Μέσα Μαρτίου η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Τα ευρήματα της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, η οποία αναζήτησε την προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο εμπειρογνώμονας του Οργανισμού που ήταν επικεφαλής των επιστημόνων σε αυτήν την αποστολή, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ότι το τρέχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «την εβδομάδα της 14ης-15ης Μαρτίου».Ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, σχολιάζοντας δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ότι «για να το ξεκαθαρίσουμε, πρώτ’ απ’ όλα, ουδέποτε υπήρξε ένα σχέδιο (για τη δημοσιοποίηση) ενός προσωρινού πορίσματος».
«Ελπίζαμε ότι θα βγάλουμε στη δημοσιότητα μια περίληψη… Ο γενικός διευθυντής (του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς) θα λάβει την έκθεση από την ομάδα στο εγγύς μέλλον και θα συζητήσουμε τις προτάσεις της», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης στη μάχη εναντίον της πανδημίας, εκφράζει ανησυχία για τη Βραζιλία
Η άφιξη των εμβολίων κατά της Covid-19 δεν θα πρέπει να βάλει σε πειρασμό τις χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπαν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή, την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.
«Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.
«Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».
Θάνατοι ρεκόρ από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκαν στη Βραζιλία αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνει εν μέρει το πιο μεταδοτικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί.
«Τώρα, δεν είναι η στιγμή για τη Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χαλαρώσουν», πρόσθεσε ο Ράιαν.
«Η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και μια στιγμή, όπου θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας».
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους περιέγραψε την επιδημία στη Βραζιλία ως «πολύ, πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας διασποράς στην ευρύτερη περιοχή.
«Εάν η Βραζιλία δεν σοβαρευτεί, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες της και πέραν αυτών», τόνισε.
Γερμανία-Πάσχα: Να παραμείνουμε προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διακοπές το Πάσχα, τονίζει ο υφυπουργός Τουρισμού Τόμας Μπαράις
Ο Τόμας Μπαράις, υφυπουργός Τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, ώστε να μπορέσουν να κάνουν διακοπές το Πάσχα. Ελπίζει δε ότι μετά την προσεχή διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων στις 22 Μαρτίου θα γίνουν βήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.
«Είμαι τώρα λίγο πιο αισιόδοξος διότι τις επόμενες μέρες θα χαλαρώσουν βήμα προς βήμα τα περιοριστικά μέτρα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και κρατιδίων. Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι μετά την επόμενη διάσκεψή τους στις 22 Μαρτίου, η εστίαση και τα ξενοδοχεία θα μπορούν επίσης να ανοίξουν», δήλωσε σήμερα στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD ο υφυπουργός Τουρισμού Τόμας Μπαράις.
«Ωστόσο, η ασφάλεια παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα. Πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί και πάλι, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διακοπές μετά τις 22 Μαρτίου, αυτό είναι σημαντικό επίσης για τις διακοπές του Πάσχα και του Αγίου Πνεύματος. Η εστίαση και ο τουρισμός είναι προετοιμασμένοι και η νέα στρατηγική των διαγνωστικών τεστ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι μια καλή βάση για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε. Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός δεν ανέφερε εν τούτοις συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα εκκινήσει ξανά ο τουρισμός.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει επί του παρόντος να δεσμευτεί λόγω της αβέβαιης κατάστασης των μολύνσεων για τις διακοπές του Πάσχα (4 Απριλίου) και για το αν θα είναι δυνατά τα ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά την περίοδο αυτή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς σχετικά σήμερα παρέπεμψε «στις επόμενες διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου, για την πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί στο θέμα του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί επίσης το θέμα των διακοπών του Πάσχα», είπε.
Ρωσία: Στη Ρωσία οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 200.000 σύμφωνα με τη Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία
Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό έχουν πεθάνει από την έναρξη τη πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία Rostat. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το διπλάσιο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού που αναφέρουν οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι αριθμοί αυτοί της Rostat κατατάσσουν την Ρωσία στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία.
Η Rostat, η οποία δημοσιεύει τα στοιχεία της σπάνια και με χρονική καθυστέρηση, δήλωσε ότι είχε καταγράψει 200.432 θανάτους έως τον Ιανουάριο. Η αρμόδια κυβερνητική αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που κοινοποιεί καθημερινά στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 88.285 θάνατοι.
Οι αρχές έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι τα στοιχεία της Rosstat είναι πληρέστερα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από αναφορές αυτοψίας που δεν είναι διαθέσιμα να καταχωρηθούν στις ημερήσιες αναφορές.
Τo Sputnik-V, το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο
Τo ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των εμβολίων ως τον αριθμό των εγκρίσεων για επείγουσα χρήση στις οποίες έχουν προβεί οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες. Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση που έκαναν οι παραγωγοί του εμβολίου στο Twitter.
«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V την παρούσα περίοδο είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο στον κόσμο ως προς τον αριθμός των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την πρώτη θέση σύμφωνα με το κριτήριο αυτό της κατάταξης κατέχει το εμβόλιο της σουηδο-βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και την τρίτη το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Pfizer.
Το έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet στις αρχές Φεβρουαρίου είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, τα οποία επιβεβαίωναν την μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 91,6%, ενώ μεταξύ των εθελοντών ηλικίας άνω των 60 ετών είναι 91,8%. Αντισώματα του κορονοϊού μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Sputnik-V εντοπίσθηκαν στο 98% των εθελοντών.
Βρετανία: Βρέθηκε ο φορέας της βραζιλιανής μετάλλαξης του κορονοϊού – Δεν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω διασποράς
Η Βρετανία ανακοίνωσε πως κατάφερε να εντοπίσει τον άνθρωπο εκείνον, που δεν είχε ταυτοποιήσει πριν και ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στο υψηλά μεταδοτικό βραζιλιάνικο στέλεχος του κορονοϊού.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό διέσπειρε τον ιό.
“Ταυτοποιήσαμε επιτυχώς το εν λόγω πρόσωπο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Το καλύτερο στοιχείο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος παρέμεινε στο σπίτι του και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά”, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, ο άνθρωπος αυτός εντοπίστηκε στο Κρόιντον, στο νότιο Λονδίνο, όπου οι αρχές αύξησαν τα τεστ ως προληπτικό μέτρο.
Οι βρετανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό την Κυριακή ότι δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ένα από τα έξι κρούσματα στη χώρα του πολύ μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην πόλη Μανάους, στη βόρεια Βραζιλία, και είναι γνωστό ως P1. Ήταν η πρώτη φορά που το στέλεχος αυτό είχε εντοπιστεί στη Βρετανία και οι αρχές ξεκίνησαν εντατικές έρευνες για να βρουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Ο άνθρωπος αυτός που έχει μολυνθεί από το βραζιλιάνικο στέλεχος ζούσε μαζί και με πρόσωπα που είχαν προσφάτως επιστρέψει από τη Βραζιλία, εξήγησε η αξιωματούχος των βρετανικών υγειονομικών υπηρεσιών Σούζαν Χόπκινς.
Αυστηροποίηση των μέτρων σε πολλές χώρες-Αυξήσεις κρουσμάτων διαρκώς
Ιταλία: To 2020 σημειώθηκαν 100.526 περισσότεροι θάνατοι απ΄ότι την πενταετία 2015- 2019
Το 2020 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν στην Ιταλία 746.146 θάνατοι, δηλαδή 100.526 περισσότεροι απ΄ότι την πενταετία 2015-2019. Tα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας προσθέτουν ότι το 10,2% των θανάτων οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού και ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους πέρυσι σε ετήσια βάση είναι ο μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Με χειροκροτήματα ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού σε Νιγηρία, Κένυα και Ρουάντα
Η Νιγηρία, η Κένυα και η Ρουάντα ξεκίνησαν την Παρασκευή να εμβολιάζουν τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την Covid-19, καθώς η Αφρική, η φτωχότερη ήπειρος του κόσμου που αριθμεί 1,3 δισεκ. κατοίκους, εντείνει τις εκστρατείες ανοσοποίησης.
Μολονότι ορισμένες πλούσιες, δυτικές χώρες, έχουν ήδη εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους, πολλά αφρικανικά κράτη ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει δόσεις και δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Σε κάποιες χώρες, όπως στην Γκάνα και τη Ρουάντα, ο μηχανισμός COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, η συμμαχία GAVI για τα εμβόλια και άλλοι φορείς έχουν καταφέρει να παραδώσουν αρκετές χιλιάδες δόσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνω όταν το θελήσει ο Θεός επειδή ο κορονοϊός δεν μπορεί να με σκοτώσει τώρα», είπε η 90χρονη Στέφανι Νιρανκουρίτσα, στηριζόμενη στο μπαστούνι της, αφού εμβολιάστηκε σε ένα κέντρο υγείας στα ανατολικά προάστια του Κιγκάλι, της πρωτεύουσας της Ρουάντας.
Η Ρουάντα είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που χρησιμοποιεί τα εμβόλια της Pfizer, τα οποία συντηρούνται σε θερμοκρασίες βαθιάς ψύξης. Η κυβέρνηση του προέδρου Πολ Καγκάμε, που υπερηφανεύεται για την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτύχει –αν και συχνά επικρίνεται για τις αυταρχικές μεθόδους της– εγκατέστησε ειδικές υποδομές για να φυλάσσονται τα συγκεκριμένα εμβόλια στην απαιτούμενη θερμοκρασία των -70 βαθμών Κελσίου. Η Ρουάντα έχει παραλάβει επίσης εμβόλια της AstraZeneca, μέσω του μηχανισμού COVAX και σχεδιάζει να εμβολιάσει το 30% των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι τα τέλη του έτους.
Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ξεκίνησε σήμερα να εμβολιάζει γιατρούς και νοσηλευτές με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ελπίζει ότι φέτος θα εμβολιαστούν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 200 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της.
«Θέλω να εμβολιαστούν όλοι», είπε ο Νγκονγκ Σίπριαν, ένας 42χρονος γιατρός, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παρευρισκόμενων αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι θα εμβολιαστεί αύριο, Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα εμβόλια.
Η Νιγηρία παρέλαβε την Τρίτη 3,92 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του COVAX, όμως αυτός ο μηχανισμός θα καλύψει μόνο το 20% του πληθυσμού σε ορισμένες από τις χώρες που στηρίζει. Αναμένεται ότι θα λάβει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δόσεις από την Αφρικανική Ένωση και άλλες 100.000 του ινδικού εμβολίου Covishield, ως δωρεά.
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν και οι Κενυάτες τους πρώτους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν σήμερα, αφού το Ναϊρόμπι παρέλαβε 1 εκατομμύριο δόσεις μέσω του COVAX. «Αισθάνομαι περίφημα», είπε ο Πάτρικ Άμοθ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές», πρόσθεσε.
Η Κένυα, η οποία επιδιώκει να αναζωογονήσει την οικονομία της που βασίζεται στον τουρισμό, σχεδιάζει να εμβολιάσει 1,25 εκατομμύριο ανθρώπους μέχρι τον Ιούνιο και άλλα 9,6 εκατομμύρια κατά την επόμενη φάση. «Αυτό ίσως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας», είπε η Σούζαν Μοτσάτσι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υγείας.
Η γειτονική Ουγκάντα παρέλαβε σήμερα μια πρώτη παρτίδα 864.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca και ελπίζει ότι θα ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης στις 10 Μαρτίου.
Μέχρι και χθες, Πέμπτη, στην Αφρική συνολικά είχαν καταγραφεί σχεδόν 4 εκατομμύρια μολύνσεις και 104.000 θάνατοι από την Covid-19. Περισσότερο έχει πληγεί η Νότια Αφρική, που μετρά 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θανάτους.
Η Κύπρος ανοίγει τα σύνορά της σε όλους τους εμβολιασθέντες Βρετανούς από την 1η Μαΐου
Tην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για είσοδο των Βρετανών τουριστών στην Κύπρο χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, γνωστοποίησε μέσω Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Γιάννης Καρούσος.
Η απόφαση πρόκειται να ισχύσει από 1η Μαΐου.
“Από την 1η Μαΐου θα επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό, η κάθοδος των Βρετανών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Ένα ακόμη βήμα με σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο”, ανέφερε ο κ. Καρούσος.
273 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος
57.926 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κύπρο με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει για την Παρασκευή 5/3/2021, 273 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων από τη νόσο Covid-19 στην Κύπρο παραμένει 232.
111 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 36.277.
Καναδάς: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson για την Covid-19.
Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται στον Καναδά. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca και έχει προπαραγγείλει 38 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
ΗΠΑ: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center
Ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 αυξήθηκε συγκριτικά με τα προ τριών μηνών ποσοστά, ιδιαίτερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Pew.
Συνολικά, το 69% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει ένα από τα εμβόλια, από ένα ποσοστό 60% που ανερχόταν σε αντίστοιχη μελέτη τον Νοέμβριο, αναφέρει η έρευνα του Pew Research Center, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Από αυτό το 69%, περίπου το 19% δηλώνει ότι έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις εμβολίων. Όταν η μελέτη έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, τα εμβόλια που είχαν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ ήταν εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία είναι διδοσικά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αφροαμερικανών που απάντησε ότι έλαβε ή θέλει να λάβει ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια αυξήθηκε δραματικά, από 42% τον Νοέμβριο σε 61% σήμερα.
Η αύξηση αυτή κρίνεται σημαντική επειδή οι Αφροαμερικανοί μολύνονται στατιστικά περισσότερο με την ασθένεια της Covid-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 67% των Αμερικανών γνωρίζει κάποιον που νοσηλεύτηκε ή πέθανε έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, ποσοστό που ανέρχεται στο 78% μεταξύ των Αφροαμερικανών.
Οι μισοί Αφροαμερικανοί θεωρούν την ασθένεια ως μια σημαντική απειλή για την υγεία τους, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των λευκών.
Η μελέτη καταγράφει επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 μεταξύ των πολιτικών τάσεων: Το 83% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι εμβολιάστηκε ή επιθυμεί να εμβολιαστεί, έναντι 56% των Ρεπουμπλικάνων.
Μεταξύ του περίπου 30% των Αμερικανών που απαντά ότι δεν σκέφτεται να λάβει το εμβόλιο, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρονται είναι ανησυχίες για παρενέργειες και η σκέψη ότι αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.
Ενώ τα εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ, η κινητοποίηση πόρων και κεφαλαίων συνέβαλαν μέγιστο ρόλο σε αυτό και τα εμβόλια, τα οποία δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές με αυστηρά κριτήρια και πρότυπα, βασίζονται σε τεχνολογίες που έχουν μελετηθεί για χρόνια από επιστήμονες.
Το δείγμα της έρευνας του Pew Research Center ήταν πάνω από 10.000 ενήλικες, και έγινε προτού το μονοδικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λάβει άδεια έκτακτης χρήσης στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες αργότερα.
Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περίπου 82,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε ο Άντι Σλάβιτ, ο ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Σχεδόν το 55% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση», είπε.
Βέλγιο: Πρωτομαγιά το άνοιγμα της εστίασης
Σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό προχωρά το Βέλγιο όπως αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης μετά από πεντάωρη συνεδρίαση.
Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, θα επιτρέπεται η συνάθροιση οκτώ ατόμων αντί 4 που ισχύει μέχρι τώρα. Εν συνεχεία, από την 1η Απριλίου θα επιτρέπεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με την παρουσία μέχρι 50 ατόμων και πάντα με τήρηση των απαραίτητων μέτρων. Την Πρωτομαγιά αποφασίστηκε να ανοίξει η εστίαση, καθώς και η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους σε μικρές ομάδες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.
Τέλος, η Επιτροπή Διαβούλευσης αποφάσισε να συνεχιστεί η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών μέχρι τις 18 Απριλίου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Επιτροπή στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών που έχει επιφέρει η μαχροχρόνια παράταση των περιορισμών. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην ενδοοικογενειακή βία. Μαζί με τα δεδομένα για την πανδημία, τα στοιχεία για τα ψυχολογικά προβλήματα θα λαμβάνονται υπόψη πλέον από την κυβέρνηση στην διαμόρφωση της πολιτικής της.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ