Top

Κοροναϊός: Αυξάνονται οι νεκροί – Υγειονομικός συναγερμός στον Ευρώτα της Λακωνίας

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στη χώρα μας.

Parallaxi
κοροναϊός-αυξάνονται-οι-νεκροί-υγει-652343
Parallaxi

corona

Τρίτος νεκρός σε λίγες ώρες – 388 τα θύματα

Τελευταίο θύμα του ιού είναι ένας 79χρονος από τα Γιαννιτσά ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» και είχε υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους ένας 76χρονος στον «Ευαγγελισμό» και ένας 90χρονος από τη Βέροια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται ο γιος του άτυχου ηλικιωμένου, ο οποίος είναι επίσης θετικός στον κορονοϊό. Πλέον τα θύματα από τον κορονοϊό ανέρχονται σε 388.

Υγειονομικός συναγερμός στον Ευρώτα της Λακωνίας- 37 θετικά κρούσματα

Δύσκολες χαρακτήρισε τις μέρες αυτές για την περιοχή του Ευρώτα ο διευθυντής του κέντρου υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης που μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας την υγειονομική κινητοποίηση που ακολούθησε με τα τον εντοπισμό των πολυάριθμων κρουσμάτων στην περιοχή του δήμου στην Λακωνία. Σήμερα Πέμπτη μέρα με την βοήθεια των κλιμακίων του ΕΟΔΥ «στεγανοποιήθηκε» το χωριό που εντοπίστηκαν τα 37 κρούσματα με εφαρμογή τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Με το πρώτο κρούσμα διαμορφώθηκε χώρος για καραντίνα για τους θετικούς ασθενείς ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε και χώρος απομόνωσης για όσους ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους που νοσούν. Οι άνθρωποι αυτοί, οι περισσότεροι από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες διαβιούν 15 με 20 σε κάθε κατάλυμα γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην περιφέρεια. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και στα γύρω χωριά του δήμου Ευρώτα και πραγματοποιούνται τεστ στους εργάτες γης.

Κούβελας για εμβόλιο γρίπης: Δεν φτάνουν οι δόσεις – Θα ρετάρει το ΕΣΥ

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος τόνισε πως οι δόσεις του εμβολίου της γρίπης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας δεν φτάνουν και πως «θα ρετάρει το σύστημα υγείας».

Ο κ. Κούβελας δήλωσε πως θα εμφανιστούν ταυτόχρονα γρίπη και κορονοϊός και πως «θα έπρεπε να παραγγελθούν δόσεις για το σύνολο των ανθρώπων». Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζονται επτά εκατομμύρια δόσεις και πως το εμβόλιο της γρίπης «δεν είναι απολύτως αποδοτικό». Την ίδια ώρα, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μίλησε και ο Γ. Κιοσσές, Ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες θα παραλάβουν δύο εκατ. δόσεις εμβολίων από τις συνολικά 4,2 εκατ. δόσεις που έχουν παραγγελθεί, ενώ διευκρίνισε ότι η λίστα αναμονής δεν είναι αυξημένη και κινείται σε λογικά επίπεδα.

Κλειστά 150 σχολεία ή τμήματα λόγω κορονοϊού – Εκατοντάδες υπό κατάληψη

Σύψας: Δε θέλω να μιλάω για lockdown για να μην προκαλώ πανικό

Για την κατάσταση στην περιφέρεια Αττικής και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μίλησε στο ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας. Για την περιφέρεια Αττικής, και το κέντρο της Αθήνας ειδικά, ο Νίκος Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον».

«Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση». «Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους» επισήμανε πάντως. Για τα τεστ εξήγησε ότι «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα.

Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν». Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα». «Δεκτές οι εισηγήσεις μας στο συντριπτικό ποσοστό» «Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό» αποσαφήνισε ακόμα ο κ. Σύψας.

«Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό λοκντάουν ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες» ξεκαθάρισε. «Αν γίνει λοκντάουν θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη… δε θέλω να μιλώ για λοκντάουν για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.

Γαργαλιάνος: Πρέπει να φοράμε μάσκα στο ασανσέρ

Οδηγίες σχετικά με το τι να προσέχουμε στα ασανσέρ έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουν δύο άτομα με απόσταση και φορώντας μάσκες, είπε ο ειδικός μιλώντας στο Mega.

Αν και τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν αιωρούνται συνεχώς, αν παραμείνει κλειστή η πόρτα, μπορεί να γίνει μετάδοση.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. Σχετικά με την εξέλιξη του ιού το τελευταίο διάστημα και τον ρυθμό θνησιμότητας, «στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι» είπε ο κ. Γαργαλιάνος «αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων». Για το ενδεχόμενο να δούμε τον κορονοϊό να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Τέλος ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να μη γίνει εστία υπερμετάδοσης ο Ευρώτας Λακωνίας μετά τα 37 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

«Θερίζει» ο κορονοϊός την Αττική – Προβληματισμός τα πριβέ πάρτι με μεγάλη συμμετοχή

Κρούσμα σε λύκειο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μαθητές, δάσκαλοι και γονείς ενημερώθηκαν μέσω email από τον διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό μήνυμα ανέφερε: Παρακαλούνται όλοι οι μαθητές του σχολείου να μην προσέλθουν στο σχολείο την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, γιατί διαγνώστηκε μαθητής της Γ’ Λυκείου θετικός στον COVID-19. Θα ενημερωθείτε με νεότερο μήνυμα για τη λειτουργία του σχολείου.

Λήξη συναγερμού στο κρουαζιερόπλοιο: Αρνητικό και το τρίτο τεστ στα μέλη του πληρώματος

Αρνητικά βγήκαν και τα τεστ του ΕΟΔΥ για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff. Τα δώδεκα μέλη του πληρώματος που είχαν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό από μοριακό έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί στην Κρήτη έκαναν σήμερα και τρίτο τεστ το οποίο και βγήκε και αυτό αρνητικό, όπως είχε βγει και το δεύτερο.

ΠΕΣΑ: Δεν θα αντέξουν οι εταιρίες της Αθήνας δεύτερο lockdown

Συναγερμός στην Κύθνο λόγω τριών κρουσμάτων

Τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο χωριό Δρυοπίδα της Κύθνου. Πρόκειται για ένα ζευγάρι, και τον οικογενειακό φίλο τους, άπαντες άνω των 70χρονων. Οι επιβεβαιωμένοι με Covid-19 ασθενείς έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Εμφάνισε συμπτώματα η σύζυγος, ενώ ο σύζυγος και ο φίλος τους είναι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με συνέπεια να κατεβαίνει συχνά στην Αθήνα.

Πηγές: in.gr, OPEN, ethnos.gr, skai.gr, iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα