Διεθνή

Κοροναϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα παγκόσμια

Parallaxi
κοροναϊός-όλες-οι-τελευταίες-εξελίξε-635820
Parallaxi

κοροναιος

Ισραήλ: Το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει πολύ τους Ισραηλινούς Άραβες

Το Ισραήλ επανέφερε αυτή την εβδομάδα μερικό lockdown σε κάποιες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, με τους Ισραηλινούς Άραβες να πλήττονται περισσότερο.

Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19, που εμφανίστηκε στο Ισραήλ τον Μάρτιο, μόνο το 5% των κρουσμάτων αφορούσε τους Ισραηλινούς Άραβες, οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, το 30% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες αφορά αυτή τη μειονότητα.

“Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά δεκάδες Άραβες πολίτες θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες, αν δεν ελέγξουμε την επιδημία”, προειδοποίησε ο Ρόνι Γκάμζου, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της covid-19 στο Ισραήλ, εξηγώντας ότι 750 νέοι ασθενείς εντοπίζονται καθημερινά μεταξύ των Αράβων.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2 οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει από την Τρίτη και για διάστημα μίας εβδομάδας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 περιοχές, ενώ έχουν περιορίσει και τις συγκεντρώσεις εκεί.

Από αυτές τις περιοχές οι 29 είναι αραβικές, ενώ στις υπόλοιπες μένουν υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κοινότητες αποτελούνται από πολυπληθείς οικογένειες που ζουν σε μικρά σπίτια, γεγονός που εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης της ασθένειας, επεσήμανε ο δρ Ζάχι Σαΐντ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

Λάθος

Άλλος ένας παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι οι συγκεντρώσεις και κυρίως οι γάμοι.

“Οι πολλοί γάμοι” που είχαν αναβληθεί επανειλημμένα λόγω της επιδημίας, “έχουν γίνει βασική αιτία (της αύξησης των κρουσμάτων) διότι δεν γίνεται σεβαστή η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων”, πρόσθεσε ο Σαΐντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δημαρχίας της πόλης Ουμ αλ Φαμχ, μια αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, οι αρχές διέπραξαν λάθος όταν έκλεισαν τις αίθουσες των γάμων πριν ένα μήνα, διότι έκτοτε τα γλέντια γίνονται στον δρόμο ή στα σπίτια, όπου είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης.

“Δεν γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας στην είσοδο, ούτε περιορίζεται ο αριθμός των καλεσμένων”, εξήγησε ο Αμπντελμονέιμ Φούαντ, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα στην Ουμ αλ Φαχμ καταγράφηκαν μεταξύ καλεσμένων σε γάμους.

Αντί να ακυρώσουν τα γαμήλια πάρτι, πολλοί Ισραηλινοί τα διοργάνωσαν σε περιοχές που δεν ισχύουν περιορισμοί ή μερικές ημέρες προτού τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα.

Αποτέλεσμα: το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν 50 γάμοι στην Ουμ αλ Φαχμ, μια πόλη 56.000 κατοίκων, σύμφωνα με τον Φούαντ.

Ευαισθητοποίηση

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν στο Ισραήλ 4.038 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ. Μετά την εξέλιξη αυτή η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Κυριακή ένα σχέδιο εθνικού και σχεδόν ολοκληρωτικού lockdown.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά όμως ότι με ένα νέο lockdown η οικονομία θα χάνει περίπου 1 δισεκ. δολάρια την εβδομάδα, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία την ώρα μάλιστα που συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητποοιήσεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τη διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ζάχι, το άνοιγμα της οικονομίας την άνοιξη έγινε πολύ γρήγορα ωθώντας τους πολίτες να είναι λιγότερο προσεκτικοί.

Όμως για τον συνασπισμό των αραβικών κομμάτων στο Ισραήλ το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη ευαισθητοποίησης των αραβικών κοινοτήτων για την επιδημία.

“Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση για την υγειονομική κατάσταση”, έγραψαν Άραβες βουλευτές, καταγγέλλοντας ότι, όπως και στο πρώτο κύμα της επιδημίας, και τώρα οι αρχές δημιούργησαν κέντρα για τη διεξαγωγή τεστ πιο αργά στις αραβικές κοινότητες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Τσεχία: Ημερήσιος αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη χώρα

Στην Τσεχία καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη, 1.382 νέα κρούσματα κορονοϊού, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τσεχία ανέρχεται σε 32.413 και οι θάνατοι φτάνουν τους 448.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αφού ο ημερίσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων της covid-19 ξεπέρασε τα 1.000 για πρώτη φορά, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επαναφέρει περιορισμούς που θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εξάλλου η Πράγα τονίζει ότι ο αριθμός των νοσηλειών, που χθες ανερχόταν σε 249, είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί την άνοιξη, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό κυμαίνεται μεταξύ 0 και 4.

Ωστόσο επικριτές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η άνοδος στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων –όταν την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφονταν ημερησίως κατά μέσο όρο 796 νέες μολύνσεις covid-19 και την προπροηγούμενη 483– θα φανεί στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αργότερα, με δεδομένο τον χρόνο επώασης του ιού και το ενδεχόμενο αύξησης των σοβαρών περιστατικών.

Στο μεταξύ η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ώθησε τις αρχές στη Γερμανία να ανακοινώσουν την Τετάρτη ότι θα ζητούν από όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα από την Τσεχία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ covid-19 ή να παραμένουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες.

Ταξίδι σε καιρό πανδημίας: Ποιες είναι οι οδηγίες του CDC των ΗΠΑ

Ισπανία: 53 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των σχολείων

Το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων πλησιάζει (την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου), όμως σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Στην Ισπανία λοιπόν οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν ένα δημοτικό σχολείο στη Χώρα των Βάσκων καθώς αρκετοί δάσκαλοι διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Πρόκειται για το πρώτο σχολείο που αναστέλλει εντελώς τη λειτουργία του κατά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολικών αιθουσών στην Ισπανία. Μαθητές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σχολεία μετά από ένα εξάμηνο διακοπής λειτουργίας τους, προκαλώντας αισθήματα ανακούφισης, αλλά και ανησυχίες για επιπλέον μολύνσεις σε μια χώρα που έχει ήδη τα περισσότερα κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη.
Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από συνδικάτα δασκάλων και ομάδες γονέων για κατάρτιση την τελευταία στιγμή των σχεδίων υγείας και ασφάλειας, αλλά η υπουργός Παιδείας Ιζαμπέλ Θελαά τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει πολύ καλά, με κρούσματα να εντοπίζονται σε λίγα σχολεία. «Έχουμε 28.600 σχολεία… και μέχρι χθες είχαμε κρούσματα σε 53», είπε την Πέμπτη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. «Αυτό σημαίνει ότι οι διευθύνσεις των σχολείων και το διοικητικό προσωπικό κάνει μια θεαματική δουλειά». Μαθητές ελάχιστων σχολικών τάξεων στάλθηκαν στο σπίτι και λίγοι καθηγητές τέθηκαν σε καραντίνα μέσα στην εβδομάδα, αλλά το δημοτικό σχολείο στην πόλη Χαλντιμπάρ στη Χώρα των Βάσκων έκλεισε εντελώς.

Μια εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πόσοι καθηγητές διαγνώστηκαν με τον ιό ή για πόσο καιρό αναμένεται το σχολείο να παραμείνει κλειστό. Όλο το προσωπικό θα εξεταστεί.

Η Φινλανδία χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς – Επιτρέπει τις αφίξεις από τη Σουηδία

Η Φινλανδία θα χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα καθώς προσπαθεί να προσελκύσει και πάλι όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και τουρίστες ενόψει της χειμερινής περιόδου, επιτρέποντας τις αφίξεις από χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης κορονοϊού συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής της Σουηδίας.

Η Φινλανδία είχε προηγουμένως απαγορεύσει τις αφίξεις από χώρες με περισσότερα από 8-10 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, ένα όριο που απέκλειε ταξιδιώτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο αποκλεισμός των Σουηδών δημιούργησε ιδιαίτερη αναταραχή, καθώς οι δύο γειτονικές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου, το όριο προκειμένου οι χώρες να έχουν και πάλι απεριόριστη πρόσβαση θα αυξηθεί σε 25 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους. Οι ταξιδιώτες από χώρες όπου το ποσοστό είναι υψηλότερο επίσης θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη Φινλανδία εάν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για την Covid-19. Θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση είτε για δύο εβδομάδες είτε έως ότου καταθέσουν ένα δεύτερο αρνητικό τεστ.

Το ποσοστό περιστατικών στη Φινλανδία για τις δύο τελευταίες εβδομάδες διαμορφώθηκε χθες στα 7,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου και για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών.

Ρωσία: Στις 5.504 τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.504 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 1.051.874, κατατάσσοντας την Ρωσία στην τέταρτη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 102 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας έφθασε τις 18.365.

Κορονοϊός: Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca ανεστάλησαν και στην Ρωσία

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά της Covid-19, που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από κοινού με την βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ανεστάλησαν στη Ρωσία, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, ενώ οι εθελοντές που θα συμμετείχαν στις δοκιμές αυτές δεν εμβολιάσθηκαν. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο διευθυντής του επιστημονικό- ερευνητικού Ινστιτούτου Γρίπης Σμοροντίντσεφ, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, ο Ντμίτρι Λιαζνόφ, στο οποίο είχε προγραμματισθεί να γίνουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

“Οι δοκιμές ανεστάλησαν στη χώρα, κανείς δεν εμβολιάσθηκε, όλα σταμάτησαν πριν αρχίσουν” , δήλωσε ο ίδιος.

Πρόσφατα η AstraZeneca είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία για να διαπιστώσει τα αίτια της επιδείνωσης της υγείας ενός από τους εθελοντές. Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν την συμμετοχή 50.000 εθελοντών στις κλινικές δοκιμές, μεταξύ των οποίων 30.000 στις ΗΠΑ όπου η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου.

Στην Ρωσία οι κλινικές δοκιμές επρόκειτο να ξεκινήσουν σε τέσσερα ιατρικά ιδρύματα στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Η Κομισιόν στηρίζει με 4 εκατ. ευρώ έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με 4 εκατ. ευρώ το νέο ερευνητικό έργο SUPPORT-E, το οποίο θα συντονίσει τις προσπάθειες να εξακριβωθεί κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19) αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Το έργο SUPPORT-E πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA), με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων και κλινικών κέντρων σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις πραγματοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη μελέτες σχετικά με τις μεταγγίσεις πλάσματος αναρρωσάντων. Έτσι θα συμβάλει στη διακρίβωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση του ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε μετάγγιση και με ποιο τρόπο, καθώς επίσης πώς πρέπει να ελέγχονται και να επιλέγονται οι αιμοδοσίες, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη έκβαση της θεραπείας.

Το έργο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Ορίζων 2020”, εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων έρευνας και καινοτομίας.

Πηγή: ΑΠΕ, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα