Top

Κοροναϊός: Έρευνες για μετάλλαξη του ιού από την Ινδία- Εξελίξεις με τα εμβόλια

Οι νεότερες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-έρευνες-για-μετάλλαξη-του-ι-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο:

Ο Αντονι Φάουτσι πιθανολογεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα τεθεί και πάλι σε χρήση, ίσως συνοδευόμενο από «περιορισμούς»

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 θα πρέπει να τεθεί και πάλι σε χρήση, ίσως συνοδευόμενο από «περιορισμούς» και απόφαση επί του θέματος θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.

«Δεν πιστεύω ότι η αναστολή (της χρήσης του) θα συνεχισθεί πέραν της Παρασκευής. Πιθανότατα θα έχουμε μία απόφαση», δήλωσε ο δρ Φάουτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα συνέλθει για να αξιολογήσει πιθανή σύνδεση του εμβολίου με την πρόκληση θρόμβων.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα επαναληφθεί, ίσως με περιορισμούς. Δεν είμαι βέβαιος τι θα είναι, αν θα συνδέονται με την ηλικία, το φύλο ή αν απλώς ο εμβολιασμός θα συνοδεύεται με προειδοποίηση», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για να πραγματοποιηθούν έρευνες σε έξι γυναίκες που παρουσίασαν σοβαρές θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό τους στις ΗΠΑ.

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνήλθε για πρώτη φορά την Τετάρτη έπειτα από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν τυχόν απαγόρευση του εμβολίου.

Τονίζοντας ότι αν και δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της επιτροπής, ο δρ Φάουτσι υπενθύμισε ότι τα περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων είναι «εξαιρετικά σπάνια» και ότι η αναστολή που αποφασίσθηκε χρησιμεύει «στην εξέταση της κατάστασης και στην διασφάλιση ότι έχουμε στην διάθεσή μας όλες τις δυνατές πληροφορίες».

Βρετανία: Το Λονδίνο ερευνά μια παραλλαγή του ιού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία

Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας ερευνούν ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αρκετά στοιχεία ώστε να το κατατάξουν ως μια ανησυχητική παραλλαγή, δήλωσε σήμερα η Σούζαν Χόπκινς της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (μια υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Υγείας).

Μιλώντας στην εκπομπή του BBC, Τhe Andrew Marr Show, η Χόπκινς είπε: “Δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετά στοιχεία γι αυτή την παραλλαγή ώστε να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε αν πρόκειται για μια ανησυχητική παραλλαγή. Την έχουμε κατατάξει ως παραλλαγή προς διερεύνηση”.

“Για να την ανεβάσουμε σε κατηγορία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι αυξημένης μεταδοτικότητας, αυξημένης βαρύτητας, ότι δεν την πιάνουν τα εμβόλια και απλά δεν τα ξέρουμε ακόμη αυτά, αλλά εξετάζουμε όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση”.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας λέει ότι έχει εντοπίσει 77 κρούσματα της παραλλαγής αυτής στην Βρετανία.

Κύπρος: Τρεις θάνατους και 852 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας – Νέα αρνητικά ρεκόρ

Νέα αρνητικά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό καταγράφει η Κύπρος, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τρεις θανάτους και 852 νέα κρούσματα.

Με τα σημερινά αποτελέσματα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 291.

271 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 67 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 59.042 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 1,44%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 56.259.

Ιταλία: Σήμερα στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού είναι 12.694, με 251 θανάτους – Μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκαπέντε εκατομμύρια εμβόλια

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.694 νέα κρούσματα κορονοϊού και 251 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 15.370, με 310 νεκρούς. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 230.166 διαγνωστικά τεστ, το 5,5% των οποίων προέκυψε θετικό.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 116.927 άνθρωποι. Πρόκειται για την δεύτερη χώρα σε αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, μετά την Μεγάλη Βρετανία, και για την έβδομη παγκοσμίως.

Σε ότι αφορά τις περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα, σήμερα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.782), η Καμπιανία (1.700) με κύρια πόλη την Νάπολη και η Απουλία (1.278) με πρωτεύουσα το Μπάρι.

Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, παράλληλα, στην Ιταλία τα σκευάσματα κατά του covid 19 χορηγήθηκαν, έως τώρα, σε 15.099.777 πολίτες. Χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή, το 87,2% των δόσεων που παραδόθηκε στις περιφέρειες της χώρας.

Γερμανία: Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας που θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα βρίσκονται ερευνητές στο Ρέγκενσμπουργκ

Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας, η οποία θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, θεωρούν ότι βρίσκονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι», δηλώνει ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας Ραλφ Βάγκνερ.

Σύμφωνα με την Muenchner Merkur, το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοξικολογίας και Πειραματικής Ιατρικής (ΙΤΕΜ), την νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας «2bind» και το πανεπιστημιακό νοσομοκείο της πόλης, αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της πρωτεΐνης Ν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει εδώ και καιρό την συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ενώ με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζει εκατομμύρια πιθανές ουσίες και την αποτελεσματικότητά τους. «Κάποιες δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο με επιτυχία. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργούν το ίδιο και στις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Γκέρνοτ Λενγκστ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου απαιτούνται τουλάχιστον πέντε-δέκα χρόνια. «Έχει όμως νόημα να γίνει αυτή η προσπάθεια, καθώς ο ιός ήρθε για να μείνει», επισημαίνει ο ίδιος, ενώ, όπως εξηγεί, η πρωτεΐνη Ν δεν φαίνεται να αλλάζει με τις μεταλλάξεις του βασικού στελέχους.

Ήδη η προσπάθεια φέρνει κάποιες επιτυχίες, καθώς, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας Ραλφ Βάγκνερ, από τις δέκα πρώτες ουσίες που έφθασαν ως υποψήφιες από το εργαστήριο του καθηγητή Λενγκστ, τουλάχιστον τρεις φαίνεται να αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού στην κυτταρική καλλιέργεια. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυναμική της συνεργασίας και την πρόοδο των εργασιών και ελπίζουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου κατά της Covid-19», δήλωσε ο κ. Βάγκνερ.

Αυστρία: Μέχρι τέλος του χρόνου η AstraZeneca θα έχει προσαρμόσει το εμβόλιο της κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, τονίζει η Σάρα Ουόλτερς η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στη χώρα

“Η εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν αρχίσει με την προσαρμογή του εμβολίου στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, και θεωρούμε ότι το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου”, τονίζει η Σάρα Ουόλτερς, η διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Αυστρία, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα “Kurier”.

Σε ερώτηση ως προς την ακύρωση ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην χώρα και ως προς την αντιμετώπιση της αρνητικής εικόνας, η ίδια διευκρινίζει ότι θα συνεχίσουν να είναι στη διάθεση των γιατρών με διαφάνεια οι πληροφορίες για την επίδραση και την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε αυτοί να μπορούν να ενημερώνουν σωστά τους ανθρώπους.

Ως προς την μετονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στην Αυστρία αναφέρει ότι η αλλαγή σε ένα μόνιμο εμπορικό όνομα είναι κάτι συνηθισμένο και ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες.

Ταυτόχρονα, η Σάρα Ουόλτερς, στη συνέντευξή της στην “Kurier”, δηλώνει αισιόδοξη ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έως το τέλος αυτού του χρόνου.

Στην Αυστρία, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών να περιορίσουν τη χρήση του σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, δεν έχει υπάρξει, σε καμία φάση μέχρι σήμερα, η οποιαδήποτε αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως και νωρίτερα, έτσι και μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είχε τονίσει, για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Η Επιτροπή επισήμανε ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί θετικός συσχετισμός “όφελος-κίνδυνος” σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, “προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια“.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο AstraZeneca θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού, και, ήδη από την 1η Απριλίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

Σε 100.000 ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί έως τότε στην Αυστρία με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης, που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό όπου, τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να βρεθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, είχε επισημάνει η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

Αυστρία: Τα φαρμακεία της χώρας προσφέρονται να αρχίσουν άμεσα εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, όπως τονίζει η πρόεδρος του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών

“Εάν αυτό είναι επιθυμητό, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα, τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Αυστρία είναι έτοιμα να προσφέρουν άμεσα στον πληθυσμό εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, αλλά αυτό είναι μία πολιτική απόφαση”, τονίζει η πρόεδρος του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ, σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Το ό,τι τα φαρμακεία είναι σε θέση να αναλάβουν εμβολιασμούς, το απέδειξαν ήδη, διοργανώνοντας σε ελάχιστο χρόνο την διενέργεια διαγνωστικών τεστ, επισημαίνει η ίδια, αναφέροντας ότι διαθέτουν επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο παρέχει ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με τους εμβολιασμούς, έχοντας στο σύνολό του πολύ καλή κατάρτιση.

Σε σχετική έρευνα διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των φαρμακοποιών είναι έτοιμοι για εμβολιασμούς, και δύο στους τρεις έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι και σε θέση να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της έχουν ήδη τη θεωρητική κατάρτιση για αυτό, και πολλοί έχουν επίσης πρακτική εκπαίδευση, και με τους άλλους, το τελευταίο μπορεί επίσης να γίνει σε λίγες ημέρες, και αυτό θα επέτρεπε στα φαρμακεία να ξεκινήσουν αμέσως εάν έλθει το κάλεσμα της πολιτικής.

Σε απάντηση στην ένσταση των γιατρών, που θέλουν να κρατήσουν τον εμβολιασμό στα χέρια τους και αρνούνται να τον επεκτείνουν στα φαρμακεία, η Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ παρατηρεί στη συνέντευξή της ότι σε πολλές χώρες, και πιο πρόσφατα στη Γαλλία, εμβολιασμοί γίνονται και από τους δύο, ενώ, οπουδήποτε πραγματοποιείται εμβολιασμός στα ιατρεία και στα φαρμακεία, το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών δεν εκπλήσσεται με το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων, παρατηρώντας ότι τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα παράδοσης με φαρμακευτικά προϊόντα, και είναι κατανοητό ότι αυτά συμβαίνουν σε μια πανδημία με εμβόλια που αναπτύσσονται και παράγονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Για ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα, ωστόσο, θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί από την αρχή εναλλακτικές λύσεις και θα έπρεπε να είχε καταρτιστεί ένα Σχέδιο Β ή ένα Σχέδιο Γ, ανάφερε, και, χωρίς να θέλει να ασκήσει κριτική στην πολιτική άμεσα, η ίδια εξακολουθεί να βρίσκει σωστή την απόφαση να παραγγελθούν τα εμβόλια από κοινού μέσω της ΕΕ.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών πιστεύει επίσης ότι, παρά τη σχετική σύνδεση με θρομβώσεις, είναι σωστό το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίζει να εμβολιάζεται στην Αυστρία, καθώς, όπως η ίδια επισημαίνει, τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, και, εξάλλου, παρενέργειες υπάρχουν επίσης με όλα τα σκευάσματα και “δεν υπάρχει φάρμακο, δεν υπάρχει καμία επίδραση, χωρίς παρενέργειες”.

Αυστρία: Τα κράτη της ΕΕ είναι ελεύθερα να παραγγέλνουν εμβόλια σε εταιρείες που δεν είναι μέρος της κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής της, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Της πρωτοβουλίας της χώρας του για το ρωσικό εμβόλιο „Sputnik V” κατά του κορονοϊού, υπεραμύνεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι “η παραγγελία εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε πέρυσι, ήταν μία σωστή απόφαση, ταυτόχρονα, ωστόσο, τα κράτη είναι ελεύθερα να τα παραγγείλουν σε παρασκευαστές που δεν αποτελούν μέρος της κοινής στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το εμβόλιο όχι μόνο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά πρέπει επίσης να εγκριθεί, και φυσικά θα προτιμούσαμε την έγκριση από την ΕΕ, αλλά η υγεία των πολιτών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γεωπολιτική στρατηγική, τα αντισώματα δεν έχουν σημαία”.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων (που προγραμματίζεται να αγοραστούν από τη Ρωσία) αυτό θα ήταν ένα “επιπλέον turbo” για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.

Μετά την κρίση, ο καγκελάριος – ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία – προτίθεται, όπως είπε, να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια όσο και την έγκριση εμβολίων.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου “Sputnik V” μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Ο καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια εγκριθούν στην Ευρώπη, επισημαίνοντας με νόημα, ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα