Κοροναϊός: Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία- Lockdown στη Νέα Ζηλανδία
Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:
Ιταλία: Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές- Τα 44 έτη είναι ο νέος μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό
Αυξάνονται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας οι περιορισμοί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίσθηκε ότι η κεντρική περιφέρεια Μάρκε θα μετατραπεί σε κόκκινη ζώνη, όπως και οι περιοχή Μολίζε (στην ίδια γεωγραφική περιοχή) και η περιφέρεια Μπαζιλικάτα της Κάτω Ιταλίας.
Αιτία των νέων απαγορεύσεων είναι η διάδοση της βρετανικής παραλλαγής, αλλά και τα κρούσματα βραζιλιάνικης παραλλαγής της covid 19, που εντοπίσθηκαν πρόσφατα και σε σχολείο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Παράλληλα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο αποφασίσθηκε ότι όλοι οι μαθητές του λυκείου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μόνον εξ αποστάσεως.
Ο εθνικός δείκτης μετάδοσης Rt βρίσκεται στο 0,99%, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, πλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό, έχει μειωθεί στα 44 έτη. Πρόκειται, προφανώς, για μια πρώτη θετική συνέπεια της εκστρατείας εμβολιασμού.
Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας τόνισε, χθες βράδυ, ότι «είναι βασικής σημασίας να αποφεύγουν όλοι οι πολίτες επαφές με άτομα που δεν ανήκουν στον οικογενειακό τους κύκλο και οι οποίες δεν είναι απόλυτα αναγκαίες». Οι ειδικοί ζήτησαν από τους Ιταλούς «να μένουν σπίτι όσο περισσότερο γίνεται».
Σύμφωνα με τον Τύπο, η νέα ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται χρησιμοποιώντας και παρτίδες που είχαν κρατηθεί στα ψυγεία, για την δεύτερη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.
Νέα Ζηλανδία: Σε επταήμερο lockdown από αύριο η μεγαλύτερη πόλη
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, τίθεται από αύριο Κυριακή σε επταήμερο λοκντάουν, μετά τον εντοπισμό κρούσματος εγχώριας μετάδοσης του νέου κορονοϊού άγνωστης προέλευσης.
Η υπόλοιπη χώρα θα τεθεί στο δεύτερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων, βάσει των οποίων περιορίζονται, μεταξύ άλλων, οι δημόσιες συναθροίσεις, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σημειώνεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου επιβλήθηκε ένα σύντομο, τριήμερο λοκντάουν στους περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους του Όκλαντ μετά την διάγνωση μιας τριμελούς οικογένειας με το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.
Περού: Ένα πρώτο φορτίο οξυγόνου για ιατρική χρήση εστάλη στη χώρα από τη Χιλή
Ένα πρώτο φορτίο οξυγόνου για ιατρική χρήση εστάλη από τη Χιλή για τους ασθενείς με COVID-19 στο γειτονικό της Περού, όπου η ζήτησή του εκτινάχθηκε στα ύψη, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
“Οι πρώτοι 40 τόνοι οξυγόνου που εισάγονται από την Χιλή βρίσκονται ήδη στο έδαφός μας”, δηλώνει σε μήνυμά του χθες στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Φρανσίσκο Σαγκάστι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’αυτό.
Στο Περού οι ελλείψεις σε οξυγόνο για τους ασθενείς με COVID-19 έχουν οδηγήσει σε αναμονή τεσσάρων ημερών για την εκ νέου τροφοδότηση των συσκευών. Η ζήτηση για οξυγόνο αυξήθηκε κατά 200% από τότε που άρχισε το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα.
“Είμαστε ευγνώμονες στην αδελφή μας χώρα στον νότο για την βούλησή της να μας βοηθήσει”, σημειώνει ο Σαγκάστι, διευκρινίζοντας ότι παρόμοιο φορτίο θα εισάγεται κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
Η παράδοση του πρώτου αυτού φορτίου έγινε με φορτηγά και αυτό προορίζεται για έξι νοσοκομεία της πρωτεύουσας Λίμα και γειτονικών της περιοχών.
Υπενθυμίζεται πως το Περού έχει σήμερα σχεδόν 100.000 ανθρώπους που νοσούν με COVID-19, οι 15.000 από τους οποίους νοσηλεύονται, γεγονός το οποίο προκαλεί κορεσμό στις υπηρεσίες υγείας της χώρας αυτής των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία έχουν καταγραφεί περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού και περισσότεροι από 45.000 θάνατοι από την COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου πλήττει επίσης κι άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων τη Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό θανάτων από την COVID-19, όπως και την Κολομβία και την Αργεντινή.
Αυστρία: Επίσκεψη Κουρτς στο Ισραήλ με σκοπό τη στενότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού
Με σκοπό μία στενότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, το Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν. “Εκεί θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων”, ανακοίνωσε στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι και, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, “να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παράξουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.
Χθες Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
“Συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του”, αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Στην ανακοίνωση προστίθετο ότι “σε σχέση με αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξουν περαιτέρω πυκνές επαφές μέσω των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών” και επισημαινόταν ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αυστριακής πλευράς.
Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.
“Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί”, τόνιζε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει επίσης να ελέγξει την έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, και ότι από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να υπάρχει “κανένα πολιτικό ταμπού”.
Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.
Ρωσία: Σε 11.534 ανέρχονται τα νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο και σε 439 οι θάνατοι στη χώρα
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 11.534 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, εκ των οποίων τα 1.825 στην πρωτεύουσα Μόσχα.
Με αυτά ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 4.234.720.
Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν επίσης ότι 439 θάνατοι από την COVID-19 καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα, με τους οποίους ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη νόσο αυτή στη Ρωσία ανήλθε σε 85.743.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ