόνα που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στον Καναδά – σε επαρχίες και περιοχές που είναι υπεύθυνες για τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί μόλις περίπου 148.000 δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα. «Νομίζω ότι όλοι οι Καναδοί, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, είναι απογοητευμένοι» από αυτήν την κατάσταση, είπε ο Τριντό, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εορτές της Πρωτοχρονιάς. «Δεν θέλουμε (να βλέπουμε) εμβόλια σε καταψύκτες, θέλουμε να τα βλέπουμε στο μπράτσο ευάλωτων Καναδών», είπε. Ο Τριντό έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Πέμπτη με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των δεκατριών επαρχιών και εδαφών της χώρας συζητώντας τι «μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερο για να τους βοηθήσει να εμβολιάσουν τους Καναδούς το συντομότερο δυνατό», τόνισε. «Ήρθε η ώρα να επιταχυνθεί» η εκστρατεία εμβολιασμού, συνέχισε ο αρχηγός της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος να δει «όλους τους Καναδούς που το επιθυμούν να εμβολιάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Συνολικά, ο Καναδάς, με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους, έχει παραγγείλει και έχει λάβει δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια περισσότερων από 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από επτά φαρμακευτικές εταιρείες, μια από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο σύμφωνα με τον Τριντό. Η χώρα, όπου η εξάπλωση του ιού έχει επιταχυνθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, κατέγραψε σήμερα πάνω από 5.600 νέες μολύνσεις της Covid-19, με το σύνολο να ανέρχεται σε 617.065 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τους 16.000.

Η επαρχία που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, το Κεμπέκ, σχεδιάζει να επιβάλει «ένα νέο καθολικό lockdown» στους 8 εκατομμύρια κατοίκους του, από το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα La Presse.

Η Amazon αγοράζει 11 αεροπλάνα για να εξυπηρετεί τις αυξημένες παραγγελίες

Την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τον στόλο τους, η Amazon αγοράζει αεροσκάφη, αφού η πανδημία της Covid-19 εκτόξευσε τις παραγγελίες προϊόντων αλλά μείωσε δραστικά τις μετακινήσεις προσώπων.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει έντεκα Boeing 767-300 από τις εταιρείες Delta και WestJet, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε αεροπλάνα μεταφοράς φορτίων. Είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος αγοράζει αεροσκάφη για να συγκροτήσει τον δικό του στόλο, αντί να συνάπτει συμβάσεις με τοπικές εταιρείες.

«Το να έχουμε ταυτόχρονα ενοικιαζόμενα και δικά μας αεροσκάφη στον ολοένα και μεγαλύτερο στόλο μας, θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε καλύτερα τη δουλειά μας και επομένως να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τους πελάτες μας», εξήγησε η Σάρα Ρόουντς, η αντιπρόεδρος της Amazon Global Air.

Τα τέσσερα αεροπλάνα από τη Westjet θα ενταχθούν στον στόλο της Amazon από φέτος, ενώ τα υπόλοιπα επτά, που θα αγοραστούν από τη Delta, θα είναι έτοιμα το 2022.

Βρετανία: Επιστήμονες επικρίνουν το σχέδιο της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου

Πέντε Βρετανοί επιστήμονες επέκριναν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 ακόμη και κατά 12 εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι τα επαληθευμένα χρονοδιαγράμματα δεν θα πρέπει να τροποποιούνται «χωρίς ισχυρή επιστημονική υποστήριξη ή αποδείξεις».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, οι επιστήμονες γράφουν ότι το σχέδιο βασίστηκε σε «υποθέσεις» και όχι σε επιστημονικά στοιχεία ή σε δεδομένα από τις δοκιμές. Αμφισβητούν επίσης τη λογική πίσω από την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ, του Μάντσεστερ και του Ντε Μόντφορτ, λένε επίσης ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών της Κοινής Επιτροπής Εμβολίων και Εμβολιασμού (JCVI) της κυβέρνησης, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αμφισβητήθηκαν από τους παρασκευαστές».

«Η συμβουλή της JCVI (…) να καθυστερήσει η δεύτερη δόση κατά 4-12 εβδομάδες δεν βασίζεται σε δεδομένα από τις δοκιμές, αλλά σε μια εικασία για το τι θα συνέβαινε αν δεν την χορηγούσαν μετά από 21 ημέρες», γράφουν. «Μολονότι οι εικασίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη μιας υπόθεσης, από μόνες τους δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να τροποποιηθεί μια γνωστή, αποτελεσματική δοσολογία», προστίθεται σε αυτό το άρθρο.

Η Βρετανία χορηγεί επί του παρόντος δύο εμβόλια για την Covid-19, ένα των Pfizer/BioNTech και ένα των AstraZeneca/Οξφόρδης. Την περασμένη εβδομάδα η JCVI πρότεινε να αλλάξει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χορήγησης των δόσεων ώστε να εμβολιαστεί αρχικά μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με μόνο μία δόση ώστε «να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε νοσοκομεία», αντί να εμβολιαστούν λιγότεροι άνθρωποι με δύο δόσεις.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι είπε νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι υπάρχουν «άγνωστες» παράμετροι στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα, αν και μικρή, να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμεινε στη σύστασή του για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέσα σε διάστημα 21-28 ημερών. Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «υπό εξαιρετικές συνθήκες», λόγω επιδημιολογικών συνθηκών ή εξαιτίας περιορισμών στον εφοδιασμό, όπως εξήγησε ο Αλεχάντρο Κραβιότο, ο πρόεδρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ειδικών (SAGE) του ΠΟΥ για τους εμβολιασμούς.

Οι δύο εταιρείες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό αν η δεύτερη δόση του χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών από την πρώτη.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα