Διεθνή

Κοροναϊός – Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε νέα μέτρα και βάζουν στην «απομόνωση» ανεμβολίαστους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
κοροναϊός-ποιες-ευρωπαϊκές-χώρες-πρ-794417
Parallaxi

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προχωρούν σε λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Στη Γερμανία, με την πλειοψηφία των κομμάτων του πιθανού μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), εγκρίθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώξεις. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει ωστόσο ήδη προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να εμποδίσει την εφαρμογή τους αύριο, στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο Κανόνας 3G (για πρόσβαση όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο και όσων προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) γενικεύεται σε όλη τη χώρα για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, αλλά και για τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών.

Η «κατάσταση επιδημίας εθνικής εμβέλειας», η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, λήγει στις 25 Νοεμβρίου και τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» αποφάσισαν να μην την παρατείνουν. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU Τόρστεν Φράι κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση στον αγώνα κατά της πανδημίας και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση για λήξη της κατάστασης επιδημίας. Τα σχέδια του «φωτεινού σηματοδότη» δεν ανταποκρίνονται στην δραματικότητα της κατάστασης, δήλωσε ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Στέφαν Στράκε.

Από την πλευρά ωστόσο του FDP, ο Μάρκο Μπούσμαν απέρριψε την κριτική υποστηρίζοντας ότι τίθενται πολύ ισχυρά μέτρα σε ασφαλή νομική βάση. Σύμφωνα με τα τρία κόμματα, ο περιορισμός κυκλοφορίας, η απαγόρευση εκδηλώσεων και το κλείσιμο εστιατορίων, επιχειρήσεων ή σχολείων δεν πρέπει στο εξής να επιτρέπονται. Αντιθέτως, εφικτές παραμένουν ορισμένες εξαιρέσεις ή περιορισμοί στον κλάδο της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά μόνο εφόσον εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων.

Αύριο η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο η Χριστιανική Ένωση ελέγχει τις κυβερνήσεις των οκτώ από τα 16 κρατίδια και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη σχετική απόφαση.

Στις 14:00 (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει η υπηρεσιακή Καγκελάριος με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με τη συμμετοχή και του πιθανού μελλοντικού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για ανάσχεση της πανδημίας. Χθες η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται «με υπερβολική καθυστέρηση» και τάχθηκε κατά της άρσης της κατάστασης επιδημίας. Ζήτησε δε να τεθεί όριο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ως σημείο αναφοράς για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα κρατίδια επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων του κρατιδίου, έχει εκπονήσει σχέδιο για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.

Χθες πάντως, ενόψει και των νέων μέτρων, πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία 500.000 εμβολιασμοί.

Τσεχία-Σλοβακία: Η τσεχική κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες στους ανεμβολίαστους, ενώ η Σλοβακία θα επιβάλει lockdown για όσους δεν έχουν ανοσοποιηθεί

Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια να επιτρέπεται από τη Δευτέρα η είσοδος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τα νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την έξαρση στα κρούσματα COVID-19 και προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των 10,7 εκατ. κατοίκων της.

Το κράτος θα απαιτεί επίσης διαγνωστικά τεστ COVID-19 σε εταιρίες στο πλαίσιο των νέων μέτρων, που είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν νωρίτερα φέτος κατά το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Η χώρα είχε προχθές Τρίτη αριθμό ρεκόρ 22.511 κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία γεμίζουν αν και ο αριθμός των ασθενών, περίπου 4.500, είναι σχεδόν ο μισός από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το 58% του συνολικού πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

«Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες. Στην ίδια γραμμή και οι Πρωθυπουργοί της ‘Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία κρατιδίων της Αυστρίας, οι οποία ανακοίνωσαν νωρίτερα την επιβολή γενικού lockdown – ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Ο Πρωθυπουργός της ‘Ανω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμού» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα. Αύριο, σε διαβουλεύσεις μεταξύ της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, αναμένεται να αποφασιστεί και το εάν, πέρα από το lockdown, θα ληφθούν και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε εθνικό επίπεδο. Στην Αυστρία ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.

Ουκρανία

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανοσοποιούνται κατά της covid-19, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ουκρανία έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εμβολιασμένοι θα λαμβάνουν περίπου 35 ευρώ. «Είναι μια συνηθισμένη πρακτική, που σέβεται τους ανθρώπους» εκτιμά ο Γιετουσένκο, ο οποίος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών.

Γαλλία: Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την αυστριακή πρεσβεία στο Παρίσι, για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά της Covid-19 στην Αυστρία

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την αυστριακή πρεσβεία στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά των νέων περιορισμών ενάντια της Covid-19, που επέβαλε η Αυστρία, εκφράζοντας φόβους ότι η Γαλλία ενδεχομένως θα είναι η επόμενη χώρα που θα επαναφέρει μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Την κινητοποίηση, που ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια, οργάνωσε ο ακροδεξιός πολιτικός Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στη Γαλλία κατά του υγειονομικού πάσου και του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η Ευρώπη έχει ξαναγίνει το επίκεντρο της πανδημίας, με αποτέλεσμα χώρες να επαναφέρουν περιορισμούς ενόψει των Χριστουγέννων. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Αυστρία επέβαλε λοκντάουν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε γαλλικά ΜΜΕ, καταδεικνύει πως το 60% των ερωτηθέντων στηρίζει ένα νέο λοκντάουν κατά της Covid στη Γαλλία για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού.

Εντούτοις, όσοι διαδήλωσαν έξω από την αυστριακή πρεσβεία στο Παρίσι είπαν ότι τέτοια μέτρα προκρίνουν τις διακρίσεις, εκφράζοντας φόβους ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να λάβει ανάλογα μέτρα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αυστρία είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό», δήλωσε η Μαρτίν Σιρασά, μια 43χρονη εκπαιδευτικός.

«Πρώτον, πρέπει να στηρίξουμε τον αυστριακό λαό. Νομίζω ότι εξερευνούμε τα βάθη του τρόμου, αναφορικά με το όσα προτείνονται, εξερευνούμε τα βάθη των διακρίσεων και προφανώς φοβόμαστε ότι αυτό θα συμβεί στη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Ιταλία: Οικογενειακός γιατρός του ιταλικού ΕΣΥ δηλώνει: «θεραπεύω τους ανεμβολίαστους ασθενείς μου, αλλά μετά θα πρέπει να αλλάξουν γιατρό»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η δήλωση του οικογενειακού γιατρού Αμεντέο Τζορτζέτι, ο οποίος εργάζεται για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλός γιατρός, ο οποίος ζει και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανκόνα, τόνισε πως έχει κουραστεί να προσπαθεί να πείθει τους αντιεμβολιαστές ασθενείς του ότι επιβάλλεται να προστατευθούν από τον κορονοϊό.

Ο Τζορτζέτι εξήγησε ότι θα συνεχίσει να θεραπεύει τους ασθενείς του που αμφισβητούν τα εμβόλια (με κατ΄οίκον παρακολούθηση, όταν αυτό είναι εφικτό) αλλά στη συνέχεια θα τους ζητά να αλλάξουν γιατρό, να χωρίσουν οριστικά οι δρόμοι τους.

Η αρχή έγινε ήδη με έναν 55χρονο ασθενή του. Παρά τον διαβήτη, την υψηλή πίεση και την παχυσαρκία, δεν θέλησε να εμβολιαστεί. Μολύνθηκε με κορονοϊό, και ο Αμεντέο Τζορτζέτι τον βοήθησε να ξεπεράσει την δοκιμασία αυτή, χωρίς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, όμως, του είπε ότι καλό θα ήταν, και για τους δυο, να βρει άλλον θεράποντα γιατρό. Όπως και έγινε.

Ο γιατρός από το Ρεκανάτι της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, έλαβε χιλιάδες μηνύματα πολιτών που συμφωνούν με την απόφασή του, αν και πολλοί επικριτές των εμβολίων, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφωνούν.

Η ταμπέλα, πάντως, που αποφάσισε να αναρτήσει έξω από το ιατρείο του, συνοψίζει ξεκάθαρα την όλη φιλοσοφία του Ιταλού οικογενειακού γιατρού. Σε αυτήν, ο Αμεντέο Τζορτζέτι εξηγεί:

«Αγαπητοί ασθενείς. Ο κορονοϊός κατέστρεψε με πρωτοφανή τρόπο την ανθρώπινη και επαγγελματική ζωή. Μέχρι σήμερα, το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο για να μην αρρωστήσουμε. Αν έχετε κάποια αμφιβολία ή δισταγμό, είμαι στην διάθεσή σας. Αν πιστεύετε, όμως, ότι το εμβόλιο είναι ένα επικίνδυνο όπλο στα χέρια των διεθνών φαρμακοβιομηχανιών, με τη συνενοχή των οικογενειακών γιατρών, παρακαλείσθε να αλλάξετε ιατρείο, διότι δεν δέχομαι αυτές τις χαζές και προσβλητικές κατηγορίες».

Ελβετία: Η χώρα αντιμέτωπη με το 5ο κύμα της Covid-19 αλλά δεν λαμβάνει νέα μέτρα

Ο Ελβετός υπουργός Υγείας απέκλεισε επί του παρόντος νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του 5ου κύματος της πανδημίας, ενώ οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν σε ένα μήνα και ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2021.

“Είμαστε αντιμέτωποι σαφώς με το πέμπτο κύμα”, παραδέχθηκε ο ομοσπονδιακός σύμβουλος αρμόδιος για την υγεία Αλέν Μπερσέ σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το μέλλον της πανδημίας “θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων”, προειδοποίησε, ελπίζοντας ωστόσο να μπορεί να ελέγχεται η εξέλιξη με τα υφιστάμενα μέτρα”.

Ο Μπερσέ, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια ηγείται της καταπολέμησης της Covid στη χώρα των ‘Αλπεων, έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η χώρα αναμένεται να αποφανθεί στις κάλπες στις 28 Νοεμβρίου επί του νόμου Covid, που δίνει περισσότερη ευελιξία στις αρχές για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Παρότι ο νόμος αναμένεται να υιοθετηθεί με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία κάθε εβδομάδα για να καταγγείλουν τον εμβολιασμό και το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο, παρότι επέτρεψε να ξανανοίξει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η κατάσταση διαφέρει πολύ από το ένα καντόνι στο άλλο και σε συνάρτηση με τις ηλικιακές ομάδες αλλά γενικά, “ο αριθμός των ενηλίκων που δεν έχουν ανοσία είναι πολύ υψηλός” απέναντι στη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Παρότι σε μια εβδομάδα ενισχύθηκε λίγο ο αριθμός των εμβολιασμών που καταγράφει πτώση εδώ και εβδομάδες, το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ ανεπαρκές στα μάτια των αρχών.

Στις 18 Νοεμβρίου, μόλις το 65% του πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο ενώ το 2% είχε λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις που απαιτούνται.

Και η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί φόβο ότι τα νοσοκομεία θα κατακλυστούν από ασθενείς με κορονοϊό μόλις θα αρχίσει πραγματικά ο χειμώνας.

Την περασμένη εβδομάδα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε κατά 80% με 53 θανάτους.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας παρουσιάζουν ποσοστό κάλυψης 77%, από το οποίο το 17% είναι ασθενείς με Covid.

Ο Κριστιάν ‘Αλτχαους, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης συστήνει την επαναφορά της τηλεργασίας, των δωρεάν τεστ και μιας επέκτασης της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. “Δεν πρέπει οι ανεμβολίαστοι να κρατούν όμηρο την κοινωνία”, δήλωσε σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα NZZ. Όσον αφορά την πανδημία μεταξύ των γειτόνων, “μπορεί να βρεθούμε σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι τα Χριστούγεννα”, επέμεινε.

Η Ελβετία — που έχει σχεδόν 8,6 εκατομμύρια κατοίκους — έχει καταγράψει 10.926 θανάτους από covid από την αρχή της πανδημίας.

Ισπανία: Εμβολιαστικό κέντρο ειδικά για τους τουρίστες στο θέρετρο Μπενιδόρμ

ΕΕ-Covid-19: Ο EMA απευθύνει νέα έκκληση για εμβολιασμό για την αποτροπή ενός «τετάρτου κύματος»

Η Ευρώπη πρέπει να «κλείσει το χάσμα» μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων κατά της Covid-19 για να εμποδίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), με τους ανεμβολίαστους να οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών.

«Καταγράφουμε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – συμπεριλαμβανομένων σοβαρών μορφών της νόσου, νοσηλειών και εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικά μεταξύ των μη εμβολιασμένων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA.

Καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της πανδημίας, τα ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι «απαράδεκτα χαμηλά (…) συμπεριλαμβανομένων (μεταξύ) εκείνων άνω των 50 ετών που διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε ο Καβαλέρι.

«Πρέπει να κλείσουμε αυτό το χάσμα και να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν», είπε.

Ο Ιταλός υγειονομικός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει «100% αποτελεσματικό εμβόλιο», γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πολλές χώρες έχουν λάβει ή σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα που στοχεύουν τους μη εμβολιασμένους, με την Αυστρία να επιβάλει πρόσφατα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα προσπάθειες για την ενίσχυση των εμβολιασμών και την έρευνα νέων θεραπειών.

Βλέποντας την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά, ο EMA σχεδιάζει να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση σε πολλά κράτη μέλη», η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει το νέο χάπι της Pfizer κατά της Covid, το οποίο δείχνει προκαταρκτικά «υποσχόμενα» αποτελέσματα.

Αυτό θα επιτρέψει στον EMA να παράσχει επιστημονικές συστάσεις στις χώρες ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν πριν από την επίσημη έγκριση.

Η πλήρης αξιολόγηση για την έγκριση του χαπιού, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Το χάπι του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ενδέχεται να λάβει άδεια χρήσης μέχρι το τέλος του έτους.

Τα χάπια κατά της Covid θεωρούνται δυνητικά επαναστατικά επειδή μπορούν να ληφθούν εύκολα και είναι σχετικά φθηνά για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν.

Η φαρμακευτική GlaxoSmithKline υπέβαλε νωρίτερα σήμερα αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μια ενδοφλέβια θεραπεία που προορίζεται επίσης για άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο Covid.

Ο EMA ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα δύο νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Βρετανία-Covid-19: Σχεδόν 200 θάνατοι και 46.807 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 46.807 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 199 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων μετά τις 22 Οκτωβρίου.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των κρουσμάτων ανέβηκε κατά 14,5% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Γερμανία: Πρόσβαση στην εργασία και στα ΜΜΜ για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και κατόχους αρνητικού τεστ κατά της COVID-19 αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο – Κριτική για “λάθος κατεύθυνση”

Με την πλειοψηφία των κομμάτων του πιθανού μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), εγκρίθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώξεις. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει ωστόσο ήδη προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να εμποδίσει την εφαρμογή τους αύριο, στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο Κανόνας 3G (για πρόσβαση όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο και όσων προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) γενικεύεται σε όλη τη χώρα για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, αλλά και για τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών.

Η «κατάσταση επιδημίας εθνικής εμβέλειας», η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, λήγει στις 25 Νοεμβρίου και τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» αποφάσισαν να μην την παρατείνουν. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU Τόρστεν Φράι κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση στον αγώνα κατά της πανδημίας και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση για λήξη της κατάστασης επιδημίας. Τα σχέδια του «φωτεινού σηματοδότη» δεν ανταποκρίνονται στην δραματικότητα της κατάστασης, δήλωσε ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Στέφαν Στράκε.

Από την πλευρά ωστόσο του FDP, ο Μάρκο Μπούσμαν απέρριψε την κριτική υποστηρίζοντας ότι τίθενται πολύ ισχυρά μέτρα σε ασφαλή νομική βάση. Σύμφωνα με τα τρία κόμματα, ο περιορισμός κυκλοφορίας, η απαγόρευση εκδηλώσεων και το κλείσιμο εστιατορίων, επιχειρήσεων ή σχολείων δεν πρέπει στο εξής να επιτρέπονται. Αντιθέτως, εφικτές παραμένουν ορισμένες εξαιρέσεις ή περιορισμοί στον κλάδο της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά μόνο εφόσον εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων.

Αύριο η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο η Χριστιανική Ένωση ελέγχει τις κυβερνήσεις των οκτώ από τα 16 κρατίδια και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη σχετική απόφαση.

Στις 14:00 (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει η υπηρεσιακή Καγκελάριος με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με τη συμμετοχή και του πιθανού μελλοντικού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για ανάσχεση της πανδημίας. Χθες η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται «με υπερβολική καθυστέρηση» και τάχθηκε κατά της άρσης της κατάστασης επιδημίας. Ζήτησε δε να τεθεί όριο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ως σημείο αναφοράς για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα κρατίδια επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων του κρατιδίου, έχει εκπονήσει σχέδιο για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.

Χθες πάντως, ενόψει και των νέων μέτρων, πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία 500.000 εμβολιασμοί.

ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων από ναρκωτικά – Ο ρόλος της πανδημίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα