Διεθνή

Κοροναϊός: Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στον πλανήτη

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-έτσι-διαμορφώνεται-η-κατάσ-592273
Parallaxi

Έντονη παραμένει η ανησυχία γύρω από την εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς για ακόμη ένα 24ωρο τα νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Στις ΗΠΑ

Άλλοι τουλάχιστον 450 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο να ανέρχεται σε 176.810 νεκρούς μέχρι χθες Κυριακή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στα στοιχεία που ανακοινώνουν οι πολιτειακές υγειονομικές αρχές.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 31.344 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν στην αμερικανική επικράτεια να φθάνει τους 5,72 εκατ., κατά την ίδια πηγή.

Στην Καλιφόρνια, ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 θάνατοι και 3.139 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 12.153 νεκρούς επί συνόλου 668.147 μολύνσεων.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό ως θεραπείας, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.

Μόλις μερικές λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά ο μεγιστάνας, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση της άδειας αυτής – που αποτελεί δική του ευθύνη, όχι του αρχηγού του κράτους.

Ο Τραμπ, που επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, αναζητεί τρόπο να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και προσβλέπει στις προόδους στη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, αν και δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ασφαλής θεραπεία ούτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.

Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, για την αποτελεσματικότητά της γίνεται ακόμη διάλογος. Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.

Ο Τραμπ μολαταύτα χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.

Έχει γίνει ήδη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν σε 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ. Η έγκριση που δόθηκε χθες θα επιτρέψει να διευρυνθεί η χρήση του. Σύμφωνα με τον Αζάρ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 35% μεταξύ των ασθενών στους οποίους έκανε μετάγγιση.

Στην ανακοίνωσή του χθες Κυριακή ο FDA πάντως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, απόδειξη ότι η μετάγγιση πλάσματος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εγκριθεί στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κούβα και στην Κίνα.

Μια πολωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Biomed Lublin, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη της πρώτης φάσης της παραγωγής φαρμάκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, βασισμένου στο πλάσμα αίματος ανήλικων ασθενών που αποθεραπεύτηκαν.

Ακόμα τρεις θάνατοι στη Γερμανία

Ακόμα τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν παράλληλα 711 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα αυτή να ανέρχεται πλέον σε 9.272 νεκρούς επί συνόλου 233.575 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πάνω από 3,1 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 836 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 61.408 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 57.542 νεκρούς επί συνόλου 3.106.348 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, στην Ινδία τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 710.771, μολονότι σχεδόν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν και έχουν λάβει εξιτήρια από νοσοκομεία.

Παρατείνει το lockdown στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να παραταθεί η ισχύς των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ως το βράδυ της Κυριακής 30ής Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Η πανδημία του κορωνοϊού ενέσκηψε εκ νέου στη Νέα Ζηλανδία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έπειτα από 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα, αναγκάζοντας την Αρντέρν να θέσει σε lockdown την πόλη των 1,7 εκατ. κατοίκων, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις. Τα περιοριστικά μέτρα ως τώρα προγραμματιζόταν να αρθούν μεθαύριο, Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Αρντέρν, όσοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς σε περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να φορούν χειρουργικές μάσκες ή άλλα καλύμματα του προσώπου.

Υποχρεωτική μάσκα παντού στη Νότια Κορέα μετά το νέο «κύμα»

Οι Αρχές της Σεούλ κατέστησαν σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους για πρώτη φορά, καθώς η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα κορονοϊού το οποίο έχει το επίκεντρό του κυρίως στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή.

Τον Μάιο οι αρχές της Σεούλ είχαν ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, όμως η πρόσφατη ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές ότι θα πρέπει να επιβάλλουν το υψηλότερο επίπεδο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Αν αποτύχουμε να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη αυτή την εβδομάδα, πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική κρίση, ότι ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα», προειδοποίησε ο Γιουν Τάε-Xo αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Υγείας.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Κυριακή 266 νέα κρούσματα κορωνοϊού, μείωση σε σχέση με τα 397 την προηγουμένη. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Συνολικά στη Νότια Κορέα έχουν αναφερθεί 17.665 κρούσματα Covid-19 και 309 θάνατοι.

Η Νότια Κορέα έχει δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της επιδημίας χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία τεστ και ιχνηλάτησης, όμως ο Γιουν τόνισε ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν πώς μολύνθηκε περίπου το 20% των νέων κρουσμάτων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τους λεγόμενους σιωπηλούς μεταδότες.

Ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους και να το κάνουν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει επίσης επεκτείνει τους περιορισμούς που ίσχυαν στη Σεούλ και σε άλλες περιοχές της χώρας, απαγορεύοντας τις λειτουργίες στις εκκλησίες με παρουσία πιστών και κλείνοντας μπαρ, νυχτερινά κέντρα και ίντερνετ καφέ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού παρουσιάζει αύξηση και στις 17 επαρχίες της χώρας.

Μάλιστα αν δεν περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, με κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Ιαπωνία: Ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων μετά τις 8 Ιουλίου

Το Τόκιο κατέγραψε σήμερα 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία είναι τα λιγότερα που αναφέρονται σε μια ημέρα από τις 8 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Τα κρούσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν μετά την πραγματοποίηση περίπου 2.900 διαγνωστικών τεστ στην ιαπωνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες επισημαίνουν ότι το 60% των νέων αυτών κρουσμάτων SARS-CoV-2 είναι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Παράλληλα το σύνολο των νοσούντων από COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά έναν από την προηγούμενη ημέρα σε 38, σημείωσαν επίσης οι τοπικές αρχές.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σε μια ημέρα στο Τόκιο έχουν μειωθεί ενώ στις αρχές Αυγούστου ξεπερνούσαν τα 400.

 Το Ελσίνκι ενισχύει τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις από τον Σεπτέμβριο

Η Φινλανδία θα ενισχύσει τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις από τον Σεπτέμβριο, περιορίζοντας τον αριθμό αυτών που μπορούν να μετέχουν σε 50, εκτός κι αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα από τους διοργανωτές, λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Τον Αύγουστο ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να μετέχουν σε μια εκδήλωση ανέρχεται σε 500.

Οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν για τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε η αρμόδια κρατική υπηρεσία της Φινλανδίας.

Οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 50 ανθρώπων θα επιτρέπονται μόνον αν έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η σωστή υγιεινή και η απόσταση ενός με δύο μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, κάτι το οποίο αναγκάζει τους διοργανωτές αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων να αναλογιστούν εκ νέου τις ρυθμίσεις τους.

“Είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχυθούν οι περιορισμοί διότι η επιδημιολογική κατάσταση της Φινλανδίας άλλαξε προς μια μη ευνοϊκή κατεύθυνση και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου”, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή σε ανακοίνωσή της.

Η Φινλανδία κατέγραφε την Παρασκευή κατά μέσο όρο 5,2 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 14 ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, το οποίο επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να έχουν καταγράψει συνολικά 7.871 κρούσματα νέου κορονοϊού και 334 θανάτους ως την Παρασκευή.

Δείτε επίσης:

Δείτε το πρωινό ενημερωτικό δελτίο για την πανδημία στον κόσμο:

Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας στον κόσμο 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα