Top

Κοροναϊός: Δεύτερες σκέψεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.

Parallaxi
κοροναϊός-δεύτερες-σκέψεις-για-τις-δι-748577
Parallaxi

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313.444 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.265 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.397 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 837 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.936 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -7.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, αφού για ακόμα μία μέρα συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας μας. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 1.169 νέα κρούσματα, ενώ στη συμπρωτεύουσα 299. Ακόμα, η Λάρισα «δίνει» 73 νέες μολύνσεις, ενώ Αχαΐα και Σέρρες επιπλέον 55.

Χάρτης των κρουσμάτων: Σχεδόν τα μισά στην Αττική- 299 σε Θεσσαλονίκη

Πάσχα: Απομακρύνεται το σενάριο για απελευθέρωση  μετακινήσεων

Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα. Διστάζουν οι ειδικοί να ανάψουν από τώρα το πράσινο φως για Πάσχα μακριά από τον κλεινόν άστυ, καθώς η παραμονή των κρουσμάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επαρχία και τα εξοχικά για το Πάσχα.

Το σχετικό αίτημα πάντως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών.

Ανησυχία για διασπορά

Ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές όπου σήμερα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Όπως λένε, ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς έκρηξη σε εισαγωγές και διασωληνωμένους.

Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να εξετάσει όλα τα δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κι αναλόγως να εισηγηθεί.

Όλοι συμφωνούν πάντως ότι πρόκειται για έναν δύσκολο γρίφο, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια για στραβοπατήματα λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Ζαούτης: Τι είπε για το Πάσχα – Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο

Μπορεί να πρέπει να θυσιάσουμε το ταξίδι το Πάσχα στο χωριό και στο νησί για να περάσουμε όμορφα το καλοκαίρι, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελακη.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «λίγο κράτει» λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και έθεσε το ρώτημα τι θα συμβεί εάν υπάρξει μια μαζική μετακίνηση από κόκκινες περιοχές σε περιοχές με μικρότερο ιικό φορτίο ή σε νησιά «παρθένα» από Covid.

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας είπε ότι «πάμε σχετικά καλά» και κάλεσε τους πολίτες να μην διστάζουν να εμβολιαστούν καθώς τυχόν παρενέργειες είναι πάρα πολύ σπάνιες και ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης ο καθηγητής τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιούν οι πολίτες τα τεστ, να τηρούν τα μέτρα των αποστάσεων και να φορούν μάσκα ώστε να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή, 16.04.2021 συνολικά 80.148 ελέγχους και κατέγραψαν 908 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

80.148 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ

293.700 € ΠΡΟΣΤΙΜΑ

908 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 293.700€, πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) συλλήψεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δυο (2) επιχειρήσεις.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

2 επιχειρήσεις x 15 ημέρες

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (66.734).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας, μη νόμιμη μετακίνηση και μη κατοχή βεβαίωσης κυκλοφορίας.
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε οικίες.
  • Παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων και εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.
  • Παραβίαση περιορισμού κίνησης.
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων.

Παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 600€ πρόστιμο σε δεκαεπτά (17) παρευρισκόμενους (600€ x 17) για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπλέον, επέβαλε πρόστιμο 600€ στη διοργανώτρια για μη χρήση μάσκας και παραβίαση υγειονομικών μέτρων, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000€ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) συμμετέχοντες (300€ x 4), στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ – μπαρ και της επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ για εξυπηρέτηση δεκαεννέα (19) καθήμενων πελατών, καθώς και από 300€ στον κάθε πελάτη (300€ x 19), στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε από 3.000€ πρόστιμο σε δυο (2) ιδιοκτήτες καφενείων – μπαρ και επιβολή 15νθημερης αναστολής λειτουργίας και 300 € πρόστιμο σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε καφετέρια για μη ανάρτηση πινακίδας με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε ιδιοκτήτρια παντοπωλείου για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε πέντε (5) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια

Η ΕΑΔ επέβαλε έξι (6) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 24.000€. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 8.000€ σε τρεις (3) επιχειρήσεις (8.000€ x 3) που λειτουργούσαν εντός Εμπορικού Κέντρου στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, λόγω μη τήρησης της αναστολής λειτουργίας.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου.

Λιανεμπόριο: Βόλτες & ψώνια σε Ερμού & Τσιμισκή – Υποχρεωτικά τα self-tests από Δευτέρα

Ξεκινά σιγά σιγά να «ζεσταίνεται» η αγορά της Αθήνας, με τους πολίτες να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και τα ψώνια τους στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας. Ξέσκασαν Αθηναίοι & Θεσσαλονικείς Ο καλός καιρός οδήγησε από νωρίς το πρωί τους Αθηναίους στο κέντρο της Αθήνας για να δουν βιτρίνες και να κάνουν αγορές.

Παρόμοιες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης για να δουν βιτρίνες και να απολαύσουν τη βόλτα τους.

Οι καταναλωτές πάντως, όπως λένε, θα προτιμούσαν τα καταστήματα να λειτουργούν και με click inside.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και την ερχόμενη εβδομάδα τα malls και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν κλειστά, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το πράσινο φως.

Υποχρεωτικά από Δευτέρα τα self-tests στο λιανεμπόριο Η κυβέρνηση ποντάρει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας στα self-tests και από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μία νέα καθημερινότητα ξημερώνει για χιλιάδες εργαζόμενους.

Το τεστ γίνεται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους σε:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self-tests θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ τους, από τα φαρμακεία, από την προσεχή Δευτέρα. Κάτι που δημιουργεί όμως ήδη προβλήματα αφού είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν τα τεστ να καλύψουν τη ζήτηση. Την επέλαση εργαζομένων στα καταστήματά τους φοβούνται όμως και όσοι φαρμακοποιοί πιστεύουν πως θα έχουν επάρκεια.

Για τη δήλωση του αποτελέσματος οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς:

Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά τους εργαζόμενους Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ»

Η δήλωση του πρώτου τεστ θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 25 Απριλίου και το τεστ θα πρέπει να γίνει έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία.

Αν κάποιος εργοδότης δεν ενημερώνει τον εργαζόμενο για τα self-tests θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ. Επιχείρηση με εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση θα πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο. 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για επιχείρηση με εργαζόμενο θετικό στον κορωνοϊό.

Όσα ισχύουν για τα self tests στον ιδιωτικό τομέα

Με πληροφορίες από MEGA/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα