Top

Κορονοϊός – Αυστρία: Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 2.200 θανάτους

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-αυστρία-ο-εμβολιασμός-απέ-755607
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Αυστρία: Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 2.200 θανάτους από κορονοϊό, ενώ σχεδόν 5.800 άνθρωποι απέφυγαν τη νοσηλεία

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού απέτρεψε μέχρι το τέλος Ιουλίου σχεδόν 2.200 θανάτους στην Αυστρία, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, το οποίο πραγματοποίησε υπολογισμούς με βάση μοντέλα που δείχνουν ότι, χάρη στους εμβολιασμούς, σχεδόν 5.800 άνθρωποι στη χώρα φέρεται επίσης να έχουν αποφύγει την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, μέχρι στιγμής συνολικά 10.837 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Αυστρία μετά από μόλυνση με κορονοϊό, οι 2.662 από αυτούς τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούλιο του 2021.

Βάσει του μοντέλου, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορονοϊού θα είχε στοιχίσει 2.177 επιπλέον θανάτους χωρίς τον εμβολιασμό, ενώ επιπλέον 2.278 άνθρωποι θα έπρεπε να νοσηλευτούν σε πρόσθετες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας — κατά δύο τρίτα περισσότεροι από τους 3.500 ασθενείς που πράγματι κατέληξαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό βάσει του μοντέλου, ο εμβολιασμός έσωσε συνολικά 5.789 ανθρώπους από νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όπως τονίζει ο Γκέραλντ Λόακερ, ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας του κόμματος της αντιπολίτευσης NEOS, το οποίο είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, αυτοί οι υπολογισμοί που ανακοίνωσε τώρα το Υπουργείο Υγείας δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πρασίνων να κάνει περισσότερα για υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και ταυτόχρονα επέκρινε τη χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού στην Αυστρία σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη.

Πορτογαλία: Περισσότερο του 80% του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιασθεί πλήρως – Μόνο ένα ισχνό 3% του πληθυσμού δηλώνουν «αρνητές»

Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters (το 81,5%, σύμφωνα με το tracker του Politico), για να γίνει μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, πράγμα που της επέτρεψε να άρει τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid.

Στις αρχές του έτους, η Πορτογαλία βρέθηκε αντιμέτωπη με δριμεία αναζωπύρωση της επιδημίας και έκτοτε κατάφερε να εμβολιάσει 8,2 εκατομμύρια ανθρωπους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία DGS.

Σχεδόν το σύνολο των ατόμων άνω των 65 ετών και το ήμισυ των νέων ηλικίας 12 – 17 ετών έχει πλέον εμβολιασθεί πλήρως.

«Δεν με ενδιαφέρει αν είμαστε νο.1, νο.2 ή νο.3 στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας αντιναύαρχος Χενρίκε ντε Γουβέια ε Μέλο κατά την επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην Λισσαβώνα.

«Αυτό που θέλω είναι να ελεγχθεί ο ιός, να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ώστε ο ιός να μην έχει χώρο να κυκλοφορήσει», δήλωσε έξω από το κέντρο υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Ο πορτογάλος αντιναύαρχος έχει επαινεθεί για την οργάνωση μίας ταχείας εμβολιαστικής εκστρατείας, η οποία από μόνη της δεν αρκεί για την αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού, όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών.

Ο ίδιος λέει ότι η Πορτογαλία άρχισε τους εμβολιασμούς με τον ίδιο ρυθμό μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά καθώς αντιεμβολιαστικά κινήματα αναπτύχθηκαν αλλού, η Πορτογαλία, όπου μόλις το 3% του πληθυσμού θεωρούν εαυτούς «αρνητές», επιτάχυνε την εμβολιαστική εκστρατεία.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η μάχη κατά της Covid δεν έχει λήξει, μέχρι όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. «Υπερεμβολιάζουμε στις πλουσιότερες χώρες και έπειτα υπάρχει μηδέν εμβολιασμός στις φτωχότερες. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό, όχι μόνο από ηθικής πλευράς, αλλά διότι δεν είναι μία καλή στρατηγική και καλή εθνική στάση».

Ρωσία: Η χώρα ανακοίνωσε 18.841 νέα κρούσματα και 792 θανάτους

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ρωσία έφθασε το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα 18.841 ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 7.194.926, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας.

Η Μόσχα κατέγραψε τα περισσότερα νέα κρούσματα με 1.838 μολύνσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 792 νέοι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 195.041.

Αυστραλία: Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σίδνεϊ, όπου ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 παραμένει σταθερός

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις συνοικίες του Σίδνεϊ που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων σταθεροποιείται και το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνεται.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την επιβολή λοκντάουν στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το μέτρο αυτό, που ίσχυε από τις 21:00 έως τις 5:00, θα λάβει τέλος σήμερα.

Το νέο αυτό έγινε δεκτό από τους κατοίκους του Σίδνεϊ ως ένα πρώτο βήμα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων είναι σταθερός, περίπου 1.300 νέα κρούσματα. Εξάλλου, περίπου το 80% των κατοίκων της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πολυπληθούς του τεράστιου νησιού που είναι ταυτόχρονα και ήπειρος, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνεϊ επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα, να αθληθούν ή για να ακολουθήσουν ιατρική θεραπεία.

Τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γραφεία είναι κλειστά από τα τέλη Ιουνίου και οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο σε απόσταση πέντε χλμ. από την κατοικία.

Η Μπερετζικλιάν είχε ανακοινώσει πως πολλοί από τους περιορισμούς θα αρθούν όταν το 70% των κατοίκων θα έχει πλήρως εμβολιαστεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Οκτώβριο.

“Ξέρουμε ότι αυτό ήταν δύσκολο, αλλά μένουν μόνο μερικές εβδομάδες μέχρι να φθάσουμε το 70% [των ανθρώπων] που έχουν λάβει δύο δόσεις”, δήλωσε.

Μόνο τους τελευταίους θα αφορά η άρση των μέτρων.

“Είναι πολύ ξεκάθαρο. Αν δεν είστε εμβολιασμένοι, δεν θα μπορείτε να πάτε σε εστιατόριο. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καφέ”, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Το μέτρο που απαγορεύει στους Αυστραλούς να φύγουν από τη χώρα εδώ και 18 μήνες αναμένεται να λάβει τέλος στα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα ότι θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και θα επαναληφθούν τα διεθνή ταξίδια.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, η Αυστραλία κατέγραψε ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο, χάρη στη στρατηγική της “μηδενικών μολύνσεων Covid”, που συνίστατο σε αυστηρό κλείσιμο των συνόρων, ιχνηλάτηση των επαφών και εκστρατείες διενέργειας διαγνωστικών τεστ.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα στα μέσα Ιουνίου στο Σίδνεϊ οδήγησε σε μια αλλαγή της στρατηγικής και σε μεγαλύτερη προσήλωση του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Η Μπερετζικλιάν προέβλεψε πως, με το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να βρίσκεται στο 20%, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων θα μπορούσε να εκτιναχθεί με την άρση του λοκντάουν στο Σίδνεί.

Κινεζικές πόλεις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση της Covid-19 στην επαρχία Φουτζιάν – Το 91% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί στη χώρα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η έξαρση της COVID-19 στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, που έχει αναφέρει 152 κρούσματα τοπικής μετάδοσης μέσα σε πέντε ημέρες, οδήγησε πόλεις σε άλλες περιοχές της χώρας να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες ενόψει σημαντικών αργιών, αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν κατά της επιβολής οριζόντιων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες εκδόθηκαν ενόψει της εβδομαδιαίας αργίας της Εθνικής Εορτής που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου –μια σημαντική τουριστική περίοδος– καθώς και της αργίας του Μεσοφθινοπωρινού Φεστιβάλ την επόμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο ξέσπασμα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, για την αντιμετώπιση του οποίου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ορισμένες πόλεις, έπληξε τον τουρισμό, τη φιλοξενία και τις μεταφορές και επιβράδυνε σημαντικά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Παρόλο που όλα τα νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης στην Κίνα από τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, η βορειοανατολική πόλη Τζιλίν καθώς και οι Μαομίνγκ και Γκουανγκτζόου στο νότιο τμήμα της χώρας συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός της δικής τους επαρχίας. Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδώσει οι επαρχίες Σανσί και Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Ωστόσο η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της σήμερα ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να προχωρούν χωρίς σχεδιασμό σε οριζόντιες οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων ή να καταστήσουν υποχρεωτικά τέτοιου είδους μέτρα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε σταδιακά την ακριβή αποτελεσματικότητα της δυναμικής μας πορεία μηδενικών κρουσμάτων», ανέφερε η εφημερίδα. «Θα πρέπει να αποφύγουμε μια ολοκληρωτική παύση σε μεγάλη κλίμακα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για τον έγκαιρο εντοπισμό κάθε έξαρσης. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα το περιορίσουμε γρηγορότερα ούτως ώστε να προκαλέσει μικρότερη ζημιά στην κοινωνία».

To ξέσπασμα της νόσου στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν περιλαμβάνει μολύνσεις μεταξύ ανεμβολίαστων μαθητών σε τουλάχιστον τέσσερα Δημοτικά σχολεία και δύο παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Η Κίνα έχει πλήρως εμβολιάσει κατά του κορονοϊού το 91% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αν και οι αρχές κάλεσαν τα σχολεία να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Τα δύο κύρια εμβόλια της Κίνας εγκρίθηκαν για να χρησιμοποιούνται σε παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, αλλά οι αρχές που είναι αρμόδιες για τον εμβολιασμό δεν τα έχουν ακόμη διαθέσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι τα σχολεία πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της Covid-19 με ακόμη πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο.

Οι πόλεις Πουτιάν και Σιαμέν, όπου έχουν εντοπισθεί τα περισσότερα κρούσματα στο τελευταίο ξέσπασμα, έχουν αναστείλει τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στους παιδικούς σταθμούς και τα Δημοτικά σχολεία καθώς και τη δια ζώσης λειτουργία των περισσότερων τάξεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ο Ουάνγκ Ντενγκφένγκ, αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να μην ταξιδέψουν στη διάρκεια των επικείμενων αργιών.

Η Κίνα άρχισε να εμβολιάζει τους μαθητές ηλικίας 12-17 ετών τον Ιούλιο. Το ποσοστό εμβολιασμού τους φτάνει το 91% και είναι πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, που ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου λίγο κάτω από το 70%.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 50 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης καταγράφθηκαν για τις 14 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με 59 μία ημέρα νωρίτερα. Όλα τους ήταν στη Φουτζιάν.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τοπικών μολύνσεων στις τρεις πόλεις της Φουτζιάν –την Πουτιάν, όπου ξέσπασε η έξαρση, τη Σιαμέν και την Τσουαντζόου– σε 152.

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε καταγράψει 95.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα