Top

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Ιταλία – Διέρρευσε συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-χαλαρώνουν-τα-μέτρα-στην-ιτ-734226
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ιταλία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τη χαλάρωση των μέτρων

Η κυβέρνηση Ντράγκι ενέκρινε, πριν από λίγο, την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Επιβεβαιώνεται ότι στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί |κίτρινη ζώνη», από τις 26 του μηνός ξανανοίγει η εστίαση, με δυνατότητα να τρώνε κανονικά, οι πελάτες, στα τραπέζια των εστιατορίων. Προς το παρόν, όμως, το μέτρο αυτό αφορά μόνον τους ανοικτούς χώρους.

Στα σχολεία, επιστρέφουν στις αίθουσες όλοι οι μαθητές του γυμνασίου, ενώ στα λύκεια, αρχικά θα γυρίσει στις τάξεις του το 60% των μαθητών, με στόχο να μπορέσουν να προστεθούν, βαθμιαία, και όλοι οι υπόλοιποι.

Στις 15 Ιουνίου θα ξαναλειτουργήσουν τα εκθεσιακά κέντρα ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και στις «κόκκινες ζώνες», αλλά μόνο με ραντεβού.

Ένταση, σύμφωνα την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, επικράτησε σε ότι αφορά την απόφαση για την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Η Λέγκα προσπάθησε- χωρίς να το πετύχει- να εξασφαλίσει μια ώρα επιπλέον ελεύθερης κυκλοφορίας, με έναρξη της απαγόρευσης στις 11 το βράδυ.

Τελικά, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι έκανε γνωστό ότι η χαλάρωση αυτή των μέτρων προστασίας από τον covid 19 δεν τους ικανοποιεί και ότι, κατά συνέπεια, επέλεξαν να ακολουθήσουν την οδό της αποχής.

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 13.844 κρούσματα κορονοϊού και 364 θάνατοι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 350.034 διαγνωστικά τεστ, το 3,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Χθες τα περιστατικά ήταν 12.074 και 390 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα οι θάνατοι είναι 117.997, ενώ οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 3.900.000.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι ασθενείς με Covid-19 είναι σήμερα 75 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 471 λιγότεροι.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις περιφέρειες με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (2.095) και ακολουθούν η Καμπανία (1.881) με πρωτεύουσα την Νάπολη και το νησί της Σικελίας (1.288).

Τουρκία: Σχεδόν 62.000 κρούσματα, 362 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο

Άλλοι 362 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία από Covid-19, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 36.975.

Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν επίσης άλλα 61.967 κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις φτάνουν τα 4.446.591.

Με βάση μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών.

Τις καθημερινές έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ τα Σαββατοκύριακα ισχύει ολικό λοκντάουν, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αφού τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν δραματικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων, τον Μάρτιο.

Διέρρευσε συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer: 15,5 ευρώ ανά δόση η τιμή για τα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρίες το οποίο διέρρευσε σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Η τιμή επιβεβαιώνει αυτό που είχε μεταδώσει το Reuters πριν από μερικόύς μήνες. Άλλα ΜΜΕ ανέφεραν μια χαμηλότερη τιμή βασισμένα σε ένα έγγραφο για μερικές τιμολογήσεις που δημοσιοποιήθηκε για λίγο στο Twitter από Βελγίδα πολιτικό, η οποία αργότερα διέγραψε το τουίτ.

Το βελγικό έγγραφο, που περιελάμβανε τιμές και για άλλα εμβόλια που είχε προκρατήσει η ΕΕ, πυροδότησαν τη θεωρία ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων επειδή πλήρωσε λίγα χρήματα. Κι αυτό παρά το ότι στο συμβόλαιο της AstraZeneca που διέρρευσε τον Φεβρουάριο φαίνεται πως η τιμή για το εμβόλιο αυτό ήταν υψηλότερη από εκείνην που αναφέρθηκε στο βελγικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο με την Pfizer το οποίο διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει την ίδια τιμή για άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης τις οποίες παρήγγειλε μέσα σε μια προθεσμία που ορίζεται στο συμβόλαιο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ τη δόση.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις με τις Pfizer-BioNTech στο οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ κράτησε την ίδια τιμή με αυτήν του αρχικού συμβολαίου.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισεκ. δόσεις με τις δύο εταιρίες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε 131 χώρες, λόγω της πανδημίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε περίπου 100 χώρες στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19», όπως ανέφερε.

Σε αυτόν τον αναθεωρημένο κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα (το «Επίπεδο 4»), βασιζόμενο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών σε θέματα υγείας. Ως αποτέλεσμα, στη βαθμίδα αυτή βρέθηκε σχεδόν το 80% όλων των χωρών παγκοσμίως.

Μέχρι χθες, Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέτασσε μόνο 34 χώρες (σε σύνολο περίπου 200) στην κατηγορία 4, ενώ από σήμερα έχουν αυξηθεί στις 131. Το υπουργείο απέφυγε να σχολιάσει πότε θα ολοκληρώσει αυτήν την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του.

Δανία: Καφέ και εστιατόρια ανοίγουν ξανά

Με την επαναλειτουργία των μουσείων, των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων και την επιστροφή στους υπαίθριους χώρους, η Κοπεγχάγη ανακτά σήμερα έναν αέρα κανονικότητας χάρη στη σταθεροποίηση του δείκτη μετάδοσης της Covid-19.

Η Δανία αποφάσισε να επισπεύσει το άνοιγμά της και, το βράδυ, οι οπαδοί θα επιστρέψουν στις κερκίδες για την τελική φάση της Superliga, της πρώτης κατηγορίας του δανέζικου ποδοσφαίρου.

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι πλησιάζουμε στο τελευταίο κεφάλαιο”, εξήγησε ο Ντάρσι Μίλαρ, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι θαμώνες συρρέουν στον υπαίθριο χώρο του, χαρούμενοι που μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους σε “πραγματικά” φλιτζάνια.

“Έπρεπε να πάρουμε τον καφέ σε πακέτο και να φύγουμε, ήταν απογοητευτικό. Αλλά εδώ, είναι φανταστικά, είμαι πολύ χαρούμενος”, δήλωσε ο Ντόμινικ Παρ, ένας 26χρονος κάτοικος της Κοπεγχάγης.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, το εθνικό μουσείο τοποθέτησε μικρές τέντες για να επαληθεύει ότι κάθε επισκέπτης, εκτός από τη μάσκα που φορά έχει και το “coronapas”, το διαβατήριό του για τον κορονοϊό.

Για την είσοδο στο μουσείο απαιτείται η επίδειξη αυτού του διαβατηρίου υγείας που πιστοποιεί ένα αρνητικό τεστ που έγινε σε διάστημα λιγότερο των 72 ωρών, εμβολιασμό ή πρόσφατη ανάρρωση από την Covid-19, για να επιτραπεί στον κάτοχό του να μπει στο μουσείο ή να καθίσει στο εστιατόριο όπου είναι υποχρεωτική η κράτηση, αλλά όχι για τους υπαίθριους χώρους.

Στο εθνικό μουσείο επικρατεί ικανοποίηση γι αυτήν την “σχεδόν επιστροφή στη φυσιολογική ζωή”.

“Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή μέρα, ξανανοίγουμε ύστερα από πέντε μήνες!”, δηλώνει με αισιοδοξία η αναπληρώτρια διευθύντρια του πολιτιστικού ιδρύματος, ‘Ανι Μόγκενσεν.

Παρά το μεγάλο αυτό άνοιγμα, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν εν μέρει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πολλοί εργαζόμενοι των οποίων η παρουσία δεν είναι υποχρεωτική στο χώρο εργασίας τους συνεχίζουν την τηλεργασία.

Παρότι τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών αναμένεται ν’ ανοίξουν ξανά στις 6 Μαΐου.

Αυτό το σχέδιο ανοίγματος μπορεί ωστόσο να υπόκειται σε τοπικές προσαρμογές, συγκεκριμένα με στοχευμένο κλείσιμο εάν η κυκλοφορία του ιού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο, όταν η χώρα τέθηκε σε ημι-καραντίνα με το κλείσιμο των σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων, που πλέον άνοιξαν πάλι,

Η εκστρατεία εμβολιασμού, που επιβραδύνθηκε μετά τη διακοπή του εμβολίου AstraZeneca στη χώρα λόγω μιας πολύ σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Επί του παρόντος, το 8,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 18,8% έχει λάβει μια πρώτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα