Top

Κορονοϊός: Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-ετήσιο-εμβολιασμό-για-τις-π-0
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στην Covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι, θα χρειαστεί να εμβολιάζονται ετησίως για προστασία από παραλλαγές του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του GAVI, της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI που συντονίζει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 του ΠΟΥ για τον μηχανισμό COVAX. Η πρόβλεψη υπόκειται σε αλλαγές ενώ συνοδεύεται με δύο άλλα λιγότερο πιθανά σενάρια.

Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων Moderna Inc και Pfizer Inc, με τον γερμανό συνεργάτη της BioNTech, έχουν επανειλημμένα αναφέρει την άποψη ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ώστε να διατηρηθούν υψηλά επίπεδα ανοσίας, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι ακόμα ασαφή.

Στο έγγραφο επίσης υπογραμμίζεται ότι ο ΠΟΥ θεωρεί τον ετήσιο εμβολιασμό για πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου ως το «ενδεικτικό» σενάριό του αναφοράς και εμβολιασμό ανά δύο χρόνια για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν αναφέρει πώς εξήχθησαν αυτά τα συμπεράσματα, αλλά δείχνει ότι με βάση το σενάριο αναφοράς νέες παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα προσαρμόζονται τακτικά για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου, ενώ ο GAVI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 8 Ιουνίου, το οποίο εξακολουθεί να είναι «υπό επεξεργασία», προβλέπει επίσης ως βασικό σενάριο πως 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 θα παραχθούν παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η ποσότητα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη των 11 δισεκατομμυρίων δόσεων για το τρέχον έτος που ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), γεγονός που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής εμβολίων μέσα στο 2022.

Στο έγγραφο υπάρχουν επίσης προβλέψεις για προβλήματα στην παραγωγή, ζητήματα έγκρισης από ρυθμιστικές αρχές και «απεξάρτηση από ορισμένες τεχνολογικές πλατφόρμες» ως πιθανές αιτίες καθυστερήσεων εφοδιασμού μέσα στο επόμενο έτος.

Δεν γίνεται λόγος για το ποιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αποσυρθούν σταδιακά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δεσμεύσει τον μεγαλύτερο όγκο εμβολίων στον κόσμο, έχει δώσει το βάρος στα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, και έχει εγκαταλείψει ορισμένες αγορές εμβολίων ιικού φορέα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Χειρότερο σενάριο

Τα σενάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού του ΠΟΥ και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο των ενισχυτικών εμβολιασμών και τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου, τονίζει ο GAVI σε άλλο έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 παγκοσμίως, κυρίως σε πλούσιες χώρες όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ σε πολλές φτωχότερες χώρες έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gavi.

Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΠΟΥ, καθώς η ανάγκη για ετήσιους εμβολιασμούς ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι τα φτωχότερα έθνη να μείνουν τελευταία στη σειρά.

Στο χειρότερο σενάριό του, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι η παραγωγή θα είναι 6 δισεκατομμύρια δόσεις το επόμενο έτος, λόγω αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων για τα νέα εμβόλια και προβλήματα παραγωγής με τα υπάρχοντα.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ανάγκη ετήσιων ενισχυτικών εμβολιασμών για ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο των πιο ευάλωτων ομάδων, με στόχο την καταπολέμηση των παραλλαγών και της περιορισμένης διάρκειας προστασίας.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όλα τα υπό επεξεργασία εμβόλια θα εγκριθούν και η παραγωγική ικανότητα θα ανέλθει σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δόσεις για να καλυφθεί η ζήτηση. Τα εμβόλια θα μοιράζονται επίσης δίκαια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν θα υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικούς εμβολιασμούς, καθώς τα εμβόλια θα δείξουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών και μακροχρόνια προστασία.

Γαλλία και Γερμανία προωθούν αυστηρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση για ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ

Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού ζητούν η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.

«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στην Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Αγγελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Πορτογαλία – Κορονοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα

Η Ιταλία πέμπτη παγκοσμίως στην καταγραφή της παραλλαγής Δέλτα

Η Ιταλία είναι πέμπτη παγκοσμίως στην καταγραφή της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που έχουν δημοσιευθεί από τους Financial Times.

«Τα περιστατικά της μετάλλαξης παρουσιάζουν σαφώς αύξηση αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει ένα νέο δραματικό κύμα, όπως στην Μεγάλη Βρετανία. Ας ελπίζουμε να είναι η τελευταία αύξηση κρουσμάτων της επιδημίας, να περιοριστούν χάρη στα εμβόλια και στην ζέστη», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας, Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο.

«Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, θα παιχτεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως πάντα, βασικής σημασίας είναι η ατομική ευθύνη όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Ιταλός επιστήμονας.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, τα περισσότερα περιστατικά με παραλλαγή Δέλτα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στην περιφέρεια ‘Ανω Αδίγη (στα σύνορα με την Αυστρία) και στο Βένετο.

Παράλληλα, υπάρχουν εστίες και στην Σικελία, στην Σαρδηνία και στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, αλλά οι αρχές υπογραμμίζουν ότι μέχρι τώρα δεν καταγράφηκαν θάνατοι και ιδιαίτερα σοβαρά κρούσματα που να οφείλονται στην συγκεκριμένη παραλλαγή.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο πάντως, αν δεν εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 70% των κατοίκων της χώρας, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο φθινόπωρο να πρέπει να ληφθούν νέα προληπτικά μέτρα, με σειρά περιορισμών στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ελβετία: Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας

Η απόφαση της Ελβετίας να επιτρέψει τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 ανθρώπων ελήφθη την ώρα που νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια για την Covid-19 βοηθούν να ελεγχθούν οι νέες μολύνσεις και ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Μόνο 209 από τα 180.000 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελβετία από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου αφορούσαν ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με τα σκευάσματα της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. Οι περισσότερες από αυτές τις 209 μολύνσεις οφείλονταν στην παραλλαγή Άλφα, τη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ελβετία γύρω στην Πρωτοχρονιά. Μόνο μία οφειλόταν στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα απειλεί να γίνει η κυρίαρχη παγκοσμίως.

«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις ότι η παραλλαγή Δέλτα οδηγεί σε περισσότερες μολύνσεις από την Άλφα» σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα στοιχεία ωστόσο για την παραλλαγή Δέλτα κάποιες φορές είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Μια μελέτη, στη Σκωτία, δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή ενδέχεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας του ασθενούς. Σε μια άλλη έρευνα, τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca κρίθηκαν αποτελεσματικά απέναντι στη Δέλτα ενώ σε μια τρίτη (https://www.researchsquare.com/article/rs-637724/v1) συμπεραίνεται ότι η ταχεία εξάπλωσή της «πιθανότατα εξηγείται από τον συνδυασμό της αυξημένης μεταδοτικότητας με την ανοσοδιαφυγή».

Στην Ελβετία 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων) έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων της Moderna και της Pfizer, των μοναδικών που χρησιμοποιούνται στη χώρα. Άλλοι 1,5 εκατ. έχουν κάνει μία δόση και περιμένουν τη σειρά τους για την επόμενη.

Αυστραλία και Ρωσία απέναντι στην “πιο τρομακτική περίοδο” της πανδημίας

ΕΕ-Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου

Το 60% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μέχρι τις 27 Ιουνίου αναφέρει γράφημα που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο τουίτερ η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρουσίασα στους ηγέτες των κυβερνήσεων την πορεία της παράδοσης των εμβολίων και του εμβολιασμού, καθώς και τις εκτιμήσεις για τις παραδόσεις έως το τέλος του έτους», σημειώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Έχουμε σημειώσει σταθερή πρόοδο. Ξεπεράσαμε τους στόχους παράδοσης για το 2ο τρίμηνο. Αλλά πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό» προσθέτει.

Μέχρι τις 27 Ιουνίου, θα έχουν παραδοθεί 424 εκ. δόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα