Κορονοϊός: Bρισκόμαστε στο χείλος μιας “καταστροφικής ηθικής αποτυχίας”
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Νορβηγία-Covid-19: Η κυβέρνηση θα χαλαρώσει κάποιους από τους περιορισμούς για τον κορονοϊό
Η νορβηγική κυβέρνηση θα χαλαρώσει κάποιους από τους περιορισμούς που στόχο έχουν να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού καθώς τα πρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.
«Αν και τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν, και τα ποσοστά μόλυνσης είναι κάπως χαμηλότερα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι αβέβαιη», δήλωσε η Σόλμπεργκ στο Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση θα χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς και θα επιτρέψει και πάλι στα νοικοκυριά να δέχονται επισκέψεις, αλλά το ανώτερο έως πέντε άτομα. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Ωστόσο, μέχρι νεοτέρας, συνεχίζει να απαγορεύεται σε μπαρ και εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας “καταστροφικής ηθικής αποτυχίας” ως προς την διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας “καταστροφικής ηθικής αποτυχίας” ως προς την διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή “κινδυνεύουν σοβαρά” την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.
“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή”, τόνισε ο ίδιος.
Μια προσέγγιση του τύπου “εγώ πρώτος” εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.
“Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας”, προειδοποίησε.
Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού.
Ο Τέντρος ανέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.
Τα 5 συμπτώματα που οι ασθενείς με μακρά COVID δεν μπορούν να ξεπεράσουν
ΕΕ-Ευρωζώνη-Covid-19: Η συνοχή της ευρωζώνης δοκιμάζεται από την πανδημία
Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε βουτιά την ανάπτυξη και έχει εκτροχιάσει το χρέος των ήδη εύθραυστων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, σε μια δοκιμασία για τη συνοχή των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η απόκλιση στις μακροοικονομικές επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευσή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Μεγάλες προσπάθειες προσαρμογής έγιναν από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, με τίμημα σκληρές και μη δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας.
Η οικονομική κρίση και οι νέες ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία οδήγησαν και πάλι την ευρωζώνη σε φουρτούνες, αν και αυτή τη φορά φαίνεται πιο ενωμένη σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Το θέμα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης –μέσω τηλεδιάσκεψης– των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) σήμερα το απόγευμα.
«Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες που υπήρχαν πριν από την κρίση. Οι χώρες που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις είναι οι περισσότερο πληττόμενες. Υπάρχει ένας εμφανής κίνδυνος οι ανισότητες αυτές να επιβραδύνουν την ανάκαμψη», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η ανησυχία αφορά κυρίως τα ποσοστά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, καθώς και των επισφαλών δανείων που απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η Γερμανία βυθίστηκε σε ιστορική ύφεση την περασμένη χρονιά, αλλά την περιόρισε σε βουτιά 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Γαλλία αναμένεται να καταγράψει πτώση σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη. Η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις.
Αυτές οι χώρες πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας και επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού την άνοιξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες τους καθώς εξαρτώνται ιδιαίτερα από τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, αυτών που που επηρεάστηκαν περισσότερο.
-Αύξηση χρέους-
Ως εκ τούτου, εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος. Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε δημόσιο έλλειμμα 10,5% για τη Γαλλία το 2020 και 12,2% για την Ισπανία, συγκριτικά με 6% για τη Γερμανία. Πολύ μακριά από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 116% του ΑΕΠ στη Γαλλία και το 160% στην Ιταλία, συγκριτικά με λίγο πάνω από το 70% για τη Γερμανία και το 60% για την Ολλανδία.
Παρά τις προστριβές, η Γερμανία και μαζί άλλες χώρες με χαμηλό ποσοστό χρέους, η λεγόμενη ομάδα των «φειδωλών», δέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι την πρωτοφανή έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν, με την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν το ζωνάρι για να επανεκκινήσει η ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ότι οι αστοχίες δεν οφείλονταν αυτή τη φορά στην υποτιθέμενη χαλάρωση του Νότου.
Ωστόσο, η διαχείριση αυτής της αύξησης χρέους απασχολεί το Eurogroup το οποίο αναμένεται επίσης να συζητήσει σήμερα τις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση, για την οποία υπάρχουν ελπίδες ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο.
Ορισμένοι θέλουν έτσι την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Θα αρχίσουμε να το συζητάμε μεταξύ μας από αυτή τη χρονιά, σίγουρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όριο του χρέους που έχει οριστεί το 60% του ΑΕΠ «δεν έχει πλέον νόημα σήμερα» διότι «ακόμα και με ανάπτυξη, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται χρόνια και χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να μπορούν να πληρούμε και πάλι τα κριτήρια αυτά».
«Ζήσαμε δύο φορές σε 10 χρόνια κρίσεις, οι οποίες κανονικά ενσκήπτουν μία φορά ανά αιώνα, οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τους δημοσιονομικούς μας κανόνες», σχολίασε επίσης ο Ζοάο Λεάο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» με «διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα αυτό».
«Δεν ζούμε μια επανάληψη του 2011» όταν ο Βορράς και ο Νότος ήταν βαθιά διχασμένοι στην κρίση, εκτίμηση ο Φιλιπ Βάχτερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ostrum Asset Management.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνεισφορά της Κίνας στις γερμανικές εξαγωγές είναι πολύ πιο ασθενής απ’ ό,τι ήταν» εκείνη την εποχή όταν είχε επιτρέψει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεφύγει από τις δυσκολίες των ομολόγων της. «Η γερμανική οικονομία είναι πιο εξαρτώμενη από αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη» και άρα «βραχυπρόθεσμα, κανέναν δεν τον συμφέρει να παίξει το παιχνίδι της σύγκρουσης».
Οι πρόσφυγες στην Ιορδανία εμβολιάζονται κατά του COVID-19
Η Ιορδανία αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες, παγκοσμίως, που ξεκινούν τον εμβολιασμό των προσφύγων κατά του COVID-19, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου άρχισαν οι δωρεάν εμβολιασμοί των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ιορδανία.
«Για μια ακόμα φορά, η Ιορδανία δίνει το παράδειγμα μέσα από το ηγετικό της πνεύμα και την αλληλεγγύη της στη φιλοξενία των προσφύγων. Η χώρα έχει συμπεριλάβει τους πρόσφυγες σε κάθε πτυχή της ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος προκειμένου να είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς», τονίζει, στην ανακοίνωση, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, και καλεί όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
Η Ύπατη Αρμοστεία, προστίθεται στην ανακοίνωση, «καταβάλλει προσπάθειες υπέρ της ισότιμης συμπερίληψης των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των ανιθαγενών πληθυσμών μέσω της COVAX Facility, μίας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που φέρνει κοντά κυβερνήσεις και παρασκευαστές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα φτάσουν τελικά σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη».
Πώς να βελτιώσετε τον αερισμό στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Βρετανία-κορονοϊός: Το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζει κατά μέσον όρο 140 ανθρώπους το λεπτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Η παραγωγή του εμβολίου είναι “λίγο ακανόνιστη” – ο εφοδιασμός δεν είναι τόσο καλός όσο ήλπιζαν, προσθέτει
Η Βρετανία εμβολιάζει κατά μέσο όρο 140 ανθρώπους το λεπτό κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την διάθεση του εμβολίου στη χώρα Νάντιμ Ζαχάουι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών από την COVID-19 στον κόσμο, κάνει έναν αγώνα δρόμου για να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών όσον αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών τους, την ώρα που αυτός θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στην πανδημία του νέου κορονοϊού και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 3.857.266 ανθρώπους και την δεύτερη δόση σε 449.736.
“Πάει καλά, εμβολιάζουμε με την πρώτη ένεση κατά μέσον όρο 140 ανθρώπους το λεπτό, στην κυριολεξία. Αυτός είναι ο μέσος όρος, άρα κάποιες περιοχές τα πηγαίνουν και καλύτερα”, δήλωσε ο Ζαχάουι στο Sky.
“Αυτό θα το δείτε να βελτιώνεται καθώς ανοίγουμε περισσότερα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 17 συνολικά αυτή την εβδομάδα και 50 ως το τέλος του μήνα”, πρόσθεσε.
“Σήμερα σε κάποιες περιοχές όπου έχουν ήδη εμβολιάσει τους ανθρώπους άνω των 80 ετών, στέλνονται επιστολές στους άνω των 70 και σε αυτούς που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι”, συμπλήρωσε.
Ο εμβολιασμός σε 24ωρη βάση θα αρχίσει πιλοτικά στο Λονδίνο ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο.
Οι εργαζόμενοι σε σημαντικούς τομείς, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι σε καταστήματα, μπορεί να μεταφερθούν ψηλά στον κατάλογο των πολιτών που θα εμβολιαστούν, μόλις λάβουν δόση του εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών, σημείωσε εξάλλου ο Ζαχάουι.
“Διδάσκοντες, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε καταστήματα, αυτοί που χωρίς να πρόκειται για κάποιο δικό τους σφάλμα παρά μόνον εξαιτίας της δουλειάς που κάνουν μπορεί να έρθουν πολύ περισσότερο σε επαφή με τον ιό, θα πρέπει να βρίσκονται πάνω-πάνω στον κατάλογο”, δήλωσε στον Times Radio.
Η Βρετανία χορηγεί την τρέχουσα περίοδο το εμβόλιο κατά της COVID-19 πρώτα στους πιο ευάλωτους, έχοντας ξεκινήσει με αυτούς που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή αυτούς που είναι άνω των 80 ετών.
Ο Ζαχάουι σημείωσε ότι θα εργαστεί μαζί με την Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό για να αποφασιστεί ποια ομάδα του πληθυσμού θα είναι η επόμενη που θα λάβει το εμβόλιο στη δεύτερη φάση της διάθεσής του.
Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου περιορίζεται λόγω μιας “λίγο ακανόνιστης” παραγωγής του και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές της Pfizer στην παραγωγή του μπορεί να οδηγήσουν σε μια σύντομη διαταραχή του εφοδιασμού.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό LBC, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήλπιζε σε 2 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα από την AstraZeneca, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν θα επιτευχθούν ως τα μέσα Φεβρουαρίου.
“Είναι λίγο ακανόνιστο”, δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα της παρασκευής των εμβολίων.
“Αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καινούργια διαδικασία παρασκευής αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αρχή, είναι ακανόνιστη, αρχίζει να σταθεροποιείται και να γίνεται καλύτερη εβδομάδα την εβδομάδα”, δήλωσε επίσης στο BBC.
“Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι μια χημική ουσία αγγελιαφόρου RNA, μια δύσκολη χημική ουσία να παρασκευαστεί, που αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, αλλά τα πάνε πραγματικά καλά, θέλουν να κάνουν περισσότερα και γι’αυτό προβαίνουν σε αναδιαμόρφωση ώστε να αυξήσουν τον όγκο σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.
“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τον εφοδιασμό, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας”, κατέληξε ο ίδιος.
Ντουμπάι: τουριστικός προορισμός για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα lockdown
Ούτε καραντίνα, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας: ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά πολύ, αλλά το Ντουμπάι κρατά ανοικτές τις πόρτες του στους τουρίστες που έρχονται για να ξεχάσουν τα lockdown που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμοι για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.
Την στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, το θορυβώδες εμιράτο του Κόλπου δονείται στον ρυθμό των μπαρ και των κλαμπ, των σέλφι και των βίντεο που κατακλύζουν το Instagram.
«Εδώ δεν φοβάμαι. Κοιτάξτε, όλοι φορούν μάσκα», λέει ο Ντιμίτρι Μέλνικοφ, ένας 30χρονος ρώσος τουρίστας.
Από την αρχή της κρίσης, οι αρχές του Ντουμπάι επαίρονται ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τα πολύ βαριά πρόστιμα για μη χρήση της μάσκας. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εφαρμόζονται επίσης στους δημόσιους χώρους.
Οι τουρίστες οφείλουν να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό μοριακό τεστ ή/και να περάσουν νέο τεστ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα της επιδημίας στο Ντουμπάι, το οποίο με τα 2,9 εκατομμύρια των κατοίκων του, είναι ένα από τα επτά πριγκιπάτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιασθεί από την 1η Ιανουαρίου και ανέρχεται σε σχεδόν 3.400 κρούσματα.
Συνολικά, η χώρα, που έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, επισήμως ΄έχει καταγράψει 253.000 κρούσματα και 745 θανάτους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι τουρίστες γεμίζουν τους δρόμους της ιστορικής συνοικίας του Αλ Φαχίντι, όπου τα αντισηπτικά είναι παντού διαθέσιμα, ενώ ταμπέλες υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας.
Η προστασία του πληθυσμού έχει προτεραιότητα, διαβεβαιώνουν οι αρχές του Αλ-Φαχίντι. «Ο αριθμός των τουριστών έχει περιορισθεί σε 20 ανά ξεναγό, αντί 100».
«Αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής εδώ παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θεωρώ ότι οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο την χρήση της μάσκας και την κοινωνική απόσταση», λέει μία αμερικανίδα τουρίστρια που έχει έλθει να περάσει πέντε εβδομάδες με την οικογένειά της στο Ντουμπάι.
«Εχουμε μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη να βγουν και να δουν τον κόσμο, άρα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο».
Η Σοφιά Αμούς είναι 24 ετών και έχει έρθει από την Γαλλία για δύο εβδομάδες διακοπών, τις οποίες αποφάσισε να παρατείνει για να περάσει έναν ολόκληρο μήνα στο εμιράτο, «όπου γίνονται τα πάντα για να αποφεύγονται οι επαφές».
«Το Ντουμπάι διαχειρίζεται καλύτερα την πανδημία από το Παρίσι», λέει, την ώρα που η Γαλλία εφαρμόζει νυκτερινή απαγόρευση και έκτακτα μέτρα στους ταξιδιώτες για να φρενάρει της εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού.
Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του Ντουμπάι, το οποίο υποδέχθηκε 16 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 και υπολογίζει 20 εκατομμύρια τουρίστες για το 2020.
Φτωχό σε πετρέλαιο, αλλά με μία από τις πλέον διαφοροποιημένες οικονομίες στον Κόλπο, το Ντουμπάι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στους τουρίστες τον Ιούλιο, έπειτα από μία περίοδο αυστηρού lockdown την άνοιξη.
«Το Ντουμπάι φαίνεται ότι επιβάλλεται ως προορισμός επιλογής για όσους θέλουν να γλιτώσουν τα lockdown», δηλώνει ο Σκοτ Λίβερμορ, επικεφαλής οικονομολόγος στο βρετανικό κέντρο αναλύσεων Oxford Economics Middle East.
Κατά την γνώμη του, αυτή η «αναπτυξιακή στρατηγική», εάν πετύχει, θα έχει θετικές συνέπειες στην διοργάνωση το προσεχές φθινόπωρο της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2021 για την οποία το εμιράτο έχει δαπανήσει 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια (6,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και την οποία αναγκάσθηκε να αναβάλει το 2020.
Ομως, το στοίχημα έχει ρίσκο, διότι ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 θα δοκίμαζε την στρατηγική αυτή. Για να κερδίσει το στοίχημα, το Ντουμπάι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό και σε επαφή με τον κόσμο, αλλά κυρίως να διατηρήσει τον έλεγχο της επιδημίας», λέει ο Σκοτ Λίβερμορ.
Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία Emirates, η σημαντικότερη της Μέσης Ανατολής, ανέκτησε μεγάλο μέρος των διεθνών της πτήσεων. Από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι πέρασε μισό εκατομμύριο επιβάτες κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.
Χονγκ Κονγκ-Covid-19: Η μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 107 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο υψηλότερος απολογισμός εδώ και σχεδόν ένα μήνα
Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα 107 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο υψηλότερος απολογισμός εδώ και σχεδόν ένα μήνα καθώς οι αρχές υπέβαλαν σε τεστ χιλιάδες κατοίκους ύστερα από έξαρση της επιδημίας σε ένα παλιό συγκρότημα κατοικιών σε πολυπληθή περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Τελευταία φορά που η μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ είχε ανακοινώσει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 19 Δεκεμβρίου με 109 περιστατικά. Στο αποκορύφωμα της επιδημίας των Ιούλιο του 2020, η μητρόπολη είχε καταγράψει 149 νέα κρούσματα.
Την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα σε ένα πυκνοκατοικημένο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Γιάου Τσιμ Μονγκ, μια συνοικία με πολλή κίνηση στην περιοχή Καουλούν.
Οι αρχές έδωσαν εντολή για υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και τους γειτονικούς δρόμους.
Από τις αρχές του 2020, το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει σχεδόν 10.000 κρούσματα κορονοϊού και 162 θανάτους.
Οι επιχειρήσεις πλήττονται από τους ισχύοντες περιορισμούς για την αντιμετώπιση της COVID-19, βάσει των οποίων απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων, έχουν κλείσει οι αθλητικοί χώροι και τα ινστιτούτα αισθητικής και τα εστιατόρια σταματούν να σερβίρουν τους πελάτες τους στις 6 το απόγευμα.
Ρωσία–κορονοϊός: 22.857 νέα κρούσματα και 471 θάνατοι
Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 22.857 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 3.679 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 3.591.066 –ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.
Οι αρχές ανέφεραν ότι 471 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από covid-19, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 66.037.
Γερμανία-Covid-19: Ο υπουργός Υγείας Σπαν λέει ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα πως, μολονότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτέλεσμα, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός σε μόνιμη βάση. Περαιτέρω μείωση των επαφών και της συνολικής κινητικότητας θα ήταν εύλογη, ενώ θα πρέπει να συζητηθούν και περαιτέρω επιλογές για την επέκταση της τηλεργασίας, δήλωσε ο Γενς Σπαν μιλώντας στο δίκτυο ARD.
«Οι αριθμοί των μολύνσεων φαίνεται να μειώνονται, κάτι που είναι καλό, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ δρόμο από εκεί όπου θέλουμε να είμαστε», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ