Top

Κορονοϊός: ΕΛ.ΑΣ και Δικαιοσύνη ενάντια στους αρνητές-Κατά των rapid tests οι οδοντίατροι

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
κορονοϊός-ελ-ασ-και-δικαιοσύνη-ενάντι-752070
Parallaxi

corona

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Κορονοϊός: ΕΛ.ΑΣ και Δικαιοσύνη ενάντια στους αρνητές

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα που είχε προκύψει με τις προσαγωγές εκπαιδευτικών στα αστυνομικά τμήματα μετά από μηνύσεις αρνητών.

Μετά από παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Παράλληλα έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και πλέον θα εξαιρούνται από τη διαδικασία του αυτοφώρου οι μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών και γιατρών για υγειονομικά μέτρα.

Η τροπολογία είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί με τις συνολικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, την Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών από τους αρνητές των εμβολίων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ώσπου να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο, εναντίον των αρνητών και της βιομηχανίας μηνύσεων που καταθέτουν.

Μηνύσεις και προπηλακισμοί σε εκπαιδευτικούς από αρνητές γονείς Υπενθυμίζεται ότι τον μπελά τους έχουν βρει οι εκπαιδευτικοί στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τον νόμο και να προστατεύσουν τους μαθητές, καθώς οι γονείς αρνητές απτόητοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον τους.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, με έναν πατέρα ο οποίος χθες εισέβαλε στο σχολείο, απείλησε εκπαιδευτικούς και έσπρωξε τη διευθύντρια του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν να πάνε όλοι στο αστυνομικό τμήμα. Ωστόσο ο ίδιος, παρότι σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον του για διατάραξη οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας και θα δικαστεί, σήμερα ξαναπήγε στο σχολείο για να κάνει μήνυση στη διευθύντρια, με την οποία της ζητάει 2,7 εκατομμύρια ευρώ!

Κρήτη: Πέθανε από κορονοϊό ανεμβολίαστος οδοντίατρος

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, ένας 77χρονος, συνταξιούχος οδοντίατρος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Covid του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο 77χρονος δεν είχε εμβολιαστεί ενώ είχε και υποκείμενα νοσήματα.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, ωστόσο τελικά «έσβησε», το πρωί της Τρίτης, στην εντατική του νοσοκομείου, από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Θεσσαλονίκη: Τμήμα μπαίνει σε αναστολή λόγω κρουσμάτων

Ξανθός: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κόστος της πανδημίας να το πληρώνουν οι πολίτες

«Η υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαγνωστικών προϋποθέσεων για την πρόσβαση των πολιτών σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας (βλ. ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», 18-9-2021), είναι προφανώς θεμιτή σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Το κρίσιμο θέμα βεβαίως είναι ποιος πληρώνει το κόστος», υπογραμμίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. 

«Η κοινωνία συνειδητοποιεί καθημερινά ότι η επιλογή  της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να το επωμίζονται οι πολίτες», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι «η λογική της ατομικής ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνηση, εξελίσσεται πλέον σε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στην  καθημερινότητα των ανθρώπων».

«Η κρατική ευθύνη υποχωρεί, οι δημόσιες δομές (εργαστήρια νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ) καλύπτουν ολοένα και λιγότερο τις διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει «κατεβάσει ρολά» και οι επιχειρηματίες της υγείας «βγάζουν λεφτά» από εξετάσεις που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, με τελικό αποτέλεσμα την εκτίναξη της – διαχρονικά υψηλής – ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά είδη πιέζει τα νοικοκυριά και τους χαμηλόμισθους», τονίζει και συμπληρώνει:

«Επαναφέρουμε τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη αναβαθμισμένης  επιδημιολογικής επιτήρησης  και ελέγχου της διασποράς του ιού στην κοινότητα: συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και  μηδενική συμμετοχή των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων). Και παράλληλα, ενίσχυση των υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία για να έχουμε στοχευμένη πρόληψη και υψηλά  υγειονομικά standards στους εργασιακούς χώρους».

«Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι δημόσια υπόθεση και όχι μηχανισμός μετακύλισης βαρών στην κοινωνία. Είναι πεδίο υλοποίησης πολιτικών καθολικής κάλυψης και ισότητας και όχι δημιουργίας νέων διακρίσεων με βάση την εισοδηματική κατάσταση των ανθρώπων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στηρίζει το ΕΣΥ, αλλά προωθεί την ιδιωτικοποίηση του, είτε με  έμμεσο τρόπο (αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη), είτε με άμεσο (μέσω των ΣΔΙΤ και της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ στο πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών)», καταλήγει ο Α. Ξανθός.

Θεσσαλονίκη: Τμήμα μπαίνει σε αναστολή λόγω κρουσμάτων

Φίλης: Άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει

“Επανειλημμένα, με δηλώσεις μου, έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Μόλις χθες, από το βήμα της Βουλής, έκανα την ίδια έκκληση”, υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

“Δυστυχώς, η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας, επιμένει πεισματικά στο αντίθετο. Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα”, αναφέρει ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι “σήμερα ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων”.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση “να ακούσει, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε… πλήγμα του “κύρους” της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες”.

“Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών, για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό” σχολιάζει και διερωτάται: “Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο, όσα τεστ κι αν διενεργούνται; Ποιος νοσηρός πολιτικός εγκέφαλος συνέλαβε αυτήν την εξοργιστική ιδέα; Ποιοι παίζουν με την υγεία των παιδιών και τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα;”.

“Τονίζω και πάλι ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να ανοίξουν επιτέλους και τα πανεπιστήμια”, καταλήγει ο κ. Φίλης.

Ανυποχώρητοι στα rapid test οι οδοντίατροι

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση και αφορούν μεταξύ άλλων και στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Μάλιστα, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι  πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

Ο κ. Δεβλιώτης, με αφορμή το θέμα που προέκυψε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας είμαστε ενωμένοι. Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και «νίκη» του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ, Ifimerida.gr, ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Κεραμέως: Προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά σε καραντίνα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα