Top

Κορονοϊός: Ασπίδα στα πολύμηνα συμπτώματα ο πλήρης εμβολιασμός

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τις εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-ασπίδα-στα-πολύμηνα-συμπτώ-808918
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο

Η ίδια εικόνα όπως διαμορφώθηκε εχθές

Ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για μακρόχρονη Covid-19

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μειώνει σημαντικά όχι μόνο τον κίνδυνο λοίμωξης, αλλά και την πιθανότητα η νόσος να μετατραπεί σε μακρά Covid-19 με πολύμηνα συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι στη μειονότητα εκείνων που μολύνονται από τον ιό, παρόλο που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ο κίνδυνος να εμφανίσουν στη συνέχεια παρατεταμένα συμπτώματα της λεγόμενης “μακράς Covid-19” – για πάνω από ένα μήνα – μειώνεται στο μισό, δηλαδή κατά 50%, σε σχέση με την πιθανότητα των ανεμβολίαστων να νοσήσουν για καιρό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με Covid-19, έχουν αναρρώσει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες το πολύ, όμως μερικοί συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ακόμη και για πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα.

Οι επιστήμονες του Βρετανικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τη δρα Κλερ Στίβς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancer Infectious Diseases”, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη βρετανική ηλεκτρονική εφαρμογή “Zoe Covid Study”, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να καταγράφουν μόνοι τους τα συμπτώματα και τη διάρκεια τους, τα τεστ που έχουν κάνει, καθώς και τους εμβολιασμούς τους. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021 η εφαρμογή συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν μια δόση και σχεδόν ένα εκατομμύριο για όσους έκαναν δύο δόσεις εμβολίου.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 0,2% ανέφεραν πώς μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, ενώ σχεδόν το 0,5% μολύνθηκαν μετά από μία μόνο δόση εμβολίου που είχαν κάνει. Από τους πλήρως εμβολιασμένους με Covid-19, το 5% εμφάνισε μακρά Covid-19 με διάρκεια άνω του ενός μηνός, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 11%, δηλαδή τουλάχιστον διπλάσιου, μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Μεγαλύτερη πιθανότητα για λοίμωξη “breakthrough” (όπως λέγεται διεθνώς η μόλυνση ενός εμβολιασμένου) έχουν τα άτομα άνω των 60 ετών, ιδίως με υποκείμενα προβλήματα όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια κ.α., καθώς και όσοι ζουν σε υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως αν έχουν κάνει μια μόνο δόση.

“Αποτελεί καλό νέο ότι, όπως βρήκε η έρευνα μας, ο διπλός εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, αλλά επίσης ότι, σε περίπτωση μόλυνσης, αποτρέπει την εκδήλωση μακρόχρονων συμπτωμάτων”, δήλωσε η Στιβς.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού ενός πλήρως εμβολιασμένου μειώνεται κατά περίπου 70% σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. Ακόμη οι πλήρως εμβολιασμένοι που μολύνονται, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (94%), από ό,τι οι ανεμβολίαστοι, να είναι ασυμπτωματικοί.

Νέα Ζηλανδία: Μείωση των κρουσμάτων καθώς το λοκντάουν αποδίδει

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα μία μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, αποτελεί ένδειξη ότι το λοκντάουν που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο αποδίδει, περιορίζοντας την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Οι αρχές ανέφεραν σήμερα 49 νέα περιστατικά μόλυνσης, τα οποία εντοπίστηκαν στο Όκλαντ που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει αυξηθεί σε 736 κρούσματα.

«Ο τελευταίος χαμηλός αριθμός είναι ενθαρρυντικός και ακριβώς δείχνει ότι το επίπεδο συναγερμού 4 του λοκντάουν αποδίδει, ακόμη και κατά της Δέλτα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη μεγαλύτερη πόλη του Όκλαντ, αλλά και στη γειτονική περιοχή του Νόρθλαντ παραμένουν υπό την εφαρμογή αυστηρού λοκντάουν επιπέδου 4, αλλά οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς σε άλλες περιοχές.

«Οι αριθμοί μας κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο…, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο», δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Το σημαντικό πράγμα είναι ότι βλέπουμε κάποιες θετικές τάσεις» πρόσθεσε η ίδια.

Η περιοχή του Νόρθλαντ θα πέσει στο επίπεδο συναγερμού 3 από τα μεσάνυχτα είπε η Άρντερν.

Η επιβολή λοκντάουν από την ίδια, αλλά και το κλείσιμο των διεθνών συνόρων από το Μάρτιο του 2020 έχουν πιστωθεί για τη μείωση των κρουσμάτων της COVID-19 και τη σταδιακή απελευθέρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων από τους περιορισμούς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με την καθυστερημένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όπως επίσης για τα αυξημένα κόστη για τη χώρα που έχει άμεση εξάρτηση από το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% του πληθυσμού των 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό εμβολιασμού μεταξύ των πλουσίων χωρών της ομάδας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τουρκία: 290 θάνατοι και σχεδόν 24.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 23.946 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 έπειτα από 302.869 τεστ, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 6.412.277.

Οι θάνατοι ακόμη 290 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 57.000 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου – αξιοποιείται κυρίως το CoronaVac, το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech – έχουν λάβει μια δόση 48,5 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 37,3 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 94,8 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών.

Γερμανία: Πάνω από 13.700 κρούσματα και 33 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13.715 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.970.102, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 33 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.256 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 260.000 οι νεκροί – πάνω από 3,36 εκατ. τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.177 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 17.337 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 260.503 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του ως αυτό το στάδιο, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 3.369.747.

Τα επίσημα στοιχεία χαρακτηρίζονται υποτιμημένα. Το ίδιο το μεξικανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε την 30ή Ιουνίου, με βάση δεδομένα που άντλησε από τα ληξιαρχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, πως τα θύματα πιθανόν είναι σχεδόν κατά 60% περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα.

Βραζιλία: 737 θάνατοι και πάνω από 27.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 737 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 839 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα 27.345 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 581.150 νεκρούς επί συνόλου κάπου 20,8 εκατ. μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 640.000 θάνατοι) και 3η ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που θεωρούνται υποτιμημένα.

Ισραήλ: 39 θάνατοι και πάνω από 10.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.313 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 1.082.363, ενώ άλλοι 39 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 7.082 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε, φθάνοντας τα 85.962, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αφότου άρχισε εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, πάνω από 5,99 εκατ. πολίτες της χώρας –το 64,2% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,49 εκατ. δεύτερη δόση και πάνω από 2,3 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Ινδονησία: 653 θάνατοι και πάνω από 10.300 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 653 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 10.337 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος των 270 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 133.676 νεκρούς επί συνόλου 4.100.138 καταγεγραμμένων μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ινδονησιακή επικράτεια, τον Μάρτιο του 2020.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 63,94 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 36,34 εκατ. και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν 208 εκατ. πολίτες για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Μιανμάρ: Πάνω από 400.000 τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 400.000, οι θάνατοι κοντεύουν τους 15.500

Το υπουργείο Υγείας της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 3.358 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 101 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού από την εκδήλωσή της στην ασιατική χώρα των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, την 23η Μαρτίου 2020, ως χθες, ανέρχεται σε 15.490 νεκρούς επί συνόλου 402.640 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Κατά το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, ως προχθές Τρίτη 2,1 εκατ. άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

Μαλαισία: Σχεδόν 19.000 νέα περιστατικά Covid

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 278 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 16.942 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην ασιατική χώρα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 18.762 περιπτώσεις του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να αυξάνεται στις 1.765.016 στο κράτος περίπου 33 εκατ. κατοίκων.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, το 60,5% του ενήλικού πληθυσμού της Μαλαισίας έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 46% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα