Ελλάδα

Κορονοϊός: Δισταγμό και ανησυχία φέρνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Πώς και πότε θα πάρουν οι μαθητές τα δωρεάν self tests.

Parallaxi
κορονοϊός-δισταγμό-και-ανησυχία-φέρν-742712
Parallaxi

Νέος κύκλος αμφισβήτησης άνοιξε για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την παραδοχή αξιωματούχου του ΕΜΑ πως το συγκεκριμένο εμβόλιο συνδέεται τελικά με τις θρομβώσεις.

«Υπάρχει ένα πολύ σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που είναι εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση. Αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου που μεταφέρουν αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά.»

Αυτή η νευρολογική πάθηση έχει συχνότητα στον γενικό πληθυσμό 1-15 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Όταν η πιθανότητα θρόμβωσης στους ασθενείς που περνούν βαριά τον κορωνοϊό αγγίζει το 69%.

«Εάν εμβολιαστούμε και υιοθετήσουμε τα δεδομένα της Γερμανίας είναι 11 περιστατικά στο εκατομμύριο. Έαν υιοθετήσουμε τα δεδομένα των Βρετανών που έχουν μεγαλύτερο δείγμα έχουμε περίπου 18 εκατ. εμβολιασμένους έχουμε 1 περιστατικό θρόμβωσης. Αν νοσήσουμε από κορωνοϊό, μιλάμε για 300-800 περιστατικά ανά εκατομμύριο νοσηλευομένων.»

Τις τελευταίες μέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca να βρίσκεται στο προσκήνιο, η προσέλευση του κόσμου στα προγραμματισμένα ραντεβού της είναι μειωμένη.

«Στο κέντρο υγείας άνω πόλης συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί αλλά υπάρχει μια διαστακτικότητα από τους πολίτες.»

Ένα περιστατικό θανατηφόρας θρόμβωσης, λίγες μέρες μετά το εμβόλιο, καταγράφηκε στη χώρα μας μέχρι στιγμής.

31 στη Γερμανία σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων εμβολίων Και 22 στη Βρετανία σε σύνολο 18 εκατομμυρίων εμβολίων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό προκαλούν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα κι επομένως κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου.

«Στο Αττικόν μετά από εμβολιασμό με Pfizer είχαμε ένα περιστατικό εγκεφαλικής θρόμβωσης. Κάναμε τον έλεγχο για αυτό το ανοσολογικό σύνδρομο, ήταν αρνητικός. Πήρε ο ασθενής την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και το ξεπέρασε.»

Το σπάνιο σύνδρομο που ενδέχεται ν’ ανακύψει μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca μπορεί να εκδηλωθεί σε διάστημα 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

31 περιπτώσεις θρομβώσεων Ανά 2.697.479 εμβολιασμούς

ΑΓΓΛΙΑ

22 περιπτώσεις θρομβώσεων Ανά 18.000.000 εμβολιασμούς

Ο καθηγητής νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες πληροφορίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρώτα απ όλα ξεκάρισε ότι: «και στα τρία εμβόλια μπορεί να συμβεί τυχαία ένα περιστατικό θρόμβωσης όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ασθενείς μπορεί να συμβεί τυχαία και μία ανακοπή. Έχουμε λοιπόν μελετήσει αν υπάρχει κάποια αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλικής φλεβική θρόμβωση γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που εμφανίστηκε εμβόλιο της Astazeneca με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αιτιώδη συσχέτιση.»

Διευκρίνισε ωστόσο ότι: «Το εμβόλιο της Astra όπου υπάρχει ένας ειδικός συλλογικός μηχανισμός ουσιαστικά είναι μια προθρομβοτική κατάσταση που σχετίζεται με θρομβοπενία και υπάγεται από το εμβόλιο. Υπήρχαν και άλλα εμβόλια που προκαλούσαν; Βεβαίως, υπήρχαν για παράδειγμα το εμβόλιο του H1N1.

Στο συγκεκριμένο εμβόλιο, η συγκεκριμένη πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή, η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι υπάγεται από έναν ανοσολογικό μηχανισμό και άρα πλέον ξέρουμε ότι θέλει και συγκεκριμένη θεραπεία, που ευτυχώς την διαθέτουμε στα νοσοκομεία στα ευρωπαϊκά και στα ελληνικά, και ειδικές εξετάσεις που μπορούμε να τεκμηριώσουν τη συσχέτιση αυτή με βάση τα δεδομένα που μας έδειξαν οι Γερμανοί που κατέγραψαν αυτό το σύνδρομο πρώτοι.»

Σημείωσε πως: «Το 30 με 40% των περιστατικών που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο έχασαν τη ζωή τους και εδώ είναι η σημασία της ανακοίνωσης που έβγαλε η ελληνική νευρολογική εταιρεία με ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένοι στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στην νευροανασολογία διότι η κλασική θεραπεία στη θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών δεν βοηθάει και ίσως επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό όμως είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δεν το ξέραμε στην αρχή γιατί δεν είχε μελετηθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο.».

Ερωτηθείς για το αν θα προέτρεπε ένα συγγενικό του πρόσωπο να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ανέφερε: «Ναι να πας να το κάνεις. Γιατί ο κίνδυνος αν μολυνθείς από τον κορωναϊό να πάθεις 70% θρομβώσεις σε όλα τα συστήματα και ο κίνδυνος να πάθεις αυτή την πολύ σπάνια επιπλοκή, την εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, από την ίδια τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως έδειξαν δικές μας μελέτες και μελέτες από τη βόρεια ευρώπη και την Αμερική. Η πιθανότητα λοιπόν είναι 800 περιστατικά στο εκατομμύριο είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο γενικό πληθυσμό και 80 φορές μεγαλύτερη από τον εμβόλιο.»

Παπαζήσης: Ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία

Για την ανησυχία που επικρατεί γύρω από τις παρενέργειες της AstraZeneca μίλησε στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

«Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων που θα εκδώσει η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην προσπάθεια ακριβώς να αναλύσει όλα αυτά τα περιστατικά» σημείωσε ο κ. Παπαζήσης, σχετικά με τα όσα ακούγονται για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα από όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι δεν υπάρχει μάλλον περιορισμός σε αυτόν που θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων ο EMA μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση ενδεχομένως όσον αφορά κάποιες ηλικιακές ομάδες.

«Όλη αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, είναι εξελισσόμενη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία, σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των μέτρων.

Xάρτης κρουσμάτων: Τριψήφιος αριθμός στη Θεσσαλονίκη – Στα ύψη η Αττική

Πώς και πότε θα πάρουν οι μαθητές τα δωρεάν self tests 

Όλες τις διευκρινίσεις για τον τρόπο παραλαβής των self tests από τα φαρμακεία έδωσε μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

«Θα πρέπει να υπάρξει η πλατφόρμα στην οποία ο φαρμακοποιός πρέπει να γράφει το ΑΜΚΑ αυτού που δικαιούται το τεστ για να μην μπορεί δεύτερο εντός της εβδομάδας.», ανέφερε αρχικά ο κ. Λουράντος για την διαδικασία που απαιτείται.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει το ΑΜΚΑ του δικαιούχου. Δηλαδή αν έχετε δύο παιδιά θα πρέπει να έχετε τα ΑΜΚΑ και των δύο παιδιών.

«Ο γονιός που θα έρθει θα πρέπει να έχει μαζί του το ΑΜΚΑ των παιδιών όχι το δικό του.»

«Αυτά δικαιούνται γιατί η ηλικία τους είναι από 16 έως 18 και αυτά δικαιούνται. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή μόνο για τα ΑΜΚΑ που δικαιούνται να πάρουν το τεστ. Δηλαδή καθηγητές δάσκαλοι και παιδιά 16 έως 18 ετών, οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν να πάρουν διότι το ΑΜΚΑ θα είναι κλειδωμένο.», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην πλατφόρμα το τεστ σε περίπτωση που βγει θετικό.

Ερωτηθείς αν μπορεί ο γονιός να πάρει τα test όλης της οικογένειας σημείωσε ότι είναι δυνατό αρκεί να έχει το ΑΜΚΑ των παιδιών.

«Ο καθένας το ΑΜΚΑ το δικό του και εάν και εφόσον δικαιούται. Θα το δώσουμε αν έχουμε το ΑΜΚΑ του δικαιούχου. Δεν υπογραφεί δηλαδή κάποιο χαρτί αυτός που θα το πάρει, απλώς το ΑΜΚΑ χρειαζόμαστε.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα