Top

Κοροναϊός: Το εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό έναντι στα παραλλαγμένα στελέχη

Ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Parallaxi
κοροναϊός-το-εμβόλιο-sputnik-v-είναι-αποτελε-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Ρώσοι επιστήμονες λένε ότι το εμβόλιο Sputnik V εμφανίζει αποτελεσματικότητα έναντι στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Μια ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

“Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική”, δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της λειτουργίας τους.

Ακόμη δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικούς φορείς, όπως το Sputnik V και εκείνο που παρασκεύασε η AstraZeneca, χρησιμοποιούν ως φορείς αβλαβείς τροποποιημένους ιούς, για να μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Ο επανεμβολιασμός χρησιμοποίησε το ίδιο εμβόλιο Sputnik V, βασισμένο στους ίδιους αδενοϊούς ως φορείς.

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι αυτό δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Ρόιτερς ο Λογκούνοφ.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν επισημάνει τον πιθανό κίνδυνο ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία και απέναντι στον ίδιο τον φορέα αναγνωρίζοντάς τον ως εισβολέα και προσπαθώντας να τον καταστρέψει.

Αλλά οι παρασκευαστές του Sputnik V διαφωνούν ότι αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα.

“Θεωρούμε ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε φορείς είναι ουσιαστικά καλύτερα για μελλοντικούς επανεμβολιασμούς σε σχέση με τα εμβόλια που βασίζονται σε άλλες πλατφόρμες”, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Λογκούνοφ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που συνδέονται με τους φορείς τους οποίους χρησιμοποιεί το εμβόλιο- και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση εναντίον των φορέων και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου-μειώθηκαν “ακόμη και 56 ημέρες μετά τον εμβολιασμό”.

Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε μια κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, που αναπτύχθηκε νωρίτερα από το Ινστιτούτο Gamaleya χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση με το εμβόλιο Sputnik V.

Η ανοσία απέναντι στον φορέα δεν είναι ένα νέο ζήτημα αλλά έχει βρεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο καθώς εταιρείες όπως η Johnson & Johnson αναμένουν ότι πιθανόν να απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, όπως ισχύει με τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης, για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του.

Βέλγιο: Κλινικές δοκιμές κινεζικού εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν στο κέντρο έρευνας Anima

Το Κέντρο Έρευνας Anima στο ‘Αλκεν, στην επαρχία Λίμπουργκ, σχεδιάζει να κάνει δοκιμές με κινεζικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε 400 άτομα, σύμφωνα με φλαμανδικές εφημερίδες αναφέρει το rtbf.

Η Clover Biopharmaceuticals είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη φαρμακευτική εταιρεία από την Κίνα που υπέβαλε αίτηση για δοκιμή εμβολίου στο Βέλγιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχέδια για τη χορήγηση κινεζικού εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, καθώς η Ευρώπη δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

Η εταιρεία αναμένει τη θετική γνώμη από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την τελική έγκριση ευελπιστώντας να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Το Κέντρο Έρευνας Anima είναι ένα από τα διαπιστευμένα ιδρύματα για δοκιμές του κινεζικού εμβολίου.

Γερμανία: Υπό έλεγχο η πανδημία έως το τέλος του καλοκαιριού. Απαραίτητη πιθανότατα και τρίτη δόση του εμβολίου, δηλώνει ο Ουγούρ Σαχίν της BioNTech

«Έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε θέσει την πανδημία υπό έλεγχο», εάν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά ο εμβολιασμός, δηλώνει ο Ουγούρ Σαχίν, συνιδρυτής της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σαχίν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απαιτείται και μια τρίτη δόση του εμβολίου, το αργότερο έως το επόμενο έτος, ενώ επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι στο εξής το εμβόλιο θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, προσαρμοσμένο στις νέες παραλλαγές που θα προκύπτουν, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης. «Θα είναι η νέα κανονικότητά μας», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα στην Γερμανία θα μειωθούν αισθητά από το τέλος Μαΐου, ενώ από το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. «Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή», διευκρινίζει.

Ο κ. Σαχίν και η συνιδρύτρια της BioNTech και σύζυγός του Εζλέμ Τουρετσί, θα τιμηθούν στις 19 Μαρτίου με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία σήμερα είναι 18.916, με 280 θανάτους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 18.916 κρούσματα κορονοϊού και 280 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 323.047 διαγνωστικά τεστ, το 5,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 20.499, με 253 νεκρούς.

Σε σχέση με χθες, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 23 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 80 περισσότεροι.

Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του φυσικού Τζόρτζιο Σεστίλι, οι εισαγωγές ασθενών με covid 19 στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 29%, και κατά 21% στις ΜΕΘ. Τις πέντε προηγούμενες εβδομάδες, ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία, δεν παρουσίαζε σημαντικές μεταβολές. Ο Ιταλός φυσικός δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «όποια επιπλέον μέτρα ληφθούν από σήμερα και πέρα, πρόκειται να αποδώσουν μόνον μετά από δυο με τρεις εβδομάδες».

Αυστρία: Κατά περαιτέρω χαλαρώσεων προειδοποιεί η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού

Έντονες προειδοποιήσεις να μην υπάρξουν περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αυστρία, ενόψει του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων, απεύθυνε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού.

“Προειδοποιώ για περαιτέρω βήματα ανοίγματος. Είμαι υπέρ ενός δρόμου της ασφάλειας, του ελέγχου και της προσοχής. Δεν θέλω μία κατάσταση, όπως είχαμε στην Αυστρία τον Νοέμβριο, τα ανοίγματα θα πρέπει να είναι βιώσιμα και δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν σε άλλα περαιτέρω lockdown”, επισήμανε η ίδια που είναι διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

Δύο ημέρες πριν από τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, ως προς τον καθορισμό της περαιτέρω πορείας αντιμετώπισης της πανδημίας, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ παρέπεμψε στις συγκλονιστικές εικόνες από την Ιταλία πριν από ένα χρόνο.

“Δεν θέλω μία κατάσταση όπως αυτή στην Ιταλία πριν από ένα χρόνο, στα νοσοκομεία στο Μπέργκαμο. Όλοι φαίνεται να έχουμε ξεχάσει αυτές τις εικόνες. Δεν θέλω επίσης μία κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί αυτές τις μέρες στην Τσεχία, όπου τα νοσοκομεία καταρρέουν επίσης. Μια τέτοια κατάσταση δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών Covid-19 – αλλά, σε τελική ανάλυση, για τη φροντίδα όλων των ασθενών”, προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τα ελαφρά ανοίγματα, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων κάθε μέρα ήταν “λίγο πάνω από 1.000, αλλά τα σημερινά στοιχεία δείχνουν έναν πολύ υψηλό αριθμό για τον Φεβρουάριο με σχεδόν 2.500 νέες λοιμώξεις ημερησίως”.

Κατά την άποψή της, “αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή υπάρχει μια πολύ ασταθής κατάσταση λόγω του ανοίγματος πολύ νωρίς και λόγω της έντονης εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού”.

“Οι αριθμοί διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο διπλασιασμός των τελευταίων δύο εβδομάδων θα συνεχιστεί και κάθε περαιτέρω βήμα ανοίγματος θα επιταχύνει περαιτέρω την απώλεια ελέγχου της διαδικασίας λοίμωξης, η οποία παρατηρείται ήδη”, προειδοποίησε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017, με εξαίρεση μόνον την περίοδο 2000-2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης.

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν καλεί την Γερουσία να εγκρίνει γρήγορα το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων και κάλεσε την Γερουσία να εγκρίνει «γρήγορα» το νομοσχέδιο.

«Εάν ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και τόλμη, θα μπορέσουμε τελικά να νικήσουμε τον ιό, θα μπορέσουμε επιτέλους να επιτύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Επειτα από πολύωρες συζητήσεις, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την χθεσινή νύκτα στην Βουλή με 219 ψήφους, όλες Δημοκρατικών, έναντι 212 ( δύο από τις οποίες ανήκαν σε Δημοκρατικούς). Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν «στα πολύ δαπανηρά και όχι καλά στοχευμένα» μέτρα.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, όπου το μέτρο που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου (στα 15 δολάρια την ώρα μέχρι το 2025) αναμένεται να αποσυρθεί.

Η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου έχει προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων προοδευτικών και μετριοπαθών Δημοκρατικών. Με την ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία, το κόμμα χρειάζεται ενότητα για την έγκριση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Κατά την πολύ σύντομη παρέμβασή του, ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις αυτές.

«Ελπίζω ότι θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε.

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει την διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ, αλλά επίσης 130 δισεκατομμύρια δολάρια ως συνδρομή για το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά την πανδημία,.

Νέες επιταγές οικονομικής βοήθειας 1.400 δολαρίων προβλέπεται να σταλούν στους Αμερικανούς, ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο, ενώ η διάρκεια της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα