Featured

Ελλάδα: Στο τραπέζι και περιορισμός στις μετακινήσεις- Προς αύξηση τα κρούσματα

Όλες οι εξελίξεις για την εξάπλωση του ιού στη χώρα και τα μέτρα κατά της διασποράς αυτού.

Parallaxi
ελλάδα-στο-τραπέζι-και-περιορισμός-στ-635439
Parallaxi

κοροναϊός εργαστήριο

Στο τραπέζι είναι εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων με τον ιό στη χώρα ο περιορισμός στις μετακινήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλή Ζαούτη.

Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι εξελίξεις που αναμένεται να καθορίσουν τα σχετικά με τον ιό τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, θετικός στον ιό εντοπίστηκε ο Κώστας Παπανικολάου του Ολυμπιακού, ενώ συνεχίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στη Λάρισα και ο συνωστισμός σε λιμάνια. 

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, συναυλία του Αντώνη Ρέμου ακυρώθηκε και συνελήφθη ιδιοκτήτης beach bar.

Όλοι οι υγειονομικοί επιστρέφοντας από τις διακοπές τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ. Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της διασποράς στα νοσοκομεία και ειδικά σε νέους είναι η Λάρισα.

Στη περιοχή πλέον οι εστίες είναι τρεις. Το προσωπικό στα νοσοκομεία, η εφορία που παραμένει κλειστή, αλλά και ένας γάμος στον Αμπελώνα Μάλιστα μια γυναίκα που ήταν στον γάμο διασωληνώθηκε.

Ο γάμος της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να δίνει θετικά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα με τους ειδικούς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Θετικός εντοπίστηκε και ένας 20χρονος στο νομό Σερρών, που πλέον είναι σε καραντίνα και η ιχνηλάτιση έχει ξεκινήσει

Θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν και παιδιά της γυναίκας που εργαζόταν σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία του Πλωμαρίου και είχε νοσήσει αρχές Αυγούστου. Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, καθώς θετική στον Κορονοϊό εντοπίστηκε , ειδικευόμενη γιατρός.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλα τα νεότερα:

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου λοκντάουν» είπε ο  καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο λοκντάουν δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε», τόνισε.

«Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επισήμανε.

«Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» είπε μεταξύ άλλων.

«Yπάρχει θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά βλέπεις και μεγαλύτερα συστήματα υγείας που κατέρρευσαν όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποιο όριο» ξεκαθάρισε.

«Oι ασπίδες προσώπου δεν είναι αρκετές. Μόνο συμπληρωματικά με τη μάσκα η ασπίδα προσώπου», δήλωσε ακόμη ο καθηγητής.

Θετικός στον κοροναϊό ο Κώστας Παπανικολάου 

Ο Κώστας Παπανικολάου βρέθηκε θετικός στην Covid-19, ωστόσο είναι καλά στην υγεία του κι έχει τεθεί σε καραντίνα μέχρι να αναρρώσει, όπως έγινε γνωστό.

Η σχετική ανακοίνωση των Πειραιωτών για τον 30χρονο διεθνή άσο:

«Εν όψει της έναρξης της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, ο Κώστας Παπανικολάου υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορονοϊο και βρέθηκε θετικός.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός, αναρρώνει απομονωμένος στο σπίτι του και η κατάστασή του παρακολουθείται συστηματικά από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας. Καλή ανάρρωση Κώστα».

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στη Λάρισα

Ένας 67χρονος το απόγευμα του Σαββάτου, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, απαιτήθηκε να μεταφερθεί στην ΜΕΘ και να διασωληνωθεί.

Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή του Αλμυρού και πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.

Στο μεταξύ, στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες– στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης – η Περιφέρεια Θεσσαλία περιλαμβάνεται και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικός της 1ης Στρατιάς, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Λάρισα: Ιερέας που παραβρέθηκε σε γάμο, θετικός στον κορωνοϊό

Ένας ιερέας με τόπο διαμονής τον Αμπελώνα βρέθηκε στο γλέντι του γάμου στη Λάρισα -με το οποίο συνδέονται κρούσματα- με αποτέλεσμα να  επιβεβαιώνεται ότι είναι θετικός στον ιό.

Ο ίδιος -όπως μεταδίδει το larissanet, ο οποίος δεν τέλεσε το μυστήριο, άλλωστε υπηρετεί σε γειτονική Μητρόπολη-είχε συμπτώματα, τα οποία τον οδήγησαν να κάνει το τεστ, το οποίο και κατέδειξε πως είναι θετικός στον ιό.

Σημειώνεται ότι, δύο άτομα από τον εν λόγω γάμο στον Αμπελώνα, τα οποία διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, έχουν διασωληνωθεί.

Απίστευτος συνωστισμός στο λιμάνι της Πάρου -Ταξιδιώτες έμπαιναν ανεξέλεγκτα στο πλοίο 

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σημειώθηκαν στο λιμάνι της Πάρου χθες το μεσημέρι από  επιβάτες του πλοίου WorldChampion της Seajets που απέπλευσε στις 15.35 για Πειραιά με ενδιάμεσους σταθμούς την Μύκονο και τη Σύρο.

Ειδικότερα, οι επιβάτες κινούνταν ομαδικά και χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ άρχισαν να τρέχουν προς το πλοίο, επιχειρώντας να εισέλθουν πρώτοι και να βρουν μια θέση στα σαλόνια του πλοίου.

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αντώνη Ρέμου στη Ρόδο – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του beach bar

Ακυρώθηκε η χθεσινή (Σάββατο 8 Αυγούστου) συναυλία του Αντώνη Ρέμου σε γνωστό μπαρ της Ρόδου, μετά την σύλληψη του ιδιοκτήτη για την δημιουργία πλωτής εξέδρας.

Κατά την επιτόπια αυτοψία των αστυνομικών και των δυνάμεων του λιμενικού στο beach bar «Santa Marina», κατόπιν καταγγελιών από περίοικους, διαπιστώθηκε πως ο επιχειρηματίας δεν είχε λάβει άδεια για την δημιουργία της πλωτής εξέδρας, την οποία είχε εγκαταστήσει προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της συναυλίας.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, έπειτα από σχετική εντολή του Αρχηγείου, προχώρησε σε δικογραφία καθώς τίθενται θέματα που αφορούν στην λειτουργία του καταστήματος. Ο επιχειρηματίας έχει συλληφθεί και κρατείται με εντολή του εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Η συναυλία του Αντώνη Ρέμου ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και μάλιστα, το beach bar – στο οποίο εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ο γνωστός τραγουδιστής – την διαφήμιζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τόνιζε πως θα τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Πέρυσι είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία 2.000 άτομα στο συγκεκριμένο beach bar. Φέτος οι παραβρισκόμενοι θα ήταν λιγότεροι, ωστόσο εκφράζονταν φόβοι για την πρόκληση συνωστισμού και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό στη χώρα χειροτερεύουν και επισημαίνεται σε κάθε τόνο ότι απαιτείται προσοχή, ενώ νέα μέτρα ανακοινώνονται καθημερινά.

Για αυτό και οι αστυνομικές αρχές του νησιού ήταν σε εγρήγορση και θα διενεργούσαν επιτόπιους ελέγχους για το αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα προβλέπονται για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η συναυλία, ωστόσο, μετά και τη σύλληψη του υπευθύνου, δεν θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στη συναυλία είχε κλείσει τραπέζι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Την Παρασκευή επίσης ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, μαζί με τον κ. Χατζημάρκο και τον Αντώνη Ρέμο ήταν στο κλαμπ Amalfi, με αφορμή τα γενέθλιά του.

Η ανάρτηση του Αντώνη Ρέμου Μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, ενημέρωσε ο γνωστός τραγουδιστής τους θαυμαστές του για την ακύρωση της συναυλίας. Συγκεκριμένα, έγραψε: Λίγες ώρες πριν την πρώτη μου και μοναδική συναυλία του καλοκαιριού, ενημερώθηκα ότι λόγω μιας πλωτής εξέδρας που δημιουργήθηκε για να τηρηθούν στο έπακρο οι Αποστάσεις ασφαλείας του Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή σε αυτόφωρη διαδικασία του ιδιοκτήτη και όλων των εργαζομένων της επιχείρησης. Είμαι στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσω τους φίλους μου και εντός της Ρόδου και όλους αυτούς που ταξίδεψαν από άλλα μέρη της Ελλάδος ότι η συναυλία ακυρώνεται. To be Continued….

Ξεφεύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία – 30 υγειονομικοί θετικοί σε 10 μέρες

Μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε εργαζόμενους και ασθενείς νοσοκομείων.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς η κατάσταση με τα θετικά κρούσματα κοροναϊού σε εργαζόμενους νοσοκομείων έχει ξεφύγει.

Τριάντα υγειονομικοί έχουν νοσήσει με Covid – 19 τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Γιαννακός προσάπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, ενώ εκφράζει τις διαφωνίες του με την «προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη διασποράς του κοροναϊούς στους πολίτες και τους εργαζόμενους της υγείας».

Επίθεση στην κυβέρνηση «Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες προσπάθεια από τη κυβέρνηση να φορτώσει τις ευθύνες στους πολίτες για τη νέα διασπορά της νόσου. Πράγματι διαπιστώνεται χαλαρότητα από τους πολίτες αλλά ο έλεγχος όμως είναι δουλειά του κράτους. Απορούν τώρα οι ειδικοί του εοδυ γιατί οι πολίτες δεν φοράνε μάσκες αλλά θυμηθείτε ποιος τους διαπαιδαγώγησε έτσι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος κατηγορεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για την αρχική τους στάση απέναντι στη μάσκα, αλλά και για το άνοιγμα του τουρισμού.

«Δεν υπάρχουν συνεργεία του εοδυ, κινητές ομάδες υγείας, πρωτοβάθμια περίθαλψη να διεξάγουν μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους στη κοινότητα. Δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές στα νοσοκομεία και τα αποτελέσματα εκδίδονται σε δυο έως και τέσσερις ημέρες. Δεν συνταγογραφείται και αποζημιώνεται από τον εοπυυ το τεστ για κοροναϊό», συμπληρώνει.

Μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τριάντα εργαζόμενοι των νοσοκομείων τις τελευταίες δέκα ημέρες νοσούν, ενώ μεγάλη διασπορά υπάρχει και σε ασθενείς στα νοσοκομεία. Είναι άγνωστο από πού και πώς ξεκίνησαν αυτές οι εστίες διασποράς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά τακτικά τεστ στο προσωπικό και τους ασθενείς των νοσοκομείων με άμεσα αποτελέσματα και επαναφορά της καραντίνας στους εργαζόμενους.

«Μέσα ατομικής προστασίας δεν υπάρχουν Μασκες μια το οκτάωρο. Γάντια εξαφανισμένα. Φέρνουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι τους. Τεστ δεν γίνονται στους εργαζόμενους. Μέχρι τώρα δεν έγινε προληπτικό τεστ σε κανέναν εργαζόμενο της υγείας. Μόνο τεστ αντισωμάτων τα οποία είναι αρνητικά σχεδόν για όλους. Τεστ έγιναν μόνο σε όσους εργαζόμενους εκτέθηκαν στον ιό», καταγγέλλει.

Για την απόφαση να γίνονται τεστ σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από άδεια, ο κ. Γιαννάκος σχολιάζει: «Αυτό δεν καλύπτει και αναστατώνει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα κάνουν το τεστ και θα περιμένουν δύο ημέρες το αποτέλεσμα. Δεν θα εργάζονται αν και έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Εργασίας. Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Οι τελευταίες νοσοκομειακές εστίες διασποράς στη Λάρισα και στο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης έπρεπε να προβληματίσουν. Αλλά τίποτα».

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Εικόνα αρχείου

Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού cOvID-19, ως εξής:

Επιχειρήσεις-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα -Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα- Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα ‘Αλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα- Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου) Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής-Υπηρεσίες διαιτολογίας-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων Υπηρεσίες μασάζ Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.) Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ Φαρμακεία Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό Ανελκυστήρες Παντός είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο. Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες. Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2111), όπως η ισχύς αυτής έχει παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.43195/8.7.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας. Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.

Ειδικότεροι κανόνες

Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 3165), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Εξαιρέσεις Από την υποχρέωση των άρθρων 1 έως 3 εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των άρθρων 1 και 2 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται κατά περίπτωση:α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 27 και 29 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Ισχύς

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως την 31η Αυγούστου 2020.2. Η υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48967/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 3162), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.49329/3.8.2020 (Β’ 3224) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταργείται από τη δημοσίευση της παρούσας.

O Μόσιαλος λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κάθε μέρα μπορεί να είναι 1500 τη μέρα.

Η ανάρτηση του:  «Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα. 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές). Θα συνεχίσω να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε.

Θα θυμάστε ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Θα αναφερθώ σε προγραμματισμούς που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως έκανα και το Φεβρουάριο με την κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στις αρχές Μαρτίου όταν πρότεινα την στρατηγική προσέγγιση για τη γρήγορη άρση του lockdown.

Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί».

Το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1. «Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Εχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς φτάσαμε στο «I am back» του Σωτήρη Τσιόδρα και στον «κόκκινο συναγερμό» στον οποίο έχει μπει η χώρα.

Από τις 23 Μαρτίου, όταν η χώρα μπήκε στον… γύψο και οι πολίτες κλείστηκαν σπίτια τους, πέρασαν 4,5 μήνες. Με επιτυχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με πισωγυρίσματα, με αγωνίες κάθε φορά που οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς ανακοίνωναν νέα μέτρα, με λάθη της κοινωνίας και της πολιτείας, με αποθέωση της ατομικής ευθύνης αλλά και με τις αντοχές να έχουν υποχωρήσει.

Τα αλλεπάληλα λάθη

Αν ήθελε να δει κανείς την επιστροφή στις δύσκολες ημέρες από τον Μάρτιο και μετά θα μπορούσε να καταγράψει τα 5+1 λάθη. Λάθη που έγιναν κυρίως επειδή η κοινωνία δεν άντεχε άλλο τους περιορισμούς αλλά και γιατί κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη διάσωσης της οικονομίας.

Λάθος πρώτο Το βιαστικό και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιγμα των συνόρων

Η κυβέρνηση πιέστηκε από τους τουριστικούς φορείς αλλά και από τους επιχειρηματίες να άρει τους περιορισμούς στα σύνορα ώστε να ξεκινήσει η έλευση χιλιάδων τουριστών. Αλλωστε, και στις άλλες χώρες η ίδια τακτική ακολουθήθηκε.

Ωστόσο, αρχικά οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς, επισκέπτες έμπαιναν από τα σύνορα χωρίς έλεγχο, με απλή βεβαίωση ενώ και στα αεροδρόμια δεν υπήρξαν πιο ενδελεχείς έλεγχοι για κοροναϊό. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό δεν εφαρμόστηκαν παντού, ενώ ήταν αδύνατο να περιμένει κανείς πώς θα δεν θα υπάρξουν συμπτωματικοί τουρίστες.

Αλλωστε μόνο 20 στους 100 ελέγχονταν με κάποιους ειδικούς να λένε ότι θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών για όλους τους επισκέπτες σε όλες τις πύλες εισόδου.

Στο βιαστικό άνοιγμα του τουρισμού έρχεται να προστεθεί και η αλλοπρόσαλλη πολιτική αναφορικά με την πληρότητα των πλοίων. Από τη μια ο υπουργός Τουρισμού απέκλεισε ότι θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας.

Από την άλλη, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100, αποφασίστηκε η αύξηση της πληρότητας από το 65% στο 80%. Και ταυτόχρονα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ακόμη και στα καταστρώματα, δηλαδή σε ανοικτούς χώρους.

Λάθος δεύτερο Το μήνυμα που εξέπεμψε η πολιτεία

Διάφορες αποφάσεις, αλλά και συμπεριφορές πολιτικών παραγόντων έστειλαν λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες. Ενα μήνυμα ότι η πανδημία πέρασε και είναι όλα καλά. Ακόμη και υπουργοί δεν φορούσαν πουθενά μάσκες, ακόμη και σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση.

Διοργανώθηκαν πάρτι, εγκαίνια και πανηγύρια παρουσία βουλευτών από όλα τα κόμματα. Επίσης, οι παρουσίες των πολιτικών στα μέσα ενημέρωσης δεν έδειχναν ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ετσι, οι πολίτες λειτούργησαν στη λογική «αφού οι πολιτικοί δεν τηρούν τους κανόνες γιατί να το κάνουμε εμείς».

Λάθος τρίτο Η κυβέρνηση άφησε να κυριαρχήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Μπορεί για κάποιους οι συνωμοσιολόγοι και ψεκασμένοι του κοροναϊού να κινούνται στη σφαίρα του γραφικού, ωστόσο, η σπορά που αφήνουν αποφέρει πάντα καρπούς. Θεωρίες για την προέλευση του ιού, για την αποτελεσματικότητα της μάσκας, για το εμβόλιο κι αν με αυτό θα μας βάλουν «τσιπάκι», για τις… ευθύνες του 5G προκάλεσαν την αμφισβήτηση σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με εκπροσώπους της Εκκλησίας, γιατρούς ή και πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις οι οποίες προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες. Η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήρθε με καθυστέρηση καθώς «πέρασε» σε πολύ κόσμο η θεωρία του «ψεύτικου ιού» με αποτέλεσμα ούτε μέτρα να λαμβάνουν, ούτε να πληρώνουν πρόστιμα.

Λάθος τέταρτο Η χαλάρωση του πληθυσμού

Είτε από την κούραση που προκάλεσε το lockdown, είτε γιατί ήρθε το καλοκαίρι και οι πολίτες δεν μπορούσαν να μείνουν σπίτι, παρατηρήθηκε μια επικίνδυνη χαλάρωση των μέτρων. Από τις πλατείες που έδερναν παιδιά οι αστυνομικοί, φτάσαμε στα ανεξέλεγκτα πανηγύρια, στα γεμάτα μπιτς μπαρ, στα πριβέ πάρτι και στα μπαράκια που δεν έπεφτε καρφίτσα.

Οι επιχειρηματίες αδυνατούσαν να ελέγξουν τους πολίτες, τα μέτρα δεν τηρήθηκαν ουσιαστικά ποτέ και ο κοροναϊός έκανε καθημερινά… πάρτι σε κέντρα διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις και φυσικά στις τουριστικές περιοχές.

Λάθος πέµπτο Το έγκλημα με τα μέσα μεταφοράς και η Εκκλησία

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν συνδυάστηκε με μέτρα για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων με ΜΜΜ. Ετσι καθημερινά χιλιάδες πολίτες συνωστίζονταν στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το μετρό, χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή, στις εκκλησίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού και αδιαφορίας για την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων καθώς όλα ερμηνεύονταν με… όρους θρησκείας. Οτι δηλαδή ο κοροναϊός δεν κολλάει στον οίκο του Θεού, δεν κολλάει με το κουταλάκι της Θείας Μετάληψης, δεν απαιτείται η χρήση μάσκας κ.λπ.

Η πολιτεία δεν μπόρεσε να ελέγξει έτσι σημεία υψηλής συγκέντρωσης του πληθυσμού, όπως τα ΜΜΜ και οι λατρευτικοί χώροι.

Λάθος έκτο Η καθημερινή ενημέρωση και η ρήξη

Κρίθηκε σωστό να σταματήσει η καθημερινή παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Οι πολίτες πίστεψαν ότι «ξεμπέρδεψαν» με τον ιό αφού δεν υπήρχε αυτή η συνεχής εγρήγορση, η ενημέρωση και οι συμβουλές των ειδικών.

Οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων από τα κανάλια δεν ακούγονταν πλέον, ειδικά από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας, είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών. Οι μεν πρώτοι διαφωνούσαν με το βιαστικό «άνοιγμα» στον τουρισμό και τη χαλάρωση των μέτρων. Οι δεύτεροι παρασκηνιακά ήταν έξαλλοι με τους λοιμωξιολόγους που «τρόμαζαν» τους πολίτες με τις προειδοποιήσεις τους.

Ετσι ένα αρραγές στην αρχή μέτωπο φάνηκε να χάνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κινητοποίηση της κοινωνίας σύμφωνα με το in.gr

Με πληροφορίες από skai.gr/ larissanet/In.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα