Top

Κοροναϊός: Ο FDA χορηγεί οριστική άδεια στο εμβόλιο της Pfizer τη Δευτέρα

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Parallaxi
κοροναϊός-ο-fda-χορηγεί-οριστική-άδεια-σ-719025
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Τη Δευτέρα σχεδιάζει να δώσει οριστική άδεια στο εμβόλιο της Pfizer ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Επικαλούμενη πηγές από τον FDA η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Οργανισμός θα δώσει την πολυαναμενόμενη οριστική άδεια για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, νωρίτερα του αναμενομένου. 

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης έως την Παρασκευή, αλλά καθυστέρησαν μερικές ώρες εξαιτίας της γραφειοκρατίας και ορισμένων διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Pfizer. Μάλιστα πηγές από τον οργανισμό αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να καθυστερήσει την έγκριση πέραν της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις ΗΠΑ η οριστική έγκριση του εμβολίου της Pfizer θα οδηγήσει σε «άνοιγμα» της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο στρατός ή ορισμένα πανεπιστήμια.

Μόλις λάβει την έγκριση, η Pfizer-BioNTech σχεδιάζει να ζητήσει γρήγορα από τον FDA να εγκρίνει και την τρίτη δόση του εμβολίου της.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επιθυμούν ένα εγκεκριμένο εμβόλιο από τον FDA, με την ελπίδα ότι θα πείσει ορισμένους σκεπτικιστές Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο της Pfizer ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA το Δεκέμβριο και είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εμβόλιο για την πανδημία στις ΗΠΑ.

Κούβα: Άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο Soberana 2

Η Κούβα διαθέτει πλέον δύο εγκεκριμένα εμβόλια για την Covid-19 που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της νήσου, καθώς την Παρασκευή δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης στο Soberana 2, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή του τομέα των φαρμάκων (CECMED).

Η ανακοίνωση αυτή έγινε τη στιγμή που ενώ η νήσος είναι αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Έγινε έναν μήνα μετά τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο Abdala, το πρώτο εμβόλιο για την Covid-19 στη Λατινική Αμερική.

Η άδεια δόθηκε έπειτα από «αυστηρή διαδικασία ελέγχου» τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας «αποτιμήθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα» του σκευάσματος αυτού, είπε η Όλγα Λίντια Χακόμπο, η διευθύντρια της CECMED.

Το Soberana 2, το οποίο σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές έχει αποτελεσματικότητα 91,2% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων, είναι ήδη μέρος προγράμματος ανοσοποίησης που αποτελείται από δύο δόσεις και μια τρίτη με το Soberana Plus.

Η χορήγηση των Σομπεράνα και Αμπντάλα – και αυτό απαιτεί τρεις δόσεις – άρχισε τον Μάιο στην Κούβα, στο πλαίσιο στοχευμένης παρέμβασης στις περιοχές που πλήττονταν περισσότερο από την πανδημία.

Ως εδώ λίγοι περισσότερο από τρία εκατομμύρια Κουβανοί έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του Σομπεράνα ή του Αμπντάλα, 4,3 εκατ. έχουν λάβει δύο και 4,8 εκατ. μία.

Η χώρα είδε την επιδημιολογική κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω τον Ιούλιο και, σε ορισμένες περιοχές της νήσου, αναφέρθηκαν ελλείψεις οξυγόνου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 78 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και 9.764 κρούσματα του SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 4.937 νεκρούς επί συνόλου 564.011 μολύνσεων.

Η Κούβα θέλει να έχει εμβολιάσει πρακτικά όλο τον πληθυσμό της (11,2 εκατ. κάτοικοι) μέσα στο 2021 και ελπίζει επίσης να πουλήσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονές της στο εξωτερικό.

Η Βενεζουέλα, η οποία έχει αγοράσει 12 εκατ. δόσεις, χορηγεί ήδη το Αμπντάλα. Το Ιράν έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο Σομπεράνα, αφού έγινε κλινική δοκιμή στην επικράτειά της. Η Αργεντινή, το Βιετνάμ και το Μεξικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Για να συναφθούν διμερείς συμφωνίες απαιτείται το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κουβανικά εμβόλια, που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, στην ίδια τεχνολογία που αξιοποιεί η αμερικανική εταιρεία Novavax, «μπορούν να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών, πλεονέκτημα για τη Λατινική Αμερική, όπου, δυστυχώς, η ψύξη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (σ.σ. που απαιτείται για άλλα εμβόλια) είναι δύσκολη», σημείωσε ο Αμίλκαρ Πέρες-Ριβερόλ, κουβανός ερευνητής του Ιδρύματος FAPESP του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου (Βραζιλία).

Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού της προγράμματος ανοσοποίησης παράγονται στην επικράτεια της χώρας.

Η Πορτογαλία συνεχίζει την εκστρατεία εμβολιασμών με τους 12-15 ετών

Περίπου 110.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών, ήτοι σχεδόν το ένα τέταρτο αυτής της ηλικιακής ομάδας, αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πορτογαλία να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Δεκάδες παιδιά και έφηβοι, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον το έναν γονέα τους, σχημάτιζαν ουρές σήμερα το πρωί μπροστά από το εμβολιαστικό κέντρο της Αλμάδας, στα νότια περίχωρα της Λισαβόνας.

«Ανυπομονούσα οι αρχές να δώσουν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων. Είναι μια ασφάλεια για εκείνους και για εμάς τους γονείς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελιζαμπέτε Μπάστος, έχοντας στο πλευρό της τον γιο της ηλικίας 14 ετών.

«Είμαι χαρούμενος που ενισχύω το ανοσοποιητικό μου σύστημα προκειμένου η πανδημία να μας αφήσει λίγο ήσυχους!», είπε ο 14χρονος.

«Για να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία, δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να εμβολιάσουμε επίσης τους νεότερους», επισημαίνει από την πλευρά της η Γκιζέλα Μάρτινς, η οποία συνόδευσε τον γιο της, ηλικίας 15 ετών.

Ρωσία: 797 θάνατοι καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο από COVID-19 και 21.000 νέα κρούσματα

Η Ρωσία κατέγραψε 797 θανάτους από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε και 21.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.852 στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Η Ρωσία επλήγη αυτό το καλοκαίρι από ένα κύμα κρουσμάτων κορονοϊού το οποίο έφτασε στην κορύφωσή του τον Ιούλιο και το οποίο αποδίδεται από τις αρχές στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού και την χαμηλή χρήση των παραγόμενων στην χώρα εμβολίων.

Στη Ρωσία έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 43 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι στιγμής κατά της COVID-19 σε πληθυσμό άνω των 144 εκατομμυρίων, μετέδωσε χθες, Παρασκευή, το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα