Κοροναϊός: Σταθεροποιούνται οι εισαγωγές σε Θεσσαλονίκη και Αττική
Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού στην Ελλάδα.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.957, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 375.831 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.365 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.272 ασθενείς.
Χάρτης των κρουσμάτων: Κάτω από 200 σε Θεσσαλονίκη- 886 στην Αττική
Η εξέλιξη των εισαγωγών – Συναγερμός για περιοχές που «κοκκινίζουν»
Καμπανάκι έχει σημάνει από τους επιστήμονες που ανησυχούν για επιδημιολογικές εξάρσεις και ειδικότερα σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος όπου τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες 20-36 ετών και προέρχονται από ενδοοικογενειακή μετάδοση και συναθροίσεις. Αυτό όπως αναφέρεται έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του μέσου όρου των κρουσμάτων στα 40 χρόνια.
Ωστόσο αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην Αττική και την Θεσσαλονίκη δείχνουν μια εικόνα σταθεροποίησης.
Στην Αττική αυτή την βδομάδα 10-14/5 καταγράφηκαν σταθερά κάτω από 200 εισαγωγές:
10/5 131 11/5 123 12/5 153 13/3 130 14/5 130
Παράλληλα στην Θεσσαλονίκη το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 35:
10/5 35 11/5 26 12/5 27 13/5 25 14/5 25
Αυξημένη κίνηση και ουρές στα εμπορικά καταστήματα
Ψώνια χωρίς χρονικό περιορισμό, χωρίς την αποστολή sms, αλλά και χωρίς ραντεβού έκαναν για πρώτο σαββατοκύριακο σήμερα οι καταναλωτές οι οποίοι πλημμύρισαν εμπορικούς δρόμους. Ερμού. Σήμερα το μεσημέρι… Πρώτο Σαββατοκύριακο ύστερα από μήνες περιορισμών και lockdown, που οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα χωρίς την υποχρέωση αποστολής sms
Ο εμπορικότερος δρόμος πλημμύρισε….
Οι Αθηναίοι βρήκαν την ευκαιρία χωρίς να περιορίζονται χρονικά και χωρίς την υποχρέωση του sms στο 13032 να ψωνίσουν με την ησυχία τους με το click away και το click inside ν’ αποτελούν παρελθόν.
Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι ουρές … καθώς συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί στον αριθμο των ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται την ίδια ώρα εντός των καταστημάτων.
Η βόλτα για τα ψώνια συνοδεύτηκε για τους περισσότερους με ένα καφέ ή φαγητό
Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά αύριο Κυριακή 16 Μαΐου αλλά και την Κυριακή 23 Μαΐου ώστε να έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος του χαμένου τους τζίρου ενώ υπο εξέταση βρίσκεται πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης.
Πρόεδρος ΣΕΤΕ: Τέλη Ιουνίου οι μαζικές αφίξεις τουριστών -Το στοίχημα- Τα ρίσκα
Τέλη Ιουνίου αναμένονται οι μαζικές αφίξεις τουριστών όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.
Όπως ανέφερε προφανώς θα περάσει ένα διάστημα που ο τουρισμός θα είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας άλλα και τις βασικές μας αγορές.
Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε πως «τα νούμερα ακόμα παραμένουν υψηλά άρα τις επόμενες βδομάδες το μεγάλο στοίχημα είναι με την πορεία των εμβολιασμών και την προσεχτική συμπεριφορά όλων μας να βελτιωθούν τα στοιχεία της πανδημίας και να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τις πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες που είναι αυτή την στιγμή όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ώστε τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου να μπορούμε πλέον να δεχτούμε σημαντικό αριθμό τουριστών»
Ο ίδιος τόνισε πως τώρα είναι μια περίοδος προετοιμασίας και ότι τα ξενοδοχεία θα αρχίζουν να ανοίγουν ουσιαστικά αρχές Ιουνίου.
Ο κ. Ρέτσος ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχει μια αναζήτηση για την Ελλάδα που παραμένει υψηλά στις αναζητήσεις των βασικών μας αγορών όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ αλλά από την στιγμή που οι πολίτες αυτών των χωρών δεν γνωρίζουν τον τρόπο που οι χώρες τους θα επιτρέψουν όχι μόνο ένα ταξίδι αλλά και την επιστροφή τους μετά από ένα ταξίδι (πχ καραντίνα ή όχι κλπ)
«Όσο αυτό εξελίσσεται τόσο θα βλέπουμε να προκύπτουν πραγματικές κρατήσεις που έχουν μια ιδιαιτερότητα φέτος καθώς πέρα ότι είναι της τελευταίας στιγμής, δεν είναι και εγγυημένες (δηλαδή να υπάρχει πρακτική παλαιότερων ετών με προκαταβολές, ακυρωτικά κλπ)», υπογράμμισε χαρακτηριστικά
Θα φτάσουμε το 50% των εσόδων του τουρισμού το 2019;
Ο κ. Ρέτσος ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ΣΕΤΕ έχει θέσει ένα στόχο για τα έσοδα του τουρισμού φέτος που κυμαίνεται μεταξύ 40-50% των εσόδων του τουρισμού το 2019, ωστόσο όπως ο ίδιος σημείωσε αυτή την στιγμή είμαστε πιο κοντά στο 40% παρά στο 50%. «Έχω μια πεποίθηση ότι όσο βελτιώνονται οι συνθήκες τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Άρα δεν θέλω να αποκλείσω το 50%. Σήμερα που μιλάμε είμαστε κοντύτερα στο 40%»
Ρόλος κλειδί η επέκταση της τουριστικής περιόδου
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένο αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους, σημείωσε ο ίδιος. «Πέρυσι ο τουρισμός σταμάτησε γύρω στις 10-15 Σεπτεμβρίου άρα φέτος η προσδοκία είναι το φθινόπωρο θα είναι το ισχυρό τρίμηνο και όχι το παραδοσιακό Ιούλιος- Αύγουστος που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα πάμε δηλαδή και τον Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι να πάμε και μέρος του Οκτωβρίου».
Ο ίδιος επεσήμανε πως το 2020 είχαμε την πρώτη υβριδική χρονιά του κορωνοιου που βοήθησε πολύ μικρούς προορισμούς – μικρές επιχειρήσεις να σταθούν και να στηριχθούν και όπως εκτίμησε το ίδιο θα γίνει και φέτος. « Όσο και να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα γεμίσει κόσμο δεν θα γίνει αυτό από το 2021 η ελπίδα μας είναι να αρχίσει να αποκαθιστάται η ζήτηση το 2021»
Παράλληλα, σημείωσε πως ίσως είναι ευκαιρία φέτος να εκμεταλλευτούμε και τον Ιούνιο και να μην περιμένουμε μόνο Ιούλιο – Αύγουστο.
Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ Mega
Διαβάστε επίσης:
Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες- Πιθανόν εμβολιασμός κάθε χρόνο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ