Top

Κοροναϊός: Συνεχείς αυξήσεις κρουσμάτων- Παραιτήθηκε υπουργός υγείας

Η εικόνα ανά τον κόσμο σήμερα.

Parallaxi
κοροναϊός-συνεχείς-αυξήσεις-κρουσμά-731705
Parallaxi

H εικόνα στον κόσμο σήμερα:

H εικόνα στον κόσμο την ίδια ώρα χθες:

Aναλυτικότερα η κατάσταση ανά τον κόσμο:

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.557 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.492.079, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Άλλοι 300 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 71.804 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραήλ: Σχεδόν 3.800 κρούσματα – 13 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.779 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 796.465. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) αυξήθηκε στο 1,01 — ξεπέρασε το 1 για πρώτη φορά από την 20ή Ιανουαρίου.

Παράλληλα, 13 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.834 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 690 (–9 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.091 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορονοϊό στο Ισραήλ φθάνει πλέον το 52,7% — οι εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τα 4,9 εκατομμύρια — από την 20ή Δεκεμβρίου 2020.

Ιράκ: Πάνω από 5.100 κρούσματα – 30 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.127 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Μέσης Ανατολής να φθάνει τους 719.121.

Οι θάνατοι ακόμη 30 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 13.537 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Λίβανος: 52 θάνατοι – Πάνω από 3.200 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.202 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην αραβική χώρα να φθάνει τους 390.053.

Οι θάνατοι 52 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 4.971 νεκρούς μέχρι εδώ.

Ο Φίρας Αμπιάντ, ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, τόνισε χθες ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του υποδέχονται τις τελευταίες ημέρες πλήθος νεότερων ασθενών με την COVID-19, «πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Βραζιλία: 1.800 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες – Εκτιμήσεις για 3.000 ημερήσιους θανάτους, αν δεν ληφθούν μέτρα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 1.800 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 έφτασαν τα 75.495, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας που μαίνεται στη χώρα.

Ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει καταγράψει επισήμως 262.770 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 10,9 εκατ. μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, δύο πηγές τόνισαν στο Reuters πως σε μια παρουσίαση που έγινε σε συνάντηση της κυβερνητικής ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, τονίστηκε πως ο ημερήσιος αριθμός θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Βραζιλία ενδέχεται να φτάσει τους 3.000 αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η διυπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Υγείας και το γραφείο του επιτελάρχη του προέδρου, συναντήθηκε χθες με αντικείμενο συζήτησης την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, όπου ένα φονικό δεύτερο κύμα σκοτώνει ανθρώπους γρηγορότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική περίοδο της πανδημίας.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος 14 ημερών ανέρχεται σήμερα σε 1.250 θανάτους την ημέρα.

Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας δεν είδε καμία πιθανότητα εφαρμογής μέτρων κοινωνικής απόστασης σε εθνικό επίπεδο λόγω της αντίστασης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού και χθες Πέμπτη, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες με ρεκόρ θανάτων, είπε στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν την «κλάψα».

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι το ίδιο δεν κάνει εκτιμήσεις. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν οι εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση ή αν το υπουργείο συμφώνησε με τα στοιχεία.

Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters βρέθηκαν στη συνεδρίαση και ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις έγιναν από τους τοπικούς υπουργούς Υγείας των Πολιτειών της Βραζιλίας. Το γραφείο του προέδρου της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καταγράφεται μια υποχώρηση της έξαρσης της πανδημίας, η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με τη χειρότερη φάση της επιδημίας, ωθώντας το σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο αυξημένος αριθμός λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε τοπικούς περιορισμούς στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια και τη μεγαλύτερη πόλη, το Σάο Πάολο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις υγειονομικές αρχές είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Αμαζονίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή να μολύνει ξανά εκείνους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από την Covid-19.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην απόκτηση και διανομή εμβολίων σημαίνει επίσης ότι λιγότερο από το 3,5% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Μεξικό: 712 θάνατοι – Σχεδόν 6.800 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 712 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 189.578 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 6.797 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 2.119.305.

Οργή στην Παραγουάη για την διαχείριση της πανδημίας – Παραιτήθηκε και ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης, ο Χούλιο Ματσολένι, υπέβαλε χθες Παρασκευή την παραίτησή του, μία ημέρα μετά την παρότρυνση της Γερουσίας να αποχωρήσει, καθώς η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εξαντλεί τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσοκομεία και οδηγεί το σύστημα υγείας στα όρια του κορεσμού.

Ο κ. Ματσολένι προστέθηκε σε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται την πανδημία και την αργή πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο υπουργός, που δεχόταν επικρίσεις τελευταία, αρχικά απέρριψε ξερά μη δεσμευτική απόφαση της Γερουσίας που τον καλούσε να αποχωρήσει, όμως μόλις μερικές ώρες αργότερα, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο Μάριο Άμπντο, ανέκρουσε πρύμνα και ανακοίνωσε πως παραιτείται.

«Συμφωνήσαμε από κοινού να αποχωρήσω (…) προκειμένου να αποκατασταθεί η (κοινωνική) ειρήνη που έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή», συνόψισε ο κ. Ματσολένι.

Ο αρχηγός του κράτους ονόμασε τον Δρ. Χούλιο Βόρβα, υφυπουργό μέχρι χθες, διάδοχο του κ. Ματσολένι. Ο Δρ. Βόρβα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει αμέσως προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί φάρμακα, εμβόλια και άλλα είδη.

Παρά τη δέσμευση αυτή, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν καθώς επικρατεί κλίμα οργής για τις οδυνηρές ελλείψεις.

Παραγουάη: Πέτρες, φλόγες, δακρυγόνα και πυρά στην Ασουνσιόν

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, καθώς ξέσπασε η οργή πολλών πολιτών για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της πανδημία του νέου κορονοϊού, ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας.

Η κινητοποίηση, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τη διαφθορά, την έλλειψη φαρμάκων, υλικού και εξοπλισμού στο σύστημα υγείας, άρχισε ειρηνικά, όμως αργότερα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως κατέγραψαν οι κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ στην περίμετρο του Κογκρέσου. Διαδηλωτές ανέτρεψαν μπαριέρες και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα.

«Είναι κρίμα που νέοι άνθρωποι έφθασαν σε αυτό το σημείο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Αρνάλντο Γιούσιο, τονίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telefuturo ότι πρόκειται για «ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να καταστρέψουν» και ότι «αυτή η βία είναι παράλογη».

Το σύστημα υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τεράστιεες ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς με την COVID-19, ενώ σχεδόν όλες οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

Η χώρα των περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως εδώ πάνω από 3.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο κ. Ματσολένι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μία ημέρα μετά την προτροπή της Γερουσίας να αποχωρήσει, προστέθηκε σε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται την πανδημία και την αργή πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος Άμπντο ονόμασε τον Δρ. Χούλιο Βόρβα, υφυπουργό μέχρι χθες, διάδοχο του κ. Ματσολένι. Ο Δρ. Βόρβα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει αμέσως προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί φάρμακα, εμβόλια και άλλα είδη.

Η Παραγουάη καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2: έφθασαν τις 115 ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες.

Παράλληλα, η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με βραδύ ρυθμό: έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Παραγουάη έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 3.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Χιλή: Πάνω από 5.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού —ο υψηλότερος αριθμός από τον Ιούνιο— 90 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.325 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχουν καταγράψει οι αρχές από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ακόμη 90 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 20.928 νεκρούς επί συνόλου 845.450 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 27.317.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις επέμεινε ότι είναι απαραίτητο οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να προσέχουν, παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό: έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό 3,9 εκατ. άνθρωποι και πλέον.

Πάνω από δέκα κοινότητες θα τεθούν σε καραντίνα σήμερα, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, όπως ενημέρωσαν οι αρχές.

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων εν μέρει αποδόθηκε στις αυξημένες μετακινήσεις λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο.

Ισημερινός: Πάνω από 1.300 κρούσματα – 33 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.335 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 291.070 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 33 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει επίσημα τους 11.225 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, κάπου 4.740 θάνατοι ακόμη θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ειδικού ιστότοπου με τις «απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό» για τον νέο κορονοϊό στη χώρα. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού (ή περίπου 9 εκατ. ανθρώπων) από τον Απρίλιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα Μαρτίου η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα