Top

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον – Η μακάβρια πορεία τoυ ιου στις ΗΠΑ

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊοσ-η-αισιοδοξία-του-μπόρις-τζό-713014
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βρετανία-Covid-19: Ο Τζόνσον εμφανίζεται αισιόδοξος για τον τερματισμό του lockdown τον Ιούνιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι όλοι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19 στην Αγγλία θα τερματιστούν στις 21 Ιουνίου ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σε αξιολόγηση της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ο Τζόνσον παρουσίασε χθες, Δευτέρα, έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της Αγγλίας από το lockdown που θα κρατήσει ορισμένες επιχειρήσεις κλειστές έως το καλοκαίρι, λέγοντας ότι χρειάζεται προσοχή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή στον «μονόδρομο προς την ελευθερία».

«Είμαι αισιόδοξος αλλά προφανώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα…Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε εκεί», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικά δίκτυα ερωτηθείς για την 21η Ιουνίου, την ημερομηνία που έχει οριστεί για τον τερματισμό των περιορισμών.

Με σχεδόν 130.000 νεκρούς, η Βρετανία έχει καταγράψει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο επίσημο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας ενώ η κατάρρευση της οικονομίας είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

Αλλά μέσα σε δύο μήνες έχει ήδη καταφέρει να χορηγήσει την αρχική δόση εμβολίου σχεδόν σε πάνω από ένα τέταρτο του πληθυσμού –η ταχύτερη κυκλοφορία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα.

Ορισμένοι στο Συντηρητικό κόμμα του Τζόνσον έχουν αμφισβητήσει εάν το χρονοδιάγραμμα για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας θα μπορούσε να είναι ταχύτερο, δεδομένης της μέχρι τώρα επιτυχούς κυκλοφορίας των εμβολίων στη Βρετανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.

«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να βγούμε από αυτό όσο το δυνατόν πιο σύντομα με ασφάλεια, αλλά όχι με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι οι περιορισμοί στα νυχτερινά κέντρα και τις μεγάλες εκδηλώσεις θα είναι οι τελευταίοι που θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, αν και η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι τα δεδομένα, και όχι οι ημερομηνίες, είναι αυτά που θα καθορίσουν το ‘άνοιγμα’ των δραστηριοτήτων.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ θα ηγηθεί μιας αξιολόγησης προκειμένου να συζητηθεί το «επιστημονικό, ηθικό, φιλοσοφικό και δεοντολογικό» ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού γι’ αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, κάτι που θα διευκολύνει το εκ νέου άνοιγμα των χώρων διασκέδασης και φιλοξενίας.

«Υπάρχουν βαθιά και περίπλοκα ζητήματα που χρειάζεται να διερευνήσουμε, ηθικά ζητήματα για το ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης στο να δίνει εντολή όλοι οι άνθρωποι να έχουν κάτι τέτοιο», είπε ο Τζόνσον.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων οι οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Ίσως υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο….κάποιοι ίσως πραγματικά να αρνούνται να το κάνουν».

Covid-19-Σερβία: Επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη χρονολογείται στις 5 Φεβρουαρίου 2020

Ενας 56χρονος οικοδόμος από το Βελιγράδι, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, εισήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα και η νεκροψία έδειξε πνευμονία ως αιτία θανάτου.

Μήνες αργότερα ωστόσο, επιστήμονες το Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Βελιγραδίου βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο άνθρωπος πέθανε από Covid-19.

Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς, ιατροδικαστής παθολόγος, δήλωσε ότι η μελέτη 12 επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine, δείχνει ότι η Covid-19 ήταν παρούσα στην Ευρώπη πολύ πριν απ’ ό,τι έχει θεωρηθεί.

«Η Covid-19 ήταν πιθανότατα η αιτία της συρροής κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης προέλευσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα προσβολής από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 στις 24 Ιανουαρίου 2020 και τον πρώτο θάνατο από την νόσο στις 15 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα από 111 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς δηλώνει ότι οι επιστήμονες έλαβαν κατεψυγμένο δείγμα υαλοειδούς υγρού του ασθενούς για να αποδείξουν την παρουσία του ιού.

«Είναι, προς το παρόν, ο πρώτος post-mortem επιβεβαιωμένος θάνατος από Covid-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς.

Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Σερβία καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Ο καταγεγραμμένος συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας στην Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι 4.351.

Κορονοϊός: Πρόβλημα και τους επόμενους χειμώνες

ΗΠΑ-Covid-19: Από τον πρώτο θάνατο έως τους 500.000 νεκρούς, η μακάβρια πορεία της επιδημίας στις ΗΠΑ

Από τον πρώτο θάνατο έως το ορόσημο των 500.000 θανάτων, ακολουθούν οι βασικές ημερομηνίες στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

-Πρώτος θάνατος –

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον πρώτο επίσημο θάνατο λόγω της επιδημίας στη χώρα. Ήταν ένας άνδρας περίπου 50 ετών, που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα υγείας, ο οποίος έχασε τη ζωή του εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (βορειοδυτικά).

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», δήλωνε τότε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι και άλλοι άνθρωποι είχαν τελικά υποκύψει στην ασθένεια από τα μέσα Φεβρουαρίου.

– 100.000 –

Στις 27 Μαΐου του 2020, η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν ήδη τους περισσότερους θανάτους και μολύνσεις στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας γίνονται βήματα για την έξοδο από το lockdown, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ που είναι αποφασισμένος να επανεκκινήσει την οικονομία.

-Αλλαγή στάσης για τις μάσκες-

Στις 3 Απριλίου του 2020, αφού συμβούλευαν κατά της γενικευμένης χρήσης μάσκας, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν πλέον στους Αμερικανούς να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν από το σπίτι τους για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Δεν κοστίζει τίποτα, θα έλεγα, εμπρός, κάντε το», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά «δεν νομίζω ότι θα το κάνω εγώ», πρόσθεσε.

– 200.000 –

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η χώρα μετρά 200.000 νεκρούς λόγω της Covid-19.

Η «Covid θα είναι η τρίτη αιτία θανάτων φέτος στις ΗΠΑ, περισσότερο από τα δυστυχήματα, τα εγκεφαλικά και το Alzheimer», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC).

– Θετικός ο Τραμπ –

Στις 2 Οκτωβρίου του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ότι βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Εμφανίζοντας συμπτώματα, εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο για τέσσερις ημέρες. Η προεκλογική του εκστρατεία σταμάτησε και ξεκίνησε και πάλι μερικές εβδομάδες αργότερα με φρενήρεις ρυθμούς.

– 300.000 και πρώτο εμβόλιο –

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2020, πάνω από 300.000 άνθρωποι είχαν επισήμως χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου στα τέλη της χρονιάς, η χώρας γνωρίζει έξαρση της επιδημίας, ξεπερνώντας τακτικά τα 200.000 κρούσματα ημερησίως και τους 2.500, ή ακόμα και τους 3.000, θανάτους ανά ημέρα.

Ωστόσο η 14 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού, με μία νοσηλεύτρια στη Νέα Υόρκη να είναι η πρώτη Αμερικανίδα που εμβολιάζεται στη χώρα έναντι της Covid-19.

– 400.000 –

Στις 19 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 400.000 θανάτων λόγω του κορονοϊού, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος προειδοποίησε σε ομιλία του με αυστηρό τόνο ότι η πανδημία ετοιμάζεται για την «πιο σκληρή και θανατηφόρα φάση της» και κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν μαζί «αυτό τον δύσκολο χειμώνα».

Ο Μπάιντεν, που έθεσε τη μάχη κατά της επιδημίας βασική του προτεραιότητα, υπογράφει μια σειρά από διατάγματα, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια έως την καραντίνα για τους ταξιδιώτες.

– 500.000 –

Στις 22 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε ένα νέο ορόσημο: πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισήμως χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε ζήσει κάτι τέτοιο εδώ και πάνω από 100 χρόνια, από την πανδημία του 1918», δήλωσε ο επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν.

Μια σειρά από δείκτες, με πρώτο μεταξύ τους αυτόν του ρυθμού των εμβολιασμών, προσφέρουν πάντως ελπίδες για τον πληθυσμό.

ΕΕ-Covid-19: Ο EMA αξιολογεί το remdesivir για χρήση σε ασθενείς που δεν χρήζουν υποστήριξης με οξυγόνο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης του remdesivir σε ασθενείς της Covid-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, μετά την κατάθεση αίτησης από την Gilead Sciences για την επέκταση της χρήσης του σκευάσματος.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το remdesivir, με την εμπορική ονομασία Veklury, από τον Ιούλιο για ενήλικες ή εφήβους ασθενείς της Covid-19 με πνευμονία που χρήζουν υποστήριξης με παροχή οξυγόνου.

Ινδία: Σχεδόν 10.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 78 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.584 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνουν τους 11.016.434.

Στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας το όριο των 11 εκατομμυρίων κρουσμάτων ξεπεράστηκε χθες Δευτέρα.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμη 78 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 156.463 νεκρούς μέχρι εδώ.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 147.306.

Ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι από τη 16η Ιανουαρίου, την ημέρα που άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης. Οι περισσότεροι από όσους εμβολιάστηκαν είναι μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα