Top

Κορονοϊός: Η αύξηση θανάτων φέρνει ανησυχία στην Ιταλία

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-η-αύξηση-θανάτων-φέρνει-ανη-626196
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ιταλία: Μεγάλη αύξηση θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό. Έχασαν την ζωή τους 551 άνθρωποι και καταγράφηκαν 18.765 νέα κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 335.189 διαγνωστικά τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 13.846 (αλλά με πολύ μικρότερο αριθμό τεστ), με 386 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας της Covid 19, στην χώρα μολύνθηκαν 3.419.616 άνθρωποι, και οι νεκροί είναι 105.879.

Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενείς είναι 36 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 379 περισσότεροι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν λίγο είχε νέα συνάντηση με τον υπουργό Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και με μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρώμης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την μεριά του, ο υπουργός Oικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο, δήλωσε ότι μετά το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε βαθμιαία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί πως χάρη στην αναμενόμενη αύξηση των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου και στην βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η χώρα θα μπορέσει, σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, να αφήσει πίσω της την δύσκολη αυτή περίοδο.

Ο Φράνκο, τέλος, τόνισε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα δοθούν νέες οικονομικές βοήθειες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την νέα, αυτή, οικονομική κρίση» ενώ «μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα».

Ολλανδία: Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 20 Απριλίου

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση έως τις 20 Απριλίου των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας εξαιτίας της ανοδικής πορείας των αριθμών μολύνσεων της Covid-19 και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται ξανά και υπάρχουν και πάλι περισσότεροι άνθρωποι στο νοσοκομείο», τόνισε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου. «H πραγματικότητα είναι ανησυχητική επί του παρόντος και γι ‘αυτό δεν μπορούμε να άρουμε τα μέτρα που ισχύουν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η σύσταση προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, ενώ η χρονική διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας θα μειωθεί κατά μία ώρα.

Γερμανία: Ορισμένα κρατίδια διευκρινίζουν τα μέτρα που ελήφθησαν για το Πάσχα και άλλα εκφράζουν διαφωνίες

Ορισμένα κρατίδια διευκρινίζουν τα τελευταία συμφωνηθέντα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα και άλλα εκφράζουν τις διαφωνίες τους.

Μετά από την σύγχυση η οποία προκλήθηκε σχετικά με το θέμα της παρουσίας ή μη των πιστών στις λειτουργίες του Πάσχα, αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στις εκκλησίες γι αυτό το ζήτημα. Σε κρατίδια του βορρά, εκφράζεται απογοήτευση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τις διακοπές του Πάσχα.

Στη Βαυαρία, ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα της φυσικής παρουσίας στις λειτουργίες της Κυριακής και των εορτών, αλλά λόγω της τρέχουσας κατάστασης, η παράκληση όμως για διαδυκτιακή παρακολούθησή τους παραμένει.

Οι κυβερνήσεις των κρατιδίων Σαξονίας-Άνχαλτ και Θουριγγίας έκαναν παρόμοια ανακοίνωση. Η Σαξονία-Άνχαλτ θέλει επιπλέον να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά και σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μόλυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Koelner Stadt-Anzeiger, η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σχεδιάζει χαλάρωση των μέτρων σε μεμονωμένους δήμους. Τέτοια σχέδια είναι πάντως δυνατά εάν συνοδεύονται με αυστηρά προστατευτικά μέτρα και διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις ομοσπονδίας-κρατιδίων.

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση σχετικά με τα ταξίδια του Πάσχα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά γιατί επέτρεψε τα ταξίδια στη Μαγιόρκα, αλλά έχει επιφυλάξεις εάν ο τοπικός πληθυσμός ταξιδέψει μισή ώρα για να πάει στο εξοχικό του. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη», είπε η σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός..

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ ανακοίνωσε ότι, παρά την απόφαση, δεν θα απαγορεύσει τον ημερήσιο τουρισμό κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και δεν θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Ντάνιελ Γκιούντερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν θέλει να δημιουργήσει μια πρότυπη περιοχή με χαλαρά περιοριστικά μέτρα μετά το Πάσχα και να είναι επίσης δυνατό το άνοιγμα υπαίθριων εστιατορίων σε περιοχές όπου η συχνότητα των κρουσμάτων ανά επτά ημέρες είναι μικρότερη από 100 για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όλα αυτά όμως θα επιθυμούσα περισσότερο να είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την ομοσπονδία», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν τα περιοριστικά μέχρι τις 18 Απριλίου. Αυστηρότερο lockdown για συνολικά πέντε ημέρες θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Τουρκία: Υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου

Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου κατέγραψε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Υγείας, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων συνεχίζει την αυξητική του πορεία μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 26.182 κρούσματα της Covid-19 και 138 νέοι θάνατοι.

Τα ημερήσια κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν και οι περιορισμοί χαλάρωσαν.

«Απογοητευμένη» δηλώνει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τους περιορισμούς της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα απογοητευμένη από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδειες εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το ευρωπαϊκό μπλοκ σχετικά με αυτό το μέτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου την παράταση έως τα τέλη Ιουνίου του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ως αντίδραση στις ανακοινώσεις των παρασκευάστριων εταιρειών εμβολίων σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ.

«Ενώ καταλαβαίνουμε την πολιτική που κάνουν – έχω δηλώσει ανοιχτά ότι είμαι απογοητευμένη, ιδίως για το γεγονός ότι επέκτειναν το μέτρο πέραν του Μαρτίου», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να είναι προσωρινής διάρκειας.

«Βρίσκομαι σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν από εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και ενδέχεται να απορρίπτονται αιτήματα εξαγωγών εάν οι εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους με την ΕΕ για εφοδιασμό εμβολίων.

Η Νιγηριανή Οκόντζο-Ιουεάλα έχει καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΠΟΕ την 1η Μαρτίου. Ερωτηθείσα για τη θέση της σχετικά με τις παγωμένες συνομιλίες στον Οργανισμό σχετικά με την παραίτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για φάρμακα κατά της Covid-19, που προτάθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, απάντησε πως δεν είναι αντίθετη σε αυτό.

Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό η παράλληλη επιδίωξη της ενίσχυσης της παραγωγής μέσω άλλων οδών, επειδή οι συνομιλίες «απαιτούν χρόνο».

«Αυτό που πρότεινα είναι ένας τρίτος δρόμος επειδή άνθρωποι πεθαίνουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των εμποδίων στις εξαγωγές και τη χρήση της υπάρχουσας ικανότητας για αύξηση της παραγωγής.

Βραζιλία: Ο ιός δεν υποχωρεί, η πανδημία δεν εξαφανίζεται στη Λατινική Αμερική, προειδοποιεί ο PAHO

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται «επικίνδυνα» σε όλη τη Βραζιλία, προειδοποίησε σήμερα η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αμερική, Καρίσα Ετιέν, προτρέποντας τους Βραζιλιάνους να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα για να σταματήσουν την πανδημία.

«Δυστυχώς, η δύσκολη κατάσταση στη Βραζιλία επηρεάζει και τις γειτονικές χώρες», είπε η Ετιέν, που είναι διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).

Νωρίτερα σήμερα, η Πολιτεία του Σάο Πάουλο, η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ρεκόρ θανάτων από την Covid-19, 1.021 μέσα σε 24 ώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 679 θάνατοι, την περασμένη Τρίτη. Τα στοιχεία για το σύνολο της χώρας θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας), όμως οι πάνω από 1.000 θάνατοι μόνο στο Σάο Πάουλο αποτελούν ανησυχητική ένδειξη.

Η Ετιέν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ότι τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στις επαρχίες Μπολίβαρ και Αμαζόνας της Βενεζουέλας, που συνορεύουν με τη Βραζιλία, καθώς επίσης και στο Περού και τη Βολιβία.

«Ο ιός δεν υποχωρεί, ούτε αρχίζει να εξαφανίζεται η πανδημία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον PAHO, αυξάνονται επίσης τα κρούσματα στη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Στην Παραγουάη οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι σχεδόν κατειλημμένες και το σύστημα υγείας λυγίζει κάτω από την πίεση που δέχεται. Η Ουρουγουάη καταγράφει πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως εδώ και αρκετές εβδομάδες, ένας ανησυχητικός αριθμός δεδομένου του μεγέθους της χώρας (3,5 εκατομμύρια κάτοικοι).

Στην Κεντρική Αμερική μειώθηκαν τα κρούσματα στον Παναμά, αλλά αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη Γουατεμάλα.

«Τα εμβόλια έρχονται, όμως ακόμη απέχουν πολλούς μήνες μακριά για τους περισσότερους ανθρώπους στην περιοχή μας», πρόσθεσε η Ετιέν.

Ο μηχανισμός Covax που συγκρότησε ο ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εμβόλια έχει ήδη παραδώσει 2.161.800 δόσεις στην περιοχή μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του 1 εκατομμυρίου που δόθηκε στη Βραζιλία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτήν την εβδομάδα ο PAHO αναμένει να δοθούν πάνω από 100.000 δόσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, το Μπελίζ και το Σουρινάμ.

Η Δανία θα θεσπίσει «corona pass» για το προοδευτικό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Η Δανία, που βρίσκεται σε κατάσταση μερικού lockdown εδώ και τρεις μήνες, σχεδιάζει να ανοίξει πλήρως όταν θα έχουν εμβολιασθεί οι πολίτες άνω των 50 ετών -θεωρητικά στο τέλος του Μαΐου- με την θέσπιση ενός «corona pass», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν παρουσίασε ένα σχέδιο προοδευτικού ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ, των βιβλιοθηκών, των μουσείων, των κινηματογράφων σταδιακά σε διάστημα δύο μηνών.

«Με κάποιες εξαιρέσεις, η κοινωνία της Δανίας θα μπορέσει να ανοίξει όταν όλοι οι άνω των 50 ετών θα έχουν εμβολιασθεί», δηλαδή στο τέλος του Μαΐου», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των υγειονομικών αρχών, δήλωσε η πρωθυπουργός

Από τις 6 Απριλίου, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας θα παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία μία εβδομάδα στις δύο, ενώ τα δημοτικά άνοιξαν τον περασμένο μήνα.

Στην Δανία των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σήμερα τέσσερις φορές μικρότερος σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν η τάση ήταν ανοδική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα προχωρήσουμε συνετά. Μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο τώρα στην Δανία, αντίθετα με πολλές άλλες χώρες, όπου το τρίτο κύμα είναι πραγματικότητα», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Δανία είναι μία από τις πιο ένθερμες χώρες υπέρ της θέσπισης του «διαβατηρίου» που θα ανοίγει τις πόρτες της κοινωνικής ζωής. Το «διαβατήριο» αυτό θα παραμείνει σε χρήση μέχρι τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, πράγμα που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Αυγούστου.

Υπό την μορφή εφαρμογής στο κινητό, το «corona pass» πιστοποιεί αρνητικό τεστ 72 ωρών και κάτω, εμβολιασμό ή ανάρρωση από την Covid-19. Ηδη «corona pass» υπό μορφήν εγγράφου μοιράζονται στους εμβολιασμένους Δανούς.

Από τις 6 Απριλίου, το «corona pass» θα επιτρέπει πρόσβαση στο κομμωτήριο, στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων καφέ όταν ανοίξουν στις 21 Απριλίου, στα εστιατόρια που θα ανοίξουν στις 6 Μαΐου, πριν από το γενικό άνοιγμα που έχει προγραμματισθεί για τις 21 Μαΐου.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς η Δανία θα υποδεχθεί στο τέλος του Ιουνίου τα ματς του Euro και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την επιστροφή του κοινού στα γήπεδα στα μέσα του Απριλίου.

Στην Δανία, το 5,4% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως και το 10,9% έχει λάβει την πρώτη δόση. Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παραμένει σε αναστολή εν αναμονή νέας αξιολόγησης των παρενεργειών του, γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα