Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες- Πιθανόν εμβολιασμός κάθε χρόνο
Άνοιξε η πλατφόρμα για επιδοτήσεις γυμναστηρίων και παιδότοπων.
O καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε από μέρους του ότι «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί».
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, υπογράμμισε για τις μάσκες ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Ελληνες».
Έως τις 30 Μαΐου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων
Ο υπουργός σημείωσε ότι θα εξετάσει και τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ένδυση, υπόδηση και τις εποχικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, μάλιστα, έχει ξεκινήσει επαφές με τις Βρυξέλλες.
Για τον τουρισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται η έγκριση ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος, το ποσό του οποίου θα είναι πολύ μεγάλο.
Όσον αφορά τις σχολές χορού, ο υπουργός είπε ότι θα ανακοινωθεί κάποια ενίσχυση για όσες δεν ανοίξουν, ενώ αναμένεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με την στήριξη της εστίασης, είπε ότι οι αιτήσεις από επιχειρήσεις έφτασαν τις 4.800 στην πλατφόρμα. «Όποιος έχει κατάστημα εστίασης μπορεί να μπει στην πλατφόρμα ependyseis.gr , να κάνει την αίτηση και να πάρει πίσω έως το 7% του τζίρου του 2019».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι την Τετάρτη ξεκίνησε το πρόγραμμα για τη δανειοδότηση έως 50.000 ευρώ των πολύ μικρών επιχειρήσεων (έως 200.000 ευρώ τζίρο), από οποιαδήποτε τράπεζα και με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα για δάνεια έως 2 εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις (πάνω από 200.000 ευρώ τζίρο), οι οποίες θα θέλουν να επενδύσουν, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος και αποπληρωμή από 5 έως 10 χρόνια. Τα δάνεια έχουν εγγύηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τόνισε ο υπουργός.
Για τους γάμους ανέφερε ότι η πρόταση του υπουργείου ήταν χωρίς όριο 100 ατόμων, όπως και στην εστίαση. Δηλαδή, οι καλεσμένοι να κάθονται στα τραπέζια έως 6 άτομα, τηρώντας τις αποστάσεις.
Τέλος, πολύ σημαντική χαρακτήρισε, επίσης, την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, λέγοντας πως τις επόμενες 4-5 εβδομάδες θα ξεκινήσει η μεταβίβαση των μετοχών και η επίσημη έναρξη των εργασιών.
Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί
Aνοίγουν τη Δευτέρα ξανά οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, με τους μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών να μην υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Την ίδια ώρα, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.
Χθες μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως “Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών”.
“Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με την Επιτροπή των επιστημόνων, όπου έπρεπε να εξηγήσουμε τις αγωνίες των γονιών, αλλά και λόγω της αγωνίας των λοιμωξιολόγων για τις μεταλλάξεις, αποφασίσαμε να ανοίξουμε στις 17 Μαΐου και αυστηροποιούμε το πρωτόκολλο” είπε η υφυπουργός Εργασίας. “Οι εργαζόμενοι υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα και θα κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ. Τα μικρούλια δεν χρειάζονται ούτε αυτοδιαγνωστικά τεστ ούτε μάσκα”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σαρηγιάννης: H άρση του lockdown θα αυξήσει τα κρούσματα
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τους κινδύνους που κρύβει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα.
“Σε λίγο θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση από τα ανοίγματα” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Τζανάκης: Πιθανόν εμβολιασμός κάθε χρόνο
Για τρίτη δόση του εμβολίου έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
«Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο.»
«Η επιστήμη θα δώσει κάποια στιγμή τη λύση, αρκεί τώρα να πάμε να εμβολιαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες.», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ύφεση παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το κύμα της πανδημίας στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ
Συνολικά 66 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των περίπου 6.000 αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το κύμα της πανδημίας στον καταυλισμό τις τελευταίες μέρες, παρουσιάζει ύφεση αφού χθες εντοπίσθηκαν δυο κρούσματα, έναντι 17 την Πέμπτη και 18 την Τετάρτη. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε μετά από τη διεξαγωγή Rapid Test σε όλο τον πληθυσμό των διαμενόντων, ξεκινώντας πρώτα από τις μεγάλες σκηνές.
Πλέον στο χώρο της καραντίνας στον καταυλισμό, χωρητικότητας 190 ατόμων διαμένουν 137 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται τα 66 κρούσματα και οι στενές τους επαφές. Τα 66 κρούσματα της νόσου δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Μυτιλήνης και στη γειτονική Κοινότητα της Παναγιούδας, τοποθετήθηκε πριν την Κεντρική Πύλη εξόδου νέα σκηνή, όπου διεξάγονται Rapid Tests δειγματοληπτικά στους ημερήσιους εξοδούχους του καταυλισμού. Ενώ, με την άφιξη της νέας παρτίδας των Rapid Tests, ο έλεγχος αυτός θα αποτελεί προϋπόθεση για όλους τους εξοδούχους της ημέρας. Μέσω μεγαφώνων, δια ζώσης, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και έντυπων ανακοινώσεων γίνεται ενημέρωση των αιτούντων άσυλο για την αποφυγή συνωστισμού και τους κινδύνους από τη διασπορά της νόσου.
Τέλος σύμφωνα πάντα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον καταυλισμό επικοινώνησε με την Διοίκηση του Οργανισμού και ζήτησε επίσημα την αποστολή του μονοδοσικού εμβολίου ως το πλέον κατάλληλο για διαμένοντες εκεί, δεδομένου των μετακινήσεων τους προς την ενδοχώρα που γίνονται είτε ατομικά είτε οργανωμένα.
Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ώρες μετακίνησης με τα e-ραντεβού για τους πολίτες
Πάνω από 75.000 ώρες μετακίνησης που συνεπάγονται ταλαιπωρία κι αναμονή σε ουρές, γλίτωσαν οι πολίτες που επέλεξαν να εξυπηρετηθούν με ψηφιακό ραντεβού σε συναλλαγή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) αυξάνεται συνεχώς η χρήση της πλατφόρμας απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για τους πολίτες MyDeskLive, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιήσουν ψηφιακά ραντεβού με το Δημόσιο. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα νέο όχημα εξυπηρέτησης του πολίτη που προώθησε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αξιοποιεί το κέντρο Διαλειτουργικότητας. Να σημειώσουμε ότι η είσοδος γίνεται με κωδικούς Taxisnet και για κάθε δημόσια υπηρεσία έχουν γίνει οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από το gov.gr μέσω της υπηρεσίας myDeskLive αφορά σε ψηφιακά ραντεβού με υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, πρεσβείες και προξενεία της χώρας μας. Ήδη, από την αρχή της λειτουργίας των εφαρμογών (καλοκαίρι του 2020) έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 e-ραντεβού πολιτών κι επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες που έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα την εφαρμογή.
Συγκεκριμένα, περίπου 51.000 ραντεβού έχουν πραγματοποιηθεί στα ΚΕΠ από τον Αύγουστο του 2020 μέσω της εφαρμογής myKepLive, εκ των οποίων τα 31.100 το Α’ τετράμηνο του 2021.
Ήδη, 21.870 ραντεβού μέσω υπολογιστή ή έξυπνου κινητού έχουν πραγματοποιηθεί με την ΑΑΔΕ, στην εφαρμογή myAADElive ,εκ των οποίων τα 11.210 μέσα στο 2021.
Τέλος, 2.890 ψηφιακά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην πλατφόρμα myOAEDlive, από ανέργους αλλά κι από εταιρείες, εκ των οποίων τα 1590 το Α’ τετράμηνο του 2021.
Υπολογίζοντας πως αν τα ραντεβού αυτά γίνονταν με φυσικό τρόπο και ο κάθε πολίτης χρειαζόταν συνολικά μία ώρα για να μεταβεί προς και από την δημόσια υπηρεσία, είναι εμφανές πως έχουν εξοικονομηθεί 75.000 ώρες.
Στόχος τους Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου είναι να ενταχθούν στην εφαρμογή κι άλλοι φορείς, με στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και την εξοικονόμηση χρόνου. Να σημειωθεί ότι το κυριότερο όφελος είναι η δυνατότητα που δόθηκε σε πολίτες με κινητικά προβλήματα και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να συνδιαλέγονται με δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν και να μπορούν γρήγορα κι απλά να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερη είναι η σημασία αυτής της εφαρμογής απομακρυσμένης επαφής με φορείς του Δημοσίου και στην εποχή της πανδημίας.
Σάλος με πάρτι στο ΑΠΘ
Συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε πάρτι που διοργανώθηκε χθες έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πάρτι ξεκίνησε στις 22.00 και σε αυτό προσήλθε πλήθος ατόμων.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για απουσία των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού.
Φθιώτιδα: Σαρώνει ο κορωνοϊός – “Έφυγαν” δυο ακόμη άτομα στη ΜΕΘ
Συνεχίζεται ο θλιβερός απολογισμός νεκρών εξαιτίας του ιού στη Φθιώτιδα, αφού τις τελευταίες ώρες δύο ακόμη άτομα κατέληξαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
Όπως μετέδωσε το lamiareport.gr, ένας 70χρονος κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου (15/5) ακολούθησε ένας ακόμη 73χρονος επίσης από τη Λαμία. Και οι δύο είχαν διασωληνωθεί εντός Απριλίου με μία ημέρα διαφορά και μετά από 14 και 16 ημέρες αντίστοιχα αγωνιώδη μάχη με την επικίνδυνη νόσο, εξέπνευσαν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ lamiareport.gr/ Ant1 / in.gr / ΣΚΑΪ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ